Foto

Bär – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bär är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.

Vart bär det av? Bort eller hem?Vart bär det hän?

Bär

Jag funderade ett tag på i vilken riktning min tolkning skulle ta denna vecka. Och jag bestämde mig i princip för en mer flygande och bärande tolkning. Nästan. Definitionen av ett bär är knepig i sig och jag läste att alla är frukter men alla frukter är inte bär. “Ett bär är en frukt som innehåller flera frön och som omges av ett mjukt och saftigt hölje/fruktkött”. Några exempel är paprika, (lite förvånande) blåbär, lingon, melon och gurka. Det finns förstås många fler. Men även apelsin hör hit. Lite förvånande tyckte jag.  Vill du veta mer så finns det att läsa  här  och här.

Nu vet jag att apelsin är ett bär- Nu har jag lärt mig att apelsin är ett bär. Något jag inte tidigare visste.

Här i Torrevieja är  “strandfolket” ofta ett bärande. Solstolar, parasoller och en del annat ska med till stranden. Och sen ska det hem igen för lunchpaus. Ofta kånkar man tillbaka det hela på eftermiddagen till den “andra sittningen” på stranden. Vill man inte bära runt sina stolar och parasoller finns det också solsängar med parasoller att hyra. Men de flesta har med sig sin egen strandutrustning. Om man har riktigt “stor utrustning”  att transportera är det vanligt att  man använder “dramaten kärror”  men utan själva påsen.

I Torreveija är det vanligt att man bär med sig sin strandstol och parasoll.I Torrevieja är det vanligt att man bär med sig sin solstol och parasoll till stranden.

Det bär vidare

Luftballongen passerade nära vårt hus hemma i Stockholm för någon månad sedan. Och väldigt nära ett annat. Intressant att se vilken bäring/riktning den skulle ta.

Luftballongen passerade nära vårt hus hemma i Stockholm för någon månad sedan. Och väldigt nära ett annat. Intressant att se vilken bäring/riktning den skulle ta.

Tvärs över Hammarbykanalen hemma i Stockholm har “Skanska “under en tid arbetat med att bygga en ny skyskrapa, Stockholm New, en kontorsbyggnad. Höjden ska bli 102 meter och med hela 27 våningar, plus en. Allra övers ska det bli en bar och restaurang dit allmänheten är välkommen. Många lyftkranar är det runt byggnaden och vi har i den högsta av dem också noga  med kameran följt kranförarna som åker upp med en liten hiss och sedan klättrar på en stege den sista biten upp till den hytt de sitter i.

Höga lyftkranar vid byggandet av skyskrapen, Stockhom New, i Stockholm. Undrar vad som bär upp dem och hur de är förankrade i marken Bild från juni 2019. Stockholm New är under byggnad och sedan augusti är  byggnaden klar på utsidan. Och allra högst upp sitter  kranförarna i sin hytter- Fascinerande att underlaget kan vara så stabilt att det bär upp kranarna.

Här är alltså kranföraren till den högsta kranen på väg uppför stegen. Och det blå man ser, förutom himlen, är hissen som kranföraren kommer upp med.

En kranförare här får inte ha anlag för svindel. (Bilden in zoomad från vår balkong ca 400 m bort fågelvägen)

Snart uppe. “Ska det bära eller brista”? Kanske lika bra att inte ställa sig den frågan. Eller kanske inte..

Fågeln, jag såg vid havet här i Torrevieja häromdagen, hade svårt med både balans och styrfart i vinden. Men den seglade fram så fint. Och visst bär vingarna. (Jag tyckte inte det var varken en mås eller trut. Någon som vet?)

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

Förra året i februari fanns “bär” med i fotoutmaningen och då var min tolkning så här.  Lite annorlunda mot den i dag.

38 tankar kring “Bär – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Bär, bära eller brista. Jätte bra tolkning Ditte! Jag tror även att tomat är en frukt och banan är ursprungligen ett frö=)))
  Så tjusigt fordon som bar upp den fina röda korgen i luften. Även skyskrapan som byggs mot högre höjder. Häftigt med en barvy som sådan=)
  Trevlig dag/ kram

  1. Tackar! Vad gäller både tomat och banan anses de vara bär. Och det här med bär/frukt är ju lite knepigt. Jag had eju inte trott att paprika var ett bär. Men så är det.
   Många varianter på bär finns det ju , både de ätbara och de mer bärande.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 2. Vilken intressant tolkning av bär. Vad som är bär är nog inte helt självklart för min del så jag får nog läsa in mig på det. På något vis så förknippar jag bär med något smått och definitivt inte med paprikor.

  Kram och ha en bra tisdag!

  1. Nej inte jag heller, Hade också svårt att ta in att melon och apelsin också räknas hit. Men nu tog min tolkning i stort en annan bärande väg.
   Kram och trevlig tisdag

  1. Visst är det knepigt detta med bär. Och en lär så länge en lever. Och helt oavsett så bär det för min del nu av mot Stockholm. Är på väg.
   Stor kram

 3. Jamen oj, där (höll på att skriva bär) fick du till det!

  Visst är det intressant det där med frukter, grönsaker och bär! Sedan får man ju lägga till det som växer under jord också för att röra till det lite mer. För vad räknas då jordnötens frukt som? Frukten växer under jord, är en baljväxt med oftast två fröer i. Ja då räkans det som balja, inte som bär.

  Som Biggeros nämnde är då bananfrukten ett bär som inte växer på ett träd eller buske utan på en ört.

  Nä nu bär det i väg för mycket, blir ju helt mosig i skallen!

  1. Jadå! Och många olika varianter av förklaringar finns. Tipsade om ett par. Att nananen var ett bär visst jag men inte att paprikan, melonen och apelsinen är det- Men jordgubbar är inga bär. Visst är det lustigt det här-
   Bär iväg gör det här också- Just nu bekvämt tillbakalutad på ett SAS plan mot Stockholm-

 4. Här var det bär i många olika former och betydelser. Superfina bilder och viket objektiv du har som zoomar in så bra bilder. Fy för att sita där uppe i byggkranen – inget för mig. Ha en härlig kväll!

  1. Tack!Ja, det blev en del bär och i variation. Och jag undrar var gång jag tittar ut hur dessa byggkranar kan bära hela sin tyngd. För höga är de och väldans tunga. Jag tycker dessutom att de ser klena ut. Jag har ett bra objektiv men direkt tydliga blir inte bilderna på detta håll. Men kul ändå. Jag skulle nog avstå både att ta mig upp med den lilla hissen i kranen och även att klättra upp den sista biten på stegen. Och tänk när det blåser.
   Önskar dig också en fin kväll

 5. Yes, det här var mycket bra tolkat, på både det ena och det andra sättet. Så intressant med hur olika ett litet ord kan uppfattas…och tolkas…du är verkligen en fena på detta! Bär, ett väldigt mångfacetterat ord, ett ord som jag faktiskt inte har ägnat någon större uppmärksamhet åt…men nu, i dina tolkningar växer det…och blomman slår ut!
  Mycket bra och fantasifullt, tack för titten Ditte, du levererar verkligen…som de unga säger…

  1. Tack! Det är roligt att leka och fundera över ord och deras betydelse. Och sedan är det roligt att se andras tolkningar. Många är väldigt fantasifulla och kreativa men jag har inte riktigt de kvalitéerna. Jag vet att flera har funderat just runt de ätbara bär och andra har haft tankarna åt helt andra håll. Jag hamnade med foten lite på varje sida. Lite “lagom”.

 6. Snacka om en “höjdartolkning” i dubbel bemärkelse:-) Det där med att kalla en paprika, en gurka och en apelsin för bär, bär mig emot;-)
  Bilden på varmluftsballongen är helt suverän, men tror att den ska landa på taket där. Å lyftkranarna – dregel, dregel:-) Vilken utsikt killen måste ha! Men jag skulle inte vilja gå uppför den där trappan måste jag säga… Konstigt att hissen inte går hela vägen upp till hytten.

  1. Tackar! Och en del höjder bjöd jag på i inlägget och på olika sätt. Jag reagerade precis som du med att gurka, paprika och apelsin är bär. Men inte jordgubbar. Klurigt det här. Ballongen hade möjligen tänkt nödlanda här på taket och det verkade som om det var något fel.Men de fick ordning på eldandet och svävade vidare. Tänkte förstås på dig här med lyftkranarna. Vi har nu tittat länge för att se och ta bilder av när hissen kommer upp och kranföraren tar stegen upp sista biten. Men nu lyckade vi. Det är på långt håll så helt tydliga blir inte de inzoomade bilderna. Men de får duga.Vet inte varför hissen inte går ändå upp. Ska försöka ta reda på det.

 7. Vilka smarta tolkningar av ordet bär. Gillade första bilden med flygplanet och vart det “bär hän”! Och mycket nytt lär jag mej om vad som är bär och vad som är frukt?!
  Vingarna bär på fågeln, som jag inte heller ser vilken sorts fågel det är?
  Å strandälskarna i Torrevieja bär ju gärna sina strandstolar och packning har jag förstått 😉
  Välkommen hem till Stockholm igen!

  1. Tackar! Och tack! Är nu hemma i STockholm igen. Kom i kväll.
   Ja, lite olika varianter blev det av ordet “bär”. Och själva ordet har ju flera olika betydelser. Kul också att se hur andra tolkat ordet. Svårt är det med vad som är ett bär. Hade svårt att ta in att paprika, tomat och melon är bär, likaså apelsin. Men inte jordgubbar.Får helt klart vidga mina kunskaper inom ämnet-
   Och i Torrevieja bär man sina stolar till och från stranden. Men många som har mycket packning använder också “dra maten” men utan påsen.
   Kram och natti.

 8. Var tog min tidigare kommentar vägen?????? Kolla i skräpposten, eller så har du kanske inte godkänt kommentaren än.
  Hursomhelst – bilderna bär hela vägen. Å jag dreglar över byggkranarna. På abc-nytt visade man idag ett inslag om skyskrapan, för det var öppet hus där idag. Skrapan ska vara klart för inflyttning nästa år, mest kontor med skybar på topp.

  1. Nej, då du finns inte i skräpposten. Men jag måste godkänna kommentarerna först. Har varit på resande fot i kväll och inte hunnit med. Men jag läste ditt inlägg i planet på vägen från Alicante. Och en del bärande bilder blev det. PÅ lite olika sätt. Kul med öppet hus i den nya skrapan men jag satsar på baren när det hela är klart nästa sommar. Ja, inga bostäder här inte….Utan mer företag inom den “kreativa branschen ” är det tänkt. Men jag undrar om det finns så många så de kan täcka in 27 våningar. Återstår att se. Och kranarna är häftiga. Kranförarna också som tar sig dit upp.

 9. En riktig toppentolkning Ditte! Inte lätt det här med bär och frukter … och ibland förvånas man verkligen över vad som är vad.
  Häftig bild där med byggkranarna!
  Kram

  1. Tack! Ja, du kan ju det här med bär, örter och frukter men jag lärde mig en del nytt. Hade ingen aning om att paprika, tomat och melon är bär. Och att jordgubbar inte är det. Men nu vet jag.
   Byggkranarna är imponerande höga och jag tänker på kranförarna som ska upp och ner här. Bilden blev lite suddig men det är svårt när den är rejält inzoomad att få den helt tydlig. Och det hela går fort så man måste vara beredd.
   Kram

 10. Ett mycket bärkraftigt inlägg fick du till. Omfattande många olika slags bär, både som substantiv, adjektiv och verb och lite till. Bananen lär också vara ett bär har jag förstått.
  Underbar utsikt har ni från ert boende i Stockholm också.
  Ha en fin onsdag Ditte!

  1. En del “bärande” blev det. Detta med vad som är ett bär är spännande. Jag hade inte tänkt mig att vare sig apelsin, melon eller paprika är det. Så en del ny kunskap tas in. Banan är också ett bär och en ört. Tur man inte behöver dessa bärkunskaper så ofta…
   Här i vårt område hemma har det byggts väldigt mycket och det är ju inga bostäder tyvärr. Å andra sidan är det i vårt område inga grönområden som tagits i anspråk och det är jag tacksam för. De vill vi gärna behålla. Och visst har vi en bra utsikt fortfarande…
   Önskar dig också en fin onsdag.

 11. Fin tolkning och jag visste inte heller att apelsiner är ett bär!

  Strandfolket verkar vara ett “tappert” folk som bär strandprylarna fram och tillbaka flera gånger om dagen. 😉

  Kul att du lyckats få med när kranföraren klättrar upp till hytten.

  1. Tack! Nej, jag visst inte heller att apelsiner var bär.Inte heller på att paprika och tomat är det. En del nytt lär en sig och på olika sätt. Bygget har vi följt länge men det har varit svårt att se kranföraren ta sig upp, först med hiss och sista biten per stege. Och lite suddiga blev de inzoomade bilderna.
   Strandfolket här i Torrevieja är en tapper skara och bär gärna elle rom de har mycket så tar de en rejäl “dra maten”.

 12. Härlig tolkning! Apelsinen trodde jag inte var ett bär men kul att lära sig något nytt! Lyftkranar gillar jag för tillfället, de senaste veckorna har jag fotograferat många, många. De bygger som galningar här i stan så de dyker upp lite överallt. Luftballongen, en kanonbild!
  Ha det gott!

  1. Tack! Jag trodde inte heller att apelsiner var bär men det fick jag nu veta att det är. Trodde dock att jordgubbar bar ett bär. Men icke. Knepigt det här och jag får läsa på mer för att vidga kunskaperna. Kul att du också omges av lyftkranar och visst är de fascinerande. Otroligt att få upp dem och jag hoppas få se när de monteras ner- Nu fick jag i alla fall ett par bilder på kranföraren när han tar sig upp både med hissen och stegen. Lite suddiga men det går ändå att se.
   Ha det fint du också-

 13. Jag tycker det ser rätt jobbigt ut med detta bärande och kånkande till stranden. Men det kanske är en del av strandlivets tjusning? Och då är man säker på att på billigast möjliga vis ha allt man behöver nära sig för en heldag på stranden. (hur man nu orkar med det…)
  “jag kan flyga, jag kan flyga, det uttrycket myntade Lasse Åberg i någon film när han var flygrädd men hoppades att planet vingar skulle bära…Det är nog lämpligt att du som flyger och far så mycket slipper rabbla den ramsan, eller hur?
  Kram

  1. Jag är ju aldrig numer på stranden och kånka och släpat har jag gjort när barnen bar små men det är ju sådär dryga 30 år sedan.I Torrevieja går det till så här och jag tror att folk vill ha med sig så mycket. Och för de som har stor packning så använder de “dra maten” och tar bort packpåsen.
   Vad gäller flygrädsla så har jag varit med om ett par rejäla incidenter så jag har varit flygrädd och kan även nu bli det om oväder är i närheten. Flygresan tränade jag bort under åren vi bodde i Kina och fick då bra hjälp av personalen ombord. Jag meddelade alltid att jag var flygrädd och då visst de ju. Och jag vill sitta långt fram i planet dels är det tystare och dels känns det inte så trångt där.
   Kram!

 14. Häftiga bilder på kranförarna, alltid undrat över hur dom tar sig upp , men hur gör dom ifall dom blir kissnödiga? Jättefin skymningsbild på Stockholm new, du lyckades fånga solnedgången från fel håll.

  1. Vi har mest sett när kranförarna är på plats men missat när de tar hissen upp och sedan klättrar på stegen för att nå hytten. Vi har räknat ut att det nog finns någon sorts provisorisk toa här uppe men inte sett den. Vad gäller tiden tar det inte så många minuter att ta sig upp och ner. DE åker ner för kaffepaus och lunch.
   Solnedgången från fel håll blev riktigt bra där med speglingen.

 15. Ett jättebra och intressant inlägg till temat, att apelsiner var ett bär det visste jag inte. Att bära och kånka till stranden ser lite jobbigt ut men jag vet att det brukar vara rätt mysigt när man väl är på plats med sitt pick och pack. Det är fascinerande med lyftkranar och de kan verkligen bära tunga grejor. De som sitter uppe i dem och jobbar är beundransvärda. Jag minns när Höga Kusten-bron byggdes och de hade en lyftkran överst i pylonen, det så verkligen skrämmande ut.

  1. Tack! Jag visste inte heller att vare sig apelsiner, tomater, gurka eller paprika var bär.Och trodde att jordgubbar var det.Så man lär sig. Inser att jag får läsa på mer om vad som är bär. Vda gäller bärandet till och från stranden så är det en vanlig syn. Och ofta upprepas detta även efter lunch. För går man hem eller till en restaurang och äter ska ju allt med.
   Jag tänkte verkligen extra i somras,när vi passerade höga kusten-bron, på hur byggandet där gått till med kranar och allt. Hade ju då länge sett kranarna och kranförarna här hemma. Man får nog inte direkt ha svindel där uppe.

  1. Tack! Jag lärde mig också en del nytt här- bl.a att apelsin, gurka, melon och paprika är bär. Men inte jordgubbar. Får läsa på ytterligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.