Södermalm Stockholm

Dagens utsikt – Vy över Stockholm

Efter en regnig och blåsig natt  mellan fredag och lördag vågade sig så solen försiktigt fram sent i dag  på förmiddagen.Så lika bra att ta det säkra för det osäkra tänkte jag och hastade ut. Chansen fanns ju att solen eventuellt skulle ångra sig och dra sig tillbaka. Något bestämt mål hade jag inte. Inte mer än att undvika gatorna där kommersen och trängseln brukar vara påtaglig en lördag. Och en runda här hemma på Södermalm lockar alltid. Så välkomna till Stigberget och Fjällgatan där jag bjuder på dagens utsikt; Vy över Stockholm och lite historia. .

Stockholm. Södermalm. Fjällgatan. Dagens utsikt över Stockholm är denna klara höstdag verkligen njutbar. Södermalm. Fjällgatan och Per Anders Fogelströms terrass. Dagens utsikt härifrån  i det vackra vädret  är verkligen njutbar. 

Dagens utsikt

eller snarare dagens utsikter, över stora delar av Stockholm och Stockholms inlopp, är njutbara härifrån Fjällgatan.  Detta är en utsiktsplats dit många söker sig. Och under turistsäsongen är det extra många besökare som tar sig hit. Många kommer  med   de stora turistbussarna som knappast får plats på den trånga gatan. Man stannar en kort stund, blickar ut över Stockholm och köper kanske en glass innan man åker vidare. Men Fjällgatan och trakterna här är omtyckta områden även för huvudstadsborna.

Fjällgatan ligger uppe på Stigberget, nästan 28 meter över Saltsjön. Här uppe fanns under 1500 och 1600-talet Stockholms avrättningsplats  och på den tiden hette det Galgebaergith. Men på 1600-talet bestämde man att flytta Galgbacken till ett område “söder om Söder”. Alltså en bit utanför stan där den låg mer ostört så .

Stockholm. Södermalm. Dagens utsikt in mot City, Gamla stan och Stockholms ström. Södermalm. Fjällgatan.Dagens utsikt mot Skeppsbron och Gamla stan. Rakt fram i bild City och Strömkajen. Vattnet är en del av Stockholms ström/Östersjön.

Nedanför Fjällgatan,tvärs över vattnet, ligger Kastellholmen som tillhör stadsdelen Skeppsholmen. Holmarna hänger ihop via en bro och tillhör har haft militär förvaltning. Idag sköter Statens Fastighetsverk förvaltningen.

Kastellholmen och till höger i bild delar av Kungliga Djurgården. Och i bakre delen av bilden skymtar stadsdelen Östermalm.

Till vänster delar av Kungliga Djurgården. Rakt  österut  är inloppet till Stockholm. Här kommer de stora kryssningsfartygen in till Stockholm liksom Vikinglinjens fartyg till och från Finland/Åland.  

Stockholm. Södermalm. Dagens utsikt från Fällgatans kaffestuga var helt ok. Fjällgatans kaffestuga som nu i helgen stänger för säsongen. Och visst fanns det en del som ville ta del av dagens utsikt i sällskap med en kopp kaffe.

Från Fjällgatan tog jag Sista Styverns Trappor uppför Stigberget.

I länken ovan har jag tidigare berättat om Fjällgatan och om krogen Sista Styvern. Just på Fjällgatan, som jag nyss lämnade, bodde under många år Per Anders Fogelström, en författare jag är väldigt förtjust i. I sin “Stadserie”, som börjar med “Mina drömmars stad” och utspelar sig under åren 1860- 1880 och fram till “Stad i Världen”, 1945-1968,  berättar Fogelström  om Stockholm, människorna och miljöer i staden. Och en stor del av handlingen utspelar sig också på, det på den tiden, väldigt fattiga Södermalm.

Uppe på Stigberget och här finns en liten täppa i olika nivåer: Stigbergstäppan. Dagens utsikt härifrån där jag sitter på en bänk är också fin- Så tyst och stilla här uppe.

En annan del av Stigbergstäppan. I lusthuset som skymtar till höger satt Per Anders Fogelström då och då när han skrev sina böcker.

I kvarteren här på Stigberget bodde på 1700-talet  en del hantverkare och  skutskeppare. Nedanför, på Fjällgatan, var det finare att bo och sjökaptener bosatte sig gärna där. Utsikten över Stockholms hamn och inloppet ansågs fint. Några tomter klättrade uppför berget till Stigbergsgatan  men ingen bosatte sig här. Den här trädgården kom i slutet av 1700-talet att hamna i en tröjvävares ägo.Här på täppan lät han då bygga det lilla lusthuset .

Anna Lindhagen – Vem var hon?

Helt nära Stigbegstäppan finns Anna Lindhagens täppa. Även här finns det bänkar där en kan slå sig ner och blicka ut över Stockholm. Anna Lindhagen (1870- 1941) arbetade som inspektör vid Stockholms fattigvårdsnämnd utackorderingsbyrå-Hon var engagerad i kvinnors och barns rätt och var den första som förde fram tanken på ekonomiskt stöd från samhället till änkor och föräldralösa barn. Hon var också engagerad i fredsrörelsen och för kvinnors rösträtt.  Det var också Anna Lindhagen som tog initiativet koloniträdgårdsrörelsen i Stockholm. Inte minst var hon med och påverkade så att kvinnor skulle kunna få äga en kolonistuga.

Och just här i trädgården hyrde Anna Lindhagen lusthuset men bodde i övrigt  strax nedanför på Fjällgatan- (Men där fanns ingen trädgård)

Ingången till Anna Lindhagens täppa.

Stigbergsgatan

Pauser blev det i båda “täpporna” innan jag traskade hem. Här uppe på Stigberget och Stigbergsgatan finns flera gamla miljöer och hus bevarade. Och alla har de sin historia att berätta. För att ta in än mer historia så stegade jag ner till dem mer brusande Renstiernas gata via “Mamsell Josabeths trappor”. Hon var konstnär och levde här i närheten på 1800-talet.Vill du läsa mer om Mamsell Josabeth och miljön på Stigbergsgatan har jag berättat om det i  inlägget “På Söders höjder – Stigberget och Stigbergsgatan”. 

Några hus vid Stigbergsgatan.

Mamsell Josabeths trappor.

 

26 svar på ”Dagens utsikt – Vy över Stockholm”

  1. Var tveksamt om det skulle bli sol idag. Men den kom. Och här uppe på Stigberget och Fjällgatan är det extra fint om det är sol.
   Fin eftermiddag så lite bubbel och tilltugg på balkongen blev bra i eftermiddagssolen.
   Skönt att ni slapp undan regnet. Blir ju annat att göra om solen är framme.
   Ha det gott.

 1. Vad intressant läsning och fantastiska vyer. Det ser nästan ut som en lantlig småstadsidyll vid Fjällgatan och Stigbergsgatan.

  1. Tack! Ja, en hel del platser här på Söder bjuder på gammal bebyggelse och känns som en stad i staden. Så fina miljöer.
   Här strosar jag gärna- Kul att du var med.

 2. Stockholms mest besökta utsiktspunkt skulle jag tro. Personligen tycker jag att det är roligare att besöka Fjällgatan så här års jämfört med sommaren, där alla turister kryllar överallt. En fantastisk utsikt! Bra att du passade på nu när det var så fint. Hörde också att det var betydligt mindre blåsig på Söder än här i norr, där det var den tredje “stormiga” dagen i följd.
  Men enligt appen kan vi nu förvänta oss tre hel soliga dagar efter dagens. Vi tackar och tar emot, eller hur!?

  1. Det har nog så varit! Jag passerar sällan på sommaren och o jag gör det blir det uppe på Stigberget för dit tar sig inte turisterna.
   En fin dag blev det och jag passade på att ge mig ut när solen kom fram- Och jag kunde vistas i lä så det var helt ok. Bara 4-5 m/sek här.
   Nu hoppas vi på fortsatt fina dagar. Absolut!

  1. Tack!Visst var det! Hon var långt före si tid med mycket at det mesta vad gällde barn och kvinnor. Gillas!

  1. Stockholm,inte minst Södermalm,har så mycket historia att berätta och många miljöer som är så väl bevarade.Även många grönområden, större och mindre.
   Roligt att bjuda på något som var nytt för dig men ändå gammalt.

 3. Idag kan vi bara tacka för både historie- och geografilektion, så intressant och vilka vackra omgivningar du har på Söder. En del vyer är välbekanta men vackra Stigbergsgatan har jag mig veterligen inte besökt.

  1. Trevligt att ni gick med. Ofta stannar man som besökare i stan till vid Fjällgatan. Men kommer till Stockholm så ta gärna Sista Styverns trappor upp till Stigberget och de små “täpporna” här. Utsikten och historiens vingslag ingår.

  1. Här,i Stockholmshistoria, har vi ett gemensamt ämne. Finns så mycket. Tittar ofta en på Stadsmuseet som även bjuder på en del mer tillfälliga utställningar som tillför mycket. Tiden har jag ju.
   Strosar gärna runt här uppe och hela Söder har ju många spännande historiska miljöer.

 4. Gomorron Ditte!
  Tack för den intressanta historielektionen och de fina vyerna!
  Vi önskar er en riktigt fin söndag.

  1. Gomorron!
   Här hemma är det inte direkt så mycket praktiskt jobb att ta tag i så det praktiska får bli promenader. Stärker ju också ryggen. Ni får ju styrketräningen genom annat fysiskt jobb.
   Ha den bra söndag ni också.
   Mr B hälsar.

 5. Sista styverns trappor gillade jag namnet på, är mycket för den tidsåldern när det kommer till tv-serier och dokumentärer.
  Gamla byggnader som bevarats tilltalar mig jättemycket, historiens vingslag du vet.
  Kan ju helt klart vara värt ett besök av den utkiksplatsen när jag väl kommer till Stockholm igen.

  Ha nu en jättefin söndag Ditte.

  1. Sista Styvern var förr en krog här och på krogen spenderade många från hamnjobbare och sjöfolk just sina sista styvrar. Sista pengar på öl eller sprit.
   Här uppe är det fint att slå sig ner ett tag och tänka sig tillbaka-
   Önskar dig också en riktigt fin söndag.

  1. Det blev en fin dag och skönt att vara ute några timmar. Bästa att passa på
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 6. Tack för denna trevliga promenad! Härliga bilder som vanligt och intressant läsning dessutom. Vyerna uppifrån är verkligen magiska.

  Önskar en god söndag nu!

  Kram

  1. Tack!Lika bra att passa på att ge sig ut dessa vackra dagar. Vill liksom till att hålla i dem- Här uppe på berget i lugn och skön miljö sitter vi gärna och blickar ut över vår fina huvudstad.
   Önskar dig också en skön söndag
   Kram

  1. Visst är Stockholm en väldigt vacker stad. Och inte minst i vackert väder.
   Är ju så förtjust i mina kvarter här på Söder och som har sin speciella historia. Mina och mina kvarter. men med en kort promenad dit.

 7. Jag känner igen det där med att snabbt försöka utnyttja möjligheterna. För helst vill man ha ett positivt höstväder. Många fina foton som vanligt och den där härliga kryddan med en mix av sådant som jag känner lite till om och sådant som är helt nytt. Extra intressant att läsa om Anna Lindhagen. Mysigt med de äldre miljöerna. Hoppas de får finnas kvar länge till. Med tillåtelse att få fantisera fritt skulle jag vilja bo där uppe med den härliga utsikten.
  Kram, Bosse som samtidigt bjuder in dig till kvalet i Korsordsmästerskapen, som startar på lördag klockan 19:00.

  1. Tack, Bosse! Ja, fint att strosa runt i dessa gamla mijöer och fundera över stadens och människornas historia här-
   Vad roligt men korsordsmästerskapen och tack för inbjudan! Och visst vill jag vara med.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *