Stockholm

Bra komplement

Jag är väldigt nöjd med den kamera jag har, en Canon G7X,  som är med mig i stort sett dagligen. Liten och smidig med många inställningsmöjligheter/funktioner om man så vill. Dock inte en bra zoom. Men å andra sidan har den stort ljusinsläpp och är perfekt till det mesta utom just att zooma in på långa avstånd och då menar jag avstånd på mer än 100 meter.  Hushållet äger också en stor systemkamera, men den tycker jag är för tung att bära med mig och inte ryms den heller i en mindre väska eller ryggsäck, men ska jag sitta på vakt och invänta något eller inte gå så långt kan den få följa med. Men det är viss risk för innan jag hunnit byta objektiv kan det jag tänkt fotografera försvunnit. Skulle behöva träna upp mig vad gäller detta, men det har ännu inte blivit av. Tanken finns i varje fall. Den nyinköpta mobilen finns också, men har ju inte samma kapacitet vad gäller upplösning, men smidig för mycket. Men jag har alltid kameran med och mobilen kan  få var komplement till instagram .  Så jag har saknat en kamera med bra zoom. (Hade tidigare en Canon Powershot med bra zoom, men den blev stulen…)

Efter att nu ha funderat ett tag gjorde jag igår slag i saken och gick till min “hovleverantör,” Fotokungen på Kocksgatan här på Söder. Personligt och med mycket kunnig personal och man får hjälp med inställningar om så önskas och kan komma in närsom och fråga om det är något som är oklart. För mig brukar en del vara just det när jag köper en ny kamera. Och den nya kameran skulle förstås provas och resultatet var helt klart tillfredsställande.

Globen ser vi från lägenheten och balkongen och den ligger fågelvägen ca 900 meter söderut. Här lätt inzoomad-

Mer inzoomad, dock inte maximalt.

Skanstullsbron överst och Skansbron, alldeles ovanför Hammarbyslussen, ligger ca 300 meter bort. Här har jag  zoomat in ytterst lite.

 

Detaljbild av Skanstullsbrons pelare. Inte full zoom, lätt att bilden då blit suddig. Här är fokus på brons “pelare.”

Utan zoom, vy mot Hammarbyslussen och de båda broarna men också Thaiboat med lampor i masten. (Thaiboat ligger ca 200 meter bort)

Lite zoom och detaljerna framträder.

Mer inzoomat, dock inte “all”. 

Och här är den nya kameran,  Canon PowerShot SX730 HS som jag hoppas ska bli ett bra komplement.

(Att det blev ytterligare en Canon berodde på att jag är inkörd på dem och att den har både de funktioner jag vill och fanns inom den prisbild jag hade tänkt. Och den är ett komplement)

 

 

 

32 svar på ”Bra komplement”

 1. Åj, vilken grej! Otroligt vad man kan göra. Imponerad av dina tekniska kunskaper,
  måste jag säja. Det jag vet om kameror kunde man sätta på ett nålhuvud.
  Underbara foton. Det första av Globen är helt enkelt ljuvligt!!!

  1. Tack, Ruth! Jag är envis…
   Har just under helgen besökt Dalarna i mitt resejobb och sände då mina tankar till dig och trakterna kring Ludvika.

 2. Jag har också en canon som “komplementkamera” (dock en äldre modell) och är såå nöjd med den. Den “stora” kameran är precis som du säger lite bökig att bära med sig, men jag brukar försöka i alla fall när jag “gör något speciellt”.

  1. Jodå, den “stora” är med om jag inte ska gå så långt men för det dagliga känns nu dessa två perfekta och de kompletterar varandra.
   Men den stora har ju så många fler möjligheter och med olika objektiv.
   Då tänker vi lite här åt samma håll…

  1. Ja, den känns bra och är lätt att ha med sig. Systemkameran är rolig men tung och lite bökig att bära med sig på stan. Men är jag på en plats så används den också.
   Kram!

 3. Jag använder i stort sett bara min Panasonic DMC, liten och behändig. En vän som är fotograf sa att den bästa kameran är den du har med dig.

  1. Ja, är inte kameran med så är det inte så bra…Nu får jag två mindre kameroe att ha med, men de är lättare och smidigare
   än den stora systemkameran och dessa är i alla fall med…

 4. Trevligt med en ny kamera. Det är bra med zoom, men bilderna blir gärna lite suddiga vid full zoom, om man inte använder stativ förstås. Det är jag dålig på tyvärr!
  Din nya kamera kommer du att ha mycket nytta av! Kramar

  1. Man får passa sig och inte ha full zoom utan stativ.Nu prövar jag mig fram. Har ju den “stora kameran” att ta itll, men den är för yung för att bära med sig på längre promenader. Har ju den andra “Canonen” som är utmärkt men har mindre bra zoom. Och så ofta behöver jag inte zooma.
   Är glad för min nyinskaffning. (Kul att zooma in personerna i btarna här i slussen….)
   Kram!

 5. Vilken fin kamera du införskaffat och fina bilder tar den. Jag ska sälja min stora kamera, för jag använder den aldrig. Funderar också på att skaffa en ny mellankamera… skulle kanske gå till Fotokungen. Just nu tar jag nästan alla bilder med mobilen och skickar dem per mail till bloggen. ☺
  Kram!

  1. Titta gärna in hos fotokungen på KOksgatan för de är inte dyrare än andra och man får så bra service och även efter köpet.
   Jag använder inte heller vår systemkamera så ofta, men ibland så den får vara kvar. Jag tar en del bilder med mobilen, mest till instagram, men det blir inte samma sak om man ser dem på stor skärm. Skiljer en del i upplösningen. Ofta skickar jag bilder från kameran till mobilen och använder dem.
   Kram!

 6. oh vilken bra kamera, är med sugne på skaffa en och inte bara ta med mobilen. Sålde min systemkamera i vintras. Använde den aldrig, orkar inte heller dra runt på den. Skall kolla in kameran du köpt och se om jag har råd med den nu 🙂

  vore kul om du kom på bloggfesten, så håller tummarna du inte jobbar.

  1. Den här nya kameran blir ett bra komplement till min andra som är jättebra, men med en sämre zoom. Ofta kan man inte få kameroro i mindre modell som både har bra zoom, har stort ljusinsläpp och andra finesser. Så jag åfr ta med båda ut. Systemkameran använder jag o jag inte ska gå så långt för den är tung. Mobilen har jag som extra…
   Blogfesten verkar rolig och jobbbar jag inte så kommer jag gärna.

 7. Tack snälla för grattis på min födelsedag. Det värmde.
  Så roligt för dig med en ny bra kamera. Du tar ju så fina bilder så jag förstår att du måste ha en bra kamera, det hjälper plus att du har blick för det där med att se det vackra som du sen fotar. Det där med zoom är praktiskt och roligt.
  Bilderna idag talar sitt tydliga språk. Roligt att känna igen sig också, ibland.
  Ha en trevlig kväll.
  Varm kram till dig.

  1. Jag hoppas din födelsedag blev bra och jag var med dig i tankarna-
   En ny kamera som komplement kändes bra och ja tror denna blir en vän att trivas med. Så nu blir dte två stycken som får följa med mig.
   Jag ska i helgen på en ny jobbrelaterad resa och det i dina hemtrakter, till Ångermanland och Höga kusten. Och jag hoppas på fina miljöer och upplevelser. Ja, jag vet att dte blir det. Har varit här förr och det är så fint i dessa trakter.
   Roligt att du känne rigen dig i bilderna jag tagit.
   Stor kram och många tankar.

 8. Vilken härlig ny kompis!!! H*an verkar lovande, för bilderna du tagit är helt suveräna!!! 40 x zoom – wow!!! Själv har jag bara 20x , och nu blev jag riktigt sugen;-)

  Å precis som du stannar jag vid ett invant märke, som man behärskar – åtminstone det mesta, så att man slipper lära sig nya kontroller/funktioner hela tiden.

  Å du ska väl döpa kameran – du vet, då håller den längre och lyder dina “kommandon”;-)

  1. Jag är väldigt möjd med min kompletteringskamera/kompis och den ska döpas. I kamerafamiljen har vi nu Tripp (systemkameran) Trapp blev stulen i höstas(en Canom med bra zoom) och Trull köptes för drygt ett år sedan.(Stort ljusinsläpp och extra det mesta…) Så jag får fundera på lämpligt namn åt den nya medlemmen i kamerafamiljen.
   Jag tittade nu både på Sony, Panasonic och Nikon men de var ganska likvärdiga och då var dte enklare med ett märke jag kan.
   Nu får båda fälja med mig på äventyr…

 9. Grattis till en bra kamera! Just en bra zoom kan jag sakna så kanske är det dags att uppgradera lilla extrakameran. Systemkameran åker alltid med men ibland vill men ha något smidigare också… Ska titta närmare på den som du valde även om jag brukar hålla fast vid Nikon 😉

  Kram

  1. Man vänjer sig ju vid märken även om de “stora” är ganska likvärdiga. Systemkameran tar jag inte med på mina dagliga promenader utan då är de små smidigare och nu med två så finns det alternativ. Men visst är systemkameran överlägsen i mångt och mycket. Men den ska ju med också..
   Även Nikon har ju smidigare modeller.
   Kram!

 10. Grymt bra bilder för en “kompletterande” kamera. Helt otroliga bilder ju. Nu blev jag också sugen. Har ju bara min stora och mobilen…
  Kram, kram

  1. Tack! Ja, det är bra med en “komplettteringskamera” och den här verkar bra för detta. Är väldigt nöjd.
   Stor kram!

 11. Vilka fantastiska fotografier! Ljuset och färgerna framträder suveränt. Proffsigt!
  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter om kameran!
  Imponerande att en sådan liten kamera tar så bra bilder.

  Ha det bäst!
  Kram Christina

  1. Tack! Jag håller på att lära mig, men jag är hitintills nöjd. Systemkameran är ju allra bäst, men ska jag gå långt
   så blir den så tung att bära på. Nu har jag två mindre och det känns bra till dagsbehov.
   Ha det bra du också och lycka till med dina spännande projekt.
   Ha det bäst du också.
   Kram!

 12. Fina bilder! Verkar vara ett bra komplement, hoppas du kommer känna dig nöjd! Att kunna zooma är superviktigt tycker jag. Jag zoomar ofta och använder nästan aldrig mobilkameran, just eftersom man inte kan zooma …

  1. Mobilkameran finns, eftersom mobilen är med, men det är lätt att bilderna blir gryniga och särskilt om man zoomar. Den nya kameran blir ett bar komplement för visst är det bra med en rejäl zoom. Hade det på min andra Canon som blev stulen.
   Systemkameran är toppen , men tung att bära med mig om jag ska gå långt.

 13. Grattis till nya kameran 🙂 hoppas du blir nöjd jag är super nöjd med min nya mobil kamera wow men har den andra oxå …ser fram emot bilder med den 🙂 kram

  1. Tack, ja den känns bra. Mobilen är ju med, men har inte direkt den zoomen som jag vill ha och inte så många inställningar. Men ett bra komplement är den. Så nu blir det två mindre kameror som får följa med mig ut och det blir bara roligt. Systemkameran är tung att ta med på långpromenader men väldans bra.
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Vilka fina bilder! Tror du kommer att bli väldigt nöjd med den kameran!
  Och skönt även att man kan få bra hjälp i butiken!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, jag tror att denna blir ett bta komplement. Känns så. Får ta med mig båda ut.
   Systemkameran är tung att bära längre sträckor.
   Tycker om att handla i en mindre butik med bar service och hit kan jag komma när jag har frågor.
   Stor kram och trevlig torsdag.

 15. Den verkar ju otrolig, jättefina bilder och bra tips som jag tackar för, släpar ju med minsystemkamera överallt ,-))
  Måste ha ryggsäcken med bara för den.
  Vi har inte några objektiv vilket skulle vara kul att ha.
  Mobil tycker jag det är svårt att fota med, man ser ju inte vad man fotar riktigt, för mörkt.
  Kul att fota är det ju ,-)
  Kul att du är supernöjd och bra ställe att köpa kamera , viktigt att få bra hjälp.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)
  Ska skriva upp märket ,-)

  1. Tack! Den nya kameran känns bra och jag får träna lite…Systemkameran har jag med om jag inte ska gå så långt för den är tung
   så den här blir ett btr komplement till min andra lättare kamera som är jättebra men har liten zoom. Får alltså ta med båda de små.
   Visst är det roligt att fota och att se omvärlden genom en lins är extra roligt.
   Jag tycker om att få hjälp och råd när jag handlar och hit till butiken kan jag komma med mina frågor när som och det uppskattar jag.
   Inte är det dyrare heller, möjligen marginellt. Men service uppskattar jag mycket.
   Önskar dig en fin torsdag. Vackert väder hos oss men jag råpluggar inför morgondagens jobbresa norrut.Men roligt ska det bli.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *