Foto

Blixtra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Blixtra är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som gäller)  De flesta bilderna är gårdagsfärska och ett par är hämtade från arkivet.

Stockholm. Södermalm. Att blixtra - många lampor gnistrar och speglar sig och kan också en ut som blixtar “Blixtra” – och gnistrar gör det här hemma på och längs kajen.(Södermalm och Norra Hammarbykajen i Stockholm) Och detta förstärks av speglingarna i vattnet.

 Blixtra

kan det göra på flera olika sätt. Jag letade febrilt i bildarkivet efter någon blixt som kan uppstå som elektrisk laddning i ett åskmoln. Men jag fick ge upp. Många blixtar har jag sett i mina dar men tror aldrig jag hunnit med att fånga någon på bild. Däremot när jag tänkte på ordet blixtra som spraka, gnistra , flamma upp eller en flammande låga.( synonymer.se) så kom jag närmare. Blixtra kan ju också ha en mer bildlig betydelse; man kan “blixtra till,” snabbt bli ilsken.

Stockholm. Hemma. Södermalm. Solen ses för en kort stund blixtra till i en lampa för att övergå till att bli en låga under några minuter. Här hemma i köksfönstret var det igår solen som speglade sig i och genom lampan. I lampan syns solen som jag såg blixtra till för en kort stund och sedan övergick till att synas som en låga i ytterligare några minuter.

Blixtrar gör ju ofta fyrverkerier  Här har jag i alla fall fått till en fyrverkeribild från en festival i Torrevieja 2018,  “Feria de Sevillana”

Torrevieja. Spanien. Feria de Sevillana. Ett fyrverkeri kan både blixtra, gnsitra och spraka. Ett fyrverkeri kan både blixtra, gnistra och spraka.

Gårdagens Stockholm. Helt ljuvligt väder och med viss vårkänsla.

Helt enkelt lysande. En strålande sol som får isen att gnistra.

Ytterligare en gårdagsbild. Här vid Kungliga Dramatiska teatern ser solens strålar ut som blixtra när de träffar fönsterrutorna.

“Dramaten” både strålar och gnistrar.

Oftast när jag är ute på “vift”  har jag ett par kameror med mig.  (Jodå, mobilen också, men det är inte direkt den som är i jobb.) Inbyggda blixtrar finns men det är sällan de är i bruk. (Den svarta kameran här är riktigt bra på att ta bilder i mörkret utan att de blir gryniga. Den silverfärgade är en rejäl zoomkamera men har inte ett så bra ljusinsläpp. Så kamerorna kompletterar varandra och det är därför båda är med.)

 

Här på sista bilden finns ett par blixtar tillsammans med Varning  för värmekabel som finns i takrännor och stuprör.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

 

 

 

46 svar på ”Blixtra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Och den här gången var det lite knepigt att få till det. Men med lite fantasi och synonymer.se så hamnade jag hyfsat rätt ändå. Och det är ju fri tolkning- Kul att se hur de andra också löst det hela.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 1. Instämmer med ovanstående! Som vanligt så gör du en snygg tolkning som kompletteras med vackra bilder.
  Smart att ha två kameror med och speciellt med tanke på att de kompletterar varandra. Dessutom så är ingen av dem speciellt skrymmande vilket är en klar fördel.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Knepigt var det den här veckan men det finns ju synonymer att tillgå- Himla tur det Kamerorna är ganska behändiga och är lätta att ha med men jag ska ut i veckan med systemkameran men tror jag får satsa på ett objektiv som jag har i. Skulle inte hinna byta innan motivet försvinner. Men jag f¨r träna. Systemkameran är inget jag orkar bära med mig så långt men ska testa den här runt Mälaren.
   Önskar dig också en god kväll och hoppas du fick taf på en semla.
   Kram

 2. Blixtar ska man nog akta sig för om det inte kommer från en kamera, det fungerar ju iallafall.
  Funderar på att köpa en mindre variant av “riktig” kamera, den stora är för jobbig att bära med sig med zoomobjektiv och allt.
  Mobilkameran fungerar ju ganska acceptabelt men det saknas ju lite där trots allt.

  Bra bilder där som vanligt, bra jobbat.

  Ha det fint Ditte.

  1. Tack! Håller helt med dig. Åska och blixtar gillar jag inte. Och några åskblixtar kunde jag inte hitta bilder på- Men det blev en del annat som gnistrade.
   Jag brukar inte ha med systemkameran för den är oftast för tung men ska lufta den i veckan och då i trakterna här hemma och med ett objektiv med. Mest använder jag min svarta kamera som tar in bra med ljus.
   Och visst är det helt ok men mobilkameran men den har ju knepigare med bilder i mörker.
   Ha det fint du också

 3. “Blixtar och dunder, magiska under”, det har du så fint fått med i ditt inlägg idag. Foton med sol…finns det något bättre?
  Själv har jag sovit idag, men solen sken när jag somnade i morse.
  Strax dags för natt nr 2….
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Jag tycker själv att det blev en del fina bilder som kom med. Men tyvärr blev det inga åskblixtar hos mig men en del annat som blixtrade på andra sätt. Idag var det ju inte det strålande väder som vi hade igår men lite sol kom då och då-
   Förstår att du behövde din sömn.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

 4. Som vanligt har du täckt de flesta synonymer för blixtra. Varje gång jag ser igloorna hos Thai Boat så dreglar jag. De är så himla läckra oh lyser upp omgivningen på ett mycket speciellt sätt. Otroligt läckert.
  Din lampa är som du förstår helt i min smak. Har sett dessa speciella lampor på Furniture & Light Show på Älvsjömässan och dreglar redan då;-)
  Fyrverkerier tänkte jag inte alls på. Kan bero på att jag aldrig lyckats ta en vettig bild på nyårsraketerna. Två riktiga trotjänare dina Canon. Skrattade sedan gott åt sista bilden. Sådana har jag fler liggandes i arkivet, men tänkte inte på dessa blixtrar heller…

  1. Vi var ju inne här på liknande tankar vad gäller tolkningen. Men bilderna blev ju olika. Visst är dessa igloos häftiga och hela Thaiboat gnistrar ju. Tror att du hade med lampan i ett av dina inlägg för länge sen och att jag sedan köpte en. Ville ha två men det lyckades jag inte med. Dock fick jag tag på en och jag gillar den verkligen.
   Fyrverkerierna har ju ibland också en del blixtrar och ibland har jag haft turen att fånga dem- Båda “Canon” är i bruk men mest den svarta.
   Vad gäller sista bilden så kan man ju inte tänka på allt. Jag missade elden under luftballongen .

 5. Inte faller du ur ramen med dina tolkningar av orden, du träffar bra igen och bilderna är blixtrande sköna!
  Solen som speglar sig i lampglaset är vacker och ger något visst i sinnet!
  Stor kram!

  1. Nja, lite tveksamt men med fri tolkning så passerar det nog.
   Så fint här när solen lyste på och genom lampan.
   Stor kram

 6. Finns mycket att tänka på och att minnas när det gäller blixtar. Även sånger.
  Fint fångat med många blixt i ditt inlägg.
  Och ordet kan utvecklas men kanske inte fångas på bild. Tänker på att blixtra till och bli arg 😀
  God skön kväll och stor kram!

  1. Verkligen! Vet att jag har försökt att fånga åskblixtar på bild men inte lyckats så bra. Men det finns ju annat som sprakar och gnistrar- Blixtra till fanns med i tankarna och jag nämnde det i inlägget, men hittade ingen bra bild på just det.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Stor kram!

  1. En del gnistrande och sprakande bilder blev det och det är roligt att fundera på ord och bild och göra sin egen tolkning.

 7. Snygg tolkning som alltid! Otroligt snyggt fångat fyrverkeri också. Jag undrar hur många taskiga bilder som Anders har fått sortera bort efter alla mina försök. Det brukar oftast bara vara en massa sudd och rök på dom bilderna 😀

  Ha en fin lillördag!

  1. Tack!Tror jag också tog många bilder här men har en kamera som är bra att använda även i mörker. Så säkert var den nog också till viss hjälp-
   Önskar dig också en trevlig “lillördag”.

  1. Någon åskblixt hittade jag inte men det fick bli en del andra gnistor och sprakande bilder. Tänkte förstås på dig och ditt bloggnamn här.
   Kamerornas blixtar används sällan men bra att de finns.

 8. Mycket är det som kan blixtra till. Det blir en tankelek att finna dem alla. Glimrande presentation. 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram från vintriga “södern”.
  Mia

  1. Visst är det! Men någon åskblixt kunde jag inte hitta men en del annat som gnistrade och sprakade. Fick gå bra det också-
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 9. Fint tolkat. Det var ett svårt ord.
  Har inte heller fångat någon blixt på bild. Blir nog att ta fram kameran nästa gång ett åskväder kommer, kanske jag har tur och lyckas få till ett bra foto.

  1. Tack! Ja, det var knepigt denna vecka. Någon åskblixt hade jag inte men en del andra gnistor och sprakande bilder kunde jag bidra med. Ska testa nästa gång att fånga en åskblixt. En utmaning i sig.

  1. Utsikten här piggar upp och variationen är stor. Lampan gillar jag och tycker här det blev en bra bild med solen som fint tog sig in i köket genom den.

 10. Svårt tema men du har gjort en riktigt bra tolkning! Fyrverkeribilden gillar jag lite extra, den är cool.
  Ha det gptt!

  1. Tack! Visst var det knepigt denna gång. Och någon åskblixt kunde jag inte åstadkomma inte ens efter flitigt letande i arkivet. Men tolkningen är ju fri och det fanns synonymer till hands.
   Ha det gott du också

  1. Tack! Och visst kan snö både gnistra och spraka liksom all ljus också. Mycket som kan ge energi.
   Ha det fint du också-
   Kram

 11. Heisann, det er visst flere av oss som har bilder av lyn på himmelen et eller annet sted, men hvor? Da får man gå for en annen brukbar løsning, du har jo ikke bare en, men flere… lotte eksempler.

  1. Det finns ju andra ord som har liknande betydelse och de duger ju fint de också. Och att blixtra kan ju tolkas på olika sätt. Väldigt roligt att se alla tolkningar.

 12. Blixtrande bra bildkavalkad hos dig. Den första Stockholmsbilden gör mig nostalgisk. I dagarna är det precis ett år sedan jag var i stan senast – känns som en evighet. Fyrverkerier och sol är alltid humörhöjande och det var kul att få kika ut genom ditt köksfönster.

  1. Tack! Jag bor ju i stan, på Söder, så här kan ljusen blixtra och gnistra lite nu och då. Men bor man utanför stan så kan jag tänka mig att det är lugnast att inte ta sig in. Men i stan tycker jag det är helt ok vad gäller avstånd och annat och ofta riktigt bra.
   Trevligt att du tittade in.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Tack! Är också förtjust i den bilden och den är tagen under gång.
   Och du ska veta att det är så roligt med ditt tema. Gillar verkligen att fundera på bilder och orden.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *