Foto

Båge – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Båge är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan)  Det är också alltid väldigt roligt att se hur andra deltagare tolkat det angivna ordet. Kreativiteten är stor.

 En byggnad vid Stureplan i Stockholm där nattklubben/baren/restaurangen Spy Bar finns.  Observera de bågfomade balkongerna och fönstren.

 Ordet båge

har som så många andra svenska ord olika betydelser och det beroende på sammanhanget. De betydelser jag först kom att tänka på var en sväng/kurva, en böjd linje, halvcirkel, valvbåge, pilbåge, glasögonbåge och slangordet för motorcykel, “båge”.  Men även regnbåge, triumfbåge och ostbåge dök upp.  Tyvärr hamnade jag idag inte direkt i något kreativt flöde men en och annan båge kan jag bidra med. Bågar som dök upp under gårdagen hemma i Stockholm.

Jag passerade Hallwyllska palatset på Hamngatan.  Och tänk vilken historia denna byggnad har . Detta är ett palats som varit en privat bostad i Stockholm men med stadiga rötter i Hälsingland. Idag är detta ett museum, som är öppet för allmänheten och som förutom familjen Hallwylls historia också ofta har andra utställningar och evenemang. (Kostnadsfri entré till själva museet och mer info om museet och vad som är på gång nu finns i länken)

Hallwyllska palatset. Både valver runt entren, själva porten och nischerna bredvid har formen av en båge. Både portalen runt entrén  och den tunga ekdörren är formade som en båge. Och bågformen går igen i fönsternischerna

Fler “bågar”

Motorcyklar. Men så gott om dessa är det inte nu mot slutet av oktober. Dessa två  hittade jag hemma, i närheten av oss, en svart av märket Honda och en blå Kawasaki. Och varför kallas då en motorcykel för “båge”. Jo, en konstruktion som är välvd mellan två stöd kallas just en båge. (T.ex. triumfbåge)

En båge är också ett slanguttryck för motorcykel. Motorcykel är en annan typ av båge.

Broar kan också vara konsruerade i form av en båge. Här bron över Östgötagatan på Söder. Även broar kan byggas i form en båge. Här en hemma i närheten av oss över Östgötagatan i Norra Hammarbyhamnen

En krök, en böj, på gångvägen i Tullgårdsparken.  (Snett över gatan från oss)

Båge är veckans temaord och här med utsikt från vår balkong i Norrra Hammarbyhamnen finns bågar i variation. Båge är veckans temaord och här med utsikt från vår balkong på Söder, Norra Hammarbyhamnen, finns de i olika varianter. 

Och för att se alla dessa bågar som finns runt om  kan det vara bra med andra bågar som hjälper mig att se bra på nära håll.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

34 svar på ”Båge – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken härlig och varierad tolkning av ordet båge. Just glasögonbågarna är onekligen viktiga för att uppfatta vår tillvaro så klart och tydligt som möjligt. Passande bilder till som vanligt också.

  Kram och ha en bra tisdag!

  1. Tack! Och glasögonbågar fyller helt klart en viktig funktion. Jag har ju mina glasögon när jag läser och skriver och där är de väldigt viktiga.
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Kram

 2. Många bågar =) jag hade tänkt göra som du fota brobågar, men förkylningen satte stopp för att gå till den gamla stenbron och fota. Snyggt tolkat! Ha en bra eftermiddag =)

  1. Några varianter blev det och det är spännande med dessa ord som har så många olika betydelser. Roligt att se alla andras tolkningar.
   Trist med din förkylning. Hoppas de går över snabbt.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 3. När man tänker efter finns det bågar av vitt skilda slag. Kul att du visar så olika varianter. Glasögonbågar kommer man ju i kontakt med dagligen så förhoppningsvis har man hittat några man gillar.
  Ha det gott!

  1. Visst är det så! Och man stöter på dem lite varstans och ofta utan att fundera vidare på det. Jag har en del glasögonbågar som jag löpt i Peking tillsammans med glasögon och har i vissa fall behållt bågarna och skaffat nya glas.
   Ha det fint du också-

 4. Fina bilder och förklarande text till.
  Hallwyllska palatset, där har jag varit, intressant. Jag kommer ihåg att jag tyckte om den pampiga ingången.
  Motorcykel, där har du verkligen fått syn på ett vackert exemplar.
  Ja, vad gjorde man om inte det fanns glasögon. Dom är jag beroende av.
  Härlig utsikt ifrån er balkong.
  Ha en finfin kväll.
  Kram.

  1. Tack! Och visst är Hallwyllska palatset fint. Men jag tänker också på historien och på de sågarbetare som har varit med och betalat detta.Men så var det ju förr med träpatronerna i både Hälsingland och Ångermanland.
   Nu är det ont om motorcyklar så jag hade tur här.
   Och glasögon! Jag behöver dem också och främst när jag läser och skriver.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Här var det stor variation på bågar!
  Vackra Hallwylska palatset – där har jag varit en gång för många år sedan.
  Väl värt ett besök!
  Kreativ lösning på veckans tema 🙂

  1. Ja, några varianter blev det. Men jag tycker inte själv att jag var så kreativ denna gång. Men roligt ändå. Och väldigt roligt att se andras tolkningar är det också-
   Hallwyllska palatset bär med sig mycket historia och jag brukar titta in där någon gång per år och lite extra om det är specialutställningar eller teater. Sommartid är även deras innergård väldigt trevlig.

 6. För min del är båge=motorcykel.
  Maken har kämpat med mc-kort våren/sommaren.
  Klarade det vid första uppkörningen, lycka.
  Han ville ta det med tanke på att vi kör här i Thailand och han är för ung att ha det via sitt körkort.
  På många ställen vill de se körkortet när man hyr, dock ej här i HY, ännu.
  Dessutom om en olycka sker och du ej har mc-kort kan det bli så att du får betala själv för eventuell sjukhusvård.
  En annan tolkning jag precis kom på.
  Chokladen romerska bågar.

  1. Vad roligt att maken är klar med det körkortet. Grattis till honom. Och helt perfekt i Thailand. Vi har det båda på våra körkort och har kört mycket i Thailand där vi alltid hyrt en. Vi tycker båda att det är roligt att köra och man kommer ju fram snabbt och smidigt. J
   Tack! Romerska bågar kom jag inte på. Men jag äter den gärna.

 7. Snyggt jobbat! Tycker det var ett väldigt kreativt inlägg till temat. Ja, det måste jag ju säga då vi tänkt lika kreativt med två bilder som även jag lagt upp;-)
  Balkongerna ovanför Spy Bar kände jag igen direkt, men har faktiskt aldrig besökt innestället. Har nog passerat åldersgränsen där;-)
  Bilden med bron över Östgötagatan med Stockholm 1 är helt suverän. Där möter verkligen gammalt nytt. Vilken snygg kulturkrock!
  Läcker bild som du tagit i skymningen från din balkong, skitsnygg.
  Ja åsså har du en blå och jag en svart båge. Å jag nöjde mig med ett par glasögon;-)

  1. Tackar! Jag tyckte nog att inlägget kändes lite platt och inte så kreativt men en blandning av bågar blev det förvisso. Och visst var vi inne på liknande tankebanor.
   Spy bar har jag besök. I 30 minuter och för länge sedan. Intressant studiebesök. Höjde nog medelåldern markant.
   Såg nu att bilden med Stockholm New och bron på Östgötagatan blev lite av gammal möter nytt. Och mycket så är det ju här omkring.
   Balkongbilden är jag nöjd med. Och en del bågar syns dessutom.
   Ett par glasisar hade ju räckt. Men jag har alla i omlopp så de fanns på samma ställe.

 8. Kanonfina foton allihop med jättefina lösningar. Utsikten från er balkong var ju super och jag tokgillar också Stureplansbilden och Hallwyllska. Bron över Östgötagatan var kanonfin också. Åhh vad jag längtar till Stockholm när jag ser dina bilder 🙂
  Önskar dig en fortsatt fin vecka !

  1. Tackar! Min “bästa” kamera är på lagning och denna är inte lika bra på att ta i ljus om det är mulet. Eller snarare så är det så att jag inte lärt mig inställningarna. Men den får jobba på nu tills den andra kommer tillbaka. Såg först inte att det blev möte mellan gammalt och nytt här vid bron på Östgötagatan. BP hade noterat det. Jag går här så ofta och det är då lätt att man missar något. Utsikten från balkongen och vardagsrummet är verkligen fin om det är klart och i denna blå skymningstimme.
   Tills du kommer hit är du välkommen med i mina bilder.
   Önskar dig också en fortsatt fin vecka.

 9. Du fick verkligen till det med många olika sorters bågar! Snyggt jobbat, både motorcyklar och glasögon fick vara med!
  Gillar den fina bilden från er balkong, vilket ljus och vilka speglingar!
  Hallwyllska palatset står fortfarande på min “att göra” lista, har fortfarande inte varit där.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! Bilden från balkongen tycker jag också blev lyckad och många bågar fanns ju också med. Hallwyllska palatset är riktigt trevligt och man kan via hemsidan se vad som är på gång förutom själva “hemmet” här. Sommartid har de en fin restaurang/bar på innergården. Väldigt trevlig! Rekommenderas.
   Kram och krya på dig.

 10. Det här var en riktigt, riktigt bra tolkning av ordet BÅGE. Jag har dragit på mungiporna flera gånger och även nickat instämmande…och så har jag njutit förstås…av vackra Söder!

  1. Tack! Och jag som först inte alls tyckte att jag fick till det. Men när jag publicerat inlägget så jag att det kanske ändå “höll”. Här är ju tolkningen väldigt fri och det är roligt att se hur andra löser sina tolkningar.
   (Och Gertie! I morgon blir det äntligen av. En resa till spanska Atlantkusten som vi ska se mer av, hoppas vi, per tåg)

 11. Härlig tolkning! Min första tanke var broar … och motorcyklar, men det finns verkligen en hel massa olika bågar! Snyggt jobbat som alltid Ditte!
  Kram

  1. Tack! Ja, en båge/bågar kan vara så mycket och det ser en verkligen när hos andra som är med i temat. Så roligt att se hur ord uppfattas och tolkas.Även roligt att se bilderna till.
   Kram

 12. Båge båge båge och ännu flera bågar – ja, de är det gott om. Bågnar av de och här har du samlat dem bågvis i skön blandning praktiskt och byggnadsteknisk; inte förvånad är jag!
  Bravo ännu en gång 🙂
  Stor kram!

  1. Tackar! Ja, några bågar i variation blev det. Men hittade inte här riktigt den lilla kreativa ådran som ibland finns hos mig. Får leta vidare till nästa gång. Men ett par bågbilder var jag riktigt nöjd med. Är nu på väg in till dig nu för att ta del av din båge/dina bågar.
   Stor kram

  1. Tack och tack! Några varianter blev det. Bågar kan ju vara så mycket. Vi räknar nu med att stanna i Spanien under november men på resande fot bli vi några dagar och beroende på väder. Just nu ösregn och rejäl blåst här vid Biscayabukten.

  1. Tack! Ja, lite variation blev det på bågfronten. Och det finns ju många av dem. Så roligt också att se hur andra tolkat veckans tema.

 13. Hallywska palatset, jag är fortfarande f-bannad på mig själv att jag aldrig gick dit under alla år jag jobbade på Hamngatan. Visst hörde jag det nämnas, o att det var så fint, men jag var ung, stressad och totalt ointresserad av historia och museer…say no more. Du har funnit fina bågar, tänk jag hade inget foto på någon hoj att komma med. Men nu fick jag ju se en. Och alla dessa glasögon med bågar. Jag blandar och ger mellan två par, lite jobbigt för jag glömmer att byta när jag ska gå ut och då snurrar världen.
  Trevlig resa, tack för länken, h ade inte en susning var i Spanien Bilbao låg, när jag jobbade på bank vill jag minnas att vi hade mycket samarbete med Banco de Bilbao. (tror knappast jag brydde mig om att leta rätt på staden då heller)…Kram från pörtet

  1. Jag har varit i Hallwyllska en del under årens lopp men efter mitt resejobb i Hälsingland så ser jag men andra ögon hur sågverksarbetarna finsnsieat en hel del av detta palats. Och mycket historia finns i det. Helt klart. Och läste du via länken till mitt inlägg så har du ju varit här med mig. Banco de Bilbao finns och nu vet var staden ligger också.
   Många bågar av skilda slag finns och jag tycker alltid det är så roligt att se andras tolkningar. Ett ord och det blir så olika.
   Kram och natti från ett regnigt och blåsigt Spanien vid Atlantkusten.

 14. Fin tolkning, gillar hur du fångar Stockholmsmiljöerna, fasaden på Spybar är grym. Tack för påminnelsen Hallwyllska palatset har jag tänkt besöka länge, pampig ingång. Men det lär även innehålla saker som var före sin tid när det byggdes, som hiss och centraldammsugare.

  1. Tackar! Ja, Hallwyllska palatset är värt ett besök och på flera sätt- Just att det var en otroigt exklusiv privatbostad för två personer och sedan allt annat som verkligen var före sin tid. Modernt innan det var det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *