Resor utomlands

Brons – Var inte ordet i Gems Weekly Photo Challenge

Hjälp! Jag inser att jag ligger en vecka före här i temat. Har missat att det var ”vis” som var veckans ord. 

Denna vecka är det inte ordet brons som vi fått att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Men jag har missat och är en vecka fel. Men!!!! Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

La Carretamonumentet i Montevideo är i brons och hela nio meter långtMonumentet i brons är hela nio meter långt. 

 

Brons

kändes först som ett svårt ord att tolka och det var helt lite stiltje på den kreativa fronten. Men eftersom jag är på resa i Sydamerika ville jag gärna ha ett bidrag härifrån. Vad gäller stiltje i övrigt har det inte direkt varit det rådande under denna resa, vare sig vad gäller upplevelser eller intryck. Stiltje var det inte heller på Stilla havet (länk) där vi färdades under första hälften av vår resa från Santiago i Chile och söderut till Kap Horn.
Men gårdagens besök i Montevideo, Uruguays huvudstad, gav i alla fall en idé till temat brons och poletten föll ner. En rundtur med buss i och runt Montevideo tog oss till ett monument av brons. Ett monument på nio meter – La Carreta.

Vagnen på hjul är kanske föregångaren till dagens husbilar/husvagnar.

Bronsmonumentet

visar hur Uruguays ”gauchos”, motsvarande USA:s cowboys, flyttade sin boskap allt eftersom för att hitta bete. Inte bara boskapen bytte boplats utan man tog med sig sin familj och sitt hem på hjul. Liknande har skett och sker över hela världen. (Kan jämföras med renskötarnas/samernas förflyttning av renar i Sverige till nya betesmarker. ) Kanske var också dessa hjulförsedda vagnar föregångare till dagens husbilar och husvagnar. Ett mäktig monument med ett historiskt budskap.

Starka och muskulösa djur.

I morgon kommer ett smakprov här från Montevideo.

Titta gärna in här för att se fler av veckans  ljustolkningar.

34 svar på ”Brons – Var inte ordet i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Även om du var en vecka före, så har du en fantastisk exemplarisk tolkning av nästa veckas ord!
  Att vara i framkanten så, beVISar ju bara att du är klok och VIS på detta VIS och du har beVISligen redan gjort din läxa. In your WAY.

  Jag beundrar din tolkning av BRONS, där tar du säkert första pris, så mäktiga och fina motiv!
  Trevlig onsdag och stor kram!

  1. Tack! Jag upptäckte för sent att det var fel vecka till ordet ”Brons”. Men så får det vara. Skulpturen/monumentet var verkligen häftigt. Så fint där det stod.
   Stor kram!

 2. MEN !! Så otroligt tjusigt, vilken skulptur!
  Helt imponerande.
  Makalöst har inte ord för det.
  Ha det fortsatt jättefint!
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Visst är den mäktig! Visserligen hade jag fel vecka till detta tema men det kan inte hjälpas.
   Vi har det jättebra.
   Kram!

 3. Se det som att du ligger steget före i positiv bemärkelse i stället 😉 Snygg tolkning som vanligt och spännande skulpturer! ”Brons” är ett lite speciellt ord att tolka och min första tanke va en tredjeplacering 😀

  Kram och ha det gott!

  1. Tack för dessa ord! Jag är liksom både dag och veckovill här på resan. Jag funderade mycket och blev så glad när jag kom över denna bronsskulptur.
   Kram från Buenos Aires.

 4. Som vanligt är du före din tid Ditte:-) Å med sådana motiv i Montevideo är det ju bara tacka och ta emot. En guldgruva med bronsföremål gräver man ju gärna i, vilket du gjort med bravur.
  Otroligt mäktiga bronsstatyer modell XXXL verkar det som.
  Tack tjejen att du är före din tid:-) På sätt och VIS inte dumt alls,-)

  1. Jag insåg för sent att jag var en vecka för tidig. Men det är lätt att här glömma både tid och rum. Och visst är bronsskulptuern fantastisk.
   Stor tack för din uppmuntran och jag ska i fortsättningen ställ in mig i ledet och ha bättre koll.

 5. Fantastisk bronsskulptur – det passar ju jättebra till temat nästa vecka. Så kan du ju ta det lite lugnt också med temat då också :-). Förstår att det är en helt underbar resa ni gör och spännande.
  Kram från Ingrid

  1. Ja, nästa vecka…Är helt dag och veckovill på resan. Så jag får hoppa över nästa vecka. Men visst är bronsskulpturen fantastisk. Resan är så bra! Mycket att se och uppleva är det.
   Kram!

 6. Underbara bronsfigurer och vilken spännande resa. Jag ler då jag också hade fel vecka men upptäckte i sista stund att det brons var nästa vecka. Nu behöver du inte fundera utan bara njuta nästa vecka.

  1. Vilket misstag. Men jag är helt veckovill på resan. Så jag var ute i god tid och får titta på era visdomar.

 7. Fina bilder på temat, man ser verkligen hur oxarna sliter så den som gjutit det här har verkligen lyckats. Sen hr jag själv varit nära att göra samma misstag, men det är ju bara att lägga upp vis nästa vecka
  Men tack vare det här hittade jag en infallsvinkel till nästa vecka, tack för hjälpen.

  1. Tack! Så bra att mitt för tidiga inlägg kunde hjälpa dig med inspiration. Jag känner mig just nu både dag och veckovill. Monumentet var verkligen mäktigt och med fina detaljer. Verkligt muskulösa djur.

 8. Haha! Ibland går tiden inte fullt så fort som man tror – brons är ju precis som du säger först nästa vecka, men då får du väl dela med dig av din visdom då istället 😉
  Visst är det coolt det där monumentet! Riktigt läckert och passar ju hur bra som helst till bronstemat 🙂

  1. Har inte direkt haft så stor koll på dagar och veckonummer. Men så kan det bli. Och jag orkade inte skriva ett nytt inlägg. Monumentet var verkligen mäktigt och passade också bra till temat brons. Dock en vecka för tidigt.

  1. Tack! Ja, ibland blir det fel. Är både dag och veckovill här i Sydamerika. Visst är brons monumentet mäktigt! Intressant att se. Vi har det jättebra!

 9. Heisann, å bytte om på rekkefølga, går vel greit, særlig når man beveger seg over flere tidssoner…
  Nydelig monument over en svunnen tid. Fortsatt god reise ;:OD)

  1. Tack! Vi har det så bra med mycket att se och uppleva. Jag har varit dag och veckovill under resan så det fick bli så här. Bronsstatyn var så mäktig och gav en tanke om den tid som varit.

  1. Tack!Ja,jag är både dag och veckovill på resan. Men det blir nog återgång till ordningen så småningom. Monumentet här var i varje fall jättefint. Och av brons.

 10. Du klarade temat brons med galans! Det gör inget att du är en vecka före. 🙂
  Kul att du delar med dig av er fantastiska resa.

  1. Tack! Jag är lite dag och veckovill här på andra sidan ekvatorn så det blev brons en vecka för tidigt. Resan är verkligen en upplevelse och med så måga upplevelser på alla sätt.

 11. Vilka häftiga skulpturer i brons! Ni verkar ha en helt fantastisk resa och får uppleva allt möjligt spännande. Så kul! Skönt att ligga lite i före ibland 🙂

  1. Vi har haft en fantastisk resa i dryga tre veckor och jag har inte haft koll på vare sig dagar eller veckor. Kom lite före här med temaord och bild.
   Skulpturen var så mäktig att se och med väldigt fina detaljer.

 12. Den skulpturen gillade jag, snacka om oxkrafter! väldigt skickligt avbildade med spelande muskler. Jag tror jag får hoppa nästa veckas tema, jag kan inte för mitt liv hitta något lämpligt att visa upp. Kram

  1. Visst är skulpturen mäktig! Och med så väldigt fina detaljer. Jag var ju en vecka för tidig här så det blev lite tokigt. Blev dag och veckovill under resan.
   Kram!

  1. Nu är vi hemma igen men jag har varit både dag och veckovill. Bronsskulpturen är verkligen mäktig och med så vackra detaljer. Men den kom i fel vecka.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *