Stockholm

Brittsommar – Sommarvärme på hösten – Och en rolig slump

Sommarvärme på hösten? Ja, då brukar man kalla det för brittsommar och ibland också för indiansommar. Och visst har vi haft många vackra och varma dagar både i slutet av september och början av oktober. Med begreppet brittsommar menar  man från början dagarna kring brittmäss, den heliga Birgittas dag, som infaller den 7 oktober. (Birgitta och Britta har då namnsdag.) Just runt detta datum har det enligt gammal folktro varit fint och varmt väder.

En ljuvlig dag på Djurgården som kändes som brittsommar trots att det var några dagar frö tidigt.En ljuvlig dag på Djurgården som kändes som brittsommar trots att det var ett par dagar innan Birgittadagen.

Brittsommar eller indiansommar

Båda betecknar egentligen samma sak. Alltså när det under hösten är en period med varmt och torrt väder. Och det har i varje fall vi i Stockholm kunnat glädjas åt. Visserligen med en och annan regnig dag.  Just ordet indiansommar är lånat från engelskans “Indian summer” som i USA och Kanada innebär milt och soligt väder  på sena hösten eller den tidiga vintern.

Många vackra och sköna dagar har det varit och jag har till största delen tillbringat dem utomhus och på gående fot. En del turer med olika pendebåtar har också ingått så då det har då båtpromenader.

En av de senaste promenaderna på Djurgården, en heldag, där jag gick dryga en mil,  kom att innehålla en noggrann titt på Djurgårdsstaden, besök på John Bauerutställningen på Waldemarsudde och en fin tur i den vackra parken på Waldemarsudde. Och trots att datumet var lite innan den 7 oktober så var känslan av en skön brittsommardag påtaglig.

Start och mål på Södermalm, vid den röda pluppen. Den prickade linjen är promenad och den heldragna blå linjen är båttturer.

Från Waldemarsudde till Blockhusudden

går jag längs med vattnet. Men trots att detta är Stockholms inlopp var det endast få båtar jag ser.  Jag lämnar Waldemarsudde  och parken och solen strålar sent på eftermiddagen på mig från en klarblå himmel.  På vänster sida strax ser jag den röda oljekvarnen, en väderkvarn. Och just den här kvarnen var ett kärt motiv för “målarpinsen,” prins Eugen och finns med som motiv på flera av hans tavlor. Kvarnen kom till i slutet av 1700-talet och användes för att framställa linolja. Idag finns inte vingarna kvar men i övrigt är den intakt. Mer om kvarnen finns att läsa här.  

Stockholm. Kyngliga Djurgården. Oljekvarnen vid Waldemarsudde. Och visst var det brittsommar i luften.Oljekvarnen vid Waldemarsudde. Strålande väder och termometern visade på eftermiddagen +19 så visst kändes det som brittsommar även om det enligt almanackan inte var helt rätt dag. Men några  dagar före och efter räknas också hit.  

Några få seglare ser jag. Men trångt är det inte i inloppet till Stockholm.

 Tvärs över vattnet, i Nacka kommun, ligger Danvikshemmet, ett äldreboende. Byggnaden är ståtlig och uppfördes i början av 1900-talet-  Och många är  turisterna som trott att detta är Stockholms slott.

Stockholm . Kungliga Djurgården. På väg mot Blockhusudden. Och visst kom känslan av sommar. I varje fall brittsommar. Absolut njutbart att promenera längs med vattnet och se träd som fortfarande är gröna och  även de som tagit på sig sin höstdräkt. Och visst infann sig sommarkänslan. Lite modifierad. Men brittsommar. Absolut.  

Snart framme vid Blockhusudden där jag ska ta SL-båten/pendelbåten över till  Nackasidan och kajen vid Saltsjökvarn (Vår närmsta båthållplats med SL- båten.) Båtarna går var 20:nde minut så väntan blir kort. Klockan har hunnit bli 17 och det är fortfarande +18 grader. Båten kommer och jag slår mig ner utomhus på övre däck och njuter av den sköna båtturen

Stockholm. Kungliga Djurgården. Kanske är detta den sista dagen på årets brittsommar. Sitter på båten och vinkar till Djurgården som jag just lämnat.  Och många fina upplevelser har jag  med mig hem.Kanske är detta den sista dagen på årets brittsommar.

En rolig slump

I slutet av september var jag också här på Djurgården och gick då längs Djurgårdsbrunnsviken.

Och häromdagen fanns en kommentar på min blogg som jag blev väldigt glad för. (Bilden som är med här under hade personen sett och skrev följande.) Och visst är det viktigt att vi tar hand om våra vatten. Titta gärna på filmen som finns med i länken.

“Tack för en trevlig och informativ guidning utmed Djurgårdsbrunnsviken!
Noterar att du på bilden med vilande flanörer på parkbänkarna nedanför Sjöhistoriska museet även fått med en liten glimt av vår båt som nu precis avslutat behandlingen av Djurgårdsbrunnsvikens vatten. Under två veckor har vi på uppdrag av Stockholm stad behandlat viken mot övergödning. Mer information finns i ett inslag på SVTs regionala nyheter (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fosfor-ska-rena-djurgardsbrunnskanalen) samt en lunchföreläsning 9/9 på Sjöhistoriska museet, tillgänglig via museets Facebook-sida @Sjohistoriska
Vi på Vattenresurs AB hoppas att alla framöver även får möjlighet att njuta Djurgårdsbrunnsvikens numera renare vatten!”

 

34 svar på ”Brittsommar – Sommarvärme på hösten – Och en rolig slump”

 1. Ovanligt varmt för att vara en bit in i oktober även här i norr.
  Dock en hel del regn.
  En hel del av mina sommarblommor är fortfarande blommande.
  Får samsa med ljungen.
  Kul med båten du fotat och att det blev uppmärksammat.

  1. Visst är det skönt att det fortfarande är varmt för årstiden- Igår var det heldagsregn hos oss men i övrigt riktigt fint väder.
   Vad roligt att din sommarblommor fortfarande är fina Jag har kvar tomaterna på balkongen och de kommer fram så smått efter hand. Men jag tar in dem så de får mogna i fönstret i solen.
   Jätteroligt här med båten och kommentaren.
   Trevlig torsdag.

 2. Så sant så, den här tiden runt Birgitta-dagen brukar vädret vara fint och kännas som en stråk av sommar. Härligt är det. Också här har vi vackert väder idag men som vanligt blåsigt. Det är som det är med det, vi har sökt lite lä i skogen för att leta svamp, men vi gick nästan bet på det. Spelar ingen större roll, huvudsaken är ändå rörelsen man får, motionen.
  Så vackra bilder du tog på din runda och himla kul att du fick en informativ hälsning som du delar med dig åt oss alla! Tack Ditte! 🙂 Det är roligt i bloggvärlden, ibland händer det lite oväntade saker, positiva sådana.

  1. Tack! Dessa vackra dagar med lite värme tar vi gärna emot. Och att vistas utomhus gör jag ju mer än gärna. Bra för kropp och knopp. Vad gäller blåsten så bor nu ju på en ö men hoppas det blev lite lä i skogen och även lite svamp-
   Jag blev så glad över hälsningen i kommentaren på bloggen och intressant att få veta mer om detta miljöprojekt. Hade inte tidigare uppmärksammat just detta. Men nu så-
   Tänk så trevligt man kan ha och få det i bloggvärlden. Och helt oväntat från min sida blev ju detta.

  1. Verkligen! Just denna insats kände jag inte till innan men har sett projektet “Rädda Mälaren” igång på nära håll i olika omgångar.

 3. Så roligt att du fick mer information om båten som fanns med på bilden. Trevligt att få så fin uppmärksamhet. Dina inlägg är alltid informativa och man lär sig mycket att av att läsa dem.

  I dag har vi bara 12 grader så allt vad som heter Brittsommar känns långt borta.

  Kram och god kväll!

  1. Visst var det! Och helt oväntat. Blev överraskad! Och roligt att sprida filmen vidare som SVT gjorde. Tänkte inte alls, när jag passerade båten, vad den kunde användas till.Men nu vet jag.
   Brittsommaren fanns stundtals här idag men i liten omfattning. Inte alls som när jag var på Djurgården och Waldemarsudde.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Vädret kan vi verkligen inte klaga på än. Minns 2015, när den första snön föll den 5 oktober, å det med besked, med trafikkaos med mera som följd. Mycket bättre i år och 2018 också för den delen. Ja, den globala uppvärmningen verkar äga rum på rätt del av världen. Ja, jag vet att inte alla håller med mig där;-)
  Är så glad för din skull att Vattenresurs har uppmärksammat din artikel. Jättekul! Å bilderna är som alltid helt fantastiska:-)

  1. Minns också 2015 och den snön som som då kom så tidigt. Har verkligen tagit till vara denna fina höst. Jag våren och sommaren också. Visserligen helt annorlunda mot planera men det blev ju ändå helt ok. Med många begränsningar förstås och vädermässigt riktigt bra.
   Jag tyckte det var ett roligt sammanträffande att jag fick med deras båt på en av bilderna men då visst jag inte vad den just användes till- Men nu vet jag.
   Kameran och jag gnetar på och vi rivs ihop.

  1. För min del var det en slump att båten kom med men roligt att ansvariga som skulle jobba med att minska övergödslingen i vattnet här såg både inlägget och båten.
   Grattis i efterskott på din namnsdag.

 5. Som vanligt underbara Stockholmsbilder, nu har jag förstått varför mina blir så regniga jämt, du har snott all sol :).
  Kvarnen är ett intressant industriminne, den har också används till att pressa olja ur raps.
  Ifall vädret är så tråkigt att du inte vill ut och promenera (när jag tar över den uppgiften alltså), så skall du få en intressant länk som jag fick när jag var på stadsmuseet i Tisdags, så jag fotade inte bara paraplyer då.
  Här får du tillgång till nästan hela Stadsmuseets bildarkiv, med olik platser årtal och teman. Perfekt att studera en regnig höstdag.
  http://digitalastadsmuseet.stockholm.se/fotoweb/

  1. Jag har ju ingen bra regnrock och vi är ju helt överens om att paraplyer inte är till hjälp- Men jag letar regnrock och tills dess förvaltar jag gärna solen.
   Tack för länken! Stadsmuseet har jag besökt “live” då och då” -passerar ju ofta här. Ska absolut testa länken.
   Och du. Vi kan dela på Stockholmspromenaderna. De räcker till.

 6. Visst visar sig hösten från sin bästa sida! Birgitta heter jag också, så den 7 oktober glömmer jag inte vem som har namnsdag!
  Va kul med den speciella kommentaren på din blogg! Superroligt! Hinner inte gå in på länken nu, behöver sova!
  Kram!

  1. Stort grattis till dig! Dock lite i efterskott. Förstår att du är på annan ort. Njut!
   Båten som det gällde kom med av en slump men jag blev riktigt glad över kommentaren och roligt att via länken från svt få veta mer om arbetet de utför. Ha det allra bäst.
   Kram

 7. Ni verkar ha haft fint väder hela hösten i Stockholm. Här i Umeå har et regnat mycket i september och nu de senaste dagarna. Jag saknar Stockholm så mycket, men dina promenader i sommar har gett mig en hel del. Tack för fina bilder och utförliga beskrivningar… jag har mycket kvar att se och uppleva, märker jag. 🙂
  Sköt om dig och var försiktig!
  Kramar!

  1. Visst har vi haft en fin höst här i Stockholm och jag har tagit dagarna till vara.
   Förstår att du både saknar Stockholm och de dina här men det är roligt om jag kunnat bidra med en liten “dos! av stan. Många mil har jag gått.
   Jag är glad att läsa att du nu orkar mer och mer och följer så gärna med på dina rundor i din stad och i din fina skog.
   Var försiktig och ta hand om dig du också.
   Kram och många tankar

 8. HURRA FÖR DITTE! Diin blogg når många tydligen. Det ar du förtjänat!
  Som vanligt – otroligt vackra foton.
  Vädret, ja! Vi har soliga, varma dagar men nätterna blir kyliga; just nu 12C
  och mitt på dagen var det dubbelt det. Allting är lite annorlunda år 2020.
  Och inte för det bästa, som vi alla vet.

  Älskar dina Stockholmsfoton. Den lilla röda stugan vid vattnet, t.ex.
  Hej och gonatt!

  1. Stort tack, Ruth för fina ord. Ja, jag vet att många läser och det är roligt. Och just den här bilden där båten nedanför Sjöhistoriska kom ed på bild blev en slump. En rolig sådan. Och detta med att rena vattnen runt vår vackra huvudstad är ju viktigt.
   Skönt med de vackra dagarna hos dig och jag kan tänka mig att höstens färger snart ger sig till känna i din trakt också. Visst är det ett annorlunda år i år. På många sätt.
   Det är så trevligt att du går med mig här i Stockholms omgivningar och tänk så mycket vi skulle ha att tala om.
   Ha det så bra du kan och var rädd om dig.

 9. Vad kul att du fick en sån fin respons från Vattenresurs AB!

  Vilken rejäl promenad det blev. Jag är benägen att hålla med turisterna som misstar Danvikshemmet för slottet. Det är ju betydligt mer slottslikt än det i Gamla Stan 🙂

  Härliga bilder!
  Ha en fin inledning på helgen 🙂

  1. Visst var det! Och att båten kom med här var en slump. En lyckad sådan. Och att rena vattnen runt Stockholm är verkligen vällovligt.
   En rejäl runda blev det men i helt fantastiska omgivningar och i ett strålande brittsommarväder.
   Önskar er också en fin fredag.

 10. Den här karantänshösten har verkligen visat sig från sin bästa sida! Hoppas att det fortsätter så långt in på nästa år, men det är väl att be om för mycket!
  Det är så mysigt att följa med dig på dina “rundturer” i Stockholm. Dessutom söker du, precis som jag, efter vatten. Underbart!
  Ha det gott och ta hand om dig!
  Kramar

  1. “Vi hade i alla fall tur med vädret”. Alltid något! (sa han som såg Åmål…)
   Ja, både du och jag dras till vatten. Men jag måste ju tillstå att vattnet i dina trakter på Västkusten är mer öppet och med mer havskänsla än här. Östersjön är ju liksom inget hav på “det sättet”. Men visst lockar vatten. Mycket!
   Ha det fint du också.
   Kramar!

 11. Det är härligt med den där slumpen som någonstans har en slags mening inbakad. Kul att läsa ordet indiansommar. Det sa jag alltid förr, men någonstans på livsvägen har det fått ge vika för för brittsommar. Visst har det varit många fina dagar som räknas med i klubben. Ändå känns det just nu som höst både inne och ute hos mig.
  Alltid fina bilder och informativ text.
  Helgkram

  1. Tack! Ja, många fina dagar har det varit i höst och fint att då ge sig iväg ut. I morse regnade det men solen är på väg fram nu så det ser ut att bli en lovande fredag. I alla fall vädermässigt. Vill också minnas att man mer förr talade om indiansommar men att ordet brittsommar tagit över. Och varför inte. Har ju ett samband med Birgitta och Britta.
   Hösten har inte riktigt inombords kommit till mig ännu. Men jag vet att den gör det när träden fällt sina löv och mörkret ligger tyngre.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

  1. Vi har haft många härliga dagar och det är lika bra att ta dem till vara.
   Roligt att bilden här som jag inte direkt hade någon tanke med i sig, annat än folk som njöt av solen, även fick med sig den här båten.
   Stor kram och extra fredagstankar

 12. Vad roligt att du blev uppmärksammad på det viset, jätteroligt!!!
  Även här i norr har vi varmare än normalt men brittsommar har vi inte, inte som ni men jag är glad att inte frosten kommit i alla fall…
  Danvikshemmet ser verkligen mer ut som ett slott än vad slottet gör, tycker jag 🙂 fast det är ju olika byggnadsepoker förstås… Tack Ditte för ännu en vacker promenad i vår fina huvudstad, kram på’re

  1. Roligt och oväntat! Och jobbet med att hålla Stockholms vatten rena är lovvärt. Flera satsningar är igång.
   Tror nog att brittsommarvärmen är på avtagande men lite finns kvar. Skönt att ni inte fått frost ännu.
   Ja, Danvikshemmet är speciellt men många turister som kommer till Stockholm med båt ser ju byggnaden vid inseglingen och tror att det är just slottet. Många har nog inte en aning om olika tidsepoker.
   Lika roligt som vanligt att du kommer med på mina promenader.
   Kram och trevlig fredag

 13. Vad roligt och väl förtjänt slump kära Ditte som den ambassdör du är! Det går sig till på land och tills vanns 🙂 Du är aktiv och i rörelse! Tack för turen! Missat några under besökspausen! Men har smugit lite 🙂
  Stor kram o fin fredagskväll

  1. Tack, fina Tove. Ta det lugnt! Bloggar finns kvar. Och man måste ju inte alltid kommentera.
   Jodå, visst är jag i rörelse. Du vet ju “rörelse i vila” och “vila i rörelse”.
   Stor kram

 14. Det var ju verkligen skoj att vederbörande båtägare läste ditt blogginlägg! Ibland sker märkliga sammanträffanden!
  Benämningen Oljekvarn har jag aldrig hört förut, man kan väl inte mala olja…?
  Vet du jag har börjat läsa temperaturinformationen i min tidning. Där står alltid gårdagens temperaturer på olika ställen i landet. Jag kan konstatera att i snitt har Stockholm 3-4 grader varmare än vi har, även Falun som ligger tolv mil norrut har 1-2 grader varmare. Mao har jag hamnat helt rätt i tillvaron, jag som inte är någon vän av stark värme. Dock skulle jag denna årstid tacka och ta emot ett par extra värmegrader
  Nu ska jag läsa vidare, har inte suttit många stunder vid datorn senaste dagarna så jag har lite att ta igen

  1. Jätteroligt!Och bilden var ju tagen av en slump och egentligen visa de som njöt i solen på bänken- Detta med att rena Stockholms vatten, av vilken orsak det vara månde, är superviktigt.
   Oljekvarnen användes för att ur linfrö pressa fram/mala fram linolja. En av fem oljekvarnar i världen. Idag har den fock tappat vingarna-
   Kan tänka mig att Stockholm är några grader varmare än hos dig och så här års är det ju helt ok. Men sommartid kan det genast vara sämre.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *