Södermalm Stockholm Trevligheter

Böcker med lunch – En god kombination

I veckan var det så dags för bokklubben att ses igen efter vårt sommaruppehåll. Ett långt sådant. Senast vi sågs, pratade böcker och åt en god lunch tillsammans var i april. Bokklubben har funnits i lite olika form sedan runt 2005 och den tog sin början i Peking. Vi som är med bodde under olika lång tid i Peking och det var där vi träffades. Och senare, när vi flyttade hem till Sverige har våra träffar fortsatt. Och visst är böcker med lunch en god kombination. Denna gång var det jag som bjudit in och vi kom att ses på Södermalm, i mina hemtrakter. På hotell Clarion Stockholm.

Södermalm. Hotell Clarion Stockholm. Snart dags för böcker med lunch Baren på hotell Clarion Stockholm. Snart dags för böcker med lunch.

Böcker med lunch

är en bra kombination. Men i bokklubben är vi flexibla så ibland ses vi även på annat sätt. Vi har för några år sedan t.ex haft en bokklubbsträff under ett dygn i Göteborg. Vi har även kombinerat en bokklubbsträff med ett besök under ett dygn på Sandhamn i Stockholms yttersta skärgård.  Och här utöver har det blivit många trevliga luncher och middagar hos varandra och på restaurang med en hel del bokprat. Ja, även mycket prat om livet och annat.

Stockholm. Södermalm. Hotell Clarion Stockholm. Bäcker och lunch. En bra kombination.Böcker med lunch är en bra kombination. Just här är det fokus på maten.

Vi valde alla att ta den thailändska rätten “phad thai”. med kyckling. Riktigt gott.

Utsikt från lunchbordet mot Globen/Avicii Arena.

Dags för kaffe/te efter maten och då dags för böckerna.

Ett par av de drygt 20 böcker vi läst tillsammans i bokklubben. Och vad gäller  boken av Marie Jungstedt var vi måttligt roade. Däremot kändes Theodor Kalifatides bok, “Kärlek och Främlingskap  betydligt bättre.(Mer om boken via länken till förlaget)

Böckerna vi pratade om var många, men några nämner jag här.

“Evigheten”av Camilla Grebe,

“I munkens skugga” av Helena Thorfinn

“Själsfränden” av Sofie Sarenbrandt

“Åren” av Kjell och Mårten Westö.

“Hjärtats minnen ” av Jan Philipp Sendker

Och till nästa gång har vi nog alla läst något av årets nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux.

Stort tack för denna gång. Väldigt roligt och givande att ses. För egen del står jag längst till höger.

26 svar på ”Böcker med lunch – En god kombination”

 1. Vilken trevlig träff det med god mat och dryck samt intressant bokprat. Kul att ni förlägger era träffar till olika ställen och varierar er. På det hotellet har vi bott. Syster min avrådde för hon var inte alls nöjd men vi tyckte det var hur bra som helst. Frukostbuffén var nog bland en av dem bästa jag har ätit.
  Spännande att läsa något av årets nobelpristagare. När jag var på bibblan i dag var alla böcker redan utlånade och reservationerna många så antingen får jag vänta eller köpa en bok.

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Jag tycker de är väldigt trevliga här- Har dock inte bott på hotellet men ätit frukost här ett par gånger – Verkligen bra. Trist att din syster inte var nöjd . Har ofta runt om i Sverige bott på Clarion och alltid varit riktigt nöjd.
   Bokklubben har ju hållit i sig ett antal år och väldigt roligt att vi vidgat vyerna genom att besöka olika platser. Nästa år pratade vi om att ha bokklubben i Göteborg i samband med bokmässan. Vore roligt.
   Jag har tidigare läst “Min far och kvinnan ” av årets nobelpristagare och vill läsa mer. Roligt med en pristagare som jag i alla fall kände till.
   Kan tänka mig att hennes böcker var utlånade men kanske köper du en bok av henne.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Vi läser ganska varierad litteratur och med ett förflutet i Kina och många resor där så lockar den litteraturen.
   Jag har läst “Min far och kvinnan” men läser gärna mer-

 2. Vilket härligt gäng! Så kul att ni fortfarande “hänger ihop” och träffas regelbundet. Å Clarion är ju inte fel, inte utsikten därifrån heller. Å en Skyltsöndag blev det också – nästan i alla fall.
  Annie Emaux stod ju på Klimakteriehäxans favoritlista. Och hon hade ju rätt. Den tjejen kan “sina” böcker och författare om man säger så. Hörde dock en “litteraturkritikers” röst på Kulturnyheterna igår kväll. Hon var inte ett dugg positivt. Okej, inte mitt genre i alla fall tänker jag;-)

  1. Jag är verkligen glad åt vår bokklubb och den ger så mycket på olika sätt. Clarion Stockholm levererade både god mat och trevligt bemötande.
   Och lite skyltar blev det.
   Annie Emaux hade jag i alla fall hört talas om och läst. Och hur bra som helst av “Klimakteriehäxan” att gissa på henne. Visst kan hon sina böcker. Men synpunkterna om henne finns säkert.

 3. Vad kul att ha en bokklubb ihop med dina väninnor sedan Pekingåren. Mina väninnor och jag har pratat om att läsa böcker som vi sedan pratar om men vi har inte riktigt kommit till skott med det.
  Kul att samlas på olika ställen för att ses och skoj att vi också fick följa med på er lunch!

  1. Jag är så glad för vår bokklubb och den ger mycket på olika sätt. Vi presenterar oftast böcker för varandra och delar med oss av boktips men ibland läser vi också en gemensam bok som vi pratat om.
   Hoppas att ni kommer i gång och det kab ju vara ganska så opretentiöst.
   Kul att du var med oss.

 4. Sendker ser spännande och intressant ut. Kallifatides också. Mari Ljungstedt har varit min sängfösare ett tag för någon månad sedan, flera böcker i rad. Bra sömnmedel 😉 Nu är jag inte helt rättvis, hon kan skriva riktigt bra men det blir lite samma sak bok efter bok. Men här läser jag vad jag får tag på på svenska och engelska, byter böcker med två andra väninnor, de från Sverige båda två.
  Tack för trivsamt inlägg!
  Kram

  1. Tack! Både Sendker och Kallifatides har en bredd och ett djup. Och just som du tyckte vi att Marie Jungstedt är ojämn. Så var det ett tag också med Lisa Marklund men hennes senaste bok blev en del nytt och riktigt bra.
   Minns hur vi hade det i Peking med brist ibland på svenska böcker och gärna lånade av varandra. Blev också en del engelska böcker som var med i svängen.
   Önskar dig en skön helg.
   Kram

  1. Vi har känt varandra länge och jag är så glad för vår vänskap. Läser en hel del gör vi och det är trevligt att ses och presentera böcker för varandra.Ofta är vi ockås fler som läst “samma” bok. Ibland har vi också en gemensam bok vi läser och pratar om och det är också givande-.
   Att ses på Clarion hotell fungerade väldigt bra med stora lokaler, god mat och trevlig personal.
   Miljön är också lättsam vilket också är trevligt.

 5. Så trevligt ni verkar ha det på era träffar! God mat, goda vänner och trivsamt prat om böcker och livet – verkligen en bra kombination!
  Kram

  1. Trevligt med vänner, böcker och även god mat därtill. Och likaså samtal om livet här och nu.
   Kram

 6. Härligt o givande förstår jag 🙂 sådant berikar vårt liv 🙂 det ger så mkt att samtala och så önskar dig en härlig lördag kram

  1. Verkligen! Jättetrevligt att ses igen. Jag läser mycket och det är roligt att dela med sig, prata böcker och författare och få tips om böcker. Och en hel del annat pratar vi också om som berikar livet.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 7. Mat dryck och att prata böcker är väl en bra kombination kan jag tänka mig, är det dessutom i sådana fina omgivningar så är det absolut ett plus.
  Traditioner är ju något man ska hålla fas vid tycker jag.

  Ha en fin lördag nu Ditte.

  1. Visst är detta en bra, rolig och trevlig kombination. Och samtalsämnena sträcker sig även en bra bit utanför böckernas värld.
   Vi har ju träffats i många år och hoppas det blir många fler.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Så fint att ses på det vackra hotellet för en lunch med bokprat och mycket annat. Har inte läst någon av de böckerna, men kände igen några författare. Nobelpristagaren är dock ny för mej.
  Ha en fin lördag!
  KRAM

  1. Det blev en lyckad träff och alltid roligt att ses. Clarion hade bra mat och väldigt trevlig personal. Rimliga priser också.
   Böckerna var några i urval men fint att pratat böcker och en hel del annat och att få tips om böcker att läsa.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 9. Bokklubb, damklubb o lunchklubb samling på olika ställen 👍
  Kallifatides, såg en dokumentär där han nykommen till Sverige söker sig till universitet för att skriva in sig. Kvinnan han träffar säger då hon får se hans betyg och övriga papper:
  ”Det här är ju rena grekiskan”! Kallifatides blir först glad; hon kan grekiska! Han lärde sig en bit av svenskans uttryck där.Kjell Westö’s Tritonus lyssnar jag in på Stortyll.
  Ja, bokvärlden är enorm. Jungstedt har jag följt. Enkel på sitt sätt, men rik på det psykologiska persongalleriet.
  Annie Ernaux attraherar mig av omskrivningen.
  Hon fanns med Babel.
  Trevlig kväll kram 🤗

  1. Ja, en del klubbar är det! Jag blev varse det nu. Men givande och väldigt roligt. Kalifatides bok är så bra och fylld av många liknande exempel. Språket! Oj, så knepigt för oss alla. Och en väldig riktdom.
   Snart ses vi och det längtar jag till.
   Många tankar.
   Varm kram

 10. Vilka glada bokklubbare! Jag är nyfiken på nobelpristagaren, om jag förstått det rätt så är det alltid hennes egen släkt och familj hennes böcker handlar om? Kön på biblan är lång men jag känner inte att jag måste läsa henne bums, jag kan vänta…
  Sendker har jag läst ett par böcker av, sen ville jag pausa för jag tyckte det var så lika. Nu kanske det kan vara dags igen. Westö har jag försökt läsa, han är ju både finlandssvensk och omtalad, men föll inte alls för honom…
  Ser fram emot att höra vad du gillar Ernaux! Kram

  1. Jadå! Ett glatt gäng- Och denna gång var det minus en. Mycket bokårat böev det och även om livet här och nu-
   Jag har bara läst en bok tidigare av Annie Ernaux, “Fadern &Kvinnan” två texter som handlar om just hennes föräldrar men det var ett bra tag sedan. Såg hos Klimakteriehäxan att “Kvinnan” finns som radioföljetong och jag ska lyssna på den. Alzheimerproblematiken finns med och den drabbades pappa av- Och jag som anhörig. Någon bot finns ju inte.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *