Resor i Sverige Resor utomlands

Att resa – Några upplevelser och tankar

Att resa är något jag gjort i stort sett sedan jag föddes för sådär en 70 år sedan. Och då var det resor till och i Norge som ständigt var aktuella. Norge var mammas födelseland och min pappa jobbade delvis där. Så resorna dit blev en del av vardagslivet. Resandet har fortsatt genom åren och idag har jag besökt alla världsdelar och ungefär 57 länder. Men vad har jag verkligen,  mer på djupet, tagit med mig vidare. Och vad är det som fortfarande gör att resandet känns berikande.

Min tankebänk i Torrevieja. Här sitter jag gärna och funderar och igår när jag satt här handlade tankarna om att resa.

Att resa

innebär så mycket och exakt vad en resa betyder för någon är ju väldigt individuellt. En kort resa på hemmaplan kan tillföra väldigt mycket likväl som en ”mellanlång” eller längre. Önskningarna , förväntningarna och möjligheterna är så olika. Och att resa överhuvudtaget? Vad ger det? Svaren kommer att bli många och skiftande. Vi tycker ju så olika. Resa kan man göra även utan att direkt fysiskt förflytta sig. Och att ta till vara den tillvaro och  den närmiljö som finns hemma i närområdet kan också vara att göra en resa.

Att sitta vid havet och fundera rensade mina tankar en hel del och fick mig att fundera över vad spm är viktigt öfr mig när dte kommer till att resa.

 

Jag läste ett par bloggvänners inlägg om tankar kring resor och resande och kände igen mig själv i mångt och mycket. Och i båda inläggen.  Gertie – Worldwide funderade på ”Vad triggar dig vad beträffar resande” ”Vad får dig att tappa andan, att känna att hjärtat tar ett extra slag, att känna smaker, dofter och den där lilla extra kittlingen”-

Travel Anna  skrev i augusti 2018 ett inlägg som handlade om att återvända till samma resmål och att inte räkna länder. Tänkvärt! Vad är viktigt om och när vi reser.

Att resa på en längre kryssning i okända vatten. Kan det vara något?Att resa på en kryssning till Alaska – Kan det vara något?

Upplevelser och erfarenheter från att resa

har jag gott om. Och vad är det jag minns mest och vad har påverkat mig på ett sätt som jag tagit med mig vidare i livet. Svaren är inte helt givna. Men när jag satt här på min bänk vid havet så bestämde jag mig för att se vilka 10 resor  som först kom upp i huvudet. Utan inbördes ordning blev det följande. En sak finns med, gemensamt för dem alla;  att tiden att ta in det jag upplevt  på plats alltid funnits.

1. Resan till Sri Lanka i mars 1981 då jag blev mamma till våra fina tvillingflickor. Många möten, minnen och fantastiska upplevelser

2. Året jag bodde i New York 1978-1979 och alla de resor vi då gjorde inom USA kors och tvärs; med camper (ombyggd volkswagenbuss) tåg och buss och flyg. Ett campingtält var med och det bodde vi i stundtals på Hawaii, i Grand Canyon och på öarna Nantucket och Marthas´s Wineyard.

3. Jobb för FN i flyktingläger på den thailändska landsbygden med kambodjanska flyktingbarn.  Året var 1980 och Vietnam hade gått in i Kambodja för att ”befria” landet. Upplevelser som starkt påverkat mig och med fantastiska möten av skilda slag. Minns att vi då också reste till Phuket några dagar på semester och där fanns då ett hotell.

 

Fler minnesvärda resor.

4. Vår resa med tåg från Peking till Tibet och alla upplevelser där. Så annorlunda. Minnesvärt. Och i dagarna är det 10 år sedan…

5. Resan som gick till Peking 2007 för jobb. Vi skulle stannat i sex månader men det blev nästan fyra år.

6. Resor runt om i världen tillsammans med döttrarna. Öluffning i Grekland, resor i USA, till Hawaii, Grand Canyon och Västindien.  Alla  härliga skidresor till Italien, Frankrike och Österrike. Skidåkningen minns jag väldigt väl men än mer allt annat i samband med resorna. Ler inombords.

7. Makens och min ”jorden runt resa” 2005  med bröllop på en strand på Fidji. En resa vi själva snickrat ihop och som gav mycket av det mesta.

8. Vår resa nu 2019, i februari mars till Sydamerika och kryssningen längs Chiles kust och med tanken att runda Kap Horn.

9. Resor inom Sverige, både med och utanför mitt reserelaterade jobb. Sverige är fantastiskt.

10. Thailand, till vår lilla by Chackpong, vid havet.   Många resor har gått dit under årens lopp. Och många upplevelser har vi med oss.

Ja, det finns många fler minnesvärda upplevelser och resor med i bagaget och länderna räknar jag inte. Men när jag satt här på min bänk vid havet och funderade så återkom jag till att det var miljöer, tiden till förfogande för att ta in upplevelser och möten med människor och kulturer som alltid varit viktigt för mig.

Full fart var det i närheten av oss när jag kom hem. Och full fart var det på mina tankar.

Hur och vad tänker du om att resa och vad är viktigt för dig?

32 svar på ”Att resa – Några upplevelser och tankar”

 1. Vilka fantastiska resor som du har varit med om och mycket har upplevts. Jag kan bara hålla med om att resa är berikande. Det kan vara såväl på hemmaplan som utomlands. Ibland behöver man inte resa långt för att uppleva och det kan vara lätt att bli hemmablind. Samtidigt så är det självklart något extra att uppleva nya miljöer och kulturer.

  Kram och god kväll!

  1. En hel del resor har det blivit genom åren och många upplevelser. Och en resa behöver ju inte vara lång utan det är annat som är viktigt tycker jag.Och att bli hemmablind är det lätt att bli.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Hmm, det här är mycket intressant Ditte. Jag ser att du har länkat till mig och även till Anna, en ny bekantskap för mig och intressant att läsa om hennes tankar och erfarenheter. Jag tänker också så, har tänkt och även skrivit om det…det här med att räkna länder.

  Jag har räknat, nu, eller rättare sagt för några månader sedan när jag läste om något angående si och så många länder här på ”Svenska Resebloggar”. Precis som du och bla Anna har jag rest sen jag var en liten kotte…och om jag hade rest till olika länder varje gång, i stället för att återvända till favoriter, så hade jag lätt ”prickat” av alla idag. Men, till vilken nytta, till vilken glädje och till vilket pris?

  Det är så intressant att det här med ”resande” och räknandet av länder har fått sån otrolig fokus de senaste åren…jag förstår det inte!? Jag läste för inte så länge sedan om en man, inga namn, men han hade ”äntligen” prickat av alla länder…och nu skulle han börja resa dit han ville och hade lust???

  Jaja, vi vet var vi har varandra, vi tycker lika i mångt och mycket, vi har sett ”lite” av vår värld och vi är trygga i oss själva…vi behöver inte bevisa något.

  Ha det underbart nere i solen, här är ovissheten stor pga SAS strejken. Men, det blir som det blir, vi sitter inte i sjön och både Chicago och NY finns kvar, efter strejken…undrar just om SAS gör det?

  1. Jag tror både du och jag och Anna är väldigt överens om detta med nyttan av att pricka av länder. Har nog aldrig tänkt så, men resandet har gett mig och de mina så många fina erfarenheter och upplevelser som berikat oss på många sätt. Att pricka av har aldrig legat för mig och heller inte skynda på. Att resa måste få ta tid om man ska hinna uppleva något med alla sinnen.
   Charterresor åkte jag på ibland med mina föräldrar på 60-talet och det är jag glad för och de gav mig också mycket. Vi besökte många platser och på den tiden var inte resandet utanför Norden så vanligt.
   Hoppas ni kommer iväg nu över Atlanten och jag håller tummarna. Och jag är med er i tankarna. Bara så du vet. Om SAS sen finns kvar är en annan sak.

 3. Det är intressant med hur vi tänker inför resandet, vad man har för förväntningar, boendets standard osv och vilka avtryck det ger en senare i livet.
  Det jag tycker är mest intressant är mötet med människorna dit man kommer. Själv har jag bott utomlands i Afrika och Kashmir, vilket har varit väldigt lärorikt på många sätt och vis. Tankar och funderingar finns så klart kvar om hur vi hade det då, långt ifrån något flashigt lyxliv. En lärorik tid absolut och som jag inte vill vara utan.
  Numera reser vi med våran husbil och mötet med ortsbefolkninen är nog det vi värdesätter mest. Kan inte riktigt tänka oss att ta en charterresa och bo på ett 5 stjärnigt hotel. Men man ska aldrig säga aldrig, allt har sin tid men än så länge kör vi husbilen och undviker campingar.
  Trevlig helg

  1. Jag tycker också att mötet med människor är väldigt värdefullt och det ger så mycket på många sätt. Spännande att du bott i Afrika och Kashmir och jag förstår att de erfarenheter du har med dig därifrån är värdefulla.
   Charterresor åker vi inte på utan vi snickrar ihop våra resor på egen hand. Det gjorde vi även när vi bodde i Peking och såg oss om i Kina och Asien en hel del. Jag har nog svårt på campingplatser, testade lite när vi reste runt i USA. Men det är inget för oss.
   Önskar er också en trevlig helg.

  1. En hel del länder har det blivit under årens lopp men för mig är upplevelserna och möten med människor det som gett mig mest.

 4. Att du är väldigt berest råder det ingen tvekan om. Kommer inte ens i närheten av dina 57 länder. Hade en kollega som hade rest till 106 länder, men för honom var det mest en tävling och kunna sätta ytterligare en knappnål på en världskarta. Då har man liksom missat poängen om man säger så.
  Överraskningen i din lista var nog att du har jobbat för FN. Det var nytt för mig. Vilket äventyr! Bara ett hotell i Phuket, ja du! Med tanke på vilket dåligt rykte staden har nu, så var det kanske bättre då…

  1. Jag har nog aldrig samlat på länder utan mer kanske på upplevelser.Och det är de jag mest minns. Likaså möten med människor. Att pricka av länder har aldrig varit och kommer inte att bli ”min grej”.
   Att jobba här i flyktinglägren i Thailand med barn som kom över gränsen från Kambodja var starkt-.Många ar lemlästade för att de gått genom minfält. Vårt jobb var att försök hitta deras anhöriga som kunde vara i helt andra länder efter det att Pol Pot skingrat familjer i Kambodja. Vi bodde långt ute på den thailändska landsbygden mellan risfälten.
   Vad gäller Phuket var jag tillbaka en gång efter detta första besök men bara för ett par dagar. Det räckte.

 5. Allt är ju så beroende på vad man vill med sin resa. Ibland vill man bo på 5-stjärnigt, ibland vill man blanda sig med folket och bo på härbärge. Campa, det har vi gjort mestadels som fricamping eller på liten naturcamp. Jag är väldigt flexibel.
  Resor är väldigt berikande, vart än målet är, så finns det variationer. Just nu längtar jag efter vin- och sparrisresan till sydtyskland i maj med buss, den görs för fjärde gången för min del.
  Stor kram!

  1. Visst är det så. Och jag har under många resor bott på hotell med 5* men det är inte de upplevelserna som först kommer upp i mitt huvud, utan helt andra saker. Möten med människor och miljöer har gett mig så mycket mer. Campingplatser av det större formatet har jag testat några gånger men absolut inget för mig. Lika lite som att i skärgården lägga sig i gästhamnar där båtarna ligger sida vid sida.
   Visst är resor berikande och att återkomma till platser tycker jag också helt klart har sin tjusning. Man känner igen sig och det ”gamla ”finns ofta kvar och så ser man saker med nya ögon. Förstår att du ser fram emot vin och sparrisresan med både det välkända och en hel del nytt.
   Stor kram!

 6. Det var en ren njutning att läsa detta inlägg! Ja, tänk så mycket begreppet resa kan innebära. Jag märker ju genom åren hur lika vi tänker i mycket: på att återvända till favoriter men också upptäcka nytt, att även små utflykter kan ge stora upplevelser och att begreppet resa rymmer så mycket.

  Så fint att få ta del av dina minnesvärda resor också. Det är verkligen en riktig skatt med upplevelser du har med dig i bagaget. Så berikande på så många plan. Tack så mycket för länken till mig också och för att du delade mina tankar!

  Kul idé att se vilka tio resor som först kommer upp i huvudet! Det var också en väldigt fin plats du hade för ditt tankeexperiment, där på bänken vid havet. En tankebänk, åh, det vill jag också ha.

  En lite mindre rolig sak: Jag blev ”pingad” av att jag nämnts i detta inlägg, men inte från din blogg utan från en vilt främmande blogg som har snott ditt inlägg, tillsammans med många andra bloggar. Fy vad arg jag blev när jag såg detta! Undrar hur man kan stoppa detta?! Anmäla?

  Hur som helst, jag blev i alla fall inspirerad att skriva ett eget inlägg på temat. Får se framöver!

  Varm kram

  1. Jag tror vi tänker lika om resandet i mångt och mycket och likaså min bloggvän Gertie. När jag läste ditt inlägg om just resandet så funderade jag på hut jag såg på mitt. Och när jag satt här på min ”tankebänk” kom ditt inlägg tillbaka upp i mitt huvud. Jag tänkte vidare.
   Så trist att du blev ”pingad” efter att jag nämnt din blogg. Och även jag och kanske Gertie också. Ska se om jag kan anmäla detta till WP Gör ett försök. Och ilsken blir jag.
   Tack för att du berättade. Undrar hur man kan undvika detta. Om det ens går.
   (Har nu försökt att anmäla till wp.com men det var knepigt- riktigt besvärligt. Vet inte hur man kan skydda sig. Ska skriva i morgon till Once som jag har som webhotell och fråga vad de tycker om hur man kan gå vidare. Blir heligt förbannad. ) Tog bort länken. Hemskt att stjäla inlägg och sedan använda dem i helt felaktiga syften.

   Roligt att du blev inspirerad och hoppas du förmedlar dina vidare tankar i ett inlägg.
   Varm kram!

 7. Mina mest minnesvärda resor.
  1. Första charterresan till Mallorca med väninnan. 1972
  Åh vad det var spännande.
  2. Första långresan, Sri Lanka. 1978……som i en annan värld.
  3 Första adoptionsresa, Sri Lanka 1979….en till 1992.
  4. Kashmir 1997, 1 månads boende i familj.
  5. Köpa-huset-resan Thailand 2013.
  Det finns många fler resor men dessa var de jag först tänkte på.
  Numera håller jag/vi oss mest till Sverige/Thailand.

  1. Vad roligt att få läsa om de resor som först kom upp i ditt huvud. Förstår här att vi både har Sri Lanka och Thailand som gemensam nämnare- Kanske finns det än fler.
   Vi har lämnat Thailand eftersom jag inte ska ha den solen. Trist men så är det.

 8. Hej du globetrottervännen, jag längtade efter att resa så fort jag lärde mig läsa. Det var så mycket jag ville uppleva, en del blev verklighet men inte ens en bråkdel. Men det är inget jag grämer mig över, framför allt inte nu då alla längre förflyttningar rent fysiskt är jobbiga. Men annars tänker jag som du, det viktiga är att uppleva det genuina med de platser man besöker. Jag har varit på många solsemestrar i ungdomen, de lämnade inga betsående intryck, att åka till Cypern utan att träffa cyprianer, vad är det för semester? Okej havet fanns där, men sen bara krimskrams och folk som jobbade inom turistnäringen. Nej jag har alltid sökt mig till det genuina, och det gör du också. Jag har velat träffa och bekanta mig med lokala människor som kan ge mig trevliga möten, sånt som värmer i hjärtat. Du är nog alltid på väg, i alla fall med ena foten, mina fötter står långt ner i dalamyllan. Ändå känner jag en stor gemenskap med dig, vi har nog samma ganska ödmjuka inställning till vår brokiga värld. Kram

  1. Det är just möten och upplevelser som jag fascineras av men de kan ju även ske hemma eller i bloggvärlden såväl som på resande fot. Jag är nog ofta på väg och så kanske ett tag till. Så länge lusten och orken finns. Jag tror vi har en liknande ödmjuk inställning till vår brokiga värld och den tar oss en bra bit på väg på olika sätt.
   Nej, charterresor är inget för oss heller – Annat som möjligen ett sätt att transportera oss.
   Kram och trevlig lördag

 9. Ja, du har verkligen rest en hel del. Jag reser ju gärna tillbaka till ställen där jag trivts, Under några år var det bara Grekland som gällde… kanske inte till samma ställe alla gånger, men det var landet, språket och så dansade jag ju också. Egentligen gillar jag ju storstäder och mina bästa resor har varit till London och Barcelona. Är inte alls imponerad av folk som räknar länder, eller berättar att de har varit där och där och sett det och det… det känns bara som opersonligt skryt. En akvarellkompis åker just nu tåg härifrån till Italien med sin sambo. De är i Hamburg nu… följer på instagram. Det skulle jag kunna tänka mig att också göra. Fast just nu är det Lycksele som gäller för mig. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Att resa till platser och länder där man trivs är ju väldigt viktigt. Grekland blev under många år för oss också ett resmål vi återvände till. Och vi båtluffade en hel del.
   Att räkna länder gör egentligen inte jag heller utan det är upplevelser och möten som är viktiga. . Jga har egentligen inget som ska prickas av på någon lista. Men jag har fortfarande några platser och länder jag gärna vill besöka.
   Tåg har jag testat en del i yngre åldrar men kan helt klart gärna göra det igen. Tyvärr blir det ofta väldigt dyrt.Vi tittade p att ta oss med tåg från Stockholm till Spanien och utan sov och platsbiljetter var det raskt uppe i 4500 kr för en enkel resa och sedan ett par tusenlappar till för sovvagn och sittplatser. Väl mycket. Men å andra sidan är ju tågresan en resa i sig.
   Ja, Lycksele vet jag gäller för din del och det blir ju en viktig resa.
   Kram!

 10. Min största upplevelse betr. resor var givetvis resan över Atlanten på m/s Gripsholm
  i oktober 1951. Att landa i New York och see trafiken på Manhattan nästa morgon!
  ”VAD HAR JAG GJORT?” – Och här är jag nu!

  Biltransport från Chcago till Salt Lake City och Las Vegas hösten l952. Körde ensam;
  visste inte ens att det var olika tidszoner i USA! Det var en fantastisk resa att få see
  Amerika på grunden. Att den resan slutade i San Francisco var ödet – där mötte jag Don!

  Att bo i Bandung, Indonesien (Java) i 2 1/2 år var en otrolig upplevelse (som din i Peking)
  Man lär sej mycket men blir aldrig riktigt klar på de små men viktiga detaljerna i umgänget.

  Flera resor till Saigon, där min son bodde i ca 20 år.

  Den roligaste resan – Tågluffa i Europa med två 11-åringar / min son och hans kompis.

  Flera bilresor över Amerika – så otroligt mycket att see.
  Flytten från Alaska till Washington DC. Körde the Trans-Canadian Highway från Prince Rupert vid Stilla Havet till Toronto, Ontario.

  Don och jag reste alltid för att lära oss något nytt. Elderhostel är/var ett resebolag för
  55 och över, som kombinerade resor och föredrag – något som passade oss precis.

  1. Jag kan tänka mig att din resa över Atlanten var ditt livs största och viktigaste och på många sätt. Vilken resa!
   Du har gjort så många spännande och intressanta resor du har dem alla med dig på ett eller annat sätt Att bo i Bandung i Indonesien var ju något helt nytt och med många olika möten och en helt annan kultur. Väldigt berikande. Och att besöka Saigon är spännande. Har varit där på besök i ett par omgångar och en stad som verkligen lever dygnet runt.
   Att tågluffa i Europa har jag gjort med vänner några gånger från det att jag var 16 år och så roligt. Kan tänka mig att du, sonen och hans kompis hade roligt.
   Alaska har jag ännu inte besökt men det finns en önskan att resa dit. Och tänk du som bott där-
   USA har jag i övrigt sett mycket av och också per bil/camper och är väldigt glad för det .
   Och att resa för att lära sig, uppleva och se gör jag fortfarande och hoppas kunna göra det i ytterligare år.
   Tack Ruth för att du berättade och jag vet att det du berättar uppskattas av alla som läser min blogg.

 11. Glömde min första charterresa. 1960, första ggn jag kom tillbaka till Sverige,
  åkte jag min kompis till Zell-am-Zee. Jisses, va´ kul vi hade! 🙂

  1. Ja, Zell am Zee – och din första charterresa. Kan tänka mig att ni hade roligt. Jag har varit där och åkt skidor i flera år vintertid, men även vandrat här på sommaren. Minnesvärt

 12. Intressant läsning … jag har ju inte varit i så många länder och lär nog inte komma till fler heller, men det är roligt att läsa om dina resor – både de som ligger några år bakåt i tiden och de som är nya. Jag är glad att jag får resa genom dig och dina reseberättelser 🙂
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Jag samlar i sig inte på länder utan upplevelser det är upplevelser, kunskap och natur som känns roligt att ta del av. Jag reser ju så gärna med dig i dina naturinlägg på bloggen och de fina resorna ni gör med husbilen i Sverige. För mig är en resa, vare sig den är kort eller längre, förenat med just möten och upplevelser. Och gärna möten med både natur, byar och städer.
   Visst är det fin med bloggvärlden där vi kan dela med oss. Så många turer vi då kan göra tillsammans.
   Kram!

  1. Ni har ju rest väldans mycket under årens lopp och jag har i alla fall sedan 2013, tror jag, följt med på dem. Och även på de resor du blickat tillbaka på.
   Just nu är det kanske hemmaplan, men här är det ju resor på olika sätt nästan var dag som gäller. En resa kan ju vara så mycket.
   Önskar en en fin lördag.

 13. Otroligt roligt att läsa gud va du har varit runt resor vi många drömmer om så jag förstår dig helt. Roligt att läsa om det o sällan har jag hört någon som rest som du ..tack kram å fin lördag

  1. En hel del resor har det blivit, både längre och kortare, och många möten , minnen och upplevelser har jag me mig.
   Hoppas på än fler resor, både längre och kortare, och så länge jag orkar.
   Kram och trevlig lördag.

 14. Härliga Torrebilder nedan och god mat.
  Vilka resor du gjort i många hörn av världen. Roligt att se var du varit och att du också jobbat utomlands i olika omgångar och dina tankar kring resande.
  Jag har ju lugnat ner mitt resande, men annars varit lite överallt i Europa. Har alltid varit nyfiken, men blir er och mer hemmagris.
  Önskar dej en skön helg!

  1. Jadå! Nu är det fina vädret tillbaka och bara att njuta.
   En hel del resor har det blivit och med många upplevelser och erfarenheter. Jag vet ju att du också rest en hel del och har mycket med dig i bagaget.
   Jag har också trappat ner en hel del och är nöjd med det. Men långresan runt Kap Horn var en upplevelse i sig så några till långresor kommer det nog att bli om orken och nyfikenheten finns kvar.
   Önskar dig en fin helg från ett strålande vackert Torrevieja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *