Foto Resor i Sverige

Återblick- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Återblick är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken här ovan.) För min del blir det en blick tillbaka, i ord och bild. På de jobbrelaterade resor, där  jag under året varit reseledare och guide för Triangelresors räkning. 

Marstrand - En trevlig återblickEn trevlig återblick.  Juni och besök på Marstrand  och med fästningen som ett känt landmärke.

Veckans återblick

tar oss med på en kavalkad genom de roliga, givande och intressanta arbetsrelaterade resor jag haft under året. Jag räknade ut att jag varit på jobbresande fot under 24 dagar. Och visst tillkommer en hel del roligt jobb med att leta fakta och läsa på. Att ”kunna sin sak,” att förmedla lagom med fakta och väcka intresse är en rolig utmaning som jag gärna tar.

I  juni, under fyra dagar, besökte vi  Bohuslän och hade Uddevalla som hemmabas. Härifrån gjorde vi dagsutflykter där vi besökte  Marstrand, Lysekil, Smögen och Fjällbacka-

Smögen och Smögenbryggan. Här lyste verkligen solen med sin frånvaro och turistsäsongen hade inte börjat.

I början av juli blev det ett väldigt lyckat besök på Dalhalla och konsert med Malena Ernman. Här var Lisa Nilsson en av de inbjudna artisterna.

Dalhalla. Arenan börjar fyllas med besökare. Mellan 5 0ch 6000 kan få plats. Och oftast när Malena ERnman har konsert och bjudit i gäster är här utsålt. Mäktig arena på alla de sätt. 

När jag nu skriver denna återblick passar jag på att lyssna på Lisa Nilsson. Lisa Nilsson. Nu när jag skriver denna återblick så passar jag på att just lyssna på henne. 

 

Fler reseuppdrag blev det i juli. 

Höga kusten väntade i fyra dagar och med Örnsköldsvik som bas tog vi oss an denna fantastiska trakt. Helt klart en favorit i repris och en av orsakerna till det är just den omväxlande naturen och där landhöjningarna är så påtagliga. (Höga kusten är sträckan och skärgården mellan Härnösand och Örnsköldsvik)

Högakustenbron, en hängbro, invigdes 1997 och är 1867 meter lång och har en höjd på 180 meter. Mäktig!

Skuleberget. Härifrån har man en fantastisk utsikt och det är här som landhöjningen är som störst.

I juli blev det också en fin dagstur på Hjälmare kanal och med slussning.

Fint med en återblick till sol, värme och grönska. Här Hjälmare kanal i juliFint med en återblick till sommar med  sol, värme och grönska. Särskilt nu  när det är vinter.

 Vi reser vidare

I augusti väntade en båtresa över Östersjön till Helsingfors. Sightseeing och övernattning innan vi med buss fortsatte mot östra Finland för att tillbringa ett par nätter i Valamo kloster.

En hel del av östra Finland såg och upplevde vi under resan och häribland världens största träkyrka i Kerimäkki, Olofsborg, Imatra med vattenfallen och Borgå.

Snart på väg mot Helsingfors. Alla gäster ska prickas av och checkas in.

Valamo nya klosterkyrka.

Krakow i Polen är en stad jag besökt flera gånger. Men nu i september var det premiär för mig som reseledare att inta Krakow.

Ännu en återblick. Nu Krakow, en stad jag besökt många gånger och som jag tykcer mycket om. Ännu en återblick. Krakow med Marknadsplatsen/Salutorget och Mariakyrkan. Kyrkan är under restaurering och var inte öppen när vi var här.

Oktober. Då var det en rundtur i Stockholm över dagen med besök på Riddarhuset och sedan Villa Bonnier ute på Djurgården. Här är det den ”Bonnierska porträttsamlingen” . En unik samling porträtt av i princip alla författare som blivit utgivna på Bonniers förlag. Både ”gamla författare” och modernare.

 

Den stora nationalromantiskt inredda salen i Villa Bonnier där många av de äldre svenska författarna finns porträtterade.

Och till sist, till första advent, resan till Säffle. Här var det musicalen Chess som Säffleoperan framförde.  En väldigt bra föreställning. Fint att kombinera detta med Karlstad och Alsters herrgård, Frödings födelsegård/minnesgård.  Är man i Karlstad så är det också alltid trevligt med ett besök på Sandgrund, Lars Lerins  permanenta konsthall.

En akvarell av Lars Lerin får avsluta denna återblick. En akvarell av Lars Lerin få avsluta denna återblick.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

40 svar på ”Återblick- Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det är inte en dålig återblick, mycket har du gjort detta året! Du har helt rätt i att en påläst guide/lärare bäst när den inte öser på med allt kunnande utan att det finns mer om någon frågar.

  1. Tack! Detta är en återblick över de jobbresor jag gjort under 2019. Och det blev en del. Alla fina på sitt sätt. Och det vill till att avväga vad man säger och hur. JUst som du skriver. Man vet heller aldrig vilka gäster som är med på en resa och det kan vara allt från professorer inom ett ämne till andra med specialintressen/kunskaper. Ofta finns gäster/resenärer av alla de slag, vilket är extra roligt.
   Många fler resor är gjorda privat och där var ju höjdpunkten den kryssning vi gjorde i Sydamerika och rundade Kap Horn.

 2. Vilken härlig tillbakablick över årets jobbresor. Fina var och en på sitt sätt! Perfekt dessutom att t de uppdrag som önskas och när det passar.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! En del arbetsrelaterade resor har det varit och väldigt roliga och givande. Och detta jobb passar mig så bra och jag trivs verkligen.
   Kram och jag önskar dig en fin Nobelkväll-

  1. Tack! Och visst har jag ett fantastiskt jobb så här på äldre dar- Men jag har under åren, från det jag var 19 år och framåt då och då jobbat som giide/reseledare ,både i Stockholm med omgivningar och i Europa. Och nu är det dags igen. Har varit så i dryga fyra år- Hoppas kunna fortsätta ett bra tag till- Trevligt att du var med här på resorna-

 3. Vilket spännande jobb du har! Jag har aldrig hört talas om Triangelresor så jag var tvungen att gå in på hemsidan och titta. Vad jag förstår utgår era resor från Stockholm, så det var inte så konstigt att jag inte kände till företaget. Bussresor är väldigt trevliga, tycker jag och en påläst guide är guld värd. Jag kan tänka mig att era resor är populära, för resmålen var väldigt lockande. Ha en fin kväll.

  1. Resorna utgår från Stockholm men då och då hämtar vi upp och lämnar gäster längs vägen. Vad roligt att du tittade in på resebyråns hemsida. Och vad som är extra bra, i mitt tycke, med Triangelresor är att man inte måste ha en dator för att kunna boka. Går så bra att ringa. Och man kan betala med inbetalningskort. En fin katalog finn också- Reorna är tillgängliga för många och det tycker jag är väldigt viktig. Jag tror och har förstått att jag gör ett bra jobb och det är så roligt och givande.
   Önskar dig också en fin kväll.

 4. Lars Lerin är duktig!
  Härlig sommarbilder, att njuta av.
  Marstrand har jag aldrig besökt men hört att det ska vara mycket vackert, Smögen bara rest förbi, inte klokt, där är också vackert…har aldrig varit där men alltid tänkt att där måste vi stanna ,-)
  Villa Bonnier skulle vara mysigt att få titta runt och njuta.
  Du hittar så många guldkorn!
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag är väldigt förtjust i Lars Lerin och på olika sätt- Tycker han är helt fantastisk vad gäller att få fram ljuset.
   Och visst kommer det en sommar igen även om den nu känns avlägsen.
   Jag har ju fördelen att jobba som guide och reseledare och då blir det en hel del resor. Är så glad över att få jobba med detta.
   Resebyrån är väldigt bra på att hitta dessa guldkorn.
   Kram!

 5. En återblick, det är härligt.
  Det var fantastiskt mycket som du har hunnit med och gjort. Trevliga resor. Bra att spara bilder för återblickar. Jag rensar rätt mycket och kan ibland ångra mig, men jag har svårt med katalogiseringen. Jo, jag vet att det finns program.
  Det kommer upp som ”minnen” i både Facebook och Instagram så där får jag en påminnelse.
  Stor kram, Gerd

  1. Ja, en hel del jobbresor blev det i sommar.Så givande och roliga. Och när jag funderade på en återblick blev de än mer påtagliga.
   Jag skapar mappar för mina bilder och då blir det lättare att rensa. Om bilder ska sparas så ska de betyda något extra. Frågar mig alltid varför jag sparar en viss bild. En del är ganska meningslösa och inte bra kvalitet. Och andra kan vara av dålig kvalité men ändå betyda mycket.
   Stor kram från Nobelfesten. På tv. Har sett flera vänner här och det är alltid roligt.

 6. Då du skrev ett så fantastiskt fint inlägg om Harbin i Kina igår (det hade kunnat passa till dagens tema också), så undrade jag faktiskt vad du skulle välja till ”Återblick”. Ett suveränt val, som visar alla dina jobbrelaterade resor i år. Smart! Dessutom är det kul att som läsare göra om resorna, för visst minns jag dina inlägg:-)
  Ett toppen bidrag!

  1. Tack! Visst blev gårdagens inlägg också en tillbakablick men det kom sig av att jag rensade bilder. Kände att det kunde behövas en påminnelse om den sommar som kommer. Många fina och roliga jobbrelaterade resor har det blivit och helt fantastiskt att kombinera nöje med jobb. Förstår att du minns inläggen och för egen del minns jag resorna. Och nya blir det 2020.

 7. Oj, det var mycket, Smögen har jag besökt, vackert men gillar inte sådana ställen under turistsäsongen, blir som Gamla Stan ungefär. Dalhalla vore kul att se, sett att en del artister som passar mig varit där.
  Jättefina bilder från olika platser.

  1. Tack!Håller helt med dig. Smögen är heller ingen favorit för mig i turistsäsong. Men före eller efter är helt ok.Dalhalla är speciellt, särskilt arenan och miljön. Och ett fullsatt Dalhalla är speciellt. Är det glest i leden/raderna blir känslan inte densamma.

 8. Vilken härlig återblick, och så mycket du har hunnit med! Tack för fina bilder , och just ikväll har vi fått njuta av Lisa Nilsson under Nobelbanketten också!
  Kram till dig!

  1. Tack! Ja, en del fina och roliga arbetsresor har det blivit under året. Så glad för dem!
   Tittade också på Nobelfesten och blev lite nostalgisk. Har varit på plats vid två tillfällen, dock för länge sedan. Och det är fina och väldigt roliga minnen. Har den ena klänningen kvar…I turkost thaisiden. Så fin! Men den kommer jag inte i. Lisa Nilsson gillar jag och Magnus Carlsson också så det var extra roligt att de var med.
   Kram och natti.

 9. Du har gjort resor jag skulle ha viljat göra. Som jag sagt tidigare – då jag bodde i
  Sverige reste ingen långt. Genom dej har får jag se delar av Sverige, som jag
  aldrig sett. Jag älskar i synnerhet den klippiga Västkusten.
  Fotot av dej vid Skuleberget är fantastiskt vackert! Vilken utsikt!

  När jag tänker på överblick – Jag kom från ett skogvaktarboställe utan el och vatten,
  och nu sitter jag i närheten av Washington och kontaktar en person i Sverige bara
  genom att trycka på några knappar. Människan har besökt månen!!! De som behöver,
  kan få konstgjorda kroppsdelar och, som Gerd, ge en kroppsdel till en annan.
  Löständer var väl det längsta man kunde gå, när jag var barn 🙂

  Glad att jag återigen kan kommentera. Kram!

  1. Nej, förr reste man inte långt. Jag vet att när pappa reste upp genom Sverige med tåg 1939, för att ta sig till norra Finland, som 18- åring var det en strapatsrik resa. Och jag vet att det var strapatsrikt även när du som ung vuxen tog dig över Atlanten med båt. Och sedan har du gjort rent fantastiska resor runt om i världen. Så mycket du upplevt och efter hand blev det ju smidigare att ta sig fram.
   Jag är glad att jag kan dela med mig av det Sverige jag besöker och tycker så mycket om mitt reseledar/gidejobb.
   Ja, utvecklingen har verkligen gått framåt. Ibland är det svårt att hänga med.
   Jag är också så glad över att min blogg nu är som vanligt igen.
   kram och trevlig onsdag.

  1. Jag tycker det är väldigt roligt med reseledar/guidejobbet. Och det håller både kropp och knopp i gång och på olika sätt. Som det hela ser ut nu blir även nästa år ett fint reseår.

  1. Kändes bra med en återblick och lite resebilder. Och en del fina resor har det blivit.Alla fina, var och en på sitt sätt.
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Vilken härlig återblick på det gångna jobbåret 🙂 Du ser väldigt proffsig ut där du står bakom disken, och det blir ju en helt rätt bild av dig som reseledare 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Det blev ett lyckat jobbår på alla de sätt- Så mycket roligt och givande som detta gett. PÅ alla sätt.Och resebyrån har verkligen många fina resmål både i Sverige och utomlands.
   Stockholmsvädret är idag rent bedrövligt med regn , blåst och rusk. Men jag har dagen fylld med trevligheter så det i sig piggar upp.
   Önskar er en fin onsdag.

 11. Vilka härliga återblickar du bjuder på. Extra roligt också för att jag känner igen mig, på en hel del bilder. Antingen har jag varit där, eller också har jag sett dom i din blogg. Både ock.
  Smögen och Dalhalla, har jag varit. Lisa Nilsson har en finfin röst, hon sjöng ju också på Nobelfestligheterna igår. Fast då tyckte jag att musiken överröstade lite väl mycket.
  Höga Kusten, det är svårt att se sig mätt på dessa vackra naturbilder. Skuleberget en enorm utsikt.
  Åkt kanalbåten, jodå, men till Polen har jag inte varit. Helsingfors, jodå,. Stockholm, visst.
  Lars Lerin. Vi från SPF skulle åka dit och jag hade anmält mig till resan, nu i somras, men blev sjuk, vilket händer ibland och jag kunde inte följa med. Det var tråkigt.
  Tack för återblickarna.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Ja, du har ju följt med mig på resorna och sett det mesta av det som visades. Visst finns det många godbitar av skilda slag i Sverige. Och hÖga kusten är ju en favorit. Bilden från Skuleberget är jag också förtjust i. Så roligt att ta del av dem och jag delar gärna med mig. För mig blev Valamo nya kloster i östra Finland en ”ny resa” och likaså till Krakow.Men båda lyckade.
   Vad synd att du inte kom med SPF till Lars Lerin på Sandgrund men hoppas det kommer fler tillfällen. Hälsan rår en inte på.
   Önskar dig nu en bra fortsatt vecka.
   Stor kram

 12. ÅÅhh … vilken härlig återblick på resorna under året! Du får se och uppleva många trevligheter under dina jobbresor! måste vara fantastiskt! Tack för alla härliga återblicksbilder!
  Kram

  1. Tack! När jag gjorde återblicken blev det som att göra och uppleva resorna på nytt. Och visst är det fantastiskt att få och kunna jobba med resor som jag tycker är så roligt.
   Kram och trevlig kväll

  1. En del resor har det blivit i jobbet och när jag gjorde återblicken blev det som att ta en repris på dem.
   Önskar dig en fin kväll och en trevlig fortsättning på veckan.

 13. Tack för att du bjuder på en stund på resande fot! Reslusten finns alltid och den blir extra triggad när jag kollar ditt inlägg. En del resmål känner jag igen, andra blir kanske aktuella så småningom.
  Ha det gott!

  1. En stunds resande passade bra i min återblick. Jag har ju förmånen att få jobba en del med reser och det är både roligt och berikande.Och vad trevligt att jag kanske kunde inspirera lite.
   Ha det fint du också-

 14. Åter blicka på resorna som gått.
  Kära syster; så fin där på Skuleberget! Mycket du får med dig och delar i veckans tolkning!
  Marstrand är toppen fint, så många år sedan jag var där. Hade i sommar besök av henne jag besökte där. Minnen förenar!
  Lisa Nilsson såg och hörde jag i går i Nobelbanketten, helt ljuvlig sångerska.
  Höga kusten bron passerade jag för 17 år sedan då jag flyttade uppåt norr.
  Åter blicka på tiden som gått
  återblick jag nu fått
  Stor kram

  1. Tack, Tove! En hel del resor och många upplevelser rikare har jag blivit. Och tänk att ha förmånen att på nytt på ålderns höst jobba med det jag tycker är så roligt. Och när jag nu gjorde en tillbakablick på dessa resor så upplevde jag dem igen. Så roligt!
   Stor kram!

  1. Tack! Och visst har jag ett spännande och intressant jobb med många upplevelser och resor.
   Jättetrevligt att du kom med.
   Kram!

 15. Ett jättefint inlägg från dina resor under året! Du har verkligen ett variationsrikt och spännande liv får jag säga! Jag längtar verkligen till sommaren när jag ser dina bilder och kanske få se nya platser under året som kommer.

  1. Tack! Ja, viss variation blir det och inte minst genom mitt resejobb. Och här är ju höga kusten en av favoriterna. Hoppas på en resa dit i sommar också. Och nya platser blir det nog till sommaren plus de gamla favoriterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *