Spanien Torrevieja

Beredd med kamera, tålamod och envishet

27 september, 2018

Att fånga fullmånen på bild brukar jag då och då försöka mig på. Och jag det ibland för att förbättra mitt tålamod, öka uthålligheten och se till att min envishet bibehåller sin fräschör. Envisheten är nog min både bästa och sämsta egenskap och behöver under alla omständigheter tränas för  bibehålla sin form. Och att träna sägs vara bra. Något jag tagit fasta på. I förrgår, den 25 september, var det fullmånekväll och jag var beredd både med tålamod, kamera och envishet.  Försök att fånga månen har jag gjort förr och ibland har det gått tiktigt bra. Andra gånger med mindre lyckat resultata. Även “blodmånen” försökte jag fånga i juli i år. Men den visade sig inte alls i Stockhoms innerstad  så där blev det ingen fångst.

Beredd att fånga fullmånen vid havet i TotrreviejaBeredd att fånga månen på bild vid en av stränderna  i Torrevieja. 

Beredd

var jag för att fånga gårdagens fullmåne. Två olika kameror var laddade, en Canon zoomkamera med 40 x optisk zoom, som inte tar in så mycket ljus och sedan min mer ljusstarka kamera som dock inte har så bra zoom. Båda kom till användning men på olika sätt.

Zoomkameran i arbete. Och gubben i månen vill inte riktigt vara med på bild just här.

Kamerabyte till kvällskameran. (Alltså kameran med mer ljusinsläpp-Ingen blixt här.)

Tiden strax före, under och strax efter fullmånen har alltid varit omdiskuterad  och gett upphov diskussioner om fenomenet har någon effekt på oss människor. Några tycker sig känna av den och andra inte. Men fullmåne i sig betyder bara att jorden inte skymmer solens ljus och att det är ljusare än vanligt. Sedan hur man upplever det hela är en helt annan sak.

Här har jag kommit hem till sommarstugan, en bit från havet. (Att det är ganska ljust beror på gatlyktorna.) Gott om moln är det. Men jag är på nytt beredd och med båda kamerorna. 

För att få bättre sikt gick jag ut på trottoaren och hade en lyktstolpe att stödja mig mot. (Kanerastativet är i Stockholm) Dåt är svprt att inte darra på handen  när man ska zooma mycket.

Kanske kan det gå att “fånga” Gubben i Månen.  I varje fall har molnen flyttat sig.

Efter att ha tagit ett 20-tal bilder nöjer jag mig. Tålamodet börjar sina och envisheten känner sin  gräns.

Vissserligen kom inte månens underkant helt med. Men i princip fångade jag månen.

 

Idag är det “njutflykt” på dagordningen och vyerna över och på den spanska landsbygden ska vidgas.  Gomorron!

Du Kanske Också Gillar

36 Kommentarer

 • Svara Ama de casa 27 september, 2018 | 09:05

  Snyggt fångat där! Det är svårt att låta bli att fota månen, själv misslyckas jag rätt grovt i 99% av fallen 🙂
  Ha en härlig utflyktsdag!

  Gomorron!

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 15:56

   Tålamodet tränas och envisheten . Blev hyfsat nöjd. Utflykten är väldigt lyckad. ?

 • Svara Anette 27 september, 2018 | 09:21

  Bra jobbat. Där var du sannerligen envis och det lönade sig slutligen, fin sista bild.
  Jag har också försökt många gånger men har nog bara en bra bild, tagen i Olivetta.
  Har du provat med stativ?

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 17:22

   I varje fall tränar jag här olika förmågor. Stativ har jag hemma i Stockholm och det är förstås det bästa . Men sista bilden blev helt ok. Kul att du också har testat månfotografering.

 • Svara Ami 27 september, 2018 | 10:20

  Så fint du fångade månen!
  Önskar er en trevlig njutflykt!
  Stor kram!

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 19:59

   Tack! Sista bilden blev bra men en del av mångubben kom inte med. Men det är svårt att få till det att zooma mycket och inte ha stativ. Men bra att träna envisheten och tålamodet är det.
   Stor kram!

 • Svara Veiken 27 september, 2018 | 12:10

  Den sista bilden är ju kanon! 🙂
  Jag sover så gott om natten när det är fullmåne. Alla andra nätter också för den delen. Jag tror att det bara är en myt. Vet man att det är fullmåne så sover man sämre. Nu stack jag ut hakan rejält antar jag! Kram

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 19:30

   Enligt forskarna, om man ska tro på dem, finns det inget belägg för att fullmåne skulle ge sämre sömn. Å andra sidan är det ljusare ute och det kan ju påverka. Jag påverkas inte heller av fullmånen, men jag vet andra som gör det. Jag blev nöjd med sista bilden trots att en del av månen försvann. Svårt med zoom utan stativ.
   Kram!

 • Svara Bosse Lidén 27 september, 2018 | 13:10

  Envisheten och tålamodet tog dig långt. Det ett gott kvällsresultat.
  Njutflykt lät spännande.
  Kram Bosse

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 19:27

   Ja, båda har gett mig möjligheter som jag är glad för att jag fått. Nu kom de till nytta när jag ville fånga mångubben. Och sista bilden blev helt ok även om en del av månens nederkant försvann.
   Och njutflykter, utflykter som är extra trevliga, gillas. Men man vet ju inte i förväg hur det blir.
   Kram!

 • Svara GeddFish 27 september, 2018 | 13:27

  Sista fotot var ju häftigt! Känns och ser ut som om du fångat jordklotet, där 😀
  Månen är magisk, vår Tjal-August, som vi sade förr. Man vill gärna föreviga den, men den är svårfångad.
  Skoj ändå att utmana sig och kamerorna!
  Ha en skön njutflykt och stor kram kommer här!

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 19:03

   Visst är månen svårfångad! Och det är svårt att vara still på handen och zooma in.Hemma har jag ett stativ men det är inget jag bär med mig ut och runt. Kanske finns det små hopfällbara stativ som kan passa i en handväska som kunde vara något. Får börja leta. Sista fotot är jag ganska nöjd med men nedre delen av kanten försvann. Visst är det roligt att se vad det blir.
   Stor kram och trevlig kväll.
   Rapport från njutflykten kommer.

 • Svara Karin Eklund 27 september, 2018 | 14:23

  God eftermiddag Ditte!

  Du lyckades ju! Det är inte helt lätt att “ta ner” månen.
  Jag har många månskenskvällar stått i trädgården på olika ställen och försökt fånga den.
  Ibland lyckas det och ibland gäckar den en och försvinner bakom några molntappar eller grantoppar.

  Ha det, som norrmannen säger 🙂

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 18:57

   God tidig kväll!
   Ett stativ hjälper till men det är å andra sidan inget jag tar med mig ut. Gör det inte hemma heller. Men där har jag ett. Skulle vilja ha ett litet som kanske blir ett par dm i hopfällbart läge. Ska titta efter ett sådant. Sista bilden blev ok men nedre delen försvann i zoomen. Och sen är det detta med molnen. Kan tänka mig att du känner igen dig här.
   Önskar dig en fin kväll!
   Ha de´! (Jag är ju halvnorska)

 • Svara Emma, Sol som sol? 27 september, 2018 | 16:50

  Du är duktig du! Kanske skaffa ett enkelt stativ att ha stående där?

  När jag var på Trygghetsrådet för en herrans massa år sedan så sa de att man ska inte skriva envis (vilket jag är), man ska skriva tålmodig (vilket jag också kan vara). Att det inte är samma sak är det visst ingen som bryr sig om …

 • Svara Znogge 27 september, 2018 | 20:15

  Snyggt fångat där och med envishet kan man komma långt! Själv har jag aldrig försökt just med månen men det är kanske dags…

  Kram och god kväll!

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 22:13

   Tack! Men jag ger mig inte på att ta ner gubben i månen. Han får stanna där han är. Där går en av gränserna både vad gäller envishet och tålamod.
   Och månen kanske du också ger dig på.
   kram!

 • Svara Travelsis 27 september, 2018 | 22:15

  Wow vilken fin bild på månen ?!

  • Svara Ditte 27 september, 2018 | 23:03

   Tack! Jag kämpade länge och vet egentligen inte varför. Men månen var vacker och jag ville se om jag fick till det. Tyvärr kom inte underdelen med…Kanske får jag göra ett nytt försök i oktober och då med stativ.

 • Svara BP 27 september, 2018 | 23:16

  Hahaha! Alltså bild nummer 1 visar ju faktiskt fyra månar som ser identiska ut;-)
  Fotade precis som Anki månen två dagar innan det var fullmåne. Å jag kan lugnt säga att jag som vanligt inte alls lyckades. Men min man insisterade att jag skulle fota;-)
  Sista bilden du tog är en ren fullträff, eller ska jag säga hundrapoängare. Ser ut som att du lyckats fånga hela världen:-) Fantastiskt!

  PS. Skillnaden mellan dig och mig är att jag inser mina – jag menar min kameras – begränsningar;-) DS.

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:17

   Med lite god vilja kan man se fyra månar på första bilden. Och visst är det en utmaning att försöka fånga månen. Minns att du också var ute efter “blodmånen” i somras men där blev det inget för någon av oss. Sista bilden blev jag nöjd med men fick acceptera att en bit inte kom med. Fick fina tipps igår av Emma om små stativ så jag ska titta vidare på ett litet sådant. Ska det vara vits med stativ måste det ju få plats i min lilla rygga och vara lätt.
   Jag jobbar fortfarande med att lära mig kamerorna och här krävs det både tålamod och envishet. Humor är också en bra ingrediens.

 • Svara Paula 27 september, 2018 | 23:34

  Jättefina månbilder! Jag försöker inte ens, inte pga dåligt tålamod, fast det ska gudarna veta att jag har, utan för att jag har en för dålig kamera och inget stativ. Då blir man bara ledsen när man ser de knala resultaten.
  Så kul med en ny njutflykt, jag tycker ni gör såna ofta, turen med vännerna till den fantastiska matmarknaden var ju också en ren njutning. Vilket utbud, jag blir grön av avund. Trots årstiden och att man borde ha nyskördade grönsaker i butik så är det tomt i hyllorna, o de som finns är dyra och smakar ingenting. Man blir ledsen i ögat…
  Kram

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:25

   Tack! Roligt att testa. Jag har ofta bra tålamod (jobbat i nästan 40 år i skolan) och ibland ger jag mig på månen. Jag tycker ju du tar fantastiskt fina bilder så det är nog vare sig dig eller kameran det beror på.En glädje att se. Men ett litet stativ ska jag försöka få tag på som kan vara med mig i “ryggan”. (Som är en handväska.)
   Njutflykter blir det några och det är fint att vidga vyerna. Fina vänner har vi som också tar oss med. Vi är inte bilburna. Men det finns också bra bussturer som vi tar oss runt med. Och olika matmarknader är det roligt att besöka. Fräscha, oftast närodlade och billiga frukter och grönsaker finns.
   Visst är det trist att det inte hemma finns fina grönsaker och frukter nu när de skördats. Och sen kan man undra varför svenska äpplen, som det finns överskott på, ska vara så dyra i butikerna.
   Kram!

 • Svara Marja 28 september, 2018 | 02:30

  Alla bilder blev ju fina på sitt sätt. Det gäller att ha bra kameror med zoom. Jag stod och vajade i stormen med min mobil i går kväll… månen var grann, men det blev ju ingenting av det och det borde jag ju ha fattat. 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram!

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:29

   Tack! I varje fall är det kul att testa att få till någon bild. Sista bilden blev jag nöjd med , men en liten bit kom inte med. Konturerna suns i alla fall tydligt. Mobilen har ju inte så hög zoom inte så mycket ljusinsläpp men det är kul att testa.Och det hade ju kunnat bli bra. Men svårt att stå stilla i hård blåst är det också.
   Kram och jag önskar dig också en fin helg.

 • Svara Leffe 28 september, 2018 | 07:02

  Bra jobbat Ditte, den sista bilden är ju helt perfekt. Jag har själv gjort några tafatta försök med min enkla kamera i telefonen och trots att jag kan vara riktigt envis när jag sätter den sidan till, insåg jag till slut, att det var lönlöst.

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:31

   Tackar! Jag blev nöjd med sista bilden, trots att en del saknas. Men svårt att vara helt still på handen med hög zoom. Tror att drt kan vara klurigt med en mobilkamera att zooma så mycket och få in rätt ljus. Men trägen kan vinna.
   Trevlig helg!

 • Svara KajsaLisa 28 september, 2018 | 09:59

  Mina motiv brukar vara närmare, men kul ide. Gillar första bilden mest där månen bara gästspelar.

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:34

   Det blev några olika varianter. Jag gillade första bilden där månen bara skymtas. Sista bilden var nog den 25te som jag tog.Fick sen ont i armen. Ska nu leta efter ett litet stativ som ryms i min lilla rygga so oftast är med mig. Inser att jag har svårt att vara still på handen och zooma rejält. Trots tålamod och envishet.

 • Svara Eva 28 september, 2018 | 10:12

  Härliga bilder, kul när man får ett gott resultat <3 jag är så nöjd med vår kamera där jag får bilder som din sista 🙂 kram å fin helg

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 10:38

   Visst är det roligt när det kan bli något. Jag har ju alltid båda kamerorna med och de är bra på olika sätt. En med väldigt stor zoom och en med stort ljusinsläpp. Har en stor Canon systemkamera med olika objektiv, men då hinner man ju inte ta spontanbilder och ständigt byta objektiv. Tung är den ju också. Kul att du är nöjd med din kamera och fint just att den alltid kan vara med. Fina bilder blir det och ofta stor skillnad mot mobilbilder när man ser bilderna på en stor skärm. Upplösningen blir ju så mycket större.
   Kram och trevlig helg.

 • Svara FREEDOMtravel 28 september, 2018 | 13:41

  Vilken bra bild det blev!!! Tålamod är en dygd 🙂

  • Svara Ditte 28 september, 2018 | 14:13

   Tack! Kul är det att testa. Och både envisheten och tålamodet fick sitt.

  Kommentera