Foto Resor utomlands

Brinna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Brinna är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som gäller)

Några bilder är gårdagsfärska och ett par är hämtade från arkivet.

Brinna

De ord, synonymer till brinna som jag först av allt kom att tänka på var flamma,glöda,spraka, stå i lågor, lysa, lysa upp, vara tänd, brinna upp eller brinna för något. Och betydligt fler finns förstås.

Sydamerika. Eldslandet. Södra Argentina. Här ser himlen ut att brinna innan solen går upp-En mycket tidig morgon i Magellans sund, helt nära Eldslandet i Södra Argentina ser himlen ut att brinna innan solen  gått upp.

Och det var också Ferdinand Magellan  som gav området detta namn och anledningen var de många brasor som ursprungsbefolkningen tände här på Sydamerikas sydligaste punkt.

Från en kontinent till en annan. Till Afrika. Här har akvarellmålaren Lars Lerin satt hela savannen i brand genom ljuset. Målningen såg jag vid ett besök på Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall i Karlstad.  

Karlstad. Sandgrund. Lars Lerina. Här på målningen av savannen ser det ut att brinna på olika sätt. Brinna kan det göra på olika sätt.Och i Lars Lerins målning här verkar det  spraka,flamma och glöda.  Det verkar som om solen gör att savannen står i lågor.

Här eldas en sprakande brasa

Man har satt ett ljus för att brinna i en pumpa. -Och ljuset i denna pumpa brinner fint

Stockholm. Ofta får en ljuslykta brinna hemma på balkongenHemma på balkongen får brukar ofta en ljuslykta få brinna. 

Att man sedan har en bra brandsläckare hemma till hands och ett brandlarm är en bra säkerhetsåtgärd.

 

I området där vi bor finns på sina ställen en brandgata. Alltså en ganska öppen och rak yta som har till funktion att förhindra att en ev. brand ska sprida sig

 

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

 

48 svar på ”Brinna – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Underbar tolkning också denna veckan Ditte! Vad är vackrast? Behöver inte utse det utan låta allt vara med; men LL´s där får jag nog ha som lite ”nära mig”
  Stor kram!

  1. Tackar! Har just varit hos dig och blev så glad över din vackra och kreativa tolkning. Och hos mig blev det lite blandat. Men visst ska vi titta in hos L.L. när vi ses i Karlstad.
   Stor kram!

 2. Solen kan verkligen brinna.
  Ljus låter jag gärna brinna.
  Däremot är brinna=eldsvåda otäckt.
  Var med om det år 2000 i vårt hyreshus.
  Totalt brandskadad lägenhet.
  Ja alla lägenheter i vår trappuppgång, 5 stycken.

  1. Eldsvåda har jag inte upplevt men har sett det på nära håll och det är förfärligt. Och kan tänka mig att det var illa för dig och andra i huset när det hände hos er.
   Här är alla tända ljus under uppsikt och brandsläckaren finns nära till hands. Även brandvarnare har vi.
   Och en brinnande sol är fascinerande.

  1. Absolut! Har lämnar vi inga ljus utan tillsyn och brandsläckare och brandlarm finns. Ingen upplevd eldsvåda hos mig men jag har stor respekt för elden.

  2. Trevligt med ljuslykta på balkongen =)
   Brinnande soluppgångar och solnedgångar är så vackra. Båda ger känslan av en bra start/ gott slut på dagen. Ha det gott!

   1. Ljuslyktan står på balkongen och vi ser den ju även från soffan. (Har flera även inomhus)Brinnande soluppgångar och nedgångar gillar jag också. Och denna soluppgång vid Eldslandet var så speciell. Tyckte både den och Eldslandet passade fint in på temat.
    Ha det fint du också.

 3. Lars Lerins målning tar alla priser! Den verkligen brinner och fäster sig i mitt sinne. Den första bilden känner jag igen och tycker mycket om, det scenariot hade jag velat vara med om.
  Fin tolkning överlag, du fick med det mesta i brinna 😀
  Stor kram och önskar dig en härlig tisdag!

  1. Lars Lerin är ju helt klart en favorit och jag har varit här på Sandgrund många gånger. Hoppas nu det kan bli ett par gånger i sommar och höst om resorna kommer igång igen.
   Och bilden från Eldslandet har varit med fler gånger och jag gillar den verkligen. Just nu passade den extra bra när det var brinna som var temat och här var vi ju också vid Eldslandet som också passade bra in.
   Har haft en fin tisdag ute, en heldag, med en väninna. Grått men väldigt trevligt.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Vilken härlig och brinnande tolkning du bjuder på i dag! Här går himlen dock i grått men men hela 9 grader har vi 😀

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Ja, i dag brinner det på olika sätt i bloggen. Men ute brinner inte himlen här heller. Olika variationer av grått är mest framträdande-Men jag har sett ett gäng vitsippor så lite vår kändes det som trots endast +4.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Kram

  1. Tack! Roligt att fundera över ord, betydelse och bilder. Ofta finns ju fler tolkningar.Och visst brinner vi för våra bloggar och en hel del annat också.
   var rädd om dig du också-

 5. Så vackert. Allt är inte eländigt när det brinner. Just nu brinner vi för att få vaccinet så fort som möjligt. Vi har hamnat i limbo känns det som!
  Kramar

  1. Tackar! Ja , del som brinner är det. Och även vi brinner för att få vaccinet men jag hade ingen bra bild till det. Tyvärr ser det ut för oss i Stockholm att dröja.
   Kramar

 6. Bra tolkning!
  Vacker bild på soluppgången. Roligt också att få se målningen av Lars Lerin. Jag har också med en konstnär i min tolkning. 🙂
  Gillar röda skylten med ”Brandgata”. 🙂

  1. Tackar! Jag kommer in och hälsar på dig idag. (Brukar inte titta in till andra deltagare innan jag själv gjort mitt inlägg.)
   Roligt att du också har med en konstnär-Lars Lerin är jag så förtjust i och uppskattar att han är så allsidig och likaså hur han fångar ljuset.
   Här har vi en del ”brandgator” mitt inne på Söder och skyltarna syns ju väl.

 7. Här brinner och sprakar det minsann! Härlig och mångsidig tolkning med intressanta bilder! Den brinnande savannen gillar jag lite extra mycket.
  Ha det gott!

  1. Jadå! Och visst är den ”brinnande” savannen fin. Min bild gör givetvis inte tavlan rättvisa men att solen brinner på savannen tycker jag framgår fint.
   Ha det gott du också

 8. Eldslandet gör verkligen skäl för sitt namn i den underbara bilden och Lars Lerins brinnande savanna är enastående. Ett väldigt ovanligt akvarell för honom, men hur läcker som helst.
  Ja sedan tänkte du som vanligt aningen ”outside the box” med pumpan och ljuset på balkongen. Bra gjort! Å så ”kalla fakta” på slutet. En bra avrundning av temat där:-)

  1. Tack! Bilden med soluppgången här vid Eldslandet och Magellans sund har varit med ett par gånger tidigare. Men den fick komma i repris för i temaordet brinna passade den in.
   Visst är Lars Lerins målning läcker. Och mitt foto gör den ju givetvis inte rättvisa men man ser ju hur jag tänkt med en himmel som brinner.
   Tycker vi båda två tänkte lite utanför lådan med lite brandattiraljer som fick ingå. Kul!

 9. Snyggt tolkat av ordet brinna, inte minst solens uppgång , wow ,vilken bild!
  Det är fascinerande med eld, så rogivande med en brasa, vet hur lugnt och skönt (och varmt) det blir när vi eldar i stugan på landet.
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Ordet i sig kan ju ha både positiva och negativa vibbar- Men jag har valt det positiva. Tycker det är mycket negativt ändå. Visst kan eld vara rogivande precis som jag tycker att vatten är. Lugnt vatten och porlande vatten.
   Ha det fint du också-
   kram

 10. nÄR JAG HÖR ORDER ”BRINNER”, tänker jag alltid på Kalle Schewens vals
  ”När det brinner i martallens topp …”

 11. En fin tolkning som alltid – och ja, Lars Lerins tavla är verkligen fantastisk! Han är en mästare att fånga ljuset!
  Vacker soluppgång … och en värmande eld. En brinnande ljuslykta skapar stämning – och här tänds ljus både morgnar och kvällar. Härligt!
  Eldsvådor är läskigt och det är bra att vara förberedd.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker Lars Lerins tavla är så fin och här ser det verkligen ut som om savannen brinner av allt ljus. Han är verkligen het fantastisk på att gånga ljuset och på så olika sätt. Jag är överlag väldigt förtjust i hans målningar.
   Passad bra till temaordet med Eldslandet och soluppgången här.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 12. Snyggt tolkat igen! Lars Lerins sätt att fånga ljuset på många olika vis är verkligen helt fantastiskt!
  Sen eldar du på med resten av bilderna också – tjusigt 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Ja, Lars Lerin är en favorit på många sätt och han fångar verkligen ljuset på ett enastående sätt. I den här målningen från savannen verkar det som om den brinner med hjälp av solen.
   Och visst eldar jag på.
   Önskar dig också en trevlig onsdag

 13. Eldslandet är verkligen ett passande val här och fotot är kanon. Sen matar du fram den ena bra bilden efter den andra till temat, bra jobbat! Och ja Lars Lerins akvareller är outstanding.

  1. Tack! Vad gäller Eldslandet så kändes det givet här i temat och den här morgonhimlen dör är jag så förtjust i . Minns ögonblicket så väl än idag. Lars Lerins målningar är favoriter och den här från savannen med en brinnande himmel passade också fint in.

  1. Ja, lite så kändes det denna morgon när vi passerade. Men namnet ko sig av att infödingarna tände brasor på stränderna.

 14. Lerins färggranna målning minns jag inte att jag såg då jag besökte konsthallen. Men han byter ju ut sina alster med jämna mellanrum. Väldigt effektfullt, likaså himlen i Argentina, wow!
  Just denna vecka brinner jag för skid-VM, som nästan kunde kallas vattenskidetävling med tanke på temperaturen. Sveriges första guld skördat, heja Jonna!
  Kram

  1. Ibland är det så att en del av Lars Lerins målningar är ute på turné och inte finns på Sandgrund. Jag tycker den här savannmålningen passade så bra in när det kom till ordet brinna. Känns som om savannen stor i brand i solen. Eldslandet och himlen, denna arla morgonstund, när vi passerade Magellans sund är ett minne för livet.
   Jodå, även här brinner vi båda för skid-VM och satt hemma på första parkett idag. Jonna Sundling var ju helt fantastisk. Vlken tjej!
   Kram!

  1. Tack! Jag tycker det är så roligt att fundera över ord och bild. Alltid roligt att se var jag hamnar både bild och tankemässigt.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *