Trevligheter Utflykter

Birka Paradise – Skärgårdskryssning med feststämning

Fartyget Birka Paradis hade i onsdags kväll bjudit in till en festkryssning. Och vi var med! Många andra också så. Fartyget var helt fullbokat. Men trångt blir det inte för ombord finns  gott om utrymme. Festligt var det från början till slut .

Kryssningsfartyget Birka Paradise ligger vid Stadsgårdskajen i Stockholm och välkomnar sina passagerare.Onsdag eftermiddag. Birka Paradise ligger vid Stadsgårdskajen i Stockholm, beredd att ta ombord festkryssningens passagerare.

Kryssningsfartyget Birka Paradise

har sedan början av januari varit på sin årliga genomgång och har då också  fått en hel del “skönhetsingrepp” gjorda. Flera av de allmänna utrymmena ombord har byggts om och till och utökats. I mitt tycke var det mesta ombord  redan tidigare väldigt fräscht och ljust men har nu alltså gjorts än snyggare. Och för att fira detta samt att fartyget nu än en gång är redo för nya kryssningar, längre och kortare så var det en speciell festkryssning för att fira detta lite extra.

Vy från vår fina akterhytt in mot Gamla stan och Stockholms city.

Hytt högst upp i fartyget och med stort fönster.

Att ta en tur med Birka Paradise gör vi och då under året, oavsett årstid. Skärgård, god mat och dryck och variation är alltid trevligt (Undantag i hård blåst, men skulle det vara så stannar vi hemma.)

Fest var det och dryga 1700 gäster var med ombord. Många kommer resandes från andra delar av landet (Birka har egna bussar som kör) så publiken är blandad. Men jag får kanske tillstå att medelåldern på den här turen  var högre än vanligt. (Varierar de olika veckodagarna med yngre publik fredag och kördag) Vad gäller själva feststämningen så var den i varje fall inte åldersbunden. Inte det minsta.

Kvällen

blev varierad och att inleda med bubbel kändes festligt. En bra start. Många gäster var ombord så för att det logistiska skulle fungera var middagarna i två omgångar och vi hade valt den senare men start klockan 20.30. Fartyget avgick klockan 17 så vi hade god tid att se oss om innan det var dags för vår sittning. Och att sitta i fören, i lugna Panoramabaren, högst uppe på däck tio gör vi gärna.

Bubbel, bubbel och än mer bubbel bjöds det på. Är det fest så är det.  (Jodå, det fanns annat också..)

Klädd för fest. (Sidenklänning uppsydd i Peking. En klar favorit.)

En fin festmeny serverades i de olika matsalarna och många kockar och extra personal såg till att logistiken fungerade.

Fiskrätten förbereds; rimmad porcherad torsk med brynt kaprissmör, dillsallad och kokt potatis.

Svampsoppa med sticklök och friterad timjan blev en perfekt förrätt. Vi hade valt kött som varmrätt och en perfekt stekt oxfilé serverades med syrade grönsaker, karamelliserat rödlökssmör, kalvsky pch friterad potatis i timjansalt. Och visst orkade vi desserten. En chokladcheesecake med blodgrape, citroncurd, björnbär och hallongelé. Allt smakade så gott. Ett gott vin till gjorde det hela än bättre.

Förrätt, varmrätt och dessert. Lagom och väldigt gott.

Kvällen fortsatte

och mycket dans blev det.  Här kunde man välja mellan att dansa till musik av orkester (varierad) eller ta sig upp till “Terrassen,” högst upp i fartyget och bli lite nostalgisk till tonerna av 70-80 och 90- tals musik. Full fart här också. Även på oss. Blev något överraskad när jag förstod att dansen och de andra festligheterna skulle hålla på till 02.30. Tror vi gav upp en halvtimme tidigare. (Och inte var vi  äldst här…)

Ny dag

Lite träningsvärk i dansmusklerna hade vi. Numer används de inte så ofta. Men en vacker morgon var det och fint att från hytttfönstret  se solen gå upp på Ålands hav. Dessutom väntade en “bubblig” frukost. Här hade vi som tillägg valt en lyxigare frukostvariant i en lugn matsal.

Vacker soluppgång på Ålands hav sågs från hytten torsdag morgon.

Ett glas bubbbel kanske? Ja, tack. Hör inte direkt till mina frukostvanor men var “det där lilla extra”. 

Frukosten  åt vi  i restaurang Compagniet. Här åt vi också onsdagens middag.

Stockholms skärgård i vinterskrud är vacker. Och behagligt att sakta glida fram mellan öarna, njuta av det man ser och inte vara på väg någon annanstans är behagligt.

 

30 svar på ”Birka Paradise – Skärgårdskryssning med feststämning”

 1. God tidig kväll. Här kände jag att jag åkte med. I maj 2012 åkte jag ensam med Birka Paradise. Jättefint då och jag roade mig själv och njöt.
  Åkte Birkas buss från Lidköping. Och medelåldern var hög och till 98 % par. En lång resa innan påstigning av båten, så klar fördel att bo i Stockholm.
  Gott att ni njöt, fina bilder var det och vacker sidenklänning hade du på dig.
  Varm kram!

  1. God afton! Båten är fortfarande väldigt trevlig och med en väldigt blandad fördelning av män och kvinnor och många par. Men det varierar. Jag satt och väntade på Bosse en kort stund och hann bli uppbjuden tre gånger och tackade nej. Tog upp min mobil för att se ointresserad ut. Ja, den lång resa blir det förvisso. Men nu var det med gäster även från Göteborg som åkte Birkabussen till Jönköping och sedan vidare med tåg och buss.En lång resa men de hade haft väldigt roligt. Visst är det en fördel att bo på närmare håll.Vi hade så roligt och mycket dans och god mat och bubbel blev det. Klänningen är en klar favorit.
   Varm kram och trevlig kväll.

 2. Vilken lyxig båttur med god mat och skumpa. Kul att göra denna båttur med Birka lite då och då. Förutom när havet stormar. Du ser även ut som en partypingla i din snygga festdräkt! Trevlig helg?
  Kram

  1. Det blev en väldigt trevlig och roligt tur och fest var det. Vi tar oss ju då och då turer men det är bara ibland det är lika festligt som denna gång. Men roligt är det alltid. Och stormar havet så åker vi inte.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 3. Härligt Ditte, ni förstår att ta för er av livets goda.
  Tack för att du visar runt ombord, jag har varit ombord men i andra regioner. Har ju mågen där på jobb.
  Önskar dig en riktigt fin helg!

  1. Jadå och en tur med Birka är alltid trevligt. Vi har varit på rundtur på fartyget och sett lite av de övriga utrymmena och stort är det. Förstår att du är tämligen hemma här.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Vilken toppen idé att inviga den renoverade Birka Paradise med en festkryssning. Påkostat, lyxigt och väldigt proffsigt. Kul att höra att du och Bosse gillar att “swing your dancelegs” som vi brukar säga. Å lite träningsvärk är ju bra positivt. Då vet du att du har ört på dig ordentligt;-)
  Maten var en absolut höjdare:-)

  1. Visst var det! Och en hel del dans blev det. Kul! Men inte till siste man. Vi gav upp lite tidigare.
   Resan blev väldigt lyckad och maten inte minst.
   Får nu bli en tämligen lugn helg.

 5. På nyårsaftonen frågade vi i puben varför de hade bara en öl på tapp, de andra var slut, det visade sig då att fartyget skulle renoveras, så därför var inte ölen påfylld! Men det fanns olika öl på flaska att köpa. Sett bilder på hur de gjort om, och blir nyfiken. Ni ser ut att ha haft en underbar kryssning, vilka fina vyer!! HA en toppenhelg! Kram

  1. Fartyget lades ju upp alldeles efter nyår och nu är det mycket som är nytt och uppfräschat. Fint att ni fick öl på flaska i alla fall.
   Vi hade en jättebra kryssning och så roligt. Riktig fest.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Kram!

 6. En tur som måste klassas som njututflykt!?

  God mat i festlig och vacker miljö är alltid trevligt. Förstår mycket väl att ni uppskattade turen. Kanske hinner ni med något mer innan det är dags att lämna Stockholm för “andra trakter”-

  1. Jadå! Det var det! Och en festlig sådan. Ett par veckor kvar tills vi ger oss iväg på en längre resa så några längre utsvävningar blir det inte men kanske lite kortare ocg Stockholm har ju en hel del att bjuda på.

 7. Vilken härlig tur med god mat och dryck!Jag har aldrig varit på någon kryssning men der verkar väldigt festligt och trevligt!

  Kram

  1. Detta var en extra festlig kryssning med just “fest” som tema. Och både väldigt trevligt och roligt blev det också. Väldigt lyckat!
   Kram!

  1. Ja, det var det verkligen. Full fart med fin feststämning, god mat och dryck. Och ett fräscht fartyg med bra miljötänk.

 8. Vad fin du är i din sidenklänning! Vacker färg på tyget. Kryssningen verkade helt fantastisk med lite lyxig känsla. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Tack! En klänning jag tycker mycket om och som är väldigt användbar alla årstider. Kryssningen blev väldigt lyckad och festlig. Att sedan njuta av skärgården klädd i vinterskrud på hemvägen var också fint.
   Önskar dig en trevlig helg.
   kram!

 9. Verkligen en härlig resa – härligt lyxig med god mat och dryck … och trevlig samvaro med dans och musik 🙂
  Underbara bilder!
  Kram

  1. Lite guldkant i vardagen. Det blev väldigt lyckat. Och Stockholms skärgård tycker vi om och på hemvägen var det ljust så vi kunde njuta av den också. Väldigt fin även i vinterdräkt.
   Kram och trevlig lördag.

 10. Vilken härligt festlig kryssning, och vad fin du var i den där sidenklänningen 🙂
  En liten “övningskryssning” är ju inte fel heller inför det som komma skall 😀
  Ha en finfin lördag!

  1. Det blev verkligen lyckat och en provtur inför vad som komma ska är alltid bra. Klänningen har jag använt mycket och är en favorit och jag trivs verkligen i den.
   Önskar er också en fin lördag.

  1. Verkligen en festlig kryssning med väldigt god mat och dryck och ful fart på dansgolvet var det också.
   Trevligt för er med hemmamiddag. inte dumt det heller.

 11. Man behöver inte åka långt för att se och uppleva vår fantastiska värld. Särskilt med en guldkant på en båt mellan Stockholm och Åland. Vilken härlig tripp. Kramar

  1. Det blev en trevlig och festlig kryssning och det var även resenärer från Göteborg med på denna resa. Kul! För de har ju en bit att färdas.
   Kram!

 12. Men vad du hinner med,snabb som en iller! Jag tror inte jag har rest med Birka någon gång, men det ska väl kunna bli av. Vilken stilig kvinna i en vacker klänning som tittar så rofyllt in i kameran!Och så kul att ni slog klackarna i taket! Kram

  1. Ibland blir det en del och andra dagar mindre. Varierar. Birka är ett fint fartyg och vi tar gärna då och då en tur när andan faller på. Vi tar oss ju dit på 20 minuter så smidigt är det. Och skärgården är fin alla årstider. Men om det blåser för mycket så vill jag inte åka.
   Vi hade en jättetrevlig kväll och det var verkligen festligt på alla sätt.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *