Spanien Torrevieja

Centrum av Torrevieja – Hur ser det ut där?

Vi är ju en hel del i vår spanska “sommarstuga” i Torrevieja och följdaktligen blir det en del blogginlägg härifrån och från olika ut och njutflykter vi gör. Närheten till havet är påtaglig och det är aldrig långt dit. Bilder och text från havet, stränder och den fina strandpromenaden finns ofta med men det finns ju mycket annat också. Jag har av flera fått frågan om hur det ser ut i centrum av stan och om det finns ett centrum. Följ med så tar vi en titt.

I “centrum av stan”  finns havet nära inpå, liksom stränder och den lång fina strandpromenaden med alla caféer, barer och restauranger. Välbesökt hela dagen och kvällen.  Kanske var det detta tillsammans med en god slump som gjorde att vi blev kvar här.

Centrum av Torrevieja. Hur ser det ut?

Torrevieja är en både stor och utspridd stad och tänker man sig ett centrum, ett shoppingcentrum så är det inte så påtagligt. Det jättestora shoppingcentrat La Zenia ligger ca en mil söder om stan och sedan finns det mindre shoppingcentrat “Habaneras” några kilometer från stadskärnan. Inne i stan finns många mindre lokala butiker utspridda men som kan ha ett bra utbud. Vad räknas då som centrum? Svårt att säga för något tydligt centrum finns inte.  Är man nära  havet, vid “vattenfallet,” Place Capdepont (märkt med rött ) kan man kanske säga att området här är stans mer centrala delar. Ja, egentligen det som finns med på kartan.  Men Torrevieja är utspridd och vidsträckt.

“Vattenfallet” här utan fall och de vackra mosaiksofforna. (Bilden har varit med i ett annat morgoninlägg)

Bostadshusen varvas med barer och restauranger inne i Torreviejas centrum

Torrevieja är en “levande stad” där folk bor och arbetar och barnen går i skolan. Några direkta höghus finns inte inne i stan, mest 2-6 våningar och dessa samsas med diverse privata , mindre, “stadshus”. Alltså små smala villor om oftast är ett par våningar höga och bebos av en familj.  Barer och restauranger finns nästan i varje gathörn och här i skuggan samlas man gärna för att umgås.

Gatan Caballert i “centrum” har många mindre butiker. Här siestatid och lugnt. 

Många mindre butiker och en del kontor har siesta. Alltså stängt mellan ca. 13.30 och 16.30 för lunch och vila men å andra sidan har de öppet länge på kvällen.

Centrum av Torevieja är ganska utspritt. En av de andra större gatorna i centrum, Ramon Gallud. Gott om butiker och letar man skor finns här ett bra utbud.

De nya röda bussarna med WiFi trängs i stan med alla bilister, motorcyklar och cyklister.

Även om det inte finns något direkt centrun i Torrevieja finns det gott om lokala mindre butiker

Gott om

“pitstop” (vattenhål) och restauranger är det så mat och dryck är aldrig långt borta. Dags för lunch och det tillsammans med vännerna Anna Carin och Krister. Ofta väljer vi spanska restauranger och valet denna dag blev trevliga Tasca Nueva Bahia. Vi har varit här många gånger och restaurangen plus mat och dryck är säkra kort. En lunchmeny med tre rätter (flera att välja mellan) inklusive bröd och dryck för 12 euro.

Gott och väldans trevligt. En riktig långlunch.

Slutar där jag började, vid havet. Och visst lockas jag hit. Alltid.

Dags att lämna centrum och gå hemåt.

På väg hem. Här “Habanerasgatan” .

 

32 svar på ”Centrum av Torrevieja – Hur ser det ut där?”

 1. Härliga bilder från centrum. Saknade mosaiksofforna och vattenfallet.
  Så mysigt det såg ut med lunch tillsammans med A-C och Krister. Där har jag ätit några gånger.
  I kväll ska jag på logen. Ska bli skönt att slippa protokollskrivande i januari. Sen så blir det längre vistelse i min sommarstuga. Synd att ni onte är kvar när jag kommer ner.
  Kramar till er båda/A-K

  1. De har varit med förr, men jag ska nog ta med dem även i detta inlägg. De här ju hit till centrum. Tack för påminnelsen. Tasca Nueva Bahia är bra tycker vi och det finns alltid goda rätter att välja på. Och vi är ju inte direkt “pizza männsikor” även om det kan vara gott någon enstaka gång- Trevligt med logen och jag förstår att du ser fram emot att bli befriad från protokollskrivnadet. Kanske hinner vi tillbaka innan du åker hem.
   Vi saknar dig verkligen.
   kram!

 2. Trevligt att få veta lite mer om Torreviejas centrum även om det kanske inte finns ett egentligt sådant. Men jag förstår att ni lockas ner till havet, strandpromenaden och restauranger samt barer som finns där. Trevligt att det är en levande stad och inte en stad som avfolkas helt vintertid. Tyvärr är det inte helt ovanligt att det är så.

  Kram och god kväll!

  1. Ofta blir det bilder från hav och strandpromenaden men det finns faktiskt annat också. Och även om staden i sig inte är så vacker så har den charm och är en levande stad. Betyder mycket att det är liv och rörelse året runt. Även många kulturevenemang finns att ta del av och omgivningarna bjuder på trevliga utflyktsmål Också ett plus. Vet andra städer som blir ganska öde när säsongen är över, men inte här.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Havet kan jag aldrig se mig mätt på, hur är det där ni bor med turister tex? affärer o så är det öppet året om? tack för en mysig tur o info det gillas här från Malmö 🙂 kram

  1. Havet och vatten dras jag till som en magnet. Alla butiker är öppna året om för Torrevieja är en stad där folk bor året om.En del restauranger och barer kan stänga för ett tag och ett fåtal mindre från nov till mars. Önskar dig en fin kväll. Kram

 4. Stort tack att du visade upp “innerstaden” av Torrevieja. Å den är inte så mycket att ha, ungefär som den i Benidorm alltså, där det heller inte finns ett “renodlat” centrum. Om man nu inte kallar Gamla Stan där för centrum. Det är fint i Torrevieja ändå, men jag förstår dig och Ama att ni föredrar visa bilder från paseon, stränderna och havet. Betydligt mera “attraktivt”.
  Men himla kul ändå att se hur det ser ut inne i Torrevieja. Toppen:-)

  PS. Kom på mig själv att jag gör precis som du. Visar så gott som alltid bilder från de två strandpromenaderna, stränderna och havet i Benidorm. Fick ett gott skratt nu:-) DS.

  1. Jag gillar ju innerstan här också på sitt sätt. Och att det är “liv” här hela året om. Alltså ingen stad som går i ide-En stor fördel om man är här “out of season”. Och dte är vi ju oftast. Och visst visar man oftast bilder från där man är mest. Och du! Bra där med ett extra skratt.

 5. Underbara bilder, det var länge sedan vi var där, norrut 🙂 Hoppas ni kommer hit söderut snart. Kram

  1. Tack! Tänker ofta på er. Och kanske blir det en tur söderut vad det lider.
   Stor kram från oss till er.

 6. Hola! Fint inlägg – precis så här ser centrum av Torre ut! Och variationen, det levande och spanska är det som gillas av oss – trots avsaknaden av ”pittoreska” gränder och ett charmigt ”gamla stan”. I morgon börjar jag nedräkningen – får ju inte påbörjas innan det är ”ensiffrigt” enligt min gamla medarbetare Monica. Kallar regeln ”Lex Monica”. ?
  Kram och hälsa Fyrvaktare B!

  1. Gracias! Hola y buenas noches från terrassen och +23. Behagligt! Ja, så här ser det ut. Och varaitionen finns och stan lever hela året och havet är närvarande på många platser. Nej, pittoreska gränder finns inte och ingen charmig gammal stad. Men detta finns ju i närheten…Vad härligt med nedräkning och bra att du har Lex Monica. För oss blir det nu lite tvärt om.
   Fyrvaktaren hälsar så mycket till er båda. Ni är saknade!
   Kram!

  1. Visst är havet bäst! Men flera har frågat efter hur det ser utom inne i stan så nu fick den också vara med på ett hörn. Ler och tänker på Ban Phe. Inte så vackert men ändå charmigt på sitt sätt. Och personligt.
   Kram!

  1. Jag har ju inte direkt ett jobb att sköta så tiden finns. Visserligen jobbar jag lite men det kan jag göra när som. Sofforna här är urläckra och klart “Gaudiinspirerade”.

  1. Visst lockar havet. Alltid! Och det är ju oftast därifrån bilderna kommer. Och just ett cemtrum, i mer verertagen mening finns inte utan det är mer utsträckt.Stan är trevlig och den är levande hela året och det tycker vi är en stor fördel. Att vädret oftast är “bra” hela året är annat som är positivt.

 7. Kul att få följa med dig inne i Torrevieja … många fina bilder! Bra med många vattenhål att vila fötterna vid och samtidigt få sig lite smaklig förtäring 🙂
  Tack för kartan och den trevliga rundvandringen!
  Kram

  1. Det finns lite mer än hav och stränder här. Men oftast dras vi till havet. Och dte är alltid fint att gå långpromenader där. En karta härifrån säger kanske inte så mycket men visst hum om hur vidsträckt stan är får man förhoppningsvis. Trevligt att du gick med.
   Kram och trevlig torsdag.

 8. Jag brukar vela mellan att tycka att vattenfallet/blå bänkarna är centrum och ibland tycker jag att gamla kyrktorget ska klassas som det. Man kanske kan baka in alla delar däremellan också så slipper man vela 🙂

  Härligt inlägg !

  Ha en skön torsdag 🙂

  1. Tack! Ungefär så! Och något dierket centrum i mer vedertagen betydelse är svårt att hitta. Men kanske en cirkel på en 600 meter från vattenfallen och upp i stan mot kyrktorget.
   Önskar er en trevlig torsdag. Antar att nya äventyr väntar.

  1. Absolut! Närheten betyder mycket och att hyfsat smidigt kunna ta sig runt till fots . (Även om vi också cyklar)Lunchen var ruktigt bra och prisvärd är det också.
   Stor kram!

 9. Semesterorternas centrala del är väl oftast utformat i anslutning till havet. Det är där turisterna är och därmed chans till att få del av turisternas pengar misstänker jag. Men visst har jag bott i någon turistort där man fick ta bussen till havet! Numer skulle jag aldrig resa till en sådan ort om jag vore ute efter just sol och bad.

  Kul att få följa med dig på en njutpromenad i centrum med start och avslut vid havet! 🙂

  1. Torrevieja är en stad som lever hela året och bostäder finns i hela stan och även en del utanför. Staden är vidsträckt med stora villaområden mer utanför stadskärnan. En del också där längs havet och andra mer inåt landet. Buss vill vi inte ta till havet, men ibland byter vi “havsmiljö” och tar bussen. Mne vi har fin tillgång till havet här inne i stan och med olika stränder. Numer är jag inte på stranden för solning men jag går gärna där med fötterna i havet.
   Trevligt att du gick med.

 10. Siesta – det låter så vilsamt. Det borde vi ha anammat här hemma denna svenska sommar.
  Tack Ditte för trevlig rundvandring. Å´ visst är det så, att det är vid havet man hittar lugnet. Passar fint efter att “ha gjort stan”.
  Fortsatt trevlig torsdag!
  Varm kram!

  1. Vid havet trivs jag och visst ger det ett fint lugn. Och siesta kan ju innebära en skön vila, inte alls så dumt. vad trevligt att du gick med mig. Och jag tror att vi också hamnat på en soltrappa vid havet.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Stor kram och många tankar

 11. Det ser rent och snyggt ut på gatorna, Caballert påminner om en inglasad galleria! Hur många bor det där? Vet du hur stor andel som är utlänningar, både svenskar och andra nationaliteter? Det känns ju som att det är ett populärt ställe för skandinaver att övervintra, kanske även för andra? Det där med restaurangerna är jag nog mest avundsjuk på, värmen klarar jag mig utan. Finns det hamburgerhak också, McDonalds eller dylikt? Och hur är det med take-away-ställen? undrar nyfiken-i-en-strut-tanten

  1. Vad gäller gatorna varierar det och en del hundägare har inte lärt sig plocka upp och heller inte tränat hunden att göra sina behov på gatan utan det kan sek på trottoaren. Invånarantalet varierar om det är högsäsong, för då är många spanjorer här som har sommarbostäder i Torrevieja men som bor i Madrid och olika delar av landet. Jag vet att stan utanför högsäsong har ca 100 00 invånare och staden är utspridd i olika områden så alla bor inte i inne i stan. Vad gäller nationaliteter så dominerar förstås spanjorer men det är inte skandinaver som är flest. Britter, holländare,kineser, tyskar, belgare , ryssar, ukrainare – jag vill minnas att det finns över 80 olika nationaliteter här. Värmen, “den heta” behöver inte jag heller, men nu är det skönt med ca +25 dagtid. Har ju svårt i Sverige vintertid med mitt solskadade ansikte att vara ute i kyla och hård blåst. Jodå, Mc Donald´s och Burger King finns, liksom många “take awayställen”, Men för spanjorerna själva är det viktigt att gå ut och äta tillsammans och prisbilden är väldigt bra. Vi äter hemma hälften av veckans dagar på ett ungefär och utbudet i butikerna här är både bra och fräscht.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *