Foto

Bar – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bar är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Och de orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord där stavning och uttal är lika men med  olika betydelser. Det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. I veckans bidrag är de fem första bilderna från slutet av förra veckan och resterande är från arkivet.

Stockholm. Södermalm. Bar Agrikultur; en av flera barer käns Skånegatan som äe en "sommargata". Bar Agrikultur, en av många barer som finns längs Skånegatan på Södermalm. (En av Stockholms “sommargator”)

 

Bar

är ännu ett av de svenska ord som har flera olika betydelser och där sammanhanget får avgöra.  Jag funderade ett tag och hamnade i olika sammanhang och miljöer både nära och mer i fjärran. Och vi börjar på nära håll. Hemma på Södermalm.

“Claro,” en bar och restaurang, mitt  på Skånegatan på Söder. Nu i sommar är detta en gågata med en hel del besökare och visst är det bra med flera vattenhål så det inte blir trångt.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Många olika farkoster. Här en snabbgående variant och med en förare med bar överkropp. Mängder av olika farkoster ser vi dagligen här hemma i Hammarbykanalen. Här en rejält snabbgående variant med en förare som har bar överkropp.

Södermalm är en stadsdel omgiven av vatten och det gör också att det är gott om sjöfåglar. Men en del av dem har blivit landfåglar och är nu för lata för att fiska. Vi stannar till och ser  en trut  som tar sig ner i papperskorgen och hämtar upp en kasse från McDonald´s.  Och med verkligt lyckat resultat för truten som släpade runt innehållet och åt det den kunde. Absolut ingen rolig syn. Att människor dessutom matar måsarna är ju en av anledningarna till att de heller inte vill anstränga sig och fiska.

Stockholm. Södermalm. En trut bar runt skräpet från en soppåse. En trut bar runt det som var kvar i en soppåse från McDonald´s. Ingen rolig syn alls.

Apropå fåglar. En bit ut i Stockholms mellersta skärgård, norrut, finns det några kobbar som är helt bara. Helt kala. Här huserar skarvar och deras träck förstör växtligheten.

 

Kanske kan man hamna på eller bli ställd på bar backe. Alltså förlora det man äger.  (Just det har ännu inte hänt mig.) Men jag  såg jag  i veckan att Hammarbybacken i närheten var helt bar. Å andra sidan var det så även i vintras eftersom det då var snöbrist.

En bar backe. Hammarbybacken.

Bar på annat håll

I vår spanska stuga i Torrevieja har grannarna både citron och apelsinträd och vi får plocka av frukterna. Både närproducerat och ekologiskt.

Senast vi var på plats, i februari, bar citronträdet frukt. Och citronen bar en gråsparv.

Och till sist Thailand.

Under bar himmel.

Thailand. Chackapong beach. Under bar himmelUnderbar solnedgång.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

42 svar på ”Bar – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag har sagt det innan men säger det igen, som vanligt bjuder du på en snygg och personlig tolkning av veckans ord och med matchande och varierade bilder till!

  Synd att sjöfåglarna slutat fiska men vi ser liknande tendenser här. De livnär sig på matrester från badgästerna och kan bli så närgångna att de tar något man har i handen.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Tack, för uppmuntrande kommentar. Det är roligt att fundera över ord och deras betydelse och även i form av bilder till. Jag är ju inte direkt så kreativ i övrigt…
   Den här truten var ca 600 meter upp från land och ädr har den inget att göra. Men tyvärr finns det folk som matar dem. Illa. Truten vi såg här var mitt ute i gatan och spatserade på övergångsstället och en bil fick stanna för att låta den passera och hämta mer rester
   Önskar dig också en fin fortsatt måndag.
   Kram

 2. De där måsarna är ett gissel, speciellt när de matas.
  Säger inget mera, men vi har någon i huset som gör, gjort det……
  Bar får mig att tänka på bar överkropp.
  Gillas inte i Thailand där man kan se en del utländska män utan t-shirt/skjorta.
  Skulle en thailändare göra så säger de att han är lite “crazy”.
  Tack för trevligt inlägg.

  1. Tack! Visst är det bedrövligt med folk som matar måsar. Finns ingen anledning alls. För bara en massa olägenheter med sig. Hos oss i bostadsrättsföreningen är det förbjudet att mata trutar och måsar. Har inte här sett någon som gjort det. Däremot en bit upp på land.
   Bar överkropp ser jag mest här på sjön. Och hos en del karlar som joggar. Jag tycker det är ohyfsat både här hemma och utomlands att gå utan skjorta/tröja och jag vet i Spanien att de då inte får slå sig ner om de inte är klädda. Bra, tycker jag.

  1. Tack! Ja. ibland så. Men jag får allt tänka till för att hitta bilder och ha lite framförhållning.

 3. Som alltid, en bra tolkning av ett ord med olika betydelser och fina bilder till! Solnedgångarna är fantastiska, helt underbara!
  Ha det gott!

  1. Tack! Bar i variation fick det bli. Roligt att leka med ord och betydelser. Och solnedgångarna är så minnesvärda.
   Ha det fint du också.

  1. Jag är ju inte direkt så kreativ med mina händer så att då fundera över ord ger mycket. Och att sedan tolka dem i bild och lite text är väldigt roligt. Och roligt att även se andras bidrag förstås.
   Kram och jag önskar dig en bra vecka med fortsatt sommarkänsla-

    1. Det är roligt att tänka på ord i bilder och likaså att se var jag hamnar.Aha, var du en vecka för tidig med dina tankar. Ja, men då är du i god tid –

 4. Ja, den solnedgången är verkligen underbar! Vilket crescendo på ditt bidrag till temat. Bilden med truten var väldigt bra fångat. De har blivit så otroligt skickliga på att “öppna” påsar som har slängts. De tar till och med avfall från papperskorgar och “inspekterar” innehållet. Håller helt med dig, ingen vacker syn alls.
  Bar överkropp tänkte jag också på, liksom bar som i drinkar.
  Ett jättebra bidrag till temat.

  1. Tackar! Visst är det fint att vistas under bar himmel när man bjuds på liknande solnedgångar. Minnesvärt.
   Ja, truten här tittade vi länge på. Den gick även över gatan på övergångsstället för att ta redan på en bortblåst påse. En bil fick stanna och tuta på den och den gick tillbaka med påsen i näbben.
   Tycker måsar och trutar ska fiska. Men blir också ilsken på folk som matar dem.

 5. Jo, fiskmåsar kallas ju de där måsarna som förr alltid fanns ute i kustbandet där fiskebåtar höll till, de finns väl där idag med men det får väl hitta sin föda lite varstans idag istället.
  Det var nog bättre för dem förr.

  Ha en underbar vecka nu.

  1. Tyvärr så matar ju en del pensionärer trutarna, den variant vi mest har och det innebär att de blir lata och inte vill fiska för egen del. Trist när de river ur soptunnor och sprider runt skräp.
   Här i kanalen finns fisk så de klarar sig. Men enklare att leta i soptunnor bland pizzor och hamburgare.
   Önskar dig också en bra vecka. Och en bra jobbstart.

 6. Vilken fin tolkning och fina bilder.
  Ja de e dumt att mata fåglar så de slutar fiska. Ingen rolig syn de där med sopor.
  Din sista bild – man smälter. Sååååå vackert.

  Kramiz

  1. Tack! Ja, då är det bättre att vara under bar himmel i thailand än att att åse den här truten som bar runt mat och skräp.Jag tycker sjöfåglar ska fiska. Men tyvärr ser jag ju många pensionärer här som matar dem. Illa.
   Kram

 7. Vålkomponerat, med nedlagt tid på att få ett gott inlägg ,hitta bilder och få ihop god text! Det är under-bar-t och inte alls så bar-a. Heja dig Ditte som säger du inte är så kreativ, det har du fått om bakfoten som förmodligen är bar.
  Stor kram

  1. Tack, Tove – Och din fina uppmuntran tar jag till mig. Jag leker vidare. Tyvärr är inte bakfoten bar annat än när jag är hemma. När jag är ute och rör mig är det “gåskor” som är på. Men häl.
   Stor kram

 8. Thailandsbilderna är helt underbara! Gillar Putte Gråsparv också 🙂 Trutar och andra måsfåglar är väldigt vackra, men dom ska vara i sin tänkta miljö och inte skräpa runt i stan…

  En jättebra jättebar-tolkning!

  Ha det gott 🙂

  1. Vi har många härliga minnen från Thailand. Inte minst solnedgångarna. Ja, mycket annat också.
   Ja, gråsparven verkade trivas bra på i citronträdet. Och tyvärr trivs måsarna och trutarna numer i innerstan och det blir helt tokigt. Illa att folk matar dem för då vill de ju inte “fiska”.
   Ha det gott ni också.

 9. Jätteroliga tolkningar av dina temaord! 🙂 Truten var extra rolig (fast inte så roligt med skräpet) samt gråsparven på citronen. Hoppas du är sugen på min fotoutmaning för augusti också!

  1. Tack! Och visst hänger jag med dig även i augusti. Spänd på vilket ord som gäller. Men helt oavsett är jag med.

 10. Under bar himmel är jorden underbart vacker i synnerhet i solnedgången eller uppgången. På bar backe har jag varit, och en del växter blommar på bar kvist. Så fina varierade tolkningar, du har täckt in hela sfären! Kram

 11. Ditte, som vanligt en alldeles magisk och fantastisk tolkning av veckans ord, vilka vackra bilder du visar oss. Tyvärr verkar folk inte förstå att sopor inte försvinner av sig själva om man bara lämnar dom utan bärs iväg av flera olika djur 🙁
  Tack för att du är med ‘KRAM

  1. Tackar! Det är så roligt att fundera över orden och sedan se var jag hamnar bland bilder. Nä, dessa trutar i stan är ingen hit. Och sedan att folk matar dem. Grrrrr….
   Det är också väldigt roligt att se andras tolkningar. Och tänk att ett ord kan ge så många olika tolkningar.
   Tack, för att du ger oss orden.
   Kram

 12. Så många fina tolkningar på ordet bar.
  Jag håller med dig om att det inte är roligt att fåglarna äter ur soptunnorna istället för att äta fisk som de mår bättre av, gissar jag. Men det är ändå en cool bild med truten som bär på kartongen som samtidigt ger en tankeställare.
  Skarvar är inte populära fåglar men jag kan inte låta bli att gilla dem för de är så läckra i sin form, fast jag förstår att det blir problem när de blir för många på samma plats och förstör växtligheten.

  1. Det är roligt att tänka på ord och se var man landar. Och det kan ju variera. Väldigt roligt också att se andras tolkningar.
   Bilden med truten blev bra men trist att de blir så lata att de inte ids fuska längre. Att sedan “pensionärer” matar dem gör det hela inte direkt bättre.
   Skarvarna är fascinerande men så trist här att deras träck förstör öarna här i skärgården. Man har ibland fått ha skyddsjakt för att de inte ska bli för många.

  1. Tusen tack!
   Och nu är det att fundera på nästa temaord. Jag väntar alltid med att titta på andras tolkningar tills jag publicerat min egen. Ska bli roligt att se din.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *