Foto Torrevieja

Blad – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Blad är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Veckans bidrag är från Torrevieja där jag fortfarande befinner mig. Men när jag tänkte på blad och grönska så hamnade jag genast i tankarna i en regnskog i Patagonien,  Sydamerika.

Några blad från en fläkt palm. Här vid en av stränderna i Torrevieja. Några blad  från en palm ”skymmer” havsutsikten. Tror detta kan vara en ”fläkt palm” . Säker är jag inte. Tycker den  gör sig bra här vid en av standrestaurangerna i Torrevieja. 

Blad?

Många olika betydelser finns det och sammanhanget får visa på vilken sorts blad man menar. Kanske ett blad från en blomma eller ett träd . Ett ark papper?  Att vända blad i en bok?  Men jag kan också mena en tidningen eller ett knivblad. Och i uttrycket ”att ta bladet från munnen”- att säga vad man tycker, att vara ärlig och uppriktig så blir det en helt annan betydelse.

Dadelpalmens blad rasslar när det blåser. Dadelpalmens blad susar, ”rasslar” i vinden.

I Torrevieja ser man dadelpalmerna lite varstans . Och med jämna mellanrum blir de ansade och dadlarna (vet inte om de är ätbara) plockas ner för att de inte ska falla ner på folk.

Vad gäller palmer i stort finns det omkring 2600 olika arter och kanske är kokospalmen och dadelpalmen de som vi mest känner till. De flesta palmer är träd men det finns även några arter som är lianer och buskar. Palmer, snarare palmblad,  i sig har också i alla tider varit en symbol för seger och odödlighet.  Greker och romare gav en palmgren, ”segerpalm”,till de som segrat i olika tävlingar. Även i mer religiösa sammanhang förekommer också palmblad bredvid Kristus för att symbolisera honom som den som övervunnit döden. På så sätt kom palmen/palmbladen, precis som fågeln Fenix (av grekiskans phoinix som betyder palm) bli ett tecken/märke av uppståndelsen eller odödligheten. Senare blev palmbladet också martyrdödens symbol eftersom man ansåg att död och seger hade liknande betydelse för en kristen. Palmblad finns också ofta med på bilder där man målat av änglar.

Några andra bladvarianter

 En kruka med några bladvarianter. 

Citronträdet har gott om både blad och frukter. Grannens citronträd har gott om både frukt och blad. Och vi får gärna plocka. 

Vi har satt potatos och nu sticke har små blad börjat spira. Vi har satt potatis i en kruka på terrassen och igår såg jag blad sticka upp. Gillar verkligen bilden med de synliga vattendropparna efter nattens fukt.

Ett rejält blad på en rejäl kniv. Kniven fick följa med oss hem från Kina En rejält blad. Denna kniv hade vi med hem från Peking, dock ej i handbagaget. Och den har nu sitt hem här i Torrevieja.

Ett tomt blad väntar på att fyllas. Ett tomt  blad/ark väntar på att fyllas.

Boken jag läser nu har många blad som ska vändas. Dryga 600.Boken jag läser nu har många sidor, dryga 600. Och det blir många blad att vända.

Titta gärna in här för att se fler ”bladtolkningar”.

 

50 svar på ”Blad – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Fin och talande tolkning av blad.
  Jag älskar att kolla in olika slags palmer. Eller älskade, ska jag kanske skriva, det var ju i Brasilien som jag kunde ägna mig åt den hobbyn. Det finns så otroligt många olika sorters palmer, den ena vackrare än den andra,
  Du har verkligen fått till fina foton av blad.
  Tänk att få plocka färska citroner, härligt.
  Vattendropparna på potatisblasten, så vackert.
  600 sidor på G W Perssons bok, otroligt många blad. Undrar om jag haft tålamod att läsa den?
  Ha det fint och sköt väl om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Jag tittar också gärna på palmer men är inte så bra på att veta vad de heter. Nu är du välkommen till mig för att titta på dem. Är så fascinerad av deras blad och kan titta länge på dem. Vi har här två grannar med citronträd som vi får ta del av och den ene har också ett fint apelsinträd där vi får plocka. Och det gör vi gärna.
   Vi satte potatis sent i januari och nu har ett par blad tittat fram.Tyckte bilden blev så fin med daggdroparna på bladen . Hoppas på lite potatis också. Jag gillar GW och boken är en bladvändare men lite tung att hålla.
   Ha det fint du också.
   Varm kram och många tankar till dig.

 2. Tänkte först på palmblad.
  ” Det är något speciellt med palmerna” hörde jag någon säga på en restaurant i Huay Yang”.
  Det stämmer verkligen, för mig i alla fall.
  Palmskogar gillas.
  Spännande med potatisen…..

  1. Visst är det lite speciellt med palmblad! Så tycker jag också.
   Vad gäller potatis brukar den vara klar i maj. Kanske tidigare i år. Men det blir kanske 10 stycken. Räcker till sillen.

 3. En härlig tolkning av ordet blad. Här kan vi dock inte beskåda så många palmer utan får nöja oss med vanliga lövträd, vilket inte är det sämsta. Att vända blad behöver man göra lite då och då , i alla fall när man läser 😉

  Kram och ha en bra dag!

  1. Tack! Och ”att vända blad” kan en ju göra även utan en bok till hands.Kan tänka mig att lövträden hemma snart är på gång och hos er kanske de redan är det. Här är det nu rätt gott om blad så det var inte direkt svårt att hitta dem.
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Kram

  1. Ja, många olika betydelser finns. Och den kinesiska kniven är riktigt bra. Den kom dock inte med hem i handbagaget.
   Stor kram!

  1. Tack! Vad roligt att du uppskattade inlägget. Blad finns ju i många varianter och betydelser. Här kom några med och med viss fokus på växter.

 4. Härligt varierad tolkning av ordet 🙂 Jag gillar krukan med fetbladsväxter extra mycket, den är så fin <3 Ha det så gott nu, Ditte

  1. Tack!Och visst är krukan fin. Skulle vilja ha en liknande här på vår spanska terrass.
   Önskar dig också en fin vecka.

 5. När påsken kommer går man ut och plockar ”palmer”/videkissor.
  Tänkte spontant på symboliken när jag läste ditt eminenta inlägg om blad.
  Det är ett åderdomligt uttryck som man inte använde hemma hos oss i min barndom men som jag hörde att man använde i Åbolands skärgård så sent som på 70-talet.
  Alltsedan dess plockar jag palmblad när jag plockar videkissor. 🙂

  1. Stort tack, för denna info! Hade ingen aning o detta! Men nu vet jag. Så roligt! Kommer att ha detta i åtanke i fortsättningen. Frågade maken som är från Lappo men han hade inte där hört uttrycket. Men just påsken och palmblad hör ju ihop med det religiösa och videkissarna också.
   Ha det gott!

 6. Så fint planterat med alla bladväxter i krukan. Där behövdes inte blommor, eftersom bladens olika former och nyanser var så fina tillsammans. Härligt att se soliga bilder. Här hemma har det stormat och varit lerigt och grått i flera dagar. Ha det fortsatt fint!

  1. Visst är växterna i krukan vackra! Och de klarar sig ju också länge utan vatten. En klar fördel- Vi har haft väldigt fint väder här sedan stormen drog vidare i januari. Men just idag mulet och regn. Känns ok. Solen måste få vila lite.
   Vi reser snart hemåt ett tag så jag får väl vänja mig vid mer flexibelt väder. Och vädert kan inte ju inte påverka…
   Ha det fint du också.

 7. Härlig tolkning av BLAD!
  Jo, jag vänder blad i mobilen när jag lyssnar, det går alldeles utmärkt det med. Annars så har jag både livrem och hängslen när det gäller almanacka. Både en bladvändare i papper och en på nätet.
  Strö palmer, ja, riktigt religiöst.

  Denna dag, den har gått i munnens onda tecken, men nu börjar det rätta till sig.
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Tack! Jodå, man kan vända blad på många sätt. Och jag gör det också när jag lyssnar men på ett annat sätt än i en bok. Jo, palmer med sin ablad har ju sin symbolik på olika sätt.
   Hoppas nu att munnen läker.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Visst är palmbladen fina! Vad gäller potatisen så kanske de är klara till påsk. Vi satte dem lite tidigt och bör hinna med ett gäng till inför midsommar.
   Tack, jag läser på.
   Ha det gott!

 8. När jag såg första bilden innan jag läste din bildtext så tänkte jag direkt på en japansk handfläkt av papper som man svalkar sig med när det är varmt.
  Att det finns så himla många sorters palmer visste jag inte. Det var intressant. Gillar din fina kruka med de gröna suckulenterna – snyggt! Å du har rätt, den lilla potatisplantan är så fin med sina regndroppar.
  Oskrivna blad har jag också med i min tolkning. Åsså var jag väldigt nära att skriva nåt om “att ta bladet från munnen”, vilket jag gjorde i en kommentar för två dagar sedan. Men jag minns ju hur det slutade för några år sedan, så jag lät bli – åtminstone idag;-)
  Gillar ju tegelstenar, och Leif G W Perssons bok slukade jag.

  1. Så tänkte jag också först är jag såg dessa palmblad. Men se ingen japansk fläkt här inte. Palmer finns i parti och minut men för egen del känner jag baar till namnet på några få.
   Visst är suckuleneterna fina! Och de gör sig utan direkta blommor. Bladen är fina i sig.
   Vad gäller potatisen så kanske den kan vara klar till påsk. Inser att vi får sätta nu potatis snart som kan vara klar till midsommar. (Men då är jag hemma och jobbar men B kan få njuta av dem)
   Ta bladet från munnen hade jag svårt att illustrera, men jag tänkte desto mer. Jag brukar tänka en hel del men inte alltid skriva det. Däremot är det lättare att säga något mer uppriktigt än att just skriva. För att skriva blir ju en envägskommunikation.
   Läser också en del tegelstenar och har nu avverkat 2/3 av den här. Gillar både GW och hans sätt att skriva.

 9. Ja blad kan betyda många olika saker, det visar du verkligen här. Och jag fick lära mig en del nytt om palmer, tack för det! Palmer är så exotiska, man blir glad så fort man ser dem. Vad roligt med egen potatis, så gott att skörda sen. Må så gott!

  1. Ja, blad har varierad betydelse och det är roligt att se de olika tolkningarna. Här är det gott om palmer så det föll sig naturligt att de ficks vara med. Kul att potatisen är pigg. Kanske är den redan klar till påsk. Vi får nog sätta några till inför midsommar.
   Ha det fint du också.

  1. Tack! Ska bli roligt att se din.
   Har funderat så på hur ni kom hem och hur det är med Anders arm. Hoppas det i alla fall är hyfsat men jag ver ju att det gör himla ont och är besvärligt på många sätt med en rejält bruten arm.
   Önskar er också en bra kväll.

 10. Intressant tolkning runt bladens magi…det kan vara och bli precis vad du gör det till…och det har du gjort!
  Tack för lyckönskningar inför vår resa, som fortfarande svajar…men jag ser det positivt, let´s GO!

  1. Tack! Inte så fantasifullt idag, men blad i variation blev det ju.
   Jag är så spänd inför er resa och gläds och håller förstås tummarna för att ni kommer iväg- Vietnam har vi besökt i ett par omgångar och även Kambodja. Men jag skulle mer än gärna göra den resa ni planerar.
   Så! Kör!!!

    1. Heja! Önskar er det allra bästa! Hoppas det kommer något inlägg under vägs. Är så förväntansfull inför och på er resa.

 11. Undrar om det inte är en Washingtonia, den där solfjäderspalmen. Det var en sådan de sorgligt nog tog bort hos mig när den spräckte muren. För oss är ju palmer lika med exotiskt, det kommer man liksom inte ifrån.
  Och som flera påpekat, jättervackert i krukan!

  1. Så kan det vara. Vet att Washingtonia också ibland kallas för ”solfjäderspalm”- mer folkligt. Och finns i flera olika varianter.
   Kul är det med alla varianter av palmer.
   Växterna i krukan är så vackra så de behöver ju inga blommor. Och inte mycket vatten heller.

 12. Jag blir så glad när jag ser dina bilder på palmer, de ger mig hopp om att någonstans, någon gång kommer jag få känna värme och se gröna, vackra blad utomhus och inte bara is, slask och bruna, tomma grenar utan blad. Krukan med olika växter är så vackert planterad sen var det verkligen ett rejält knivblad ni fick med hem från resan. Den ser nästan lite skrämmande ut men jag har väldig respekt för vassa knivar. 😊

  1. Vad roligt att du blir glad av de ”gröna” bilderna. Kan förstå att du längtar till att se lite mer grönska efter denna märkliga vinter.
   Visst är krukan och växterna fin! Här behövs inga blommande blommar men det behövs å andra sidan inte heller.
   Kniven tog vi hem och nu har den flyttats till Spanien och här används den flitigt. Väldigt bra att ”hacka” med.Men försiktig får man vara.
   Önskar dig en fin vecka.

 13. Vilket heltäckande inlägg du fick till! Och jag älskar dina foton på olika palmer, men det allra första spretiga hade verkligen attityd! Så många fler sorters blad du kan finna där söderöver! Kram

  1. Tack! Ja, här spretade de olika bladen åt alla håll och i olika varianter. Och den första bilden är jag också förtjust i i konkurrens med de mjukare potatisbladen med sina daggdroppar.
   Kram

  1. Blad i variation blev det. Och palmer tycker jag är fascinerande och det finns ju många av dem i olika varianter.
   Ha det fint du också.

 14. Visst finns det massor av olika blad som du har visat med dina jättefina bilder. Den på den lilla potatisplantan är verkligen en fullträff. Ett annat talesätt som jag också tänkte på förutom ditt. var ”att vända blad” som ju blev högaktuellt för några år sen :-).
  Kram från Ingrid

  1. Det är roligt att fundera och se var man hamnar med sin egen tolkning och att sedan se hur andra valt att göra den. Bilden med de skira potatisbladen med daggdropparna tycker jag också blev lyckad. Ja, detta ”att vända blad” har ju olika betydelser. Minns också händelsen som kom i dagen för några år sedan.
   kram

  1. Palmer finns det ju många av och det är roligt att se variationerna i bladen. Kniven fick åka i resväskan. Och vi hade ett gäng med hem.Rejäla och vassa är de.

 15. Heisann, ja visst finnes det mange kategorier blad – og i planteverdenen har de jo navn etter fasongen, og folketroen ”reklamerer” for blader som han brukes som medisin til de organene de likner formen på… ganske primitiv tankegang!

  1. Ord som har flera olika betydelser är lite extra roliga att tolka. Och så också att det på svenska och norska kan skilja en del mellan orden betydleser. Men många likheter finns ju också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *