Resor i Sverige

Blå toner i Dellenbygden

Vi kör norrut från Bollnäs och passerar flera mindre orter längs vägen. Hela tiden är den vackra grönskan och de blånande bergen, liksom älven Ljusnan tydliga inslag i landskapsbilden. Vi kör igenom Järvsö och vid Ljusdal svänger vi österut mot Delsbo och närmar oss Dellenbygden. Dellensjöarna – Norrdellen och Sördellen   förbinds genom Norrboån och där rinner Norrdellens vatten över i Sördellen.

Hur bildades området?

Dellenbygden och sjöarna bildades för ca. en 90 miljoner år sedan, då en meteorit med ca 1.2 km diameter slog ner i trakten. Meteoriten bildade en krater som i sin tur var runt 20 km i diameter och drygt 250 meter djup. Ett inferno uppstod  där rök, eld och sten täckte himlen och allt liv släcktes. När meteoriten slog ner smältes berget samman  med meteoriten och en helt ny bergart uppstod, dellenit.  Dellenit  har en svart färg och har numer blivit Hälsinglands landskapssten.

Dellensjöarna har inte alltid funnits utan bildades under istiden när smältvattnet blev kvar i kratern då isen drog sig tillbaka.

Utsikt från över Norrdellen från den södra stranden. Och visst är det blått.

Under första halvan av 1800- talet fanns en anlagd fördämning i Norrboån som åstadkom en nivåskillnad på en halv meter mellan sjöarna och kraften i denna skillnad utnyttjades bl.a. till att driva en såg.  Denna fördämning kom att rivas i mitten av 1800-talet, då en bergsman från Uppland och Österbybruk, P-O Tamm, ville skapa en vattenled mellan Norrdellen och Iggesund vid kusten och detta för att kunna transportera järnmalm hit med ångbåt just från sitt eget bruk, Österbybruk.  Här vid Norrdellen fanns Movikens masugn som användes för att bearbeta järnet och sedan skulle det färdiga järnet skickas tillbaka samma väg. Kanalen kom att kallas Tams kanal men stängdes 1874 när järnvägen kom till trakten.

För att få en god överblick över Dellenbygden körde vi upp till  Avholmsberget och där vi kunde se  vida omkring. Perfekkt att kombinera lunchen med en vacker utsikt.

Mäktigt och fascinerande att stå här och fundera på  sjöarna uppkomst. 

Lunch med utsikt – eller utsikt med lunch.

26 svar på ”Blå toner i Dellenbygden”

 1. Utsikt med lunch låter trevligt! Vilken härlig resa du har tagit med oss på här i bloggen. Jag har just suttit och läst igenom de senaste inläggen och fascinerats av bilder och fina beskrivningar. Jag blir så sugen på att återse området kring Alfta och vackra Hälsingland.

  Ha en riktigt fin fortsättning på resan!
  Kram Christina

  1. Tack! Resan har verkligen varit omväxland och fylld med vackra naturupplevelser. Och när jag passerade Alfta så tänkte jag extra på dig.
   Kram!

 2. Så vackert och intressant! Tänk vilka färgskiftningar det blir! Intressant om hur Dellensjöarna bilades för “några” år sedan! Kram

 3. Dina resor i Norrland har varit extra intressanta för mej, som inte fick tid att utforska
  området, innan jag “blev fast” i USA. Ångermanland och Hälsingland har många, många
  ljuvliga platser, och dina foton är jättefina. Har läst varje inlägg, även om jag inte
  alltid kommenterat. – Första fotot är så drömmande blått. Love it!

  1. Tack! Vad roligt att du tycker om det jag skrivit. Och en kan ju inte hinna allt. Du var så ung när du lämnade Sverige och kunde ju inte hinna se allt.
   Och jag bidrar gärna nu när jag är ute med mina resenärer med både text och bilder från delar av landet som vi besökt.
   Hälsingland har både en omväxlande och spännande natut och här finns också mycket historia.

 4. Den första bilden var återigen ett vykort:-) Gillar både “lektionen” och samspelet mellan den underbart gröna och den blåa färgen.
  Du gör verkligen en suverän research av de platser du besöker. Kan tänka mig att du berätta för dina resenärer det du skriver på bloggen. Resenärerna kan inte få en bättre och mera påläst guide:-)

  1. Tack! Jodå, jag är påläst inför resorna och det är roligt att även förmedla lite på bloggen.
   Färgerna här i Hälsingland tycket jag också om och det blå och gröna är tydliga inslag i landskapsbilden.
   Vad gäller resenärerna får de lite längre versioner….Men man får ta det i lagom doser. Lite lugn och ro måste de också få.

 5. Njuter så av dina bilder och fascineras av historien som du berättar! Säger som BP, resenärerna kan inte få en bättre guide! Kram och sov gott! ♥

  1. Vad trevligt att du är med. Och nu var historoen här om sjöarnas uppkoms “lightversionen”.
   Jga tycker ju jobbet är jätteroligt och försöker förmedla det vi passerar på ett lättsamt vis så ingen ska tröttna. (Infon får aldrig bli för “tung”. Men efter drygt 40 år i skolan har jag nog med mig detta att “läsa av” de som lyssnar )
   Kram!

  1. Tack! Hälsingland är verkligen vackert och lanskapet så varierat. Ögonen fastna ständigt på något. Dellesjöarna och deras uppkomst är fascinerande – tänk vad naturens krafter kan göra.
   Kram!

 6. Underbara landskapsbilder och såå intressant att lära sig mera om hur det skapades en gång i tiden!
  Önskar jag vore med där på den trevliga resan!
  Kram

  1. Tack! Ja, du är ju med via bloggen. Och visst är det intressant hur Dellensjöarna bildades. (Detta är den korta versionen…)
   Kram och trevlig onsdag.

 7. Intressant historia om Dellenbygden och dess sjöar! Det är härligt att få vara med dig i Hälsingland också! ❤️

  1. Jätteroligt att du hänger med och hälsingland har mycket att erbjuda. Vi har haft förmånen att hitta många pärlor och verkligen sett och upplevt mycket.

 8. Att titta in till dig Ditte efter många, långa sommarveckor känns härligt och är, som ofta, kunskapslyftande. Vackra foton bjuder du också på.
  Jag hoppas att du har haft riktigt sköna sommarveckor och att ni får fortsatt fina dagar i det “stora blå”.
  Varm kram
  Mia

  1. Stor tack!
   Jag har haft fina sommarveckor med en del jobb som guide/reseledare i Sverige och med lagom turer och mycket finns att se i Sverige.
   Hoppas att du också haft det bra och jag vet ju att ni hade en hel del olika projekt.
   Varm kram och tankar från mig.

  1. Utsikten här uppe på Avholmsberget var verkligen jättefin och visst smakade maten extra bra i denna miljö.
   Stoer kram!

  1. Tack! Jag förstår att du haft mycket och har du semester i Sverige blir det ju annat än blogg och bloggar som är viktigast.
   Nu är vi hemma igen men det har varit en väldigt bra resa på alla sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *