Kultur Södermalm Stockholm

Bellman – Hus, epistlar och Stockholmshistoria

Igår var det onsdag och det var dags för en ny träff med Promenadklubben. Programmet innehöll ett besök i Bellmanhuset här i Urvädersgränd  3 på Södermalm. En kort och ganska brant gata som leder upp till Mosebacke och Mosebacke torg.) Guidning i byggnaden, ett lättsamt föredrag om Bellman  och en del sång och musik ingick också i “paketet”. För egen del  tog jag mig hit med buss och tunnelbana och det gick bra. Och tursamt nog jag fick hjälp i ett  lite kritiskt läge.Och eftersom det är en promenadklubb så ingår också ofta  promenader. Så de flesta gick i samlad trupp från City och fick en uppfriskande promenad på drygt en timme hit till Bellmanhuset. En hus med mycket historia .

I Bellmanhuset

här på Urvädersgränd hade Carl Michael Bellman sin mest produktiva period. Och det var här han skrev sina epistlar. Och vad är då en epistel. Jo,en sorts brev eller berättelse. De epistlar Bellman skrev handlade om livet i den svenska huvudstaden som han upplevde det under 1700-talet. Bellman var kreativ och även rastlös.

Stockholm. Södermalm. Urvädersgränd 3 . i Huset till vänsterm med svart port bodde skalden Carl Michael Bellman som ungkarl 1770-74Urvädersgränd. Längst bort i bild, i slutet av backen, skymtar Södra teatern vid Mosebacke torg. Huset till vänster med en svart port  är Urvädersgränd 3, där Bellman bodde som ungkarl 1770-74.

Namnet Urvädersgränd kommer från Simon Uhrwäder, en borgare, alltså en person i staden som fick bedriva handel . Och han ägde i slutet av 1600-taet ett hus vid gatan. Förr var det vanligt att gator fick namn på detta sätt. Många liknande exempel finns i gamla stan.

Urvädersgränd ner mot Götgatan.

Stockholm. Södermalm. Urvädersgränd 3. Här hyrde Bellman vindsvåningen under åren 1770-74. Ohc det var här han skrev sina flesta epistlar. Bellmanhuset. Här hyrde Carl Michael Bellman vindsvåningen 1770-74. Byggnaden köptes 1938 av ordenssällskapet Par Bricole och där var Bellman den förste ordensskalden.

Stockholm. Södermalm. Bellmanshuset. Urvädersgränd. En skylt utanför huset berättar att Carl Michael Bellman bodde här 1770-1774. En skylt som berättar att Carl Michael Bellman bodde här 1770-74.

Lyktor i gammal stil som som lyser upp.

Ordenssällskapet “Par Bricole”  – Av en slump

Här berättade Bengt Jonshult, vår guide, följande för oss. (Med risk för att jag kan ha missat något.)

På 1760-talet började Bellman driva med ordensväsendet. Och det gjorde han genom populära och ganska burdusa teaterföreställningar  som han skrev. Bellman tog sig gärna an alla roller och drev med sitt påhittade sällskap Bacchi Orden. “En orden där man bara kunde bli dubbad till riddare om man på offentlig plats setts två gånger ligga full i rännstenen.” Riktigt så illa var det inte. I spelet förekom många välkända Stockholmsgestalter, även utslagna och andra suputer.Ingen vet hur stort Bellmans eget intresse för sprit var, men han sägs ha varit mycket svårtrugad.

Under 1700-talet  införlivade  Bellman flera av dessa Stockholmsgestalter i sin diktning, främst i Fredmans Epistlar men även i skillingtryck. Musiken till Epistlarna och  Fredmans Sånger som kom till senare, lånade han från tyska, italienska och franska kompositörer som besökte Stockholm. Det var långt innan det fanns någon organiserad upphovsrätt. Han skrev mycket annat också, såväl religiösa texter som teaterstycken.

Några av Bellmans vänner tyckte att Bacchi orden borde finnas i verkligheten och grundade så Par Bricole (=Av en slump) 1779. Bellman övertalades att vara med som ordensskald. Mer om ordenssällskapet finns att läsa här.

Stora festsalen. Här på väggarna finns sköldar av metall som tillhör de som blivit “riddare av svarta korset” . Alltså kommit upp sig i garderna.

Och ett personligt valspråk finns också på sköldarna. Ett som som riddaren själv väljer.Bellman var också Riddare av Svarta  Korset.

Ett av många ordspråk jag såg på en av sköldarna  var; “GE TANKEN VINGAR”.

Stockholmshistoria

Vi fick höra en hel del om både Bellman och livet på  1700 – talet i Stockholm. En stad som då var en liten och smutsig och där ohälsa av olika slag var härskande.  härskade.
Från mitten av 1700 – talet hade Stockholm ca 10 000 invånare och staden i sig bestod då i princip av Gamla Stan och de södra delarna av Södermalm.

Antalet invånare var inte så stort men krogarna desto fler och det uppskattades att Stockholm under den här tiden hade omkring 700 krogar. Så alkoholintaget var stort…..
Carl Mikael Bellmans historia var spännande att få höra och han hann med mycket under sitt drygt 50 åriga liv förutom att skriva målande texter och tonsätta dem.
Kung Gustaf den III hade ett gott öga till Bellman och när statskuppen kom i augusti 1772 så förändrades livet radikalt för Bellman som då gick i personlig konkurs.

Att ordenssällskapet “Par Bricole” värnar om Bellman framgår tydligt och på olika sätt. och 1938 köpte moderlogen huset på Urvädersgränd 3. Detta gjorde man  sedan forskningen visat att Bellman verkligen bott där. Här  iordningsställdes hans 2-rummare på vinden som museum. Endast väggputsen är kvar från Bellmans tid. Lägenheten är möblerad med tidstypiska möbler. Här finns även en kopia på Bellmans dödsmask.

I festsalen finns en vacker målning som visar en del av Hagaparken, Haga slott och en del av ekotemplet.Och just Hagaparken som ligger i Solna, granne med Stockholm, var en av Bellmans favoritplatser i Stockholm. 

Och visst blev det också  en del texter och musik skriven av Belllman. Till höger vår kunnige  ciceron Bengt Jonshult.

 

Lite mer om Bellman och Stockholmshistoria  kommer det i morgon.

24 svar på ”Bellman – Hus, epistlar och Stockholmshistoria”

  1. Det där är ju spännande, Bellman har ju tolkats av artister sen länge, de kommer nog aldrig att glömmas bort och så måste det ju vara.

    En sådan begivenhet hade jag inte missat om jag fått chansen.

    Ha nu en fin kväll Ditte.

    1. Det var ett både roligt och intressant besök och på olika sätt. Kul att jag kunde hänga med. Och inte minst att jag kom fram
      Jag är ju förtjust i Cornelis som tolkar Bellman och har lyssnat på honom idag-
      Du hade gillat detta.
      Önskar dig lycka till med operationen-
      Trevlig kväll.

  2. Åh, så intressant och ett besök helt i min smak. Kan tänka mig att det var mycket givande. Ni har verkligen trevliga aktiviteter i Promenadklubben! Jag har passerat där ett par gånger men då reflekterade jag inte så mycket över huset och adressen. Hade inte passerat obemärkt i dag kan jag säga 😀

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    1. Det blev ett riktigt bra besök och så jag är glad att jag kom fram. Promenadklubben ordnar så mycket trevligt och medlemmarna är också väldigt trevliga och de gör mycket.
      Vad gäller Bellman så är jag väldigt förtjust i Cornelis tolkningar av honom. Har lyssnat hemma idag-
      Nästa gång du passerar här så vet du.
      Önskar dig också en trevlig fortsatt kväll-
      Kram

  3. Som vanligt har jag ärt mig mycket efter att ha läst det här inlägget. Väldigt intressant läsning och jag är impad vilket gott minne du har. Inga anteckningar där inte. Det hade jag inte klarat måste jag säga.
    Älskar sköldarna och jag måste säga att medlemmarna i Promenadklubben som sitter i stora festsalen ser riktigt tidsenliga ut;-)

    1. Besöket var riktigt lyckat och vår ciceron var verkligen bra . Lättsam också och med humor. Jag skrev ner lite grann men kom ihåg det mesta. I alla fall helheten
      Medlemmarna i Promenadklubben är alltifrån ca 45 och uppåt. Tror den älsta kan vara 80+ och en kvinna som varit journalist i sitt yrkesverksamma liv. Så rolig. När jag tog bilden var bara halva gänget på plats. Men alla är verkligen jättetrevliga och många inom olika “skapande yrken”, restaurangbranschen och journalister. Men den gruppen är ju också skapande. Och så jag då.

  4. Bellmanhuset på Urvädersgränd kommer jag ihåg sedan vi promenerade på Söder med Yvonne och Jakob för något år sedan. Då fick vi nöja oss med att se huset från utsidan.
    Jag slutar inte att överraskas över de vitt skilda besöksmål Promenadklubben har på sin agenda, även om det finns nästan obegränsat med möjligheter i Stockholm. Riktigt trevligt!

    1. Huset är ju tydligt “mörkt” men vet en inte om det är det lätt att gå förbi. Här har de allmänna visningar en gång i månaden och de brukar vara uppskattade. Nu hade Promenadgruppen bokat en separat visning och vi var nog dryga 20 personer med här-
      Jag uppskattar verkligen Promenadklubben och alla varierande aktiviteter. Så mycket trevligt att se och uppleva. Ohc väldigt trevliga deltagare är det också och i ganska blandade åldrar; från ca 45 och till 80+.
      Är så glad att jag kom fram och kunde vara med.

  5. Vilka intressanta möten ni har, hade ingen aning om att Bellman bott där! Så kul att du kunde vara med 😉 Så kul att se Hagaparken på målningen där, och visst känner jag igen mej!
    Ha det gott!
    KRAM

    1. Promenadklubben är verkligen så trevlig och programgruppen är suverän på att hitta varierande och trevliga aktiviteter. Och även bra restauranger. Lunch äter vi ju också.
      Visst känner en ju igen Hagaparken och här spenderade ju Bellman en hel del tid.
      Ha det fint du också.
      Kram

  6. Vad intressant och spännande. Vi har passerat huset men inte tänkt mer på det och han, ja hela familjen och senare hans egen flyttade runt otroligt i stan.

    Något jag tycker är både lite tråkigt och märkligt är att det inte finns något om Bellmans och hans frus söner och släkt idag. Vad som hände sen. Men kanske inte går att finna. Alla fyra sönerna dog medan mamman levde och det är svårt kanske att få veta mer. En dog som två-åring, en blev soldat, en blev sjöman och de försvann och fjärde sonen Adolf som var kvar i Stockholm dog 1835. Då var hans fru och mamman med på bouppteckningen. Undrar att det inte finns mer om hans änka och barn fanns väl eller kanske inte.

    Och helt fantastiskt att Bellmans fru blev 90 år, skulle fylla det är hon dog, 1847 och då var det ju som eländigast i Sverige av alla länder i Europa så hon måste varit av något särskilt virke🙂. Letade hos ordenssällskapet men hittar inget mer om släkten på senare tid.

    Men så roligt att du var med här och nu vet vi att det går att besöka.

    Önskar er en fin fredag och trevlig helg. Tror att det blir sol på både lördag och söndag. Hoppas att det stämmer☀️

    1. Ett trevligt besök var det. Men det du tar upp om fru, söner och släkt finns inte så mycket. Jag har också letat lite. Du kan ju en hel del om detta och som jag med glädje läser och lite tar del av. Lite av detta ska jag ta jag med i dagens inlägg tillsammans med lite bilder från hans vindsrum här i huset- Men Bellman bodde ju här innan han gifte sig. Men vår ciceron berättade inte heller så mycket om Bellmans fru så det finns nog inte så mycket dokumentation.
      Bellmanhuset har visningar med ciceron första söndagen i varje månad klockan 13. Men just igår hade Promenadklubben bokat en visning. Väldigt trevligt.
      Tänk om det kunde bli fint väder i helgen . Håller tummarna.
      Önskar dig trevlig helg

  7. Vi har ett rikt kulturarv – tack vare CMB och många andra. Samt de som vårdar, bevarar och berättar.
    Tidsperspektivet den tiden då och denna tiden nu – de skapade förr och gav utlopp för sitt! Så också i dag, budskapet är i grunden det samma, att sätta ord på tanken och ge den vingar – men med andra levnadstecken omkring.
    God fredag.

    1. Visst är det roligt att detta kulturarv på olika sätt bevaras. En väldigt kunnig ciceron lotsade oss genom Bellmans liv och det var väldigt roligt att jag kunde vara med.
      Det fanns många tänkvärda budskap här på väggarna men detta av ett av många jag fastnade för.
      Önskar dig en fin fredag och helg.

  8. Så otroligt intressant historiskt inlägg och du är en fin återberättare också.
    Jag kommer ihåg att vi gick förbi här en sommardag och du visade på huset och Par Bricole.
    Promenadklubben verkar göra så roliga saker!
    Trevlig fredag!
    Varm kram 💖

    1. Tack! Ett verkligt lyckat besök. Har varit här tidigare men då var vi så många så upplevelsen blev inte alls densamma
      Jodå, vi gick förbi här, helt rätt. Och så roligt att “Par Bricole” tar så väl hand om allt.
      Promenadklubben är så givande och jag är verkligen glad att jag är med. Ger mycket energi och många upplevelser. Och alla är så trevliga.
      Önskar dig en fin kväll.
      Varm kram

  9. Jag älskar denna typ av miljöer, gamla salonger och rum som har en tydlig prägel från sitt tidevarv. Sen är jag dåligt beläst i Bellmans liv och leverne, inte så insatt i hans konstnärskap heller utan känner som gemene man mest till Fredmans epistlar. Men att besöka dessa gamla miljöer oavsett vem som bebott dem tycker jag är spännande. Självklart bidrar hans berömda person och gärning till intresset. Tack för besöket hos skalden, det var roligt att hängamed. Kram

    1. Det blev ett lyckat besök med en lättsam och kunnig ciceron. Nog så viktigt. Intressant både att besöka huset där han bodde och inte minst att få veta mer om hans liv. Lyssnar gärna på när Cornelis eller Fred åkerström tolkar Bellman. Och Bellmans musik lever ju kvar.
      Kul att du var med och du är alltid välkommen.
      Kram

  10. Tack, sent omsider. Jag är lite på efterkälken dagligdags nu tycks det som men bättre sent än aldrig som det heter. Jag har läst rätt mycket om Bellman men likväl så lärde jag mig nytt här inne hos dig idag. Urvädersgränd, fotot, det första är så vacker. Det är det speciella med Stockholm att så mycket fint finns bevarat . Bellmans epistlar sjöng jag ganska ofta ur när jag var yngre. Min mor hade en bok med dem…
    Nu ska jag vandra vidare efter dig och Promenadklubben till fortsättningen.
    Kram

    1. Alltid roligt och trevligt när du tittar in. Ett lyckat besök blev det och mycket tack vara en lättsam och kunnig ciceron. Vad roligt att du sjungit Bellman och likaså att din mor hade en bok med dem. Jag lyssnar ofta både på Cornelis och Fred Åkerström när de sjunger Bellman. Och visst är det mäktigt att Bellman fortfarande är aktuell efter ca. 250 år.
      Kram

  11. Jag har varit förbi där, men det var inte öppet. Däremot på Stallmästargården mins jag att det var en massa Bellman tavlor uppsatta. Jag var för X antal år sedan på ett 50 + 50 års kalas där, de hade en trubadur som gick runt bland alla vid bordet och så fick man önska en visa av Bellman, jo han var utsmyckat som Bellman dessutom. Jag önskade Fredmans Epistel nr 81. En mycket dyster sång min herre en mycket dyster… fick jag till svars. Men han spelade den 🙂

    1. Bellmanhuset är bar öppet den första söndagen i varje månad för allmänheten. Men vi hade bokat en visning med promenadklubben.
      Jadå . Och Stallmästargården ligger ju nära Hagaparken. Vet att det där också finns ett Bellmansrum som inreddes på 1800-tale. Bellman var en flitig gäst här. Epistel nr 81 fick jag slå upp och visst är den dyster.
      Men du fick höra den.

  12. Så intressant.
    Har haft tankegångar att gå i Bellmans fotspår i Stockholm, men annat har kommit emellan.
    Har nytt lyssnat på fantastiska P3 Historia om Bellman, mycket intressant. Cecilia Dyringer levererar.
    Jag var ju med på den tiden då Bellman var populär genom bl a Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk.
    Stort tack för intressant och inspirerande inlägg.

    1. Tack! Jag har både skivor av Cornelis och Fred som jag gärna lyssnar på. Och båda spelade och sjöng när jag i min ungdom, 18 års åldern var på vispråmen Storken här i Stockholm. Cornelis stod i garderoben och Fred serverade och så sjöng de. Ofta var även Ann Louise Hansson med.
      Mycket finns om Bellman men inte så mycket om hans fru och barn.
      Vi var ju här i Bellmanhuset med Promenadklubben och det var en separat visning. Väldigt bra.
      Hoppas du kan ta en tur i Bellmans fotspår vid tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *