Spanien Torrevieja

Dagens skörd

Fredag! Ännu en skön dag  i den Torreviejiska vårvärmen och fredagar innebär också marknadsdagar och det brukar bli en vända där tillsammans med några goda vänner. Är på väg att bli en trevlig tradition.   Än så länge har vi bara en promenad på några minuter till marknadsområdet men nu verkar det vara mer allvar att makknade ska flytta lite utanför stan. Två datum är föreslagna, den 3/3 och den 10/3 så kommunen har garderat sig men man kan kanske anta att året är 2017, men man vet aldrig. Idag ligger ju marknaden i centrum av Torrevieja och detta är av säkerhetsmässsiga skäl helt olämpligt. En ambulans kan knappast ta sig fram och skulle brand uppstå i någor av husen längs alla gator som marknaden upptar så kör det ihop sig rejält.  Marknaden är planerad att flytta ett par kilometer från centrum och det kommer att gå utökande bussturer dit. Kommunen säger vidare att alla platser på det nya området, över 7oo är uthyrda, så det verkar lovande. På marknaden här säljs allt man kan tänka sig och en hel del till och troligen lär det fortsätta så.

Att en flytt känns angeläget såg vi exempel på idag då en kvinna segnat ner mitt på en marknadsgata och inte var vid medvetandet. Någon sa att hon var diabetiker och försökte få i henne något sött. Polisen kom men kändes handfallen och tittade på och hur skulle en ambulans snabbt ta sig dit. Så smala ambulanser finns inte. HUr utgången blev vet vi inte men vi hoppas på det bästa och att det åtminstone skulle vara möjligt att bära kvinnan på en bår ett hundratla meter. Men dessa metrar kan vara nog så avgörande för ett människoliv så hoppas nu att marknaden flyttar vid det första utsatta datumet, den 3/3.

Blommor finns i mängder och svårigheten är bara att välja bland alla vackra buketter.

En fin bukett för under 30 kronor kan inte motstås.

Ett  knippe rosor i en läcker orange färg för samma pris lockar också.

“Frukt och grönsaksgatorna” är alltid välbesökta. Allt väldigt fräscht och billigt.

Ami väljer bland alla läckra grönsaker.

Oliver, oliver och mer oliver….Gott! Lätt att köpa med sig hem och försvinnande goda.

Jag har fått skiftande rapporter från Sverige att grönskerna är extremt dyra för att det varit dåligt väder i bl.a. Spanien och andra länder som exporterar till Sverige. Så kan det ju vara men det känns märkligt. THar snarare tankar om att de svenska handlarna inte får så stora vunster de vill ha för här är priserna desamma och extra låga på marknaden.  Paprikor  1 euro /kg, hörde att det i Sverige varit priser på över 50 kr/kg.  Tomater finns här  för mellan 50 cent, (5kr) under fem kronor/kg och upp till 15 kr/kg.  Bara en liten jämförelse. Butikspriserna ligger lite över dessa, men obetydligt.

Dagen skörd blev mest grönsaker och frukt samt lite barnkläder, väskor, kuddfodral (en euro/st) och annat matnyttigt. Och man behöver efter denna storhanding slå sig ner och samla ihop sig, något vi gör varje fredag vare sig det blir någon shopping eller inte. Trevligt är det dock alltid.

Christel, Carita och Ami begrundar och smakar på de små gröna paprikorna som inköpts och som senare idag ska bli snacks stekta i olivolja och med vitlök och severade med frasig nybakad baguett.

38 svar på ”Dagens skörd”

 1. Det låter väldigt klokt att marknaden flyttar. Bara tanken på en brand eller som i dag när en kvinna blev sjuk visar att platsen är olämplig. Hoppas verkligen att det blir något av ovan nämnda datum.

  Intressant att höra vad tomaterna kostar hos er. När jag handlade i onsdags så kostade bifftomater 59 kr/ kg och vanliga tomater 56 kr/ kg. själv blev jag lite småsnål då och valde andra grönsaker. Undrar om handlarna försöker utnyttja det kalla vädret som var hos er ett tag? Lite misstänksam blir i alla fall jag.

  Kram och trevlig kväll!

  1. Nu verkar det som om marknadsfltten kan bli av och det känns verkligen angeläget.
   Jag tror helt klart att handlarna hemma skyller på det dåliga vädret här för att ta ut höga priser. Resekostnaderna för grönsakern aär inte så höga för jag antar att de inte reseri businessclass.
   Jag skulle vara klart misstänksam…
   Trevlig kväll och jag önskar dig också en trevlig resa i morgon.
   Kram!

 2. Kul att du och Ama bloggade om samma sak idag! Men du hade mycket matigare bilder! 🙂
  Jag avundas verkligen er som får njuta av vårvärmen. Det har ju iofs vi också haft denna vecka. Men här kommer det garanterat ett bakslag när som helst.
  Ha nu en riktigt fin helg.
  Stor kram

  1. Ibland blir det så, men vi brukar ha olika inriktningar i slutändan. Jag går ju på marknaden om fredagarna mend några vänner så det har blivit lite av tradition och ibland blir det inköp och ibland inte. Men just frukt och grönt tar vi ofta med oss hem.
   Här är det vår i luften och med dagstemperaturen uppemot +20.
   Har förstått att Stockholm haft fint i veckan och det är bara att njuta av det här och nu.
   Önskar dig också en fin helg och att solen stannar kvar.
   Kram!

 3. Hola!
  Vilka härliga bilder från marknaden. Tack för info om priserna.
  Gula paprikan här hemma kostar 64:-/kg och den röda kostade 59.90.
  Kollade inte tomatpriset. Letade kuddfodral i höstas men hittade inga jag gillade då.
  Så härligt det ser ut i solen hos Ali med lite vitt med paprika i ?.
  Trevlig helg och kram/A-K

  1. Tittade extra idag på paprikapriserna och det är ju viss skillnad. Resekostnaden för paprikor kan ju inte vara så hög. Tror snarast attt handlarna vill tjäna med pengar.
   Nu blev det kuddfodral och för en euro/st så får det vara hänt. Dessa piggar upp.
   Vi hade det bra i solen hos Ali och vi blev sittandes länge. Skanade dig.
   Stor kram!

 4. Låter toppen och marknader är skoj att besöka vackra bilder o låter gott det ni åt 🙂 önskar er en trevlig kväll på alla vis kramiz

  1. Vi har trevligt när vi strosar runt här om fredagarna och ibland blir det också några inköp.
   Trevlig kväll önskar jag dig också dig.
   Kram!

 5. Visst har vi trevligt på våra fredagsträffar!
  Och ibland blir det ju även lite inköp…..Hoppas kuddfodralen passade bra 🙂
  Och hoppas även kvinnan som blev sjuk på marknaden fick den hjälp hon behövde!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Verkligen! Uppskattar verkligen dessa träffar och roligt har vi. Att det ibland också blir några inköp gör ju inget.
   Kuddfodralen är på plats och de piggar upp. “Hala” är det inte heller.
   Har också tänkt på kvinnan som blev sjuk på marknaden och hoppas verkligen att en ev. ambulans kunde ta sig fram.
   Vi får lägga oss i träning för promenad till nya marknaden och visst ska väl dte gå bra.
   Kram och trevlig kväll. (Nu ska de små paprikorna tillagas….)

 6. Visst har vi trevligt på “våra” fredagar! Finns alltid nåt man behöver. Nästa fredag blir inte densamma. Nya marknaden måste vi så klart ta oss …”taxi” finns. Ha en fin fredagskväll Kram

  1. Absolut! Vi hinner med mycket och många skratt blir det.
   Vad gäller nya marknaden så finns ju “taxi” som du skriver men annars vi hittar lösningar. Visst?
   Tack för idag!
   Önskar er en fin helg!
   Kram!

 7. Kul att få se bilder från marknaden, men förstår att det måste vara jobbigt om nåt händer för ambulanspersonal att komma fram t.ex. För trångt…inte bra. Kan hänga på livet där.

  Ja nu är grönsakerna dyra. Isbergsallad t.ex kostade 99 kronor kilot i vår ica buik i veckan. Usch.

  Njut och må gott där du är min fina bloggvän och STOR KRAM

  1. Visst har det varit praktiskt att ha marknaden nära men en flytt blir bra för säkerheten här känns inte alls bra. Och hur en ambulans skulle ta sig fram snabbt det kan jag inte ens tänka mig. Kanske går det på några av marknadsgatorna men där vi såg kvinnan idag hade det inte fungerat utan att först riva några marknadsstånd.
   Här köper vi fräscha och smakrika frukter och grönsaker som är närodlade (dock många i vaxthus) och det är en förmån.
   Vi njuter på.
   Ha det bra du också och jag önskar dig en fin helg på alla sätt.
   Stor kram!

 8. Du och Ama dubblerar lite idag angående flytten av marknaden alltså. Nu verkar ju det nya området så gott som helt färdigt enligt bildbevis hos Ama, så det är bara att hoppas.
  Det där med grönsaker och blommor är en helt annan värld här och i Spanien. Ett kilo kvisttomater 42 kronor, ett kilo vanliga tomater 39 kronor. Kommer ihåg det då jag just köpte tomater idag. Kan inte påstå att de smakade som tomater, men ändå. De dök till en fisksoppa iaf. Blommor är ju svindyra här. Berättade ju häromdagen att man fick hosta upp 200 kronor för en ena ros.

  1. Ja så blir det ibland och marknadsflytten är ju ständigt aktuell och har så varit länge.
   Marknaden besöker jag numer varje vecka när jag är här och en flytt känns angelägen. Kändes extra viktigt idag när vi såg en kvinna med diabetes ligga i coma på marken och det var ovisst om en ambuland skulle kunna ta sig fram.
   Det nya området, några kilometer från centrum är klart så nu hoppas vi på snar flytt.

   Grönsakspriserna tycks då inte ha ökat här trots att vädret inte varit det mest gynnsamma. Men de svenska handlarna försöker väl ta ut så mycket som möjligt för de grönsaker som rest långt och inte smakar så mycket.
   Tänkte på det du skrivit om rosorna. Här kunde de köpas för en euro styck.

 9. Vi köper mest frukt och grönt på marknaden och det finns ju att tillgå här och där i Torre till liknande priser, men vi gillar att gå omkring marknadsstånden! Priserna i Sverige talas det mycket om just nu, men jag har inte noterat så höga priser annat än på isbergssallad och tomater. Övrig sallad ( ex vis ruccola och romansallad)och andra grönsaker marginell höjning.
  Intressant att se hur det kommer att funka med nya stället, bl a transporter mm! Det ser onekligen ut som om vi handlade för sista gången på gamla stället, i januari. Nya tider stundar!
  ?

  1. Till nästa gång ni kommer borde marknande ha flyttat, men man vet ju aldrig.
   Och visst har även både mindre och större butiker också väldigt bra sortiment av frukt och grönt och andra varor. En klar fördel.
   Kanske är dett med priserna i Sverige på frukt och grönt olika men man får satsa på de grönsaker som har säsong och inte rest så långt. Även mycket bra finns ju bland de frysta varorna.
   Har förstått att en buss ska lägga om sin rutt och ev utöka turlistan men det återstår ju att se. Antar att det ändå blir trångt på bussarna med alla överfyllda “dra maten kärror”.
   Och kanske stundar nu nya tider…Vi får promenera till nya marknadsplatsen och titta.
   Kram och trevlig helg.
   Kram!

 10. Underbara bilder och härliga priser! Galet att det skiljer så mycket i pris! Här i Sverige som sagt går det inte att köpa färska grönsaker just nu, priserna är galna! Vi knaprar på morötter i stället, eller äter frysta grönsaker. Såklart måste man sätta sig en stund efter all shopping och svalka sig lite, det gjorde ni helt rätt i!
  I morgon går flyttlasset till Solna, känns fortfarande overkligt?! Kram och ha en trevlig helg!

  1. Ja,här är det färgglatt på marknaden och det är roligt att få med sig lite hem. I Sverige kan man avstå dessa grönsaker som rest långt och är både dyra och smaklösa- Morötter och andra rotfrukter går ju bra att äta liksom frysta varor som smakar bättre.

   Vad spännande att flyttlasset nu går. Nu är ni Solnabor! Och det kommer att bli toppen.
   Lägenheten ser så fin ut och nära till allt. Förstår att det känns overkligt. Bäst du nyper dig i armen…
   Önskar er en fin helg men jag vet ju att det är mycket att ordna med. Men roligt också.
   Stor kram!

  1. Det blev väldigt gott och tillsammans med oliver, serranoskinka, ostar och goda korvar trevligt tilltugg. Gott vin därtill.

 11. Det där med framkomligheten för utryckningsfordon är något som ofta glöms bort. Klokt att någon tänkt till och att förståelse finns. Gissa om jag dreglar över olivbilden, det är ju sååå gott med dessa olika varianter. Härliga marknadsbilder!

  1. Här har jag ofta funderat på detta och trångt är det förvisso på marknadsgatorna som täcker över 15 gator, mer eller mindre, i centrum av stan. En flytt av marknaden behöbs verkligen. Och om det börjar brinna blir det lika svårt för en brandbil att ta sig fram.
   Marknaden är en färgklick och nu är det hyfsat behagligt att gå där för det är inte alltför mycket folk. Värre i sommar, men då ska marknaden förhoppningsvis ha flyttat.
   Jodå, jag köpte oliver också.

 12. Hoppas att den där damen fick rätt hjälp och att hon mår bättre, låter väldigt obehagligt att tappa medvetandet på en marknad bland en massa främlingar.
  Men O vad fina blommor! Och grönsaker, om det är något jag tycker om att köpa med mig hem så är det just blommor och grönsaker.

  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Christina

  1. Vi håller verkligen tummarna för damen för det är svårt för en ambulans att komma fram här när det är marknad.
   Blommorna är så vackra nu och väldigt prisvärda så man vill gärna köpa med sig flera buketter hem. Grönsakern aär väldigt fina men även butikernas utbud är väldigt bra så vi kompletterar där under veckan och det är roligt att se allt som finns. Färgerna piggar dessutom upp.
   Önskar dig en trevlig helg.
   Kram!

  1. Ja, inte behöver svenska handlare ta ut så höga priser på de spansk varorna hemma som de gör just nu.
   Innebär ju att mycket inte heller blir sålt för väl dyrt att betala 60 kr/kg för att få vattniga och smaklösa grönsaker som rest långt.
   (Paprikorna blev “försvinnande goda”.)

 13. Det är just det man fruktar… Att något ska hända där inne där det är så trångt. Hoppas det gick bra för kvinnan!

  Marknaden i sig har jag inget emot, det är trevligt och jag har köpt många grejer där genom åren. Fast att gå varje vecka har jag tröttnat på. Är ju ingen riktig shoppingmänniska, utan går bara när det är nåt jag behöver. Trängseln på grönsaksgatorna gör att jag hellre handlar i affärerna och tar det lite dyrare priset. Fast oliverna är ju oslagbara på marknaden ändå 🙂

  Ha en härlig Schlagerlördag!

  1. Vi hoppas verkligen att det gick bra för kvinnan men det var lätt att se att en ambuland inte utan vidare skulle kunna ta sig fram.
   De senaste fredagarna har det inte varit alltför trångt på grönsaksgatorna, för då vill jag inte heller gå där och inte när det är sommar och varmt.
   För mig har marknaden blivit en trevlig promenad påfredagarna med tillhörande pitstop och ibland blir dte inga inköp alls.
   Vi handlar också det mesta i frukt och grönsaksväg i butikerna och prisskillnaden är ju ganska marginell.
   Och visst är oliverna goda! Även i saluhallen är de jättegoda!
   Önskar dig också en trevlig schlagerlördag och hoppas på lite fart ikvöll.
   Och vi har ju väldigt tur med vädret…

 14. Så går det ju tyvärr inte ha vid akuta tillfällen. Utryckningsfordon måste kunna ta sig fram på ett smidigt sätt. Hoppas nu att marknaden flyttas till det första datumet. Vilka underbara orange rosor och det lät väldigt gott med marinerade paprikor i olivolja och vitlök. Tänk vad man tar förgivet när det gäller att få tag på grönsaker. Otroliga priser och på paprikor och tomater när Moder jord ställer till det. Trevlig helg??Kram på dig

  1. Vi hoppas att damen repade sig men vi vet ju inte. Och det är inte godtagbart att räddningsfordon inte kan ta sig fram om de behövs.
   På vissa marknadsgator kan de kanske ta sig fram men inte på alla efetrsom marknadsstånden står så tätt. Hoppas på en snar flytt.
   Visst var de orange rosorna vackra! Och även vackra påskliljor och andra blommor fanns. Svårt bara att välja.
   Här är i Spanien är ju både du och jag bortskämda med färska och fräscha grönsaker till ett mycket bra pris.
   Önskar dig en fin helg!
   Kram!

 15. I går kostade paprikorna 72 kr kilot på Konsum. Inte klokt!
  Att köpa grönsaker och frukt på marknaden är ju alltid bäst… närodlat och garanterat färskt. Jag tänker bara på Bondens Marknad här hemma och torghandeln på sommaren. Underbart att kunna göra det året om.
  Ha en skön helg! 🙂
  Kram!

  1. Att betala så mycket hemma nu för grönskaren som ändå inte smakar så mycket känns helt bortkastat. Här har vi hela året, både på marknaden och i butikerna, tillgång till fräscha och närodlade produkter och det uppskattar vi verkligen.
   Bondens marknad är alltid trevlig och jag brukar ta mig en runda där och ofta blir dte några inköp.
   Och du har ju torgmarknaden i Umeå so har färska och bra varor.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Färgerna på grönsaks och fruktgatorna där även alla vackra blommor finns piggar upp och det känns roligt att handla något fräscht som man sedan får tillreda och ibland experimentera med. Men det brukar bli bra.
   Sol har vi och det är +18 så vi sitter ute och äter en sen lunch. Behagligt.
   Ha det bra du också.

 16. Härlig färgprakt! Nåt att bli glad av! Ja visst är det skönt att marknaden flyttar med tanke på att människoliv kan skördas pga obefintlig framkomlighet. Hoppas det gick bra för den sjuka damen! Men det lär väl inte finnas lika många trevliga näringsställen att välja på vid den nya marknadsplatsen eller gör det det? De kanske uppstår! Kram!

  1. Marknaden är verkligen en fin färgprakt men att flytta den blir bra för läget i stan är inte säkert vad gäller oförutsedda händelser och om räddningsfordon ska ta isg fram-
   Vi hoppas att damen kvicknade till och att hjälp kunde nå fram. Vad gäller “pitstops” på den nya marknadsplatsen så kommer de nog upp som svampar ur jorden efetr ett tag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *