Södermalm Stockholm

Bra start på dagen – Bortsett från vädret

Torsdag morgon! En del snö föll i natt och även i morse. Och med fortsättning under hela dagen har det det snöblandade blöta tålmodigt fortsatt att falla. Och all form av snö, nu i slutet av februari, känns helt onödig.  I alla fall i mitt tycke. För egen del hade jag som vanligt min rehab.träning klockan 10 på “Hela kroppen fysioterapi” här på Södermalm, på Kapellgränd. Och som vanligt blev det den vanliga sträckan dit en bra start på dagen.Trots det snöblandade regnet och viss halka.Svag lutning i  1 km uppför Östgötagatan. Positivt tänkande. (Östgötagatan är 1480 meter och går från kajen och Hammarbykanalen där vi bor och norrut. Upp till Mosebacke.)

En tanke som slog mig var att utan rehabträningen hade jag troligen skjutit upp promenaden tills dess att vädret skulle blir mer  gynnsamt. Men någon förbättring av väderläget blev det inte på hela dagen. Och visst är det ju så att den rörelse som blir av är den bästa. (Ligger ju i extra med träningen eftersom jag nästa fredag klockan 07, ska vara klar för operation av höftled och höftkula. Och ju bättre tränad en är innan ingreppet ju bättre går läkningen)

Nej, bilden är inte tagit i svartvitt utan när jag passerade genom Tullgårdsparken såg det ut så här klockan nio i morse.

En bra start på dagen

blev det även om jag inte direkt gillade vädret. Men jag hade träningstid och just detta faktum fick mig att  med tämligen lätta steg och en bok i lurarna  Allt för Bodil, av David Ärleman att ge mig ut.

Östgötagatan. Start vid Östgötagatan 100 och sedan är det den blåprickade linjen jag följde norrut till Kapellgränd-Och strax efter ligger Mosebacke torg och där slutar Östgötagatan-

Klockan är 9.10. Har kommit en bit upp i backen på Östgötagatan- Höghuset bak i bilden är Skrapan “Stockholm New ” med 27 våningar. Kontor. På våning  28 ligger en Skybar. Perfekt utsikt här över hela Stockholm om det är vackert väder.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen- Bra start på dagen för bilisterna för framkomligheten var god. Någon minut senare är jag i korsningen Östgötagatan/Ringvägen. Bra start på dagen var det också för bilister. Tämligen fritt från köer.

Jag traskar vidare och stannar till i allén som hör till Katarina Bangata,

Stockholm. Södermalm- Katarina Bangata. Visst blev det en bra start på dagen trots snöblandat regn. Jag korsar allén och möter en och annan hundägare. Och trots det snöblandade regnet tycker jag det är en bra start på dagen. Uppfriskande och ingen trängsel ute.

Jag är lite drygt halvvägs

och stannar till vid Tjärhovsgatan. En gata som fått sitt namn av att det förr här vid gatan låg flera “tjärhovar”. Detta var bodar/lokaler där arbetare på 1600 och 1700-talet befriade tjära från vatten. Detta var något som luktade så illa så senare fick verksamheten lämna de inre delarna av Södermalm

En del av Tjärhovsgatan österut. Både här i kvarteren på Södermalm och i angränsande, är det än idag som att befinna sig i en småstad . I varje fall få en känsla av det.

Eftersom jag stannar till nu och då för lite dokumentation så tar promenaden idag lite längre tid. Men bilderna gör morgonrundan ändå rättvis.

Strax innan jag viker in på Kapellgränd och är framme  passerar jag dessa häftiga sprängportar. Och de har i sin tur en helt egen historia som jag berättat om här.  Konstnären bakom dessa är Mikael Pauli. Om de är vackra eller fula  ligger mest i betraktarens ögon-

 

Framme och dags att ta sig an dagens gruppträning.

Här är jag på gång. Ombytt och klar för gruppträningen. Klockan är 9.50 och jag är i god tid för att börja träningen klockan 10. 

26 svar på ”Bra start på dagen – Bortsett från vädret”

 1. Visst är det så att den bästa träningen är den som blir gjord. Här har jag haft en inbokad tid hos fysioterapeut på Rehab idag och hennes undersökning var inte helt smärtfri….
  Min rörelseförmåga i höger axel har blivit så mycket sämre och det onda på nätterna inte ett dugg bättre, trots idog träning, så nu ska jag försöka få remiss till röntgen och ortoped så får vi se var vi landar. I morgon ska jag ringa VC, sedan lär det väl dröja innan jag kommer så mycket längre men någonstans ska det börjas och under tiden fick jag ett par övningar för ökad rörelse.
  Det blir nog riktigt bra för dig när din operation är avklarad.

  1. Fint att du hade tid hos fysioterapeuten men helt klart trist att du ska ha så ont. Hoppas du snabbt kan få en tid till röntgen och träff med en ortoped. Jag hade för några år sedan kalkaxel och det såg dem på röntgen.Jag fick ett par kortisonsprutor och sedan försvann det onda. Du borde ju kunna få adekvat smärtlindring så länge. Har du fått/testat akupunktur? Jag var på kinesisk sådan(här i Stockholm) för axeln innan jag fick röntgen och det hjälpte en hel del. Hoppas du kan blir prioriterad till röntgen och få en tid inom “kort”.
   Jag känner mig ganska väl rustad och är så glad för allt fint stöd från olika enheter. Och nu är ju alla hjälpmedel också hemma-

 2. Det var en bra promenix till träningen för dig i detta väder, ja visst känns det lite onödigt så här i slutet av februari med all blösnö:) är inte sugen på att ta kvällsronden med hunden efter 21 i kväll:) men man ångrar sällan en promenad.Skönt du kom i väg till träningen och bra att du håller igång inför op,kram o fin kväll

  1. Visst är det onödigt med snön nu. Men eftersom jag skulle till rehab.träningen så fick jag ju gå ut helt oavsett- Mötte några hundägare på vägen men inte så många andra som var ute denna tid. Såg att det var fler senare idag på em. Och att komma in efter en kvällspromenad är ju skönt.
   Jag är ju motiverad vad gäller träningen och vet att jag har igen det senare.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Om det inte hade varit för din promenad, träningen och miljön hade våra inlägg idag kunnat klonas. Vädret var det, japp. Är så evinnerligt trött på snön som ju aldrig är vit mera än ett par sekunder. Sedan blir det blixthalka, regn och allt är grått/brunt.
  Så duktig du är att du kämpar på som du gör. Du har helt rätt, det lär du ha igen efter operationen. Gissar att du blir inlagd kvällen innan eller… Börjar redan nu med träning för tummarna som jag ska hålla nästa fredag:-)

  1. Är på väg “till dig” men har haft en del att “pyssla” med i kväll. Sånt som är bra att ha gjort innan operationen. Så onödigt med denna snö. Inte alls till någon nytta. Kämpat på har jag gjort och gör. Har en vecka kvar nu. Och sedan blir det att börja på ruta 1. Men förhoppningsvis med bra styrk.a
   Nej, då; Jag ska vara där klockan 06.45. De har inte förstått att jag inte gillar att gå upp mitt i natten. Å andra sidan är jag första patienten ut på morgonen-
   Tack, för din omtanke. Känns väldigt bra.

 4. Du imponerar Ditte, men oj så bra du gör det! Så smart med träning inför din operation.
  Varm Kram från en som måste dra till jobbet nu…..

  1. Jag kämpar på. Vet ju att det hjälper mig att snabbare bli pigg igen-
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Varm kram

 5. Träning bra och promenaden också.
  Dock är detta vinterväder tämligen trist.
  I norr strålande vacker dag men tyvärr oplogat på en del cykelbanor.
  Snöat under natten.
  Humöret blev lite si och så under cykelturen!

  1. Absolut! Jag har ju länge gått i snitt 6-8 km /dag och ibland längre och det ger mycket. Men just att genom rehab träna styrka, leder och annat är lika viktigt. Tränar ju även här hemma några ggr/vecka.
   Urtrist väder idag men motivationen var ju bra. Här ganska ok att ta sig fram och de har plogat på bra.
   Förstår att det är trist när det inte är plogat på cykelbanorna. Här är de plogade men det är ju heller inte lika mycket snö.

 6. Du är verkligen flitig med din träning men jag förstår dig för syftet är extra gott och viktigt nu. Sedan var väl snön lite onödig när vi närmar oss början av mars men det är bara att acceptera. En promenad är dock alltid uppiggande och det är skönt att gå när det inte är så mycket folk ute.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jag tycker själv jag varit flitig. Vad gäller promenader har jag ju under flera år gått ganska långt varje dag men rehabträningen är ett bra komplement att stärka leder, muskler och styrka. Bra ledare dessutom och det gör mycket.
   Visst är snön helt onödig. Men inget en kan påverka.
   Här var det en lugn morgon och många verkade ha lämnat bilen hemma på gatan-
   Tack, önskar dig också en så bra kväll som möjligt.
   Kram

  1. Moroten var just träningen och den tycker jag verkligen om. Och jag kom ju i väg på en skön runda med ett bestämt mål-
   Kram

 7. Du håller verkligen i gång och bra är ju det, som du skriver, inför operationen.
  Denna promenad som du gick på morgonen var ju inte kort precis och uppför delvis, men det var så trevligt att få följa med dig via bloggen. Kan ju då röra mig i mitt betydligt lugnare tempo och få njuta av dina fina foton av ett snöklätt Stockholm. Känner ju igen mig en del där på Söder, sedan förr i tiden.
  Det som förvånar mig är att det är så lugnt på gator och trottoarer. Nästan inga människor som är ute och går och nästan inga bilar i rörelse, i en stor huvudstad.
  Trevlig kväll.
  Varm kram och sköt om dig.

  1. Jag kämpar på. Vet ju att jag har igen det senare. Det blev ju några pauser idag eftersom jag tog några bilder. Roligt att du är med och jag vet ju att du känner igen dig här i trakterna på Söder.
   Idag hade många lämnat bilen hemma. Såg dem ju parkerade längs gatorna. Tror det var extra lugnt idag ute eftersom vädret var som det var. Några hundägare mötte jag.
   Hoppas du haft en fin kväll.
   Varm kram och många tankar.

 8. Heja, heja. Du är en tuff brud i träningsförpackning! Lön för mödan blir det helt säkert med din dagliga vandring och träning! En vecka kvar nu! Men oj, så vintrigt Stockholm ser ut. Men å andra sidan så är det ju vinter ännu.
  Ha det gott Ditte!
  Kram

  1. Tackar! Är ju nu inne på upploppet. I morgon en vecka kvar så jag jobbar på- Och snön som kom i natt och senare tidigt i morse och restebn av dagen blev snöblandat regn hade vi kunnat slippa. Inget nöje alls-
   Men snart ska väl snön vara borta och en fin vår komma. Hörde idag några sjungande fåglar och det var positivt.
   Ha det gott du också.
   kram

 9. Tänk om det ändå kunde löna sig att klaga på vädret! Lägg till denna blöta sorgliga dag att jag är både snorig och hostig och fick hoppa över min träning … men som sagt, klaga hjälper föga, det är bara att bita ihop, tänka att i morgon är det i a f fredag och …… tja vad det nu kan betyda?

  1. Tänkte också så en kort stund men skyndade mig ut innan jag hann börja klaga.
   Tja, idag är det fredag…Kanske blir det lite av vilodag. Ja, förutom den vanliga hemträningen och en promenad. Satsar på lite bokrea och krispiga tulpaner.
   Trevlig fredag.

 10. En riktig snöpromenad på gott och ont! Skönt att du kom fram helskinnad till din träning som är så viktig. Bra att du nu har fåt tid för operation så du blir ditt gamla jag. Nu håller jag alla tummar och tår jag har!
  Kram

  1. Moroten i det hela var just träningen och när jag väl kom ut var det helt ok. Men visst vill vi ha vår nu.
   Nästa fredag så här dags ska jag nog ha börjat vakna upp och sedan ny träning för att bli mitt gamla jag. Men önskar och hoppas så att jag ska slippa den värsta smärtan.Ryggen kvarstår ju men den får vara som den är. Mycket hoppas jag blir avhjälpt av detta ingrepp.
   Tack för dina tummar och tår. Känns bra.
   Och vet du! Kanske vi nästa år ses i “Paradiset”.
   Kram

 11. Sprängportarna är helt super läckra!
  Bra jobbat, du lägger dig på opbordet väl tränad! Att träna och få styrka är det ingen tvekan om att är bra på alla vis. För alla.
  Men är du ålagd ett så “gediget program” som du nu har utfört i längre tid utanför din gruppträning? Eller är det ditt eget recept?
  Bilden visar en kämpe👍 Ser verkligen pigg ut.
  Gott att du snart nu är i mål med första delen inför i det som ska ske.
  Kram

  1. Jag tycker också att Sprängportarna är häftiga och inte minst tanken bakom dem och hur de är gjorda-
   Vad gäller träningen så har jag varit väldigt motiverad så att jag raskt ska vara i farten igen. Men jag vet ju att en del saker inte kan påskyndas,
   Vad gäller träningsprogrammet jag gör hemma så är det utarbetat för mig och för den styrka och kropp jag har. Men i gruppen så är vi ca. 10 stycken som tränar tillsammans 1-2 ggr i veckan och med av och anpassade öveningar men där grunden är densamma- SEdan gör var och en det som fungerar. Och redan tre veckor efter oprrationen ska jag ingå i en annan träningsgrupp för just nyopererade höfter. Så allt är väldigt anpassat.
   Ja, nästa fredag så här dags har jag nog börjat att vakna till.
   Tack för omtanken.
   Önskar dig också god bättring.
   Kram

 12. Hej, du tillhör alltså den stora skaran som lyssnar på ljudbok under dina promenader! Jag vet inte hur många dylika jag möter när jag är ute och går. Förutom dem går resten o pratar i hörlurar alltså i telefonen. Nästan ingen gör som jag, bara flanerar, med eventuellt fågelkvitter (kommer mer när våren är härf) . Jag är lite rädd att gå med ljud i öronen, jag har en hund som irrar lite hit och dit över vägen, och jag vill gärna höra trafiken o eventuella andra ljud som kan påverka min promenad. Elbilarna är luriga, de hörs just inte alls! Tack för promenaden, lördagskram

  1. Jag lyssnar på en bok ibland när jag går inne i stan, men inte när jag är i naturen.Just i stan när jag går samma väg så är det ju inte så mycket att upptäcka. Inte efter sådär en 50 gånger. Men om jag varierar den så lyssnar jag inte. Och med hund eller en barnvagn i sällskap skulle jag absolut inte lyssna.
   Önskar dig en fin helg. Och lycka till med packningen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *