Spanien Torrevieja

Blomning pågår

Här är det raska förflytttningar som gäller och sedan i måndags befinner vi oss i den spanska sommarstugan.  Nu är det två månader sedan vi var här och även en spansk sommarstuga behöver få sin personliga omvårdnad. Tursamt nog  har vi  vänner som ser till huset och förbarmar sig över våra växter när vi inte är på plats. Och den personliga omvårdnaden gör att växterna trivs och att blomning i stort sett pågår året runt.

Passionsblomma i blomningPassionsblomman i blomning. Bild från igår.  

Oväntad blomning

Tidigare hade vi många fler växter på terrassen men många av dem krävde mycket vatten så några fick helt enkelt nya hem. Vi hade en hel mur täckt av en vacker passionsblomma som ofta var i blomning. Men den krävde också mycket vatten så vi grävde upp den försommaren 2017.  Med sorg i sinnet.

I höstas var den på väg upp ur jorden på nytt och under januari och februari  blev den kraftigare och vi band upp dess långa, smala, lianliknande stjälkar. Och i tisdags var den första blomman utslagen på den växt vi trodde vi tagit bort. Passionsblommans blomma slår ut på några minuter och man kan lätt följa händelse. Den blommar under en dag och stänger sig mot kvällen. Nu finns det ytterligare fyra knoppar som väntar på att slå u så jag hoppas kunna dokumentera det när det är dags.

Namnet “passionsblomma” syftar på bibelns passionsberättelse och blomman har setts som en symbol för Jesu lidande, törnekronan och korsfästelsen.

Blå passionsblomma, “passiflora caerulea”, härstammar från Sydamerika och växer där det är varmt. (I Sverige kan man ibland lyckas med den som krukväxt.)

En bougainvillea – trillingblomma

fick jag för ett par år sedan av väninnan Preciosa och då som liten krukväxt. Nu har den växt på sig, dryg metern, är frodig och med en vacker blomning. Visserligen skräpar den ner en del när blommorna faller av men det kompenceras av att den både är lättskött och vacker att se på.

Igår läste jag en hel del om just bougainvillea hos bloggvännen Pettas och titta gärna in där om ni vill läsa mer om den och se vackra bilder.

Bouganvillea i blomningHos våra grannar finns vacker bouganvillea tillsammans med en vit skönhet, som jag inte vet namnet på.

Hibiskus

har jag i en rabatt men den är tyvärr nu inte i blomning. Kanske vilar den sig i form. Hibiskusen är ursprungligen en buske och man vet inte ursprunget, men en tanke är att den kan härstamma från östra Afrika. Ett annat namn på hibiskus är kinesisk ros så kanske har den även en kinesisk anknytning. Hibiskus förekommer i mängder av sorter och även färgerna varierar bla. ; gult, vitt, orange, rött och rosa.

Tittar jag ut genom vår grind så ser jag denna skönhet hos grannen

 

30 svar på ”Blomning pågår”

 1. Hej Ditte!
  Den Boggan du fick var den trögaste jag nånsin sett…så långsam att växa 😀 Undrar om det är samma sort som vid Mundo? Liksom växer tätt på kvistar på nåt sätt. Köpte på den nedlagda jardinerian…
  Den vackra bilden (som jag också haft i min header på bloggen) tror jag att dom vita är den giftiga Nerium Oleander. Dom finns ju i mängder mellan körbanor, tex på Calle Paris. Luktar otroligt gott, iaf den cerisrosa jag hade i kruka en gång. Hibiskus är så vackra, gillar gula och orange som är mer sällsynta. Älskar ju värme, nästan dom enda som orkar hettan på sommaren .-)

  1. God eftermiddag!
   Boggan har tagit sig rejält och blommar så fint. TRor att det är den sorten som finns vid Mundo men den har satt fart.
   Ja, nerium oleander är det nog tillsammans med boggan på den bilden. Tack! Mindes inte. Vacker är den.
   Hibiskusar är väldigt vakcra men just nu vilar min. Men den får väl vila sig i form.
   Kram! Vi hörs!

 2. Så vackert det blommar hos er vid sommarstugan! När det gäller passionsblomman så var det nog meningen att den skulle vara kvar. Den trivdes helt enkelt hos er. Visst skräpar bougainvillean ner en del men blomningen är ju alldeles underbar så jag hade också haft överseende och sopat lite extra. Även Hibiskusen är fin. Jag minns att vi hade det i vår trädgård i mitt föräldrahem. Den stod soligt och i lä vilket gjorde att den blommade väldigt fint. Snart är det dags för tulpanerna här så vi ligger verkligen efter er.

  Kram och god onsdag!

  1. Tulpaner här är en bristvara och jag hann bara se några åf innan vi reste. Mne jag får nöja mig med andra. Tulpanerna är nog färdigblommade när jag kommer hem. Jätteroligt att passionsblomman valde att stanna kvar trots våra tappra försök att få bort den. DEn är lite tanig i stänglarna men komer sig nog.
   Önskar dig en fortsatt bra onsdag och trelvig kväll.
   Kram!

 3. Så det blommar vackert hos dig där du nu är – underbart vara i sommarstugan igen kan jag tro 🙂
  Varje gång du har åkt ner tänker jag att jag skulle ju ta mig i väg så vi kunde träffas där, men tiden har gått 🙂

  Ha det gott! Hälsa B.
  Stor blommig kram!

  1. Vi kommer att ses här också. Men du har mycket annat just nu att tänka på. Men jag tänker på dig och du är med mig i tankarna här. B hälsar!
   Och alla blommor också.
   Stor kram!

 4. Passionsblomman är verkligen fantastiskt vacker. Härligt att ni hamnat i Spanien igen. För egen del blir det en tur till Cannes över Valborg. En långhelg på sydligare breddgrader kan aldrig vara fel.

  1. Vad trevligt med Cannes! En av mina favoritstaäder i Europa. Önskar er en fin resa och hoppas på rapporter när du hinner.

 5. Sååå fina bilder på både bouganivilla (rätt stavat?) som hibiskusen som passionsblomman… var det någon mer? Tror inte det. Det är så vackert när stora hibiskus växer utomhus. Här hemma blommar vitsipporna, inte så illa det heller!

  Det är ett äventyr att följa den blogg, vet inte vart du är när man loggar in. Än är du i Sverige, sedan i Spanien eller Kina… eller någonannanstans! Kul.

  1. Tack! Jag hann ju med lite vår hemma också. Och att se både vit och blåsippor.
   Jag är så glad för att passionsblomman är tillbaka. Vi grävde ju upp den i somras för den behöver mycket vatten men den ville inte överge oss utan rötterna stannade kvar. Så nu låter vi den vara. Även idag har den kommit med en ny blomma. Så vacker. Jätteroligt att även “trillingblomman” – “bouggan” trivs och växer. DEn var en liten krukväxt när vi fick den.
   Vad gäller vistelseort så blir den nu ett tag Spanien ett tag men med en del “njutflykter”. Så nu vet du…

 6. Passionsblomman är ju sååååå himla vacker. Å vilken överlevare den är!!!
  Helt rätt att ni stack till Torrevieja. Väderprognosen här hemma är ingen höjdare. Även om det var soligt idag masade sig termometern inte högre upp än 12,9 grader.
  Välkommen till värmen och otroligt fina blommor med andra ord:-) NJUT!

  1. Passionsblomman är väl lika envis som jag är och ger inte direkt upp förrän den måste. Undrar om detta är ärftligt… Vi grävde ju upp den för att passionsblomman kräver en hel del vatten och vi är ju inte här i juli och augusti. Men några rötter dröjde sig kvar- Och igår blommade den. Ja, idag med en ny blomma. Så nu får den stanna.
   Här har det blåst rejält sen vi kom (har blåst mycket länge nu) och idag regn. Men det är ändå +20 .
   Och när vi nu installerat oss så blir det lite semesterlunk. (Nåja…)

 7. Gokväll!
  Så roligt att Passionsblomman är på G igen! Den var var ju sååå fin tidigare.
  Bouganvilla hade jag innan Jasminen som växte så dant så den spräckte muren och klättrade utefter räcket mot förrådet där ni har era cyklar ibland. Nu funderar jag på vad jag ska ha i stället dom inte är så krävande. Hoppas att ni inte regnade bort idag.
  Kram/A-K

  1. God förmiddag!
   Jadå, “passionen” är på gång. Vi trodde ju att den var borta och hade ju grävt upp den men några rötter stannade kvar och nya stänglar ringlar sig upp. Nu får den stanna. Bougainvillean jag fick av P har också växt men man får passa rötterna. Den står ju nära muren mot grannen.
   Vi åfr ta en tur till trädgårdsmästaren och hitta en bra växt till dig att ha där. Borde finnas en del att välja på.
   kram från B och mig.

 8. Så många vackra blommor, men passionsblomman tar nog priset. Du har fångat den så fint och man kan ju sitta hur länge som helst och beundra alla detaljer. Och färgen är så genomträngande blå.
  Ha det fint i spanska villan!
  Kram!

  1. Det var så rolit att passionsblomman kom tillbaka. Vi tog bort den i förra våren efetrsom den kräver mycket vatten, sommartid nästan dagligen, men några rötter var kvar och nu är den tillbaka och blommar. Jätteroligt! Så nu får den stanna. Tittar just nu på två vackra blå blommor och de är verkligen vackra.
   Vi hr det bra här, men det är en liten sommarstuga. Med tonvikt på liten. Men den räcker bra åt oss.
   Kram!

 9. Härlig blomsterprakt – och härligt att du delar med dig så vi också får njuta 🙂 Passionsblomman är verkligen speciell … och såå otroligt vacker!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst är den vacker! Jag blev så glad att passionsblomman har kommit tillbaka. Vi trodde ju vi grävt upp allt. Kände att det var svårt att ha den när vi inte är här och kan ta hand om den. Men nu får den stanna. Tittar just nu på två vackra blommor som slagit ut.
   Ha det bra du också. Och jag väntar följer vad som händer i naturen hos dig. Mussar ju den svenska våren nu och försommaren.
   Kram!

 10. Ett tu tre så var ni i Spanien 🙂 vilka ljuvliga blomster ni har Ditte förstår att det är kul att komma ner o pyssla om era växter 🙂 mys på här är det ingen värme kvar kram

  1. Här går det undan i svängarna. Runt +20 har vi men regn och grått i går och nu på morgonen. Men nu verkar solen vara på ingång.
   Alltid trevligt att komma hit och det är ju lite “hemmakänsla” men borta.
   Kram!

 11. Så roligt att passionen finns kvar. Den ville helt enkelt inte lämna er 🙂
  Vår har ännu inte blommat, men den överlever och verkar ta sig fint!
  Stor kram och trevlig torsdag

  1. Visst är det! Och idag med två blommor…Den är envis! Roligt att din klarat sig och du ska se att den snart blommar.
   Stor kram! Vi hörs!

 12. Blommor är underbart.
  Vilket konstverk passionsblomman.
  Har ju en hel del orkideér och lite annat i Thailand.
  De står på vår skuggiga baksida när vi inte är på plats.
  Hon som ser efter huset vattnar men då bara 1 gång i veckan, tror jag.
  De mår dock bäst när jag vattnar de lite oftare. Varannan dag.
  Vår stora palm bor hos en thailändare i byn.
  Kör den dit och tillbaka i salengen.
  Titti

  1. Orkidéer är mina absoluta favoriter men här i Spanien kan de inte växa fritt ute. Hemma i Stockholm har jag bara orkidéer-men i krukor.
   Bar med någon som vattnar och ser till dem. Fint att palmen flyttar när ni inte är på plats. Här får vi inte plats med någom palm utan får se de som växer i andras trädgårdar.
   Passionsblomman är så vacker och extra roligt att den kom upp igen fast vi tagit bort den. Nu får den stanna.

 13. Men SÅ vackert jag undrar ibland ur det är leva med den grönskan och alla härliga blommor det måste ju bara vara helt underbart, här är jag glad för krokus och vitsippor.
  Den blå passionsblomman var ju så himla fin, spännande att den slår ut så fort att det syns ,-))
  Vacker verkligen
  Och trillingblomman som bestämt sig för att bli kvar hos er ,-))) Underbar.
  Många vackra blommor som du får njuta av, jag undrar vilken doftar allra bäst?
  Njut på nu ,-)
  Varm KRAM Primrose ,-)

  1. Jag missar ju mycket av den svenska våren men tar del av den hos mina bloggvänner. Och de svenska vårblommorna uppskattar jag verkligen. Hann se lite av dem innan vi åkte.
   Jag är så glad för att min passionsblomma valde att komma tillbaka och det trots att vi försökte ta bort den. Och det gjorde vi för att vi ju inte är på plats jämt och kan sköta den. Men nu får den stanna.
   Vad gäller dofter så är det inga av dem vi direkt har som doftar. Men grannens nerium och vår jasmin gör det senare i vår och sommar.
   Varm kram!

 14. Hej på dig fina kvittrande flyttfågel! Du hinner med flera resor under en sommar än jag under tio års tid! Men det är ju bara för perfekt när du kan kombinera nytta och nöje.
  I november skulle även jag kunna tänka mig att överge landet jag bor i, svampsäsongen är över, mörkret är över oss och ingen tröst finns att få mot regn och rusk. Annars gillas fyra årstider.
  När jag var ung ville jag bli reseledare. Vad hindrade mig? En karl förstås, gick och blev kär och gav upp min dröm, fick barn och skilde mig och det var helt enkelt omöjligt att kasta om tillvaron så mycket. Har ju fått mycket annat istället, men jag tror jag hade gillat yrket. Jag har läst ikapp men kommenterar inte varje inlägg, dock njuter jag lika mycket som vanligt av dina fina informativa inlägg med fantastisk blomprakt denna gång! Kram från nya pörtet

  1. Jag tycker om årstidernas skiftningar i Sverige och ser ju till att vara hemma och se dem. I alla fall delar av dem. Just slutet av oktober och framåt är jag gärna i Spanien men jag pendlar ju hem mellan varven. Och sommaren i Sverige vill jag inte missa.
   Mitt reseledar/guidejobb har ifnnits med då och då, i perioder , i mitt liv . Ohc nu som pensionär var det dags igen. I lagom omfattning.
   Kul att läsa att du också villle bli reseledare. Men ibland blir det ju inte som man tänkt sig. Och du har ju gjort och upplevt så mycket annat i stället som berikat dig.
   Vad roligt att du nu flyttat och jag har haft mina tankar hos och med dig.
   Kram i den sena kvällen från den spanska lilla terrassen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *