Foto

Band – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Band är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla som vill är välkomna att vara med. Vad gäller medverkande bilder är några nytagna och andra hämtade från bildarkivet.

Vemdalen i Härjedalen. Stilsliftarna kommer på löpande band och liftköerna försvinner snabbtSkidresa till  Vemdalen i februari 2020. Och stolliftarna kommer på löpande band så ev. liftköer försvinner snabbt.  

Band

finns det gott om och av en mängd olika slag. Nej då, var inte oroliga!  Jag har “bara  med några varianter och tränar på att begränsa mig. (Och som vanligt så tittar jag inte på andras bidrag innan jag publicerat mitt eget.)

Vemdalen Ett transportband som lift. Ett transportband fungerar bra för de mindre skidåkarna för att ta sig upp. (Här barnbarnet Max i Vemdalen  2014 och han var då 4 år)

Så till ett blått band. Till  ett klassiskt varumärke “Blå Band” som funnits sedan 1951. Kännetecknande för dem är olika såser och och soppor. Vet att jag ibland när vi varit ute och seglat haft med några av deras produkter mer som “nödproviant”. ( I första hand olika soppor.)

Sen finns ju i Sverige ett annat blått band – Göta kanal. Men direkt blått är det inte. Snarare olika nyanser av brunt. Här vid  Göta kanal, i Töreboda, den “gudsförgätna hålan i Västergötland, bodde jag från 1949 till 1959.

Göta kanal, färdigbyggd och invigd 1832 är en 190 km lång  vattenväg.  Kanalen är både grävd för hand och sprängd och tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar den  en 390 km lång vattenväg genom Sverige.  En vattenväg som går från Östersjön till Kattegatt.

Blå band. Ett varumärke med fokus på soppor och såserBlå band – Ett varumärke. 

Nudlar är också band

Här är det nudlar som tillverkas på en restaurang  i Peking, Kina. Verkligen en konst att få till dem. Degen blir rejält bearbetat av nudelkocken och delas när den är klar  i smalare remsor. Nudlar har man tillverkat i Kina sedan 500 f. kr. Nudlar är en sorts asiatisk pasta som är gjord på en ojäst deg och formade till olika band.  Äggnudlar tillverkar man av ägg och vetemjöl. Sedan finns  risnudlar som där  rismjöl ingår och glasnudlar där man använder mjöl från mungbönor. ( Böngroddar vi köper är oftast groddar från mungbönor.)

Peking. Tillverkning av nudlar. Och dessa remsor skärs så småningom till smalare band. Tillverkning av nudlar som vi ska äta på en restaurang i Peking. Degen skärs så småningom till smalare band.

Äldsta barnbarnet Max, här inte tre år fyllda,  äter nudlar på en liten hålet- i -väggen restaurang i Peking. 

Fler band

Flera band.Kasettbandspelare, kasettband och ett videoband. Flera band. En gammal kasettbandspelare, tillika radio, har vi  i badrummet. Dock numer utan kasettband.  Har också sparat några gamla VHS band. Ren nostalgi. Tanken är att de ska in på USB minne.

Band av böcker. Här hela Fogelströms "Stadsserie" om Stockholm. Band av böcker. Här Fogelströms hela “Stadsserie”.

Pärlband – halsband.

Förband. Just detta på benet hade jag under sommaren 2019 .( Skadade mig i samband med en jobbresa till Höga kusten.)

Stockholm. Vitabergsparken. Och ett musikaliskt band. Carl Dyall. Rennnie Mirro och Koachim Bergström tillsammans med Blåsarsymfonikerna.Och visst måste också ett musikaliskt band få vara med. Här en föreställning i “Vitan”- Vitabergsparken; “Vegas i Vitan” Karl Dyall. Joachim Bergström och Rennie Mirro tillsammans med Blåsarsymfonikerna.

Familjeband och fyra generationer. Bilden är tagen 1951 och jag är två år.

Till vänster min mamma, jag, min mormor och min mormors mor.

 

Ordet band fanns med att tolka i Gems Weekly Photo Challenge i augusti 2019  och då var min tolkning så här. Tittade på den när jag postat detta inlägg. Och vissa skillnader blev det.

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans bandtolkningar.

 

54 svar på ”Band – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Dina tolkningar av veckans ord är alltid lika varierade och välgjorda och denna gång är inget undantag. Vilket smart åkband för barn. Ett sådant har jag aldrig sett men så var det inte heller i går som jag åkte skidor senast. Vilken fin bild på dig och kvinnorna i din släkt. Även om du är så ung på bilden så ser man helt klart att det är du. Du är dig så lik över just ögonen.

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Tack! Ja, viss variation blev det ju. Minns detta “åkband” och det var riktigt bra för skidskolan att ha dessa för de små nybörjarna. Max är idag en duktig åkare men roligt att han började i tid och fortfarande tycker det är roligt. Hoppas vi kan få till några skiddagar i vinter. Men det ser mörkt ut.
   Ja, familjebanden fanns och finns kvar men i en annan konstellation. Kul att du ser att jag är mig lite lik. Får nog titta en extra gång på bilden. Jag tycker också den är fin och har sparat den.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Kram

 2. DEt är så roligt att se 4 generationsfoton. Jättefina kvinnor allihopa!
  Jag hoppas kunna få ett 4-generation foto nu i jul.

  (1951 var det år jag reste till USA – 23 år gammal)

  1. Tack, bästa Ruth! Ja, åren har gått och nu är det jag den som är kvar. Men fina minnen har jag från dem alla.
   Håller tummarna för att du får ett 4- generationers foto nu till jul.
   Tänk, år 1951!Jag har tyvärr få minnen därifrån men en del bilder.
   Var rädd om dig och ha det så bra du kan.

 3. Välfylld bred och mycket fin tolkning av band! Barnbarnsbilder får en aldrig nog av 🙂
  Sista bilden av bandet mellan er fyra kvinnogenerationer är mycket spännande. Berör lite extra då jag själv är i farten med att den eviga släkthistorien du vet att renskriva och forma berättelsen med historien om mina 4 generationer ligger framme på skrivbordet.
  Har också fått med mig ljuspunkter bakåt i dina inlägg!
  Härligt Ditte!
  God tisdagskväll med stor kram

  1. Tack, Tove! Ja, en del breda band blev det här. Några ätbara och andra mer till att titta på eller uppleva. Så spännande med din berättelse om fyra generationer. Sände dig och den en tanke när jag tog fram den här bilden. Minns inte min gammelmormor så väl men jag minns henne från några barndomsår.
   Vad roligt att du fått några ljuspunkter med dig från mig. Har haft några sådana i sinnet när jag varit ute.
   Önskar dig också en fin kväll och hoppas vi “snart” kan få ses.
   Stor kram

 4. Varierad och riklig skörd av kopplingar till ordet BAND 😀 Som vanligt är du suverän på att hitta betydelser och bilder.
  Fäste mig särskilt vid det sista fotot på den kvinnliga fyrklövern, så fin 😀 Intressant att se din mamma. Klart du är lik henne också men jag vidhåller att du är mest lik din pappa. Och du är dig lik, hela ansiktet, tycker jag, så fin! Så tycker jag!
  Jag har inte fyra band bakåt på foto, men om jag får barnbarnsbarn så blir det möjligt. Man vet aldrig, jag har ungdomar på 22, 20 och 18 år.
  Vad beträffar Blå band, så kom det ett minne till mig. Mina fastrar och min farbror var med i Blå bandet, egentligen Sveriges Blåbandsförbund, en nykterhetsorganisation.
  Barnbarnsfoton är alltid så härliga!
  Stor kram!

  1. Tack för dina fina tankar. Ja, en del variation blev det och band har ju så många olika betydelser. Roligt att fundera på ord och bild. Visst är jag mest lik min pappa till utseendet men till sättet är det båda mina föräldrar som bidragit. Bilden tycker jag mycket om. Mamma var en mycket vacker kvinna och det var hon ända tills hon avled den 11 december 2002. Tror mina ögon från då påminner om de som finns än idag.
   Jag vet att “Blå Bandet” fanns som organisation men hade inga bilder därifrån. Vilket fint minne du har från detta.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Som vanligt helt underbara tolkningar av temat. Bandnudlar – genialiskt! Det tänkte jag inte ens på. Sedan var det riktigt intressant med transportbanden för minstingarna i Vemdalen. De hade jag aldrig sett heller. Kassettbandspelare plus band och VHS-spelare samt en massa band har min man också sparat i några kartonger någonstans. Några står till och med kvar i bokhyllorna.
  Bilden på de fyra generationerna är ljuvlig. Du är dig såååå lik, din mamma är verkligen vacker och jag förstår att hon inte direkt älskade den gudsförgätna hålan i Västergötland. Å din mormorsmor är otroligt lik Astrid Lindgren tycker jag.
  Som sagt en helt underbar och härligt “spretande” tolkning:-)

  1. Tackar! Funderade lite och en del dök upp i huvudet. Bandnudlar och andra nydlar åt vi mycket i Peking men mina blev inte så snygga.Visst är transportbandet bra som lift för de yngsta. Vad gäller kassettbandspelaren fungerar den som radio i badrummet och trycker man på en lysknappen så går den igång på Radio Stockholm. Men VHS banden ska jag få in på USB minne. Ett par. Resten behöver jag inte. Kul att maken hos dig också sparat en del. Och efterrsom ni har en VHS spelare kan jag förstå det. Vi har det inte. Visst var min mamma vacker. Kan förstå att pappa föll för henne. Mycket humor hade hon och envis som jag är. Bilden av oss fyra ligger i gömmorna och är ett minne jag tycker om. Min mormor betydde mycket för mig och gammelmormor minns jag inte så mycket av. Nej Töreboda var just en gudsförgäten håla och inte lätt för mamma att bo där med mig mellan 1955 och 59 under de år pappa jobbade i Stockholm.
   Ja, en spretande tolkning blev det.

 6. Ja du Ditte…vad säger jag nu då?
  Jo, jag säger att du är helt suverän vad gäller tolkningar och förresten även vad beträffar kontinuiteten på bloggen!
  Jag får faktiskt lite dåligt samvete,
  men nu återgår jag till ditt inlägg!
  Alla dina “band”-relaterade bilder talar till mig, men mest och högst talar den med fyra generationer. Jag kan nästan klistra in den på “min” bild utan att det märks…jag får lite gåshud, återigen.
  Tack och tack igen, du är en sann pärla!

  1. Tack för din fina och uppmuntrande kommentar.
   Nu är det ju inga resor som gäller och det saknar jag ju väldans mycket. Vet att jag inte är ensam om det. Men som den “invalid” jag nu är i princip så är det tungt på flera håll. Men du vet att jag är envis. Riktigt envis och smärttålig.
   Men resorna finns oftast med på ett eller annat sätt i tankarna.
   Jag tycker det är roligt att fundera över ord och betydelser och i nästan alla dessa inlägg så reser jag. Att göra ett inlägg varje dag kan skingra mina tankar och det är viktigt som situationen är nu.
   Jag tycker om oss fyra generationer kvinnor. Starka kvinnor och på olika sätt. Ler lite, för jag antar att mamma fick sätta i min rosett i håret många gånger.Var egensinnig redan som liten. Och envis. Speldosan jag hade i handen var säkert för att jag skulle vara still. Var inte det så ofta.
   Kram

 7. Oj så mycket tolkningar du fick till på ordet BAND, jättefint tolkat! Vem har inte smakat av blå bands olika soppor, bandnudlar, mums.
  Ett band av pärlor, så fint. Per Anders F fina böcker, storband med härliga Karl Dyall och Rennie Mirro!
  Och höjdarfotot på er fyra generationer, ja du är dej lik! Så fint foto på er allihopa!
  Jättefint tolkat. Må så gott
  Kram

  1. Tack! Ja, band kan ju betyda så mycket och många varianter finns det. Kul att fundera på ord och bild. Kul att du också minns och har testat något från Blå Band. Lite nödproviant sådär.
   Föreställningarna i “Vitan” har varit så bar och detta gäng gillar jag verkligen.
   Fyra generationer. Fint att ha bilden. Mycket nostalgi. Och kanske är jag mig lik runt ögonen. Men rosetten satt nog inte kvar så länge…
   Hoppas ni mår bättre. Många tankar
   Kram

 8. Ja band finns de gott om. Din finaste bild på band är det när Max åker på transportbandet.
  Så fiffigt och så söt liten kille. Ja tänk när vi lyssnade på musik på kassettbandspelare, vilket jobb de var när banden trasslade sig 😊 Hela band av böcker var poppis att införskaffa när jag var liten. Har kvar en del böcker i band som mina föräldrar köpte. Jag förvarar dom dock i låder, faktiskt med avsikt att lämna in dem till Röda korset eller likande.
  Men du – jösses jag såg direkt på sista fotot att de var du, du är dig verkligen lik. Bara lite äldre nu.
  Kramiz

  1. Band är det gott om! Verkligen! Transportbandet här som lift var jättebra och barnen kom upp snabbt och smidigt.Idag är han hela 10 år och är en duktig skidåkare.
   Tänkte också på kassettband som gick av eller trasslade men nu är detta “bara” en radio i badrummet. Nu har jag bara kvar band av böcker jag läser och som jag tycker om. Och Fogelströms böcker om Stockholm hör hit.
   Nog är jag betydligt äldre än när bilden togs. Men fint att ha den kvar med fyra generationer. Tror jag är mig lit runt ögonen.
   Kram!

 9. Oj vilken bred tolkning! Mycket genomtänkt precis som vanligt. Jag tycker att du ff har samma kinder som när du var liten underbart kort på 4 generationer. Ha en bra onsdag, den lurar runt hörnet.

  1. Ja, lite brett blev det.Och visst är fotot fint! Tror dock inte det var så lång stund jag behöll rosetten i håret. Har nog aldrig varit min grej med sådant…Kinderna har jag inte tänkt på men ögonen är nog ganska lika. Och jag kan “blänga” rejält. Än idag.
   Ja, snart onsdag…
   Ha det bra du också.

 10. Även om barnbarnen är urgulliga så måste jag utse de fyra generationerna kvinnor till vinnare idag! Så himla fint foto!
  Och visst känner man igen liten Ditte!
  Nudlar gillar jag till skillnad från det vi kallar pasta, där gillar jag bara spagetti, inga tjocka varianter duger, de växer bara i munnen. Glasnudlar är goda i sallad och mungbönsgroddar odlar jag ofta. Nudelmannen var säkert minst lika kvick och rask som pizzabagarna när de snurrar sina degbottnar!
  Du fick med en diger skara band! Kramen

  1. Tack! Visst är fotot av oss fyra generationer fint. Fyra starka kvinnor samlade. Kul att du känner igen mig. Jag tyckte att jag är ganska lik runt ögonen men nu då snart 70 år senare är det mer rynkor.
   Vi åt mycket nudlar i Peking och under resor i Asien. Men inga tjocka. Glasnudlar har jag i sallader och risnudlar också. Köper oftast nudlarna i vår kinabutik i närheten.
   Jodå, många band blev det…
   Kram

  1. Under våra år i Peking och resor i Asien blev det olika varianter av nudlar och även här hemma äter vi en del. Men inga snabbnudlar utan köper i asiatiska butiker. Äggnudlar gör jag ibland själv.
   Fotot tycker jag om och är ett stycke fin historia.

 11. Ännu en braig tolkning! Finaste bandet är nog familjebandet som du har med på flera ställen. Även om barnbarnen är väldigt gulliga så är nog du den sötaste av alla på sista bilden. Gillar gamla bilder och fyra generationer på samma bild är verkligen häftigt!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! En del band i variation blev det. Och roligt att fundera på olika varianter, Jag är också väldigt förtjust i bilden där vi är fyra generationer.Log när jag såg rosetten på bilden och kan tänka mig att den inte blev så långvarig i håret.
   Önskar dig också en trevlig lillördag.

  1. Tack! Fotot tycker jag så mycket om. Ja, band kan vara så mycket och det är roligt att fundera över ord och se bilder framför sig. Mattsons Band tror jag inte finns kvar. Får titta nästa gång jag är i närheten.

 12. Härliga band du visar. Det finns så mycket om man bara tänker till lite. Den sista bilden med 4 generationer är fantastiskt fin! Visst kan man se att det är du, fast det är ett tag sedan!
  PS. Gå med i gruppen WordPress, Sverige på Facebook. Där får du säkert hjälp så du kan publicera bloggen på Instagram! Insta är ju en del av just FB!
  Kramar

  1. Band kan vara så mycket och det är roligt att fundera över ord och sedan i bild. Jag tycker väldigt mycket om sista bilden med fyra generationer. Och ler lite för jag begriper att det var ett tålamodsjobb för mamma att få mig att ha rosetten i håret.
   Tack för tipset! Jag har inte Facebook men Instagram har jag och kunde förut där länka till bloggen men nu kommer följande meddelande upp “Vi begränsar viss aktivitet för att skydda vår community. Berätta för oss om dy tycker vi gjort ett misstag”. Har jag min bloggadress där blockeras mitt konto. Jag har klagat säkert 200 gånger men får inget svar. Och inget händer. Så trist!
   Kram!

 13. Otroligt så många band du hittat! Du är en ordkonstnär av stora mått.
  Härlig vinterbild från Vemdalen, får mig att längta efter snö. Idag regnar det här, hela tiden.
  Fin bild också av fyra generationer.
  Ha det bra!

  1. Det är roligt att fundera över orden och deras betydelse och att tänka i bilder vad som kommer upp. Vemdalen var en fin resa och härligt att vara tillsammans där med alla de”mina”. I år verkar det mer osäkert på resefronten.
   Bilden på fyra generationer tycker jag mycket om men begriper att mamma hade fullt upp med att jag hade rosetten i håret. I alla fall när bilden togs.
   Ha det fint du också.

 14. Vilken variation på band du visar upp. Åkbandet för små skidåkare var perfekt. En nyhet för mig. Håller med Znogge om att dina ögon avslöjar vem den lilla flickan är. Du berättar så intressant om de olika banden. Kram

  1. Tack!En del blev det och då har jag ändå sovrat.Åkbandet som lift för de små fungerade jättebra och smidigt för både skidlärare och de som skulle lära sig åka. Idag är Max en duktig skidåkare och klarar alla liftar. Har tittat extra på bilden och ser också att jag är lik mig runt ögonen. Trots alla år som gått och rynkor som kommit till-
   Fotot tycker jag om och det är ett fint minne.
   Kram

 15. Här är det många olika slags band! Nudlar har jag inte tänkt på i sammanhanget, bra utklurat! En rad fina bilder med intressant text.
  Tack för en trevlig stund! Ha det gott!

  1. Tack! Visst finns det många olika band. Och det är också så roligt att se hur andra tolkat ordet. Nudlar kom upp när jag tänkte på band.
   Ha det så bra du kan!

  1. Tack! Utmaningar är roliga, tycker jag, om det handlar om text och bild- Och jag hade hoppats och önskat mig en i december från dig.Men är glad för alla du haft under året.

 16. En fin blandning av band.
  Det var läckert med åkbandet som barnbarnet åker på. Ett sånt har jag inte sett tidigare men det beror på att jag inte är en slalomåkare. Men däremot känner jag till båda “blåa banden”. 🙂
  Det såg avancerat ut att göra nudlar och inget jag skulle ge mig på att göra. 😉
  Så söt du var på fotot med rosett i håret.

  1. Tack! Och en del variation ble det. Åkbamdet som lift var riktigt bra och det både för barnen och skidlärarna. Idag åker Max vanliga liftar och är duktig på skidor utför-
   Ja, ” Blå Band” som ätbart och kanal finns ju. Minns ätbara Blå Band som nödproviant på segelbåten- Och i fjällen där vi lagade mat på stormkök. (Om inte pappa gav mig lite av försvarets frystorkade varianter. Men goda var ju inte de heller.)
   Nudlarna såg vi då och då göras så här och sedan kokades de en kort stund. Absolut färska-
   Kan tänka mig att min mamma hade fullt upp med att jag skulle behålla rosetten. Var liksom inte ett rosettbarn-

 17. Vilken fin bild på din familj, och så kul att se dig som liten.
  Fogelströms stads-serie ser jag verkligen fram emot att läsa, ska bara läsa klart barn-trilogin först. Är inne på andra boken nu.

  1. Tack! Fotot tycker jag om och att vi är fyra generationer samlade. Bilden är tagen i Norge och jag kan tänka mig att mamma hade fullt upp med att få mig att ha rosetten i håret. Inte direkt “jag”. Och envis var jag redan som liten.
   Vad roligt att du läser Fogelström. Och han har ju verkligen gjort “research” innan böckerna kommit till så mycket stämmer med den verklighet som då var- Jag har läst alla böckerna och tar repriser allt eftersom jag rör mig här hemma på Söder.

 18. Roligt åkband för barn, bandspagetti känner jag till men bandnudlar var något nytt, snacka om längd han fick till. Jag har aldrig kommit längre än till Krigens barn i Fågelströmserien, sen började jag förstå att jag inte begrep ett dugg om platserna och dök för många år sen ned i facklitteraturen, där fastnade jag. Kanske borde ta upp läsandet igen, av serien den skapade ju i alla fall ett intresse. Men du saknar en bok i serien, Stad i bild heter den, gavs ut när serien var färdig.
  Den beskriver med bilder platserna i stadserien, brukar finnas på antikvariat.
  Förband var fyndigt.

  1. Åkbandet här var riktigt bra och underlättade både för barnen och skidlärarna.
   Bandnudlarna kommer i många olika varianter och dessa han gjorde görs smalare. Man kan som gäst bestämma hur man vill ha dem.
   Jag har boken “Stad i bild” . Fick den av min fina bloggvän Ruth, nu dryga 90 år och som bor i Washington. Hon skickade den till mig för några år sedan och den är en verklig skatt. Jag är så glad för den och tittar i den nästan varje dag. (Ruth lämnade Sverige 1952 men hänger med på vad som händer här via svenska bloggar.)

 19. Haha, inte tänkte jag på att Göta kanal kallades Sveriges blå band trots att jag ofta går utmed kanalen. Du har verkligen samlat ihop en massa band av olika slag som illustration till temat! Jag är mycket imponerad. Blå bands soppor har jag ju också smakat, numera blir det mest Varma Koppen. (Med lite grädde och örtsalt.) Oj, vad många bokband jag kunde ha fotat om jag tänkt på det! Men det gjorde jag ju inte…
  Önskar dig en fin fjärde adventshelg.
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Många band blev det och än fler finns. Och jag tycker det är roligt att fundera över de ord vi får att tolka och tänka i bilder. Jag har bott precis vid detta “Blå band”, Göta kanal i 10 år som barn så här finns många minnen.Och senare i livet har jag per båt tagit mig hela vägen från Stockholm till Göteborg per båt och även passerat delar av kanalen. Ja, du bor ju utmed kanalen…
   Blå Bands soppor och annat från dem hade vi med när vi seglade och det var riktigt bra som “nödproviant”.
   Önskar dig en fin vecka och en riktigt God Jul!
   Kram

  1. Den här fotoutmaningen är så rolig och jag ser fram emot den varje vecka. Jag är ju inte alls kreativ men här får och kan jag testa lite.
   Är så glad för att du gett oss orden och möjligheten.
   Kram och många tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *