Kina Peking

Bästa sättet att spara tid är att använda den.

Uttrycket “bästa sättet att spara tid är att använda den” ett ordspråk som jag inte riktigt vet varifrån det kommer, men det passar mig. Och sedan hur tiden används kan ju variera. Tursamt nog så äger jag som pensionär min tid och jag tycker att vi kommer väldigt bra överens. Tiden och jag alltså-

Pekingvistelsen är ju slut men under dessa dagar och kvällar så använde jag tiden på bästa sätt och idag blir det en tur söderut i stan både per buss och till fots.

Bästa sättet att ta sig fram i Peking varierar. Men tunnelbanan är ett säkert kort. Å andra sidan ger en busstur en bra överblick. Här passerar bussen Förbjudna staden. Huvudingången till den Förbjudna staden. Här passerade vi med buss. Och köerna är långa redan på förmiddagen.

Bästa sättet

att ta sig runt i Peking kan variera. Det beror liksom på när man ger sig ut. Avstånden är stora så att kombinera promenader men buss och tunnelbana är en god idé-. Taxibilar finns det gott om, men också om andra bilar, så det är svårt att ta sig fram och det tar lång tid. Vad gäller bussarna har de egna filer men i rusningstrafik när trafiken står stilla tar det lång tid med dem också. Tunnelbanan är då perfekt. Och givetvis hyrcyklarna om man lyckas att hyra dem.Tyvärr gjorde vi inte det. (Ett alternativ hade varit att ordna ett kinesiskt simkort till telefonen och laddat det med pengar, men för 10 dagar kändes inte det jätteviktigt.) Kommunikationerna är bra och det är billigt att använda sig av dem och det finns skyltar på engelska. Även utropen av stationerna sker på både kinesiska och engelska.

Parlamentsbyggnaden i Peking ligger på världens största torg, Himmmelska fridens torg. Partikongressen pågick så området var avspärrat och bussen fick ta en annan väg. 

Himmelska fridens torg i Peking, “Tiãn`ãnmén Guangchang, – “Torget vid Himmelska Fridens port” – världens största torg som är 220 000 m2 = 765×285 meter.

En av entréerna till tunnelbanan vid Himmelska fridens torg. Tjusig byggnad.

I gamla historiska kvarter

Vi klev av bussen vid hållplatsen efter Himmelska fridens torg och kom direkt in i de gamla, historiska kvarteren. Finns gott om dem i Peking…Området här heter “Dazhalan”

och är ett paradis för de som vill handla mer genuina saker som kaligtafipenslar, papper, konstnärsmaterial, , olika tesorter, gamla böcker, lyktor, sidentyger, handgjorda skor. Här säljs också, som det gjorts i hundratals år, inlagda grönsaker, marinerade jordnötter, pickles och mycket annat ätbart.

Ett ställe man inte bör missa är Tongrentang, ett stort apotek i sex våningar som öppnades redan 1669. Här saluförs egen medicin efter uråldriga recept, moderna förkylningspreparat, ginsengrötter och mycket mer . Och kineserna kan detta med hälso och läkekonst. Här finns också apotekets egna läkare inom den traditionella medicinen som kan ställa diagnoser. Här är en tolk bra att ha med.

Tongrentang, det gamla apoteket från 1669. Väl värt ett besök.

Myllrande gatuliv och mängder av små spännande kinesiska butiker. Inget krimskrams här inte.

Skobutiken för handgjorda tygskor är rolig att besöka. En butik som etablerades i början av 1800- talet. Och vill man inte vänta på sina egna handsydda skor så kanske några av de färdigsydda passar.  Högre upp i huset finns ett skomuseum

Läckra och färgglada handsydda tygskor. Bara sulornas kvalité är otroliga. Tyg och mönster bestämmer man själv. 

Siden! Utbudet är emormt och kvalitéerna kan skifta liksom priserna. Denna butik, Ruifuxiang grundades i slutet av 1800- talet och säljer förutom fantastiska sidentyger även ylle och bomullstyger av bästa kvalite´. GHär går det utmärkt att låta sy upp kläder och med lyckat resultat. (Jag har gjort det flera gånger och alltid blivit jättenöjd.)

Qianmen

Vi avslutar turen här i området på Qianmen. En gata som restaurerades i samband med sommar OS 2008. Detta är idag en av Pekings främsta shoppinggator och här finns alla kända märken från väst, dyra som billiga. Och här som på många platser finns Zara och H&M nästan bredvid varandra.

Gågatan Qianmen med Qianmenporten i bakgrunden.

Den 500 år gamla Qianmenporten, strax söder om den Förbjudna staden och Himmelska fridens torg, är en av Pekings ursprungliga nio portar. (De flesta av de övriga revs när staden moderniserades på 1950- talet.) Qiamnmen anses som en paradgata och längs denna bars kejsaren en gång om året från den Förbjudna staden ner till Himmelens tempel som ligger några kilometer längre söderut.

Kanske såg det ut så här när kejsaren bars i sin bärstol.

Längs Qianmen finns olika skulpturer som visar hur livet här kunde te sig på 1400- talet.

Även detta inlägget tycker jag passsar in på det färgglada temat som bloggvännen Gärdsmygen initierat under några veckor. Och visst piggar färg upp.

 

32 svar på ”Bästa sättet att spara tid är att använda den.”

 1. Vilken UNDERBAR tur genom Peking! Älskar alla färgrika detaljer.
  Alltid ser man rött. Är det lanternor som tycks finnas överallt?

  Sista fotot: Kvinnorna jobbar, förstås. 🙂 – Hur stora är figurerna i verkligheten;
  svårt att föreställa sej utan att ha nåt att jämföra med.

  Tack för en intressant resa!

  1. Vad roligt Ruth att du varit med oss. Och gott om färgrika detaljer är det verkligen här överallt. Lanternorna finns nog kvar sedan det kinesiska nyåret och som avslutas med en lyktfestival. Ljuset i lyktorna äsgs symbolisera hur kunskapens ljus spreds över världen. I KIna är dte ju både män och kvinnor som jobbar. och de jobbar hårt. Figurernas storlek skulle jag kunna tänka mig är “naturlig storlek” kanske lite mindre. Och i Kina är var man ju inte så långa på denna tid. (Kanske 1.55)

 2. En härlig stad som jag under mitt korta besök bara hann se en bråkdel av.
  Jag tycker också att jag använder tiden så gott jag kan, ändå hinner jag inte allt jag vill.
  Hur är det ned din axel?

  1. Visst är Peking en härlig stad och lite är det som Bangkok – antingen tycker man om den eller också inte. Men vissa städer kräver också tid. Tror både peking och bangkok hör hit. Lika är de men också väldigt olika.
   Nej, inte hinner man allt inte – men visst känns dte bra att välja vad man vill använda tiden till. Om man nu kan det rent praktiskt förstås.
   Axeln mår bättre efter cortisonspruta. Och med hjälp av inflammationshämmande tabletter och värktabletter så kan jag nu röra den lite grann och även sova på natten. Men det lär ta tid…

 3. Ett mycket klokt ordspråk! 🙂
  Tack för ett väldigt intressant inlägg om platser jag aldrig har besökt, utan bara hört talas om.
  Statyerna är otroligt fina. De berättar sin historia via dem har jag förstått, vilket i och för sig
  alla gör som placerar ut statyer i sina städer och trakter.

  1. Tack,för fina ord. Jag är förtjust i detta ordspråk och tänker ofta på det när det kommer till att tänka just i tid.
   Roligt att du följer med runt i Peking.
   Liknande statyer finns runt om i Peking och det finns också en liten text till med historien bakom. Och statyerna är verkligen välgjorda med många detaljer.

 4. Förbjudna staden är väl ett måste att besöka om man är turist, misstänker jag.

  Trafikstockningar är inget kul, då är tunnelbanor bra att ta till. Bilderna är vackra och inbjuder till besök.

  1. Så småningom kommer det en liten reseguide till Peking och där finns ju förstås Förbjudna staden med. Och visst hör det till med ett besök där. Ett stort stycke historia.
   Tunnelbanan är verkligen smidig, men utanför rusningstrafik är det roligt att åka buss och man får se mycket under vägs och upplever verkligen folklivet. Vi är inte så många västerlänningar direkt på bussarna. Och vi blir väl mottagna och hjälpta.

  1. Här finns så mycket kvar som är genuint och detta område är verkligen en favorit dit jag alltid återkommer. Visst är skorna läckra. Man kan tillbringa lång tid här bland alla skor och på skomuseet.
   Och kanske kombinerar du vid tillfälle en tur till Asien med ett stopp i Peking.

 5. Härliga färgglada bilder ifrån Peking.
  Intressant att få veta saker och ting om Kina och Peking och se bilder som du har tagit.
  Mycket ser typiskt kinesiskt ut.
  Tack för ett intressant inlägg.
  Vill önska dig en Glad Påsk.
  Varm kram!

  1. Tack! Ja, här finns mycket att uppleva och det bästa är att tiden är min/vår och vi behöver inte skynda på. Mycket här i området är väldigt kinseiskt och så även de som kommer hit. Verkligen gammalt och genuint, långt från massturismen.
   Jag vill också önska dig en Glad Påsk!
   Stor kram!

 6. Tack för ännu en trevlig tur genom Peking! Även om man inte har varit med så har det varit givande att få ta del av dina härliga bilder.

  Kram

  1. Här blir det ju mycket genom mina ögon och jag vill gärna visa det mer dagliga livet. För det är oftast i vardagen man befinner sig.
   Kram och trevlig kväll.

 7. En intressant resa, med så mkt mer än man är van vid, verkar vara ett mkt intressant Land, mer än man kunnat ana tror jag o är glad att du tar med oss via dina ögon tack : ) kram kram

  ps..hur mår din arm?

  1. Mycket är annorlunda, men inte för oss. Vi känner oss ju vävldigt hemma i Peking efter våra fyra år här. Peking har ju det mesta av det mesta och gammalt möter ständigt det nya.
   Armen är mycket bättre efter cortisonsprutan och inflammationshämmande tabletter. Men en bit är kvar tills den är ok.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 8. Gammalt möter nytt… I en underbar kavalkad! Fantastiska bilder och en underbar upplevelse – speciellt för er som har bott där.

  GLAD PÅSK! Hoppas vi ses snart igen 🙂

  1. Visst är det så- En av många häftiga upplevelser med Peking är ju kontrasterna. Och gammalt möter ständigt det nya- DEssutom är historiens vingar ständigt närvarande,
   Jodå, vi laddar så småningom för den spanska sommarstugan men innan dess ska jag möta London och Harry Potter med döttrar och äldsta barnbarnet Max.
   Önskar er en fin påsk. Ser fram emot att ses igen och att axeln ska bli ännu bättre.

 9. Butiken med sidentyger och skor skulle jag vilja besöka!
  Ser verkligen färgglatt och fint ut!

  Tack för härliga bilder och inlägg 🙂
  Kram och fin påsk
  Christina

  1. Tack! Du hade tyckt om mycket här. Tänker på alla konstnärsbutiker med ljuvliga penslar, färger , pappe roch massor av material. Och när jag besökte dem fanns du faktiskt med i tankarna. Bitikerna med de vakcra sidentygerna hamnar jag alltid i. Skall ta mig här i Stockholm till Millesgården och där se utställningen om Siden och sidenvävnad.
   Önskar dig också en Glad Påsk!
   Kram!

 10. Så kul att få genom dej se lite hur det ser ut i den spännande vackra staden Peking! “Bästa sättet att spara tid är att använda den”- smart citat! Jag som oroar mej för att vi reser för mycket, känner ju egentligen att det gäller ju att passa på! Kram och Glad Påsk Ditte! ♥

  1. Du hade gillat att vara i Peking. En stad som har precis allt. Och visst är det viktigt att spara tid genom att använda den. Och resa för ycket tror jag inte man kan. Lika bra att passa på. De längre resorna tar och tär på kroppen så vi öfrsöker då att ha det lite mer bekvämt numer.
   Önskar dig också en Glad Påsk.
   Kram!

 11. Gokväll!
  Nu har jag läst ifatt lite. Tack för underbara bilder och historik!
  Såg att du har ont i en axel. Hoppas det bättrar sig. För egen del hasar jag mig fram. Inte roligt?.
  Ö och jag önskar Dig och Bosse en Glad Påsk. ???

  1. Go kväll! Illa med dina svåra besvär. Väldigt illa! Önskar att du kan få hjälp. Måst finnas…
   Kul att du varit med oss i Peking och följt vår resa.
   Axeln är bättre och det efter att jag fått en cortisonspruta och jag äter inflammationshämmande och smärtlindrande så nu kan jag i alla fal sova och röra armen. Bra så.
   Vi önskar er en Glad Påsk!
   Vi hörs!
   Kram!

 12. Här fastnar jag först för den otroligt vackra tunnelbanestationen som är otroligt exotiskt för en västerlänning. “Naturapoteket” från 1669 är fantastisk, och jag vet ju att kineserna alltid har gillat “alternativ” medicin. Där hålls det definitivt på traditionen liksom i sidenbutiken, även om den grundades 200 år senare. Fascinerande.
  Sedan tycker jag alla gatudekorationer som var kvar efter det kinesiska nyåret. Riktigt vackert.
  Tygskorna var fräcka. Köpte du ett par? Å hur gick det förresten med dina glasögon? Du ville ju köpa ny bågar.

  1. Flera tunnelbanestationer och även många av de nyare har den här lite äldre designen. Passr väldigt bra in i stadsbilden i dessa äldre delar av stan. I de modernare delarna ser det lite annorlunda ut.
   Apoteket tittar vi alltid in på och det är en upplevelse, även sidenbutiken fick sig en titt. Men det blev inga tyger eller uppsydda saker denna gång. Men jag har cashmirjackor sydda här och ett gäng sidenklänningar.
   Men två par glasögon inhandlades så det blev bra. Skorna hade jag inte hunnit få färdiga. Jag har två krossade framtår så de borde jag ha beställt redan dagen efter vi kom så att de kunnat sys klart. Men jag har haft skor härifrån, handsydda, men som nu efter troget användande i många år slängda. Så bekväma och snygga.

  1. Tusen tack! Vi har haft en jättefin resa och det var så roligt att resa tillbaka och mötas av en stad som vi tycker så mycket om. Mycket av det gamla finns kvar som vi mindes det och mycket är nytt.
   Önskar dig ockås en riktigt God påske. Ha det gott!

 13. Ett väldigt bra ordspråk … så sant som det är sagt!
  Tack för ännu en fantastisk tur genom Peking – så intressant och lärorikt. Skulpturerna är fantastiska!
  Tänk så mycket spännande det finns att se där!
  Glad Påsk Ditte!
  Kram

  1. Jag tycker också att ordspråket är bra för numer så är det oftast så mcyket tal om att tiden inte räcker.
   Mycket roligt och intressant finns i Peking och också gott om muljöer där historiens vingslag är med hela tiden.
   Önskar dig också en Glad Påsk!
   kram!

 14. Vilket klokt ordspråk! Och det är väldigt intressant att få följa med på resan, hade gärna åkt dit “på riktigt” också!
  Hoppas din axel snart är bättre!
  Önskar er en fin påsk och tänker lite extra på dig idag – det är ju fredag 🙂
  Stor kram och krya på dig!

  1. Visst är det ett klokt ordspråk!
   Du och Patrik hade tyckt om att vara i Peking med oss. Men nu följer ni med via bloggen. Går ju bra att resa så också-
   Tänker också extra på er idag. För fredag är det ju .

   Axeln är mycket bättre men den har lite kvar till att bli bra. Men cortisonsprutan hjälpte bra. Och nu inflammationshämmande tabletter. Och jag kan sova på nätterna. Bra så.
   Önskar er en fin påsk-
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *