Skyltar Stockholm

Ätbart i veckans Skyltsöndag- Några smakprov

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltar erbjuder ett  smakprov på det som kan föra tankarna till det som är ätbart.

Nybrogatan i Stockholm, Östermalm och jag är på väg till Östermalms Saluhall där jag var i fredags. Betryggande att se på skylten att jag inte ska träffa på några varuleveranser.

Ätbart

På Nybrogatan, på vägen mot Östermlalms Saluhall passerade jag den lite mer exotiska restaurangen Koh Phangan. Palmerna med snö kändes här lite udda.

Här på restaurang Koh Phangan (finns på lite olika platser i Stockholm) finns både thailändsk mat och miljö.

Utbudet av caféer och restauranger längs Nybrogatan är stort.Men jag hade siktet inställt på Östermalms Saluhall

Stockholm. Östermalms Saluhall. Här finns mycket av det som både är ät och drickbart. Saluhallen, här till vänster, har mycket gott att erbjuda. Både av  det som är ätbart och drickbart.

När man nu efter renoveringen kommer in i “hallen”  noterade jag först av allt att den är betydligt ljusare än tidigare. Fler fönster har kommit till i taket som på ett naturligt sätt bidrar till detta.

De olika handlarna har tydliga skyltar med sina namn. Och namnen finns både högt och lägre ner så det är lätt att hitta rätt. 

Stockholm. Östermalns Saluhall. Gott om citat finns uppåt väggarna. Inte direkt ätbart men trevligt ändå.“Sådan bytta sådant lock” och “Frukten brås på stammen”  – Liknande citat, finns det många av att uppåt väggarna i “hallen” Inte direkt ätbart med trevligt ändå.

Stannade till  en bra stund hos Lisa Elmqvist .

Stockholm. Östermalms Saluhall. Hos Lisa Elmqvist finns mycket ätbart både i frågan om fisk och skaldjur. . Mycket ätbart finns det här att välja på; piggvar, marulk, hälleflundra, “seabream” (havsruda på svenska???) och en hel del annat.Och vill man inte köpa med sig hem kan man slå sig ner i restaurangdelen som finns i anslutning till butiken.

Vi valde att slå oss ner hos Melanders. För min del blev det en räksmörgås som visade sig kvala in bland de tre bästa jag någonsin ätit. Och jag har ätit många i mina dagar. Väninnan Agneta beställde skagenröra och en eloge här att brödet serverades separat så att det inte blir “mjukt och sladdrigt”.

Riktigt gott!

Från Östermalm till Södermalm

Här i stan har jag sett semlor sedan jul på olika ställen. Och hos Gunnarssons specialkonditor på Götgatan,  i närheten av där jag bor,  stannar jag gärna  till och tittar. Deras skyltning är ofta tilltalande och jag gillar deras skyltar.

“Jag har ett hjärta av mandelmassa” – Visst är det fyndigt.

Den thailändska restaurangen Koh Phangan passerade jag på Nybrogatan och har besökt den några gånger.  Men hemma på kajen hos oss har vi min favorit i den vägen och det är restaurang Thaiboat.  (Var här i början av januari)

Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Restaurang Thaiboat erbjuder "after walk" med något ätbart. Ska testa i kommande vecka. Dagligen är det många som är ute och promenerar här längs vattnet på Södermalm och att då ta en paus för något ätbart  på restaurang Thaiboat  är ju en god idé. Ska själv testa i veckan som kommer.

Och vill man hellre slå till på lite mer av det “svenska” finns det ju förstås också “korvmojar”. Här “Sibylla” på Ringvägen på Södermalm. I mina hemmakvarter.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen. Mer ätbart går att få i en hederlig korvmoj. Mer ätbart går också att få i en “hederlig korvmoj”.  

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

38 svar på ”Ätbart i veckans Skyltsöndag- Några smakprov”

 1. Men du nu blev jag hungrig! Kycklingfilé ska det bli och minsann ska jag göra mig en förrätt på räkor också.
  Sådan bytta sådant lock, så läckert placerade ord efter varann 🙂 Hjärta av mandelmassa likadant.
  Hederlig korvmöj j väcker nostalgi . Långt mellan de korvarna nu för tiden.
  Här är grått i dag, men nu ska jag klä mig och ta rundan, kanske en liten centrumvandring och hem längs älven känns det som idag.
  Ha en fin söndag; stor kram!

  1. Lite gott och blandat att smaka på fick det bli. Jätteroligt att strosa inne i Östermalmshallen och både titta och äta. Och hela taket är fyllt av liknande kloka ord.
   Visst lät det poetiskt med en semla som har “ett hjärta av mandelmassa”.
   Korvmojarna finns kvar och har fortfarande sin kundkrets och det är ju roligt.
   Jag har varit i Uppsala och Max hade sitt kalas idag. Utomhus. Både trevligt och gott. Men grått var det i Uppsala och grått är det här hemma.
   Önskar dig en fin söndag.
   Stor kram

 2. Saluhall har väl de flesta större städer antar jag, jag vet inte, men i vår här i GBG gillar jag att gå runt och kika, finns ju så mycket delikatesser som man vill prova på och upptäcka.
  Alltid kan man komma hem med något som man aldrig hört talas om, spännande.

  Korvmojar tycker jag är mer min grej än “Donken”, en halv special är ju en halv special trots allt 😉

  Ha det bäst nu.

  1. Et saluhall är ju så fin. De gånger jag varit i Göteborg har det oftast blivit ett besök där och även en räkmacka. Och just att man ser det man kanske inte ser till dagligdags.
   Här finns en hel del korvmojar kvar och de har sin kundkrets. Kul, tycker jag.
   Önskar dig en fin söndag och en bra start på veckan.

  1. Jag är inte direkt så förtjust i det söta men jag ska köpa en minisemla från Gunnarssons i veckan. De stora blir alltför mäktiga.
   Har kalasat utomhus i Uppsala hos äldsta barnbarnet och det var så roligt att ses.
   Önskar dig en fin söndag.

 3. Många fina smakprov =)
  Jag har inte ätit någon semla ännu, men jag blir onekligen sugen då jag ser skylten.
  Ha en fin söndag och jag håller med dig, palmerna ser lite felplacerade ut i snön.

  1. Visst var det! Jag har heller inte smakat någon semla men ska i veckan slå till på en minsiemla från Gunnarssons.Semlor har vi sett här sedan i julas men jag vet inte om de sålt så många.
   Önskar dig också en trevlig söndag.
   Här är det nu skidskytte på gång. På tv alltså….

 4. Ett riktigt smaskigt inlägg! Semlor säljs här också nu, men än har jag inte testat någon. Fyndig reklam för de du visar. After walk andas med lite humor. Sånt behövs i dessa dagar. Kram

  1. Lite gott och blandat blev det. Här har semlor sålts sedan jul men jag ska nog teste en liten variant från Gunnarssons i veckan. Tyckte det lät fint med “ett hjärta av mandelmassa”. Och här på kondiset är det kvalité på varorna.
   Passerade just nu Thaiboat och längs kajen här var det folkvandring idag också. Många klev in just på “after walk” här. Gillar också skyltar med humor.
   Kram

 5. Trevligt och gott alltihopa. Sibyllabilden var läcker, den har mycket liv i sig, gillas skarpt.
  Kanske jag får se saluhallen någon gång, vem vet, drömma får man.
  Idag är det grått här men jag ska ta boken i öronen och gå ut en sväng. Har börjat med det och då känns det mer motiverat. Hans Rosling är utläst och nu har jag Elisabeth Nemert.
  Trevlig söndag!
  Stor kram!

  1. En del smakprov blev det och här finns det ju ett stort och varierat utbud. Kul är att så många “korvmojar” är kvar och de har sin fasta kundkrets.
   Du får göra ett besök i Östermalms Saluhall nästa gång du kommer för nu är den ju öppen igen och i renoverat skick
   Har varit i Uppsala på ett härligt utomhuskalas och firat äldsta barnbarnet. Och nu blir det en vända ut. Visst är det bra med en bok i öronen. Rosling läste jag för ett tag sedan och hans böcker är verkligen bra. Några av Elisabet Nemerts böcker har jag läst men nu är det “Cirkusflickan” av Pam Jenoff. Önskar dig också en trevlig söndag.
   Stor kram

 6. Vilken härlig och matnyttig skyltning men det var tur att lunchen var avklarad för annars hade jag blivit hungrig. “Ett hjärta av mandelmassa” låter mycket tilltalande tycker jag så kanske är det dags för en fastlagsbulle snart. Här började de säljas innan jul men själv brukar jag inte tjuvstarta.

  Kram och god söndag!

  1. Jag tyckte också att Gunnarssons skyltning med “ett hjärta av mandelmassa” lät poetisk. Jag ska nog testa en liten minsiemla från dem i veckan men i övrigt så tycker jag oftast semlor blir för mäktiga. Har sett den semlor även här sedan juletid men jag har heller inte testat ännu.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 7. Så mycket läckert om mat, tur jag ätit. Palmerna var väl lite malplacerade… Men ja tack till en semla 🤗 Hälleflundra har jag aldrig smakat… men däremot räkmacka, dom är alltid spännande. Fina skyltar från huvudstaden. En fortsatt trevlig söndag.

  1. Tack! Jag kände också så att palmerna så ut att frysa här men kommer man in på den restaurangen så passar de bättre- En känsla av ett varmare land finns helt klart. Hälleflundra är riktigt gott och för mig som inte gillar ben passar den väldigt bra. Räkmackan var suverän. Bland de bästa jag ätit. Och många har det blivit genom åren.
   Önskar dig också en fin fortsatt söndag och en bra start på veckan.

 8. Tror minsann att jag ätit på Koh Pangan, som ligger i närheten av Östermalmshallen, en fantastisk inredning kommer jag ihåg! Semlorna ser väldigt goda ut, jag har just ätit en färsk semla från Thelins, den var mycket god!
  Ha en fortsatt fin söndag. och tack för alla skyltar!
  kram

  1. Jadå! Du är helt rätt ute. Vi har också ätit där någon gång men nu var det Östermalmshallen som hägrade.
   Jag ska testa en minisemla i veckan. Tycker de annars blir alltför mäktiga. Kan tänka mig att Thelins semla var god.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram

  1. Känns inte som om det riktigt stämmer.Instämmer helt. Jag ska satsa på en minisemla i veckan. Har ännu inte testat någon semla.( Tycker de mer vanliga blir för mäktiga.) Men säkert får du tag på en i veckan.

 9. Så roligt med en mat- och dryckskyltsöndag. Bra idé där!
  Koh Phangan finns väl i dina trakter också. Minns att jag åt där för ett antal år sedan, och dt var den starkaste maten jag någonsin serverats. Var inte helt förtjust kan jag säga…
  Kul att du visar bilder från taket på nya hallen. Det var ju det jag skrev igår, att jag tyckte att gamla Östermalmshallen var för mörkt. Bra att det är ljusare nu.
  Å alla fina fiskar. Fick mig ett gott skratt här också. Jag menar det är ju likadana fiskar som säljs i Hötorgshallen, Östermalmshallen, i fiskaffären nära dig, i Söderhallarna och även här i Täby hos Melanders och ICA Deli. Gissa vilket ställe som är dyrast och det md bred marginal…?!
  Så roligt och fyndigt på skylten för semlorna. Å After Walk från klockan 12 till 16 måste väl rikta sig till pensionärer. För de flesta jobbar väl då, även om de gör det hemifrån nuförtiden.

  Ytterligare en toppen Skyltsöndag hos dig. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Nu har jag ju i veckan sett en del matnyttigt så några smakprov passade bra. Jodå, Koh Phangan finns nära oss, på Skånegatan.Har testat bård den och Nybrogatan. Men mest förtjust är jag i Thaiboat. Kanske är jag lite partisk men där är man inte direkt “en i mängden” även om man i och för sig är det. Jag håller helt med om att gamla hallen var väl mörk men nu är det en annan känsla. En klar fördel. Vad gäller priserna ligger ju Östermalmshallen i topp. Absolut. Kan tänka mig att hyrorna där också är i topp.
   Visst var det nästen poetiskt med skylten på semlorna; “med ett hjärta av mandelmassa”.
   “After walk” på Thaiboat är populärt. Idag var det kö in det på eftermiddagen. Vad gäller övriga dagar så är det inte pensionärer som går hit utan många av de hemmajobbande. Lunch vill de ju ha och gärna med promenad. Jag har bra koll. Inte minst från fönstren.

 10. Trevligt att få följa med in i saluhallen. Det var länge sedan jag var in där för senaste gångerna vi har varit i Stockholm så var den stängd för renovering. Ska även läsa ditt förra inlägg.
  Fint med semlorna på silverfatet.

  1. Tack!Jättetrevligt att du var med hit. Och renoveringen har ju pågått i dryga fem år och jag tycker inte den provisoriska hallen var lika charmig. Men nu är ordningen återställd. Så kommer du till huvudstaden så ta dig gärna en titt.
   Tyckte det var fint att skriva att semlorna innehöll “ett hjärta av mandelmassa”. Ska nog köpa mig en minisemla i veckan.

 11. Glömde skriva om första bilden. Den gillar jag, med skylten i förgrunden och husen och gatan med kvinnorna som kommer gående, ser även en man på trottoaren till höger. Jättefin gatubild!
  Å, så sista bilden, där fick du även med skylten på busshållplatsen. 🙂

  1. Tack! Jag tycker om att också försöka fånga “här och nu” och med lite rörelse men ibland är det knepigt. Sista bilden är jag också nöjd med. Liksom tagen i förbigående….

 12. Haha, kom att tänka på att vi inte ens har en korvmoj i byn!Inte sedan byns korvmoj stängdes när jag och exet lade ner grillkiosken för flera år sedan. Nog har man vänt hamburgare och lagat mos i sina dar…
  Gillade citaten extra mycket, “sådan bytta sådant lock” är ju smått genialiskt!
  Få se hur länge ni får behålla den exotiska vinterkänslan med snö? Men det slaskar väl snart bort, ska bli varmare i hela landet.
  Tack för stämningsfulla bilder och aptitliga skyltar
  Kramen

  1. Visst är det roligt att korvmojarna här i stan består. Och de har sin kundkrets. Jodå, jag har jobbat i både korvmoj och med att vända hamburgare. Kul att du också har det. Roligt med citaten här i taket och det fanns många. Får fånga fler nästa gång.
   Även idag har vi haft vinter och jag var till Uppsala på utomhuskalas och hade byltat på mig rejält. Men gott och trevligt var det. Och lite kyligt, -3. Vi är inte så vana här.
   Kram och natti.

  1. Visst är det! Och det är många som nappar på detta. Och hit till Östermalmshallen för lunch kommer jag snart igen. Älskar miljön och utbudet.

  1. Jag hade heller inte varit här sedan de öppnade i mars 2020. Hade bara inte blivit av. Men nu så! Jättetrevligt och gott!

 13. Gomorron Ditte!
  I dessa tider föredrar jag faktiskt “korvmojen”! Lätt att hålla avståndet och en korv med mos är aldrig fel!

  1. God förmiddag!
   Jadå, en korvmoj håller alltid. Fast här i stan kan men tyvärr inte beställa “parisare”. Jag har i alla fall inte hittat ett sådant ställe. Men visst går det bra med en vanlig korv också. Besöket i saluhallen blev väldigt lyckat och jag tar gärna båda alternativen.

 14. Det var ett tidsspann för morgonpigga för leveranser där på Nybrogatan, men väldigt skönt för fotgängarna kan jag också tycka 🙂
  Vad fint det blev efter renoveringen!
  Först blev jag sugen på en räkmacka, men sen ännu mer sugen på korvmojsmat 😀

  Snyggt skyltat igen!

  Ha en fin start på veckan 🙂

  1. Tack!Ja, här får man leverera tidigt men vet man om det så är det ju enklare. Knepigt om det är ny leverantör. Östermalmshallen blev betydligt ljusare nu och här finns ju så mycket gott att välja på. Och räkmackan är bland de bästa jag ätit och det vill inte säga lite. För många är de räkmackor jag ätit i mina dar. Korv kan jag ju köpa när som. Men någon parisare har jag inte sett här.
   Önskar dig också en bra start på den nya veckan.

  1. Vilken tur! Semlan har jag ännu inte testat men ska köpa en minimodell i veckan. Räkmackan var suverän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *