Stockholm Trevligheter

Att träffas- I gott sällskap – Vänner, böcker, god mat och dryck

I går var det dags att träffas i bokklubben “The Beijing Ladies” och det gjorde vi denna gång hemma hos L här i Stockholm.  (Namnet kommer av att vi alla träffades under de år vi bodde i Peking och har sedan vi flyttat hem fortsatt att ses) Och som vanligt blev det några väldigt trevliga timmar i sällskap med fina vänner, böcker, god mat och dryck. För min del blev det också besök i kvarter där jag varit ganska sporadiskt och det är alltid roligt att vidga vyerna.Visserligen är jag bra bevandrad i Stockholm men det finns för mig nya gator och områden att upptäcka. Så blev det igår.

Stockholm. Karlaplan. På väg att träffas i bokklubbenKarlaplan på Östermalm i Stockholm. På väg att träffas i bokklubben.

Dags igen att träffas

för bokklubb. Vi brukar ses var fjärde till sjätte vecka, men med paus över sommar och jul. Nu var det en månad sedan vi sedan vi hade bokträff och då på Söder i Stockholm. Även då var det en god kombination av lunch och böcker.  Jag tog tunnelbanan från Södermalm till Karlaplan som ligger i stadsdelen Östermalm. Två stadsdelar som förr i världen var väldigt lika varandra.

Båda låg “utsocknes”, för själva staden, Stockholm, var bara det som idag heter Gamla stan. Både Södermalm och Östermalm var miserabla områden med stor fattigdom. Östermalm hade förr namnet Ladugårdsgärde och här spred sig snabbt olika smittosamma sjukdomar. (Likheter mellan stadsdelarna har jag berättat om i länken ovan)Östermalm började i slutet av 1800-talet anta en helt annan karaktär och med pampiga hus. Södermalm däremot kom att mer förbli en arbetarstadsdel. (Nu och sedan många år tillbaka är det däremot är det väldigt “trendigt ” att bo på Söder. Och en levande stadsdel är det förvisso.)

För mig nya kvarter

Jag hade en promenad på 10 minuter från tunnelbanan och till den adress dit jag skulle.Och jag passade på att gå långsamt och titta på fasader och portar. Och även här i kvarteren slog det mig hur “grönt” det är. Visserligen har träden förlorat sina löv men tanken på grönska finns.

Här Lützengatan. Hade aldrig gått här tidigare men känner igen namnet. Gatan är uppkalla efter staden Lützen och ingår bland de gator som i början av 1900-talet fick historiska namn. Kung Gustav II Adolf dog ju här den 6/11-1632

Passerar “Tysta gatan”. Här finns en del kontor men det finns också hus för en familj . Även några ambassader finns längs gatan.

Östermalm består av flera olika delar och en av dem är  “Lärkstan”.Även där finns det gamla hus där förr också bara en familj bodde trots att de var jättestora.

Jag är på rätt gata nu och ska bara leta reda på rätt nummer. Detta är heller ingen gata jag varit på tidigare.

Jodå, jag kom rätt och kom in i porten. Blickade mot den grönskande innergården. Och den är verkligen grön trots att det är november.

Böcker, prat, god mat och dryck

Roligt att ses igen. Och genast var samtal om böcker i gång.

Delar av bokklubbsgänget samlat över gott bubbel och goda tilltugg. Kurstader med skagenröra och fröknäcke med ost och päron.

Värdinnan lägger sista handen vid maten.

Vackert dukat lunchbord. Och prefekt med ett runt bord.

Verkligt god lunch. Och att träffas , kombinera god mat med böcker är något jag uppskattar. Så trevligt att träffas igen. Och så mycket gott vi blev bjudna på: Ostpaj, lax och väldigt god blandad sallad inklusive “allt” .

 Efter kaffe med “Sverigekaka”, en sorts sockerkaka,serverad med blåbär, hallon och vispgrädde var det dags för böcker vi läst eller lyssnat på.

Några av våra boktips

(Har länkat till förlagen för mer läsning om böckerna)

“De osannolika systrarna Soong” av Jung Chang (Kvinnor i kinesisk historia. En fascinerande och gripande bok)

“Vad är konst” – Ernst Billgren

“De bortglömnda namnens bok” av Kristin Harmel (Paris, andra världskriget, barn,)

“I dina händer” av Malin Persson Giolito

“Drömmarnas flod” av Elisabeth Nemert

“Fråga aldrig om Marianne” a Caroline Neurath

“X” av Pascal Engman (stark deckare)

Kokain av Pascal Engman (stark deckare)

Havsörnens skrik av Karin Smirnoff (deckare och fortsättning på Milleniumserien)

Dags för oss att skiljas åt efter några timmars fin samvaro. Jättetrevligt och väldigt gott. Och i januari är det dags igen för ny bokträff.

Stockholm. Östermalm. Och att träffas här i denna miljö är en fin upplevelse. Skymningen börjar sänka sig och vi skiljs åt. Alltid så fint att träffas. Stort tack!

35 svar på ”Att träffas- I gott sällskap – Vänner, böcker, god mat och dryck”

 1. Vackra gamla hus. Ser stillsamt ut på gatan. Inte det storstadsbrus som man tänker, då man tänker på Stockholm.
  Runt bord! Toppen. Vi har ett runt och ett ovalt. Båda funkar bättre än fyrkantiga….
  “I dina händer” har jag läst. Den ska väl bli film . Stark bok. Hon är duktigt. GWs tös.
  Mariannboken, ska jag kolla upp… och deckare X… samt milleniumsseriens fortsättning. Tack för tips! Kram

  1. Visst är det! Just på dessa gator hade jag inte tidigare gått på. Så lite premiär.
   Här i kvarteren är det så lugnt och även mycket grönska. Även innergårdarna grönskar
   Ett runt bord är ju toppen. Skulle också vilja ha det hemma. Allra helst med en utdragbar skiva i.
   Roligt att både prata böcker och en hel del annat.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Så roligt att strosa här och just dessa gator var för mig en ny bekantskap Tog god tid på mig.
   Det blev en supergod lunch, mycket bokprat och en hel del annat prat.
   Och det är verkligen roligt att vi håller kontakten.
   Önskar dig också en fin kväll.

   1. Hej Ditte! Är det ok om jag “lånar” en bild av dig för mitt minnes skull? Jobbade i många år på Tysta gatan, idag är huset en bostad igen. Rätt, fel med arbetsplatser som inte nyttjas dygnet runt i så speciella kvarter.
    Billgrens bok ska kollas upp, en av mina favoriter…

    1. Hej, Solan!
     Du får så gärna låna bilden.(OM den inte blir bra när du lånar den, så kan jag maila den till dig.) Bara roligt att bilder kommer till användning på ett eller annat sätt. Väldigt fina kvarter och jag strosade i sakta takt för att se mig runt.
     Roligt att höra att du arbetat här på Tysta gatan
     Billgrens böcker om “Vad är konst” är riktigt givande och skrivna med humor.
     Ha det gott

  1. Det var det! Så roligt att vi fortfarande, efter alla år, träffas och pratar böcker. Ja, mycket annat också.
   Värdinnan med make bor i en fantastisk etagelägenhet i Göteborg dit vi åkte på bokklubb för några år sedan. Nu har de köpte en “lya” här som är jättefin och har som övernattningslägenhet i stället för att bo på hotell. Och “lyan” är så smakfullt inredd.

 2. Så trevligt att träffas och prata böcker tillsammans och säkert blev det en hel del annat prat också. Så god mat på det dessutom.
  “De bortglömda namnens bok” har jag precis läst och tyckte den var bra.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Lika trevligt som vanligt och väldigt gott blev det. Och visst blev det en hel del annat prat också. Hör till.
   Vad roligt att du läst “De bortglömda namnens bok” . Jag har den på tur när jag är färdig med X av Pascal Engman.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Vilka härliga bokträffar du är på ser riktigt trevligt ut med god mat o bokprat så kul och stan är så fin och skulle vi få för oss att flytta till stan så ligger östermalm varmt till hos oss:) kram

  1. Våra bokträffar är verkligen trevliga och ger så mycket på flera olika sätt.
   Just här i kvarteren hade jag inte tidigare varit. Värdinnan med make bor numer i Göteborg men har detta som övernattningslya här i stan i stället öfr att bo på hotell. En jättefin “lya” !
   Östermalm är trevligt men tyvärr ganska dött den varmare årstiden.
   Kram

 4. Du är verkligen bra på att kombinera trevligt umgänge med kultur eller annan aktivitet. En bokcirkel kanske kunde ge mig en knuff att återuppta bokläsandet som blivit lidande pga arbete och annat.
  Så skoj att ni håller kontakten sedan Pekingborna och vilken smaklig lunch ni fick, ser riktigt gott ut!

 5. Vilken trevlig dag, god lunch i goda vänners lag!
  Har just läst ut ” I dina händer”, en tuff bok att läsa….
  Nu vidare mot jobbet…
  Ha det gott!
  Kram

  1. En lyckad dag med “all inclusive” “I dina händer har jag läst”. Rekommenderar även “Kokain” och “X” av Pascal Engman. Så bra.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   Kram

 6. Du är verkligen bra på att kombinera trevligt umgänge med kultur eller annan aktivitet. En bokcirkel kanske kunde ge mig en knuff att återuppta bokläsandet som blivit lidande pga arbete och annat.
  Så skoj att ni håller kontakten sedan Pekingtiden och vilken smaklig lunch ni fick, ser riktigt gott ut!

  1. Bokklubben tillför så mycket. Vi har våra fina minnen med oss från tiden i Peking och samtidigt är vi här och nu. Roligt att ses och både prata böcker, prata om livet, äta och dricka gott.
   Jag har alltid numer en bok jag lyssnar på och en fysisk bok. Och då av olika karaktärer. Men visst är det så att läsandet kan gå och komma i vågor.
   Jag lyssnar ofta om jag åker t-bana eller rör mig i stan. Men är jag i skogen så är det fokus på annat.

 7. Hyreshus ser ibland så trista ut, men alla du visar här har sån charm. Kanske för att de inte är nybyggda. Jag förstår att det var en trevlig träff. Så kul att ni fortfarande håller kontakt. Kram

  1. Här är i kvarteren där jag var är husen från början av 1900-taöet och har verkligen sin charm. Och det är lugnt och grönt runt om. Just dessa kvarter hade jag inte tidigare besökt så jag tog god tid på mig.
   Jag är så glad över bokklubben och den ger så mycket på olika sätt. Och visst är det roligt att vi fortfarande har kontakt.
   Kram

 8. Trots att Stockholm knappast är en av världens största huvudstäder, så finns det alltid något nytt att upptäcka. Det gäller alla stadsdelar. Men Östermalm är lite speciell, då det är många gator son “strålar samman” vid en park eller en rondell. Kul att du hittade och hade en så trevlig “boklunch”.
  Några av böckerna står på min lista, men jag väntar på pocketversionen.

  1. Boklunchen med vännerna blev jättegod och trevlig. Och mycket bokprat blev det och annat också.
   Just i dessa kvarter hade jag inte varit tidigare så det blev lite extra att titta på.
   Har läst flera av böckerna. Just nu är det X av Pascal Engman. Så bra. Även “Kokain” av honom rekommenderas som deckare.

 9. Läste att Smirnoff skriver en fortsättningstrilogi på Millenniumböckerna. Hennes sätt att skriva gillar jag. Tidigare gillade jag också Nemert men hon har fallerat. De senaste böckerna hon skrivit har inte fallit mig i smaken, de har blivit för mycket feel-good-böcker för mig. Har inte lärt mig att lyssna på böcker när jag är ute o rör på mig, gör det bara när jag sitter och målar, då kan jag koncentrera mig på texten.
  Vilken himla mysig träff och maten såg kanongod ut!
  Kram

  1. Jag har ännu inte läst Smirnoffs bok men ska göra det. I vår grupp var tankarna lite olika. Och det är intressant i sig. TYcker som du att Memerts böcker fallerat.
   Jag är så glad för vår bokklubb och vi hinner ju med att parat en del om livet också.
   En fin eftermiddag blev det och väldigt god mat.
   Kram

 10. Otroligt roligt att ni fortfarande träffas under mycket trevliga former. Mat, prat och böcker. Kan inte bli bättre när man har gemensamma minnen.
  Tack för boktips. Jag ska ladda ner några från biblioteket när jag läst ut den bok jag håller på med!
  Kramar

  1. Jag är så glad för våra träffar och de ger mycket annat också förutom bokprat-
   Vad roligt om vår lista kunde ge lite tips.
   Ha det gott.
   Många tankar.
   Kram

 11. Vilka vackra kvarter! Innergården kanske är extra skyddad så det blir ett litet mikroklimat där som gör att det fortfarande är grönt? Maten ser jättegod ut också. Har faktiskt inte läst någon av böckerna.

  1. Kvarteren här är så fina och roligt att strosa här. Just här på gatorna hade jag inte varit tidigare så de blev en ny upptäckt och en fon upplevelse.
   Våra bokträffar är så trevliga och givande och det på olika sätt. Och vi har alla en gemensam bakgrund från Peking där vi träffades.
   Vi läser olika böcker och presenterar dem för varandra men rätt som det är har vi läst samma bok. Och eftersom vi tipsar varandra kan det bli samtal om böckerna i olika omgångar.

 12. Tack, bilden helt ok, ska bara ha den i mitt lilla arkiv.
  Väldigt vackra gator runt Karlaplan, men vi såg rätt feta råttor på innergården ibland! 👀

  1. Så bra, att det funkade med bilden. Ja, lan tänka mig att råttor kan trivas på innergårdarna. Tursamt nog så vi inga.
   Trevlig helg

  1. Roligt både att prata böcker, få tips och även prata om livet. Och mat och dryck var toppen. En jättetrevlig lunch. En långlunch.

 13. En fin vandring i en trevlig stadsdel, så stilla i jämförelse med centrum. Vackert är det där. God mat och gott sällskap över diskussioner om böcker som har lästs. Kan det bli så mycket bättre? Jag känner igen några titlar som jag har läst men några noterar jag som vanligt och lägger till på min läsa-bok-lista och hoppas jag får tag på dem.

  Kram

  1. Jag kan mitt Stockholm bra men just dessa kvarter var nya för mig.Någon brådska hade jag ju inte, utan kunde titta noga.
   Vår bokklubb är så trevlig och det blir en del part om livet också. Givetvis samtal också om böcker. Och i sällskap med god mat och dryck blir det än trevligare.
   Roligt att du fick några boktips.
   Kram

 14. Tysta gatan, Lärkstan , husen och bakgården, jag fröjdar mig! Goda maten, praten och skål därtill!
  Just så blev det ja att Smirnoff tog Milleniepinnen! Kom helt av mig på de böckerna, den sista blev den första av Lagerkrants.
  Billgren ser jag på listan 🙂
  Engman därtill!
  Så ser jag de fyra tavlorna av kvinnor och blir nyfiken. Tavlan på väggen bredvid också, är det dansare på den?
  En fin dag!
  Varm kram o trevliga lördagen tillönskas!

  1. Så fina kvarter här och roligt att komma till dessa gator där jag faktiskt inte varit tidigare.
   Bokklubben är så trevlig och det blir också förutom bokprat också prat om livet.
   Roligt att vi också kan ge varandra boktips.
   Tavlorna är så läckra!
   Nej, tavlan bredvid kunde varit dansare men det är fåglar.
   Många tankar till dig.
   Trevlig lördag.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *