Skyltar

Båtar och vatten – En Skyltsöndag med “blå tråd”.

Söndag! Och dags igen för  ”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Dagens skyltning är fredagsfärsk med  båtar och vatten som “blå” tråd. Och den blå himlen är extra bonus.

Nämdö, en av Waxholmsbolagets fartyg, tog mig ut en bit i Stockholms innerskärgård.

Båtar och vatten

hör skärgården till. Och efter gårdagens besök i Stockholms innerskärgård, i Vaxholm, passar det bra med en “blå tråd” i veckans skyltning.

Kanske vill man ta en närmare titt på Vaxholms kastell/fästning när man ändå är här. En fästning med ursprung från mitten av 1500-talet och som skulle skydda Stockholm från fienden. Här erbjuder man mängder av aktiviteter förutom att just titta på kastellet. Det går också bra att övernatta om man så vill.

En färja som dras över av en lina tar besökare den korta turen över till kastellet.

Båtar och vatten ser man överallt i Vaxholm .Båtar och vatten är kännetecken för Vaxholm. Här utanför går också ett par av de stora farlederna vidare ut i norra skärgården.

Jag  är på väg längs kajen och ser plötsligt  en riktigt rejäl charter yacht, Queen of Sheba lägga till.  En nätt farkost på 32 meter och som man kan hyra för ca 900 000 kronor/ vecka inklusive besättning . Troligen ingår ett och annat utöver detta

Båtar och vatten - här får även yachter ingå bland båtarna“Queen of Sheba” lägger till vid kajen utanför Vaxholms hotell. Ja, båtar och vatten hör ihop. Och även yachter kan få vara med på ett hörn. 

Tursamt nog var platsen här ledig för ögonblicket. För annars är det angöringsplats för linfärjan över till kastellet.

Ja, linfärjan har gått över till kastellet så platsen var ledig för stunden

Queen of Sheba” är rejält tilltagen med sin längd på 34 meter och dryga 7 meter bred. 

Fram på kvällskvisten blev det mer båtar och vatten

när  jag åter var  hemma i mina farvatten, alltså Hammarbykanalen. Och när jag sitter på balkongen i den svala kvällen, termometern visade på +25 grader klockan 20, så ser jag – Jo, “Queen of Sheeba” .  Yachten jag såg i Vaxholm. Hon är precis under vår balkong.

Queen of Sheba i Hammarbykanalen. Det verkar inte vara så mycket rörelse ombord. 

Även i Hammarbykanalen är det gott om både vatten och båtar.Jo, några människor är ombord. Här väntar hon på slussning.  Även här i kanalen är det gott om både vatten och båtar. Ja, mycket annat finns också att fästa blicken på.

Strax efter att “Queen of Sheba” slussat passerar Göta kanalbåten Diana. Det är den yngsta av kanalbåtarna och byggd 1931. Diana är med sina dryga 31 meter i längd och 6.71 m i  bredd något  mindre än “Queen of Sheba” .

Göta kanalbåten Diana på väg mot slussen för att ta sig in i Mälaren.

Ja , även andra farkoster kan man se. En del riktigt intressanta. Och in i Hammarbyslussen ska de. (Det är den väg som gäller om man ska ta sig från  Stockholm och “saltsjön, “Östersjön och  in i Mälaren. (Alternativet är att gå längs kusten och ta sig in via Södertälje kanal)

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”Båtar och vatten – En Skyltsöndag med “blå tråd”.”

  1. Vi bor väldigt bra och här i kanalen och längs kajerna händer alltid mycket. Men nu i dessa heta dagar blir det för varmt på balkongen mellan 11 och 17 den ligger helt i söderläge. Skönt med en cykeltur och jag förstår att vi valde att sitta inomhus i värmen. Och fint förstås med utsikt mot älven-
   Önskar dig en fin söndag.

 1. Ett skyltinlägg som jag tyckte om! Jag gillar ju båtar.
  Faktiskt, så har jag varit i Waxholm och set kastellet Var där med alla mina barn då vi åkte på ferie en vecka till dåvarande LO Hasseludden, numera SPA-anläggning. Vi åkte båt nånstans varje dag. Då var jag modig, blott 38 år.
  Tack för att du väckte minnen!
  Stor kram!

  1. Tackar! Ja, Hasseludden finns kvar, är en av bryggorna på väg ut till Vaxholm. Här är nu SPA och hotell med japansk inriktning – “Yasuragi”.
   Har varit där några gånger och det är så fint. Förstår att ni tog en tur till Vaxholm. Och fina minnen har du med dig härifrån-
   Stor kram

 2. Så mysigt att kunna sitta på balkongen och njuta av båtlivet rakt nedanför. Inte fel alls en skön sommardag men jag förstår att det blir för varmt mitt på dagen. Vår och höst måste det dock vara perfekt! Som vanligt så bjuder du på härliga bilder i din skyltning.

  Kram och ha en fortsatt fin söndag!

  1. Utsikten från balkongen är fin och mycket finns att titta på.Rolig underhållning. Men balkongen har söderläge så det blir ibland alltför varmt att sitta här under heta sommardagar. Vi har markis men den hjälper inte så mycket. Mornar och efter klockan 17.30 är det nu perfekt här. Men vi brukar vistas här soliga agar från mars-april och fram till oktober. Beror ju på vädret.
   Tack, är just hemkommen från ytterskärgården.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram!

 3. Sommar och hav med skyltar så fint Ditte. Mycket fint därute kommer jag ihåg, har varit några gånger på Skarpö. Även åkt förjan där sedan kommer jag ihåg att det är rätt smalt i farleden förbi borgen när kag seglade förbi ut ur skärgården… Jag minns en gång jag satt på en brygga där i Vaxholm att jag kunde räkna till uppemot 100 båtar. Vackra båtbilder du bjuder upp med.

  1. Ja, här finns ett par riktigt smala leder. Och att gå genom Stegsundet, en vit norr om fästningen är än värre. Kräver att man kan läsa sjökort och vet var grunden är. Här har många gått på…Och båtlederna här är ju lite av en autostrada till sjöss. En njutbar utflykt blev det.

  1. Tack! Och lite skärgård fick du också samt lite hemifrån mig. Ja, där känner du igen dig. Stor kram😀

 4. Vilka härliga bilder och snyggt skyltat med en röd, f´låt BLÅ, tråd 🙂

  Funderar på att hyra den där Queen of Sheeba. Tror du man får rabatt ifall man hyr den en månad? 😉

  Ha en härlig söndagskväll!

  1. Tackar! Ja, en blå tråd blev det. Ja, nu i kväll kom denna “Queen og Sheeba” förbi igen. Och med följebåt. Tror dom gillar oss. Jodå, rabatt kan nog utgå- Och besättning ingå. Dom har en hemsida…
   Njuter av kvällen här hemma på balkongen. Så mycket att se. Och det är fortfarande + 25.
   Önskar er en fin kväll

 5. Snacka om somrigt bidrag till Skyltsöndag – härligt! Ganska häftigt att se Queen of Sheba först i Vaxholm och sedan en gång till “under din balkong” om man säger så. 900 000 kronor/ vecka inklusive besättning – herregud! Vem f*n har råd med en sådan summa? Jo, Zlatan och några välbetalda (manliga) fotbollsspelare kanske… Men det var ju inte många ombord när du såg yachten. Måste vara en annan mångmiljonär som hyrt båten. Sjukt egentligen eller vad tycker du?!

  Hursomhelst ett toppen bidrag till Skyltsöndag, definitivt med en röd tråd som var blå;-) Tusen tack för det och länken:-)

  PS. När jag ser namnet Sheba tänker jag alltid på kattfodret med samma namn;-) DS.

  1. Ja, sommar, hav, skärgård , båtar och blå himmel…Blev nöjd med mitt bidrag. Och du! I kväll såg vi “Queen of Sheeba” igen i kanalen. Homn kom då från Mälaren. Nu var hon på väg mot Värtahamnen och det såg vi när vi “tracade” henne genom Marine Traffic. Ingen aning vem som hyrt henne men idag var det en större följebåt med. Ja, inte så många som kan hyra den. Men jag kan absolut tänka mig att ta en tur om jag får frågan.
   Jag tänkte också på kattmaten… Men det finns också en egyptisk drottning som hette så, drottningen av Saba.

 6. Hej, åter ute på böljan den blå, härligt! Min nya granne har flyttat hit från Möja! Född och uppvuxen i en fiskarstuga med många syskon, flyttade tillbaka till föräldrahemmet för tjugo år sen och nu har hon hamnat här, i säfsen! Vi är jämnåriga och har trevligt utbyte av varandra, jag visar henne runt och hjälper till med det jag kan.
  Kastellet har jag aldrig besökt, undrar om det påminner om Sveaborg utanför Hfors? Syftet torde varit detsamma.
  Härliga blå skyltar, tack för dem! Kram

  1. Jadå! Och viss svalka blir det ju. Vad gäller Möja har jag varit där en hel del under årens lopp.En fin ö! Kul att din granne nu flyttat till Dalarna och fastlandet.Toppen att du kan visa runt och vara behjälplig
   Sveaborg har jag besökt och den byggdes på 1700-talet och fästningen/kastellet vid Vaxholm har sina äldsta delar från mitten av 1500-talet- Visst finns likheter. Men Sveaborg är betydligt större och mer ansenlig. Och syftet var detsamma.
   Kram!

 7. Härliga bilder som alltid … och riktigt bra skyltar!
  Du bor verkligen perfekt för att ha koll på trafiken ut och in i Mälaren!
  Kram

  1. Tack! Och visst bor jag bra för att se vad som händer här i kanalen och längs kajerna. En hel del händer.
   Kram!

 8. Trevligt med båtar lite här och där.
  Du bor verkligen fantastiskt, centralt, men också med vattenutsikt och lite liv och rörelse.
  Njut av sommaren!

  1. Båtar och vatten tycker jag om. Och här bor vi nästan mitt i stan men ändå med mycket vatten och grönska helt inpå. Och god underhållning bjuds det på både från sjön och kajerna.
   Önskar dig också fortsatta fina sommardagar.

 9. Fina bilder med myckete båtar och vatten! Du fick mig också att tänka tillbaka på mitt eget besök ute på Vaxholm för ett par år sedan-

  1. Vi tar oss alltid ett par turer hit ut varje sommar. Och när jag var barn och tonåring var vi ofta här ute för att bada. Alltid roligt med både en båttur och lite skärgårdskänsla. Och en fin sommarstad är det.
   Vad roligt att jag fick dig att minnas ditt besök här.
   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *