Skyltar Stockholm

Dagens bidrag – Skyltsöndag #408

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag som gäller. Ett bildtema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar och där skyltar har huvudrollen. Så “Skyltsöndag” är det alltså varje söndag, året om och med väldigt fri tolkning. Dagens bidrag av skyltar kommer från  Promenadklubbens aktiviteter i onsdags. Då besökte vi  både Norrmalms kartongfabrik och Lädervarufabrike  i Stockholm.Spännande besök och roligt att se prov på fina hantverk. (Mer från besöket finns i länken här ovan) Sedan avslutade vi med promenad och en sen lunch.

Dagens bidrag

Kartongerna tillverkas för hand efter specialbeställning och pappret/pappen till dem är viktigt. Munksjö papp levererar en hel del och i övrigt är det papper från svenska pappersbruk som gäller.

Flera av dagens bidrag från Norrmalms kartongfabrik är både skylt och en snygg kartong. Här "Stiftelsen Allmänna Barnhuset." Flera av dagens bidrag från Norrmalms kartongfabrik är både en kartong och skylt; Här Stiftelsen Allmänna Barnhuset. De har som uppgift att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer, 

Norrmalms kartongfabrik. En annan inriktning på dagens bidrag här i kartongväg är den från den koreanska restaurangen Arirang i Stockholm. Ett annat av dagens bidrag är en kartong gjord för den koreanska restaurangen Arirang i Stockholm, Vasastan.

Vad gäller texten på kartongerna så kan den fås i flera olika utföranden. Och de olika varianterna av bokstäver finns  i speciella lådor som är väl uppmärkta.

Olika kartonger med skyltar i variation

På en hylla såg jag en liten ask med texten Aktiebolaget Norma Projektilfabrik, Åmotfors, Värmland.  Denna fabrik grundades av de norska bröderna Enger från Kristiania, nuvarande Oslo. Det var så att skytterörelsen i Sverige behövde en svensk leverantör och bröderna blev ombedda att etablera sig i Sverige.Och så blev det

Att det finns svenskt gin av olika slag visste jag och det finns runt 60 olika sorter. Och några av dem känner jag till. Men här på Norrmalms kartongfabrik såg jag en kartong med texten “BRÅHOVDA SVENSK TERROIR GIN . En sorts gin jag inte kände till.(Mer om detta i länken till vänster)  Denna gin är gjord av svenska råvaror. Ordet terroir är franskt och betyder jord och  kommer från det latinska ordet terra; jord. Själva Bråhovda är en plats i Södermanland, i närheten av orten Malmköping.

En snygg kartong med informativ text visar ett annat av dagens bidrag. En kartong för gin; BRÅHOVDA GIN som produceras i Södermanland.BRÅHOVDA GIN platsar absolut bland dagens bidrag. En diskret kartong med informativ text.

Vad döljer sig bakom denna trio i skyltar.

Ett hundbageri, Dog Bakery I nedre delen av skylten finns delar av utbudet angivet: “puppuchino”, “hundöl” “pupcakes, “hundkläder,” “koppel” “donuts. Och det finns fika för människor också. (Länken ovan till vänster berättar mer) 

Odengatan. Odenplan. Johan & Nyström  en kaffebar som brukar ha skyltar som drar blickarna till sig. Nu hann jag inte gå in och ta en kaffe men det har jag gjort mången gång förr. 

Så vårt lunchställe- Brasserie Balzac. Tycker att skylten blev bra och med roliga speglingar.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

24 svar på ”Dagens bidrag – Skyltsöndag #408”

 1. Lika snygg och varierad skyltning som vanligt och härliga bilder! Så mysigt med ett hundbageri så att två- och fyrbenta kan ta en fika tillsammans. Undrar om det blir livligt där eller det är kanske bara försäljning?

  Hoppas att du har en bra söndag och inte alltför ont.

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Hade samlat lite skyltar från besöket förra veckan för jag är inte direkt i skick för att gå ut.
   Hundbageriet verkar omtyckt och det var många där när vi passerade. Nej, man kan slå sig ner här med kaffe och hundar är välkomna. I och fö rsig är hundar välkomna på många restauranger här i stan. Men de får inte socialisera eller skälla utan ligga tysta vid ägarna-
   Tack, söndagen har varit ok och jag har rejäl smärtlindring. Skönt.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Vilka härliga skyltar från kartong- och läderfabriken. Fastnade lite (läs: mycket) för det gamla lådskåpet med alla bokstäver. Det är med dessa tennbokstäver som man även satte texter för tidningar och böcker för sisådär hundra år sedan. Älskar sånt! På den tiden fanns det inga pdf-filer. Å kartongfabriken verkar heller inte använda sig av sådan “nymodigheter”.
  Sedan blev det ju lite nostalgi för min del: Skyltlådan av Johan & Nyström. Den var ju länge mitt stående bidrag till Skyltsöndag, men då var det klädföretaget Claes-Göran som ändrade texten på lådan en gång i veckan. Kommer du ihåg?
  Balzac-skylten är så härligt surrealistisk:-)
  Fantastiskt att du orkade skylta! Tusen tack för det och länken:-)

  1. Visst var skåpet med de gamla tennbokstäverna häftigt. Vi fick bara se det som hastigast. Och visst var det liknande bokstäver en använde förr. Kartongfabriken tar sitt hantverk på allvar. Valde att spara några skyltar eftersom jag visste att min utevistelse nu skulle bli knapp.
   Minns väldigt väl ditt stående bidrag från Johan & Nyström så jag tänkte extra på dig när jag passerade här. Och jag minns Claes-Göran.
   Visst fick jag till Balzacskylten bra. Var själv riktigt nöjd.
   Ja, det tar ett tag att samla tankarna för medicinerna är starka. Men givetvis skyltar jag när jag nu kunde.

 3. Är ju bra att hundar och hundförare kan ha ett gemensamt kafé, där hunden får egen “fika”. Då blir det ju en trevlig grej för alla!
  Såg en hund sittande på trottoaren utanför fiket vi var på igår. Snålblåst. Tyckte så synd om jycken.
  God rehabilitering önskar jag dej! Kram

  1. Visst är det! Ohc här var det ett helt koncept både för hund och ägare. Här i stan får en numer på flera restauranger ta med sig hunden in. Ja, de får ligga still och inte direkt socialisera med andra hundar.
   Tack, har haft ganska ont idag men har bra smärtlindring. Och jag tränar på ett antal gånger per dag med övningarna- Men ärret är långt och många muskler som sytts ihop.
   kram

 4. Ett absolut toppeninlägg med dagens skyltsöndag!
  Jag gillar ju fina kartonger.

  Sista skylten på brasseriet och alla speglingar blev en favorit.

  Trevlig söndagskväll, önskar god läkning 🙏
  Stor kram!

  1. Tack! Och vårt besök i kartongfabriken och skinnfabriken var verkligen givande och roligt. Så fint hantverk- INget löpande band här inte.Sista skylten från restaurangen tycker jag också blev bra.
   Tack, för omtanken och det blir en lugn kväll. Har stark smärtlindring så lugnet blir naturligt.
   Önskar dig också en fin kväll och hoppas du också blir allt bättre
   Stor kram

 5. Roligt att få följa med till Norrmalms kartongfabrik.
  Det var inte illa med ett hundbageri. 🙂
  Johan & Nyström känner jag till och tidigare beställde jag te därifrån. Men skylten har tappat bokstäver.
  Ja, sista bilden blev läcker!

  1. Kartongfabriken var det så roligt att besöka och inte minst att se hantverket. Inget löpande band här-
   Hundbageriet verkade välbesökt men hade inte sett skylten innan.
   Med Johan& Nyström vet en inte riktigt om de med flit tappat bokstäver eller inte. Vet att BP förr skyltat härifrån och att det då också saknades bokstäver.
   Roligt att du också tyckte att sista bilden blev bra. Jag gillade den men speglingarna som också kom fram.

 6. Väldigt fina, trevliga skyltar hann du samla ihop innan operationen! 🙂
  Jag har ingen särskild favorit, tycker att de är bra alla men lite extra roligt fick jag åt hundbageriet. Fick lite fel vinkling på det hela. Tänkte på att man bakar hundar där först ;).
  Krya på dig och ha det bra!
  Kram

  1. Jag passade på att i veckan lägga några på lager. Visste det skulle bli knepigt att ta mig ut så här dagarna efter operationen. Har fullt upp med att ta mig fram på kryckorna inomhus hemma.
   Jag tänkte som du när jag såg och passerade skylten. Men bättre upp var det-
   Ett trevligt café för hundar med ägare.
   Tack! Jag tar det nu i långsam takt med min höft så det inte kommer något bakslag . Något som är lätt hänt.
   Kram

 7. Hundbageri nu vart jag imponerad.
  Norrmalms kartongfabrik vilket hantverk, spännande.
  Sista bilden lev verkligentalande, så fint.

  1. Ja, och det var dessutom välbesökt. Kul idé. Här i stan är det numer många restauranger där hundar är välkomna. Ja, de får ligga vi bordet och inte socialisera med andra hundar. Stor skillnad mot förr.
   Kartongfabriken var verkligen spännande och det är ett riktigt hantverk och inget löpande band- Väldigt roligt att se hur tillverkningen gick till.
   Visst blev sista bilden kul med sina speglingar.

 8. Länge jag såg en “kast”! Såna lådor fanns i alla tryckerier innan digitaliseringen slagit igenom. Det var en fröjd att se en typograf plocka ihop en rubrik, fingrarna dansade över facken och valde matriser i rätt typsnitt och grad.
  Det där hundbageriet har jag också kollat in, märklig företeelse – jag plåtade deras skylt i fjol, då sålde de hundglass!!!

  1. Tack, för att du påminde mig om ordet “kast”. Kände till det men kom inte på det.
   Kartongfabriken blev ett väldigt lyckat besök och inte minst att hantverket består-
   Jodå, det fanns hundglass här och det var en del besökare på plats. Men vi skulle vidare så det blev en bild i farten.

 9. Oj det finns hantverk av alla sorter, kartonger var ju udda. Men varför inte förpackningar är ju också en del av vår kulturhistoria.
  Fiket vid Odenplan har jag också haft med i SkyltSöndag för några år sen. Tog en bild på väg till Pub Anchor en gång men då stod det givetvis något annat med kaffetema på den.

  1. Visst är kartonger lite udda men det var väldigt roligt med ett besök här och se hur de görs för hand. Vet ju och minns, att du haft med skylten vid J &N och inte minst BP förr. Nu fick den återuppstå hos mig.

 10. Brukar inte besöka söndagsskyltarna, men så fick det bli denna gång. Bland alla dina skyltar så hamnar jag på Norma projektil i Åmotfors där jag bodde under familjebildningen från 1975 under 10 års tid. Sonen föddes ju där I Åmot som det sades.
  Mina svärföräldrar bodde nära intill, så jag passerade ofta förbi. Antingen jobbade en i huvudsak på Norma eller på Pappersbruket . Där jobbade sonens pappa i 50 år! Att bo oi brukssamhället blev en fin upplevelse när en ser det i perspektiv.
  Sedan kom ju stort sjukhem med vårdcentral där jag jobbade. Apotek, bibliotek och flera butiker så det samhället blomstrade verkligen en gång i tiden.
  Hoppas dina dagar går i bra tecken med rehaben!
  Kram

  1. Tack för besöket. Och just när jag på kartongfabriken såg namnet Åmotsfors stannade jag upp. Visste att du och Elaine talat om platsen. Tyvärr har jag inte varit där men extra roligt nu när du berättar mer.Läste på lite i samband med skyltningen igår.
   Tack, dagarna går och det är en hel del smärta förknippat med ingreppet och kommer att så vara ett tag till. Men jag följer alla restriktioner till punkt och pricka och hoppas det ska hjälpa mig en bit på väg
   Kram och tack för fin omtanke.

 11. Som alltid ett väl genomtänkt och trevligt inlägg. Så intressant med besök på kartongfabriken! Hade gärna hängt med.
  Den Koreanska restaurangen skulle jag gärna besöka … har ju fastnat lite i koreanska serier på Netflix och har blivit alltmer nyfiken på det koreanska köket 🙂
  Fina bilder allihop, men speciellt gillar jag den sista med speglingen!
  Hoppas du mår så bra det bara går och att du inte har alltför ont.
  Tänker på dig! Krya på dig!
  Varm kram

  1. Tack! Besöket på kartongfabriken och lädervarufabriken var verkligen intressant. Och inte minst att det är ett hantverk som lever kvar.
   När du kommer hit ska vi allt ta och besöka en koreansk restaurang. Finns flera bra och väldigt trevliga.Bl.a. den som kartongen kom från; Arirang. Kul att du börjat se koreanska filmer och serier.
   Just sista bilden tycker jag också blev lyckad och den är tagen i all gast. Och speglingarna kom med.
   Jag mår nog ok efter den operation jag gjort och har bra smärtlindring. Men visst är det ovant att vara så begränsad. Får träna tålamodet.
   Stort tack för din fina omtanke. Den gör gott.
   Många tankar till dig också.Undrar så hur allt gått och hur Muffin installerat sig.
   Varm kram

 12. Trevlig skyltning som alltid, skönt att allt gått bra med op oxå,Hundcafé har vi inte varit på än, kanske mest för att Harry inte tål ngt annat än sin diet kost nu men roligt att det finns och här i sthlm är hundar oftast välkomna ändå på vanliga resturanger så länge dem sköter sig under bordet:) kram o fin måndag, ska läsa ikapp lite här nu:)

  1. Tack! Hade sparat lite bilder från veckan eftersom det nu inte direkt blir någon utevistelse på ett tag. Förstår att det inte är så mycket för er, men ett trevligt initiativ. I Stockholm är det ju roligt att hundar numer är tämligen välkomna på restauranger och de ligger still och är tysta.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *