Foto

Bädda – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bädda är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden i årets tolkningar är verb och det är helt fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk finns  ovan, är temaorden angivna veckovis för hela året.) Bilderna är till största del från arkivet men även några nya finns med.

Uppbäddat på en kryssning ombord på fartyget Birka Stockholm-  Är verkligen förtjust i dessa större hytter med stora fönster och en del av det där “lilla extra”. Pandemin bidrog till att fartyget nu ligger i Mariehamn på Åland och inväntar sitt öde.

Veckans temaord är bädda

och då tänkte jag först på detta med att bädda sängar. Men tankarna hamnade också på att bädda för något; att skapa förutsättningar för något, att förbereda  och att bädda in något.

Köpenhamn. Hotell CitizenM. En säng på 2x2 m måtte vara kämpig för personalen att bädda. Här i Köpenhamn hotell Citizen M var det bäddat och sängen var dessutom fylld av ballonger. Sängen var 2×2 meter så det var gott om plats. Kan tänka mig att det var knepigt för den personal som skulle bädda den. Ett hotell att rekommendera och med perfekt läge vid Rådhusplatsen 

Hit till Köpenhamn hade dotter Helen bjudit mig ett par dagar i samband med att jag för ett par år sedan fyllde 70 år.

Här i Torrevieja passerar jag nästan dagligen butiker som säljer sängar av olika slag . Ibland står de färdigbäddade i skyltfönstren och ibland får man själv tänka sig hur en bäddning kan se ut. Många spanska sängar är i mitt tycke smala. Här tänker man sig sig att två personer ska samsas på en säng med en bredd av 1.40-1.50 m.

Torrevieja. Ett förslag på hur man kan bädda en säng. Denna är 1.45 cm och tänkt för två. Ett förslag på hur man kan bädda såg jag i en butik i Torreveija där man sålde sängar. Och många olika varianter av bäddningar fanns med de lämnar jag därhän-

Här i den spanska “stugan” i Torrevieja har vi en hörnsoffa som också är en bäddsoffa.

 

En soffa –

En soffa som är en bäddsoffa och som man lätt kan bädda upp till en bra säng, -som plötsligt blir  till en säng. Och för att bädda den är det bara att ta fram madrass och sängkläder som förvaras  i själva bäddsoffan.

En annan typ av bädd

kan man hitta i en liggvagn. Här är vi på väg med tåg från Peking till Lhasa i Tibet. En resa som var beräknad till att ta 48 timmar.

Peking till Lhasa med tåg. Personal kom för att bädda våra sängar ett par gånger om dagen. På tågresan från Peking till Lhasa kom det personal för att bädda sängarna men på tåget var också sängarna där vi , när vi inte sov, tillbringade tid att sitta. Här är det maken som ordnar med frukost till oss andra.

För ett par år sedan låg jag nerbäddad här i Torrevieja på det privata Quironsjukhuset i några dagar. All service plus ett stort enkelrum ingick.  Nästan hotellkänsla.

Året är 1981 och vi är på Sri Lanka i fyra veckor. Här har vi bäddat varsin babylift  till våra pyttesmå tvillingdöttrar, knappt tre månader gamla. Och jag är en överlycklig mamma och en lika lycklig pappa är med.  Snart skulle också en lång flygresa hem till Sverige börja .

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

40 svar på ”Bädda – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Kul med ballogbäddning, svarta ballonger är coolt, men om man vrider sig i sängen så lär det smälla. Sista bilden var jättesöt.

  1. Hotellet i sig var verkligen personligt som den här kedjan är. Men vi tog bort ballongerna innan det blev dags att sova.
   Visst är sista bilden fin. Tänk så fort åren gått ändå.

 2. Idag behöver vi ìnte bädda. Lämnar de sköna hotellsängarna efter en god natts sömn.
  Det är så olika vilka sängar man stöter på då man sover på hotell. Och viktigt att de är bra.
  Fina bäddbilder! Så praktiskt att bli tvillingföräldrar! Kram!

  1. Skönt att ni slapp bädda. Och visst är det viktigt med bra sängar både på hotell och hemma. Tror att många hotell idag satsar på bra sängar, men det kan ju variera en hel del.
   Väldigt roligt att ha förmånen att få bli tvillingförälder.
   Önskar dig en fortsatt fin resa.
   Kram

 3. Underbara bilder och text därtill 🙂
  Sista bilden är så mycket kärlek. Vilken lycka <3
  Att åka sovvagn på tåg är speciellt. Det tycker jag som inte gjort det mer än ett par gånger. Det var på en resa mellan Uppsala och Abisko vi hade sovvagn. SÅ mysigt!
  Önskar dig allt gott denna härliga julidag. Kram

  1. Tack! Ja, sista bilden är fin och förenat med så mycket lycka och glädje. Och flickorna var så pyttesmå. Mindre till storleken än ofta svenska nyfödda barn och var då nästan tre månader.
   Nattåg har jag åkte en del från Stockholm och till Riksgränsen och en del i Europa. Men mest spektakulärt var tågresan mellan Peking och Lhasa.
   Är nu på flygplatsen och väntar på avresa hem till Stockholm. Känns bra och kanske lite svalare.
   Ha det fint du också.

 4. Snygg tolkning med många bäddar av allehanda slag 🙂 Jag fick en stor längtan till att kryssa, men till Quirón-hotellet längtar jag inte, även om det är väldigt bra ändå.

  Just det faktumet att dubbelsängarna här i Spanien ofta är väldans smala gör att vi väljer alternativet “två enkelsängar” om det alternativet finns när vi tar in på hotell. Oftast är dom rummen där det är två sängar lite större också – en bonus, liksom 🙂

  Ha det gott!

  1. Tack! Och bäddningar kan verkligen se olika ut och några varianter bjöd jag på. Quironsjukhuset var bra men inte riktigt hotellstandard.TRor det dock är svårt att hitta bättre i sjukhusklassen- Och sängen var inte den mest bekväma med “plast” i. Men jag var väldans nöjd. Så gör vi också här i Spanien när det gäller hotell för de smala dubbla varianterna är inte direkt så bekväma. Jag vill ha gott om plats.
   Ha det fint ni också.

 5. Härliga bilder och varierande bäddbilder.
  Det är intressant att se hur olika det kan vara på olika hotell, då det gäller sängar och bäddning.
  Vilken fin hörnsoffa ni har och så praktisk. Fast jag kan då inte se hur det gick till då det blev en säng. Trolleri.
  Mysiga små tvillingar, så otroligt små.
  Du sitter och jobbar, även på sjukhuset. Fin bild.
  Ha det bra och varm kram till dig.

  1. Tack! Och visst är det roligt hur bäddningar kan skifta på olika hotell. Och sängkomforten. Vad gäller hörnsoffan som blir till en bädd så drar man ut en del i den Långa delen. Väldigt smidigt och sängkläderna förvaras i en låda under den kortare delen. PÅ sjukhuset har var datorn och böcker ett bra sällskap och jag skulle ju resejobba hemma så bra att läsa i fakta.
   Ja, döttrarna var pyttesmå. Minns så väl just denna stund. Lycka!
   Tankar och en stor kram till dig

 6. Oh vilken härlig bild på dig och dina två döttrar! Ja du tiden rinner iväg!
  Visserligen har jag ganska nyligen varit på en mini-kryss, men det suger i magen när jag ser hytterna, färdigbäddade och fina.
  Hahaha! Spanjorerna håller kärleken levande med smala sängar, det finns ju en del att göra där! 😉
  Kramar

  1. Tack! Och, tänk att jag minns denna stund så väl. Den är väl bevarad i mitt hjärta. Väntar på mer från er minikryssning och kan tänka mig att den var trevlig-
   Ja, spanska sängar är ofta smala men idag finns ett betydligt större utbud. Bra så, kan jag tycka. .
   Kram

 7. En av fördelarna med att bo på hotell är att man slipper bädda sin säng. Ofta är sängarna väldigt bra men i vissa länder är de onödigt hårda. Du visar många fina bäddar men bäst är den med tvillingflickornas babyliftar! Så rörande små flickorna är!
  Ha det gott i värmen!

  1. Visst är det! Instämmer helt i att en del länder och hotell har andra preferenser när det häller sängar än de jag har.
   När jag bäddade babyliftarna var det med stor lycka och en tår i ögonvrån. Och de var verkligen pyttesmå.
   Tack, är nu på väg hem till Sverige och det känns bra.

 8. Den sista bilden är min absoluta favorit. Tyvärr är det inte så länge man får bädda åt bebisar…de växer så snabbt. Jag vill ha en bred säng och inte ligga och trängas som i den spanska du berättar om. Det är kul att jämföra olika hotellbäddningar. På ett hotell i Tyskland hade de ett speciellt stuk på huvudkudden som såg så kul ut. Kram

  1. Tack! Ja, min också. Minns så väl den dagen och det tillfället. Ja, visst växer bebisar snabbt men minnena har vi kvar.
   En bekväm bred säng vill jag också ha och det har i och för sig nu även blivit mer vanligt i Spanien med bredare varianter. Men bokar man hotell kan det vara bra att be o två enkelsängar för mer plats.
   Visst är det roligt att se olika bäddningar och nu har jag noterat att överkast oftast inte finns. Ibland kan man också få välja typ av kudde.
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   kram

  1. Tack! Ja, den spanska bäddsoffan är perfekt och smidig. Dessutom skön att sova i och lätt att bädda. Bara att dra ut den och sängkläderna förvarar man under den kortare delen. Och visst är en bäddsoffa praktisk.
   Ja, detta att bädda en babylift är nog ett fint minne vi har med oss .
   önskar dig en trevlig tisdag.

 9. Så fin tolkning av ordet bädda!
  Sista var ju näpet och gulligt och vilken lycka <3
  Bästa förutsättningarna är ju såpass nyfödda som era tvillingar.
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, bädda kan man göra på olika sätt. Sista bilden är en favorit,minns såväl dagen som tillfället än idag.
   Så viktigt att resa och hämta barnen och vistas en tid i det land där de är födda.För det blir ju en livsresa. Och för oss en fantastisk resa på alla sätt.
   Stor kram

 10. Smart med bäddsoffan i er sommarstuga, enkelt att göra om soffan till en säng. Minns ballongerna i sängen i Köpenhamn, en trevlig överraskning! Visst är det konstigt att dubbelsängarna är så små vid medelhavet?
  Sista bilden är ändå heeelt fantastisk, vilken lycka med de två små tjejerna!! Tiden går fort!
  Hoppas ni haft en behaglig resa hem till Stockholm och att ni har behaglig “värme” i lägenheten!
  Må så gott!
  Kram!

  1. Hörnsoffan/bäddsoffan i den spanska stugan blir lätt till en skön säng och är praktisk. Bra att sitta i är den också. Dubbelsängen i Köpenhamn på 2×2 m var bäddad och fylld med ballonger och de fick vi ju ta bort innan det gick att sova. En fin resa var det och ett urläckert hotell.
   Ja, dessa smala sängar som ofta finns runt Medelhavet är ju ingen hit och de finns ju både i hem och på hotell. Ofta är de också ganska hårda. Men precis som mycket annat är ju sängkulturer olika runt om i världen-
   Sista bilden minns jag så väl. Lycka! Och tänk så små de var. Mindre än många nyfödda svenska barn och här var döttrarna ca. tre månader och vägde lite mer än 3 kg.
   Nu är vi väl hemma och har suttit på balkongen och ätit middag och sedan blev det fotboll. Och helt klart skönt med bara +24.
   Kram

 11. Sista bilden slår allt! Vilket minne:-) Å Helen och Liv var verkligen pyttesmå. Men som tur är har de vuxit till sig sedan dess:-) En helt underbar bild!

  Gillar även din bäddsoffa i Torrevieja. Den är snygg och dessutom funktionell i fall ni får besök. Smart:-)

  PS. Landssorg i Spanien ikväll antar jag efter Spaniens sorti ur EM. Mina spanska grannar är totalförstörda. Jag och en annan granne höll på Italien, men vi jublade diskret;-) I just den här matchen var Spanien faktiskt det bättre laget. Men sett till hela turneringen var Italien bättre – enligt mig alltså. DS.

  1. Tack! Visst gör den! Ja, döttrarna var verkligen pyttesmå. Minns denna dag så väl.
   Bäddsoffan i Torrevieja är fukktionell och bra i reserv om någon kommer ett par dagar. Riktigt bekväm att sitta i och har testat att sova i den och det var också helt ok. Huset är ju litet så man får tänka funktionellt.
   Såg matchen igår och den var ju riktigt spännande. Men jag tycker alltid det är trost när just straffar ska avgöra. Jag håller helt med dig om att Italien spelat bättre i turneringen. Men just igår var Spanien riktigt bra.
   Spännande i kväll. Håller på Danmark men det kan bli knepigt.

 12. Levererade ju sängkläder och hämtade på olika hotell när jag en kort tid arbetade på en tvättfirma, mycket sängkläder blev det ju och ganska ofta hittade man telefoner eller annat som hotellgästerna glömt i bädden.
  Av detta lär man sig att alltid bädda själv när man bor på hotell, eller åtminstone kolla en sista gång innan man lämnar rummet 😉

  Bäddsoffa är ju alltid bra att ha, helst så att man får gott om plats men man får väl inte ha för höga krav antar jag, men bra att ha är det ju.

  Ha nu en fin Onsdag Ditte.

  1. Just detta med att lämna kvar, glömma, saker på sängen har hänt mig också.Lätt hänt. Vis av erfarenheten tittar jag nu extra noga.Sofan/bäddsoffan i Spanien används mest som soffa men blir en bra reservbädd för en natt eller två. Huset är litet så dubbla funktioner här blev bra. Och man sitter helt ok i den.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 13. Sista fotot tar andan ur mig. När jag var barn bestämde jag av någon konstig anledning att min dröm var en massa barn. Men, de skulle jag inte föda själv utan jag skulle adoptera från olika länder där barnen inte hade det så bra.
  Nu blev det aldrig så, men jag tycker fortfarande att tanken var god. Kram

  1. Tack! Jag minns så väl denna dag och när detta foto togs.Och dessa pyttesmå flickor var nu våra döttrar. Nu har det gått 40 år men minnet är fortarande väldigt starkt när vi bäddade dessa babyliftar och några dagar senare påbörjade resan till Sverige.
   Visst var din tanke god. Absolut!
   Kram

 14. Heisann, det med å bädda for noe, gjøre forberedelser, var nytt uttrykk for meg. Du har i alle fall mange alternativer å by på. Denne ukas utfordring er vanskelig, synes jeg. Kanskje jeg får en ide i morgen før tida løper ut!
  Ha fine sommerdager, klem

  1. Våra språk skiljer sig en del åt men vi har ju stor frihet att tolka som vi vill. Du kommer säkert på något.
   Önskar dig också fina sommardagar.
   Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *