Stockholm Trevligheter

Asiatisk middag – En spontan och trevlig sådan

Igår kväll blev det ett spontant restaurangbesök och en asiatisk middag här hemma på Södermalm i Stockholm. Döttrarna fyllde år och planerna var att fira dem på tisdag i Uppsala. Men plötsligt fick vi en förfrågan från dotter Helen om att äta middag ute på ”lokal”, på asiatiska  restaurang Pong, som ligger i ”Skrapan”  bara en kvarts promenad från oss. Och vi var förstås inte sena  med att tacka ja till detta.

  Ett urval av sushivarianter.

Asiatisk middag

kan ju innebära mycket. En del restauranger har nischat in sig på något eller några av Kinas kök (finns många olika) en del på vietnamesisk eller thailändsk mat. Men numer  har det kommit många restauranger som serverar ”pan – asiatisk mat”. Alltså rätter som har olika asiatiska ursprung. Ordet ”pan” är grekiska och betyder all, hel eller samlande. (Ordet pan förekommer ju även i bl.a. pandemi)

Stockholm. Södermalm. "Skrapan". Asiatisk middag på restaurang Pong. Asiatisk middag på restaurang Pong i ”Skrapan”. (Gamla skatteskrapan på Södermalm som nu är en mindre shoppinggalleria)

Maken och jag valde att till vår asiatiska middag slå till på en Singha, thailändskt öl. (Chang tycker vi bättre om men det fanns inte)

När jag såg menyn fastnade jag för  flera olika rätter. Rätter som jag verkligen gillar och jag hade så svårt för att bestämma mig.  Maken var genast i tankarna i Thailand och bestämde sig för wokad kyckling med cashewnötter och krispiga wokade grönsaker. Efter viss vånda bestämde jag mig för att äta buffén med lite av varje från olika asiatiska länder. Alltså ge mig ut på en smakresa. ( Överlag är ju asiatisk mat något jag är väldigt förtjust i och som jag lagar även hemma ett par gånger i veckan.)

Lite sushi att börja med.

Stockholm. Södermalm. Restaurang Pong och en riktigt god asiatisk middag.En asiatisk middag med rätter från olika länder. Här Japan, Kina och Thailand.( Jodå det blev matmässigt även en tur till Vietnam, Sri Lanka, Indonesien och Malaysia)

En thailändsk tallrik. Jodå, en del räkor i variation blev det.

Middagsgänget samlat med ”födelsedagsbarnet” i mitten.

Regnet hängde i luften när vi efter ett par timmar promenerade hem till kajen.Och min vana trogen spanade jag ut över nejden. Tröttnar inte på denna utsikt även om det är duggregn och grå moln ligger som en matta över kanalen.

Österut längs kajerna. Hammarby sjöstad med sina upplysta hus speglar sig fint på andra sidan kanalen.

Västerut, längs kajen på Södersidan, lyser husbåtarna och restaurang Thaiboat upp. Även tunnelbanan uppe på bron, ljusen i Fredriksdalsområdet i Hammarby sjöstad, ger ett vackert sken. Och uppe i ”skrapan,” Stockholm New, lyser det fint uppe i Skybaren.

 

Och hemma välkomnades vi av Curre. Helenfamiljens labrador.

 

35 svar på ”Asiatisk middag – En spontan och trevlig sådan”

 1. Vilken bra födelsedagsmiddag! Perfekt enligt mig. Så kul att kunna göra en rejäl resa via mat på ett och samma ställe! Grattis till dina fina döttrar!
  Kramar

  1. Väldigt lyckat på alla sätt. Och lite av Thailand fick vi med oss. Saknar att vara på plats. Stort tack för födelsedagshälsningar till döttrarna. Ska framföra dem när vi ses imorgon. Mer firande och då i Uppsala och med båda.
   Kram

 2. Vilken perfekt middag och födelsedagsfirande det blev! Har faktiskt varit på Pong och ätit en gång för länge sedan, har bildbevis, därför kommer jag ihåg det, vi skulle vidare på nåt event ,minns inte vad.
  Nu blir jag sugen att gå dit igen!
  Ha en fortsatt fin dag, dock lite regnigt idag…
  Kram!

  1. Här blev det en spontan middag här på Pong och asiatisk mat äter jag ju gärna, både hemma och ute.Lagar ju gärna själv. I morgon slår vi till med firande i Uppsala för båda döttrarna. En heldag och med barnbarnen. Ska bli jätteroligt.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Vilken bra födelsedagsmiddag och så tilltalande och fräsch maten såg ut. Spontant och bra. Så mer firande i morgon så det blir nästan i dagarna tre. Era vyer är fantastiska, inte tal om något annat.
  Så fin Curre är!

  Kram och trevlig måndag!

  1. Det blev en spontan födelsedagsmiddag med Helen (Liv jobbade) och i morgon äter vi middag tillsammans och ska ha en heldag i Uppsala. Ska bli så roligt.
   Curre är så fin och en lycka när han kommer hit.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det blev spontant, gott och lyckat på alla sätt. Och utsikten hemma tröttnar vi inte på.
   Trevlig kväll.

 4. Jag gillar Pong, har varit där flera gånger och om man stannar ute på ”balkongen” är det extremt luftigt, så här i corona-tider. Prisvärt tycker jag också att det är.

  1. Verkligen luftigt och igår inte alls så många här. Man har också bra avstånd mellan borden. Nog så viktigt. Prisvärt och gott är det ju också.

 5. Vad skoj att få fira så mycket!

  Läcker mat och jag kommer ihåg de thailändska ölmärkena. Drack av båda sorterna när jag var i Thailand och tyckte de var goda och smakade på olika thairätter, medan min kompis bara beställde Heineken och svenskliknande mat.

  Då får ni ha det så trevligt i Uppsala i morgon!
  Stor kram!

  1. Vi passar på. Lika bra det. Vi är ju väldigt förtjusta i asiatisk mat och skulle ju i Thailand eller på resa i Asien tänka oss annat än att beställa lokal mat och öl. Men man är ju olika. Svensk mat kan jag ju äta hemma. Vi går ju helst inte i Spanien heller på några ”svenska” restauranger och skulle jag vilja ha något mer av det svenska, vilket kan hända om vi är borta länge, så lagar jag det hemma. Men en hel del rätter är ju gångbara världen över. (I Asien är dock helt kött inte direkt vanligt och jag har aldrig där saknat det)
   Ser verkligen fram emot Uppsala i morgon. En heldag med massa roligheter och middag på kvällen.
   Stor kram

 6. Så fint ni bor! Kan njuta av utsikt året om. Skulle också valt buffén. Finns så mycket gott bland asiatiska rätter. Lagar för sällan. Får leta upp recept och börja laga!
  Ha det gott. Kram

  1. Vi bor bra här och trots belysning och annat känns det ändå inte som i stan här på kajen.
   Buffén blev ett bra val och em asiatisk matresa passade mig perfekt. Maken däremot stannade matmässigt i Thailand med sin favoriträtt-
   Jag lagar nog asiatisk mat ett par gånger i veckan och jag gillar att den är tämligen ”lätt”. (Både att laga, äta och smälta. )
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tyvärr verkar Chang nu vara en bristvara här så Singha fick det bli.
   Här blev det en fin asiatisk matresa och väldigt god.
   Maken höll sig dock i Thailand men fick ett par andra smakprov av mig.
   Ser fram emot en heldag i Uppsala i morgon.
   Trevlig kväll.

 7. Dregel, dregel! Hade helt klart gjort samma val som du. Rätternas urval är i stort sett identiskt med maten som Asian BBQ här i Täby erbjuder. Älskar mixen. Lite av varje från olika asiatiska länder. Precis som du älskar jag maten.
  Mörkerbilderna från din favo position på balkongen är helt underbara, speciellt den första.

  PS. Fick Curre vara helt ensam hemma hos er? Han är faktiskt en hund som till och med jag gillar, åtminstone såhär framför skärmen;-) DS.

  1. Så roligt med denna spontana middag tillsammans . Och asiatisk mat är en favorit. Här fick vi en god matresa. Men maken höll sig i Thailand, men fick några smakbitar från andra länder. Just mixen gillar jag också. Kul att Asian BBQ finns med liknande i Täby.
   Ja, fint att komma hem och blicka ut. Älskar detta.
   Jadå, Curre var hemma hos oss i några timmar. Inga problem. Tror du hade gillat Curre. Han är så fiiiin. Och lugn.

 8. Vilken bra födelsedagsmiddag det blev. Och jag äter gärna buffé när det är asiatisk mat, det finns ju så mycket man vill ha 😀
  Stor kram

  1. Det blev en spontan, väldigt god och trevlig födelsedagsmiddag. En god matresa. I morgon fortsätter vi med en heldag i Uppsala där liv och barnbarnen också är med.
   Stor kram

 9. Här rinner snålvattnet ner över tangentbordet och hunden undrar vad jag sysslar med, haha! Vilket ställe, maten är så vackert upplagd så det nästan är synd att stoppa den i munnen! Jag hade blivit totalt förvirrad men gjort som du och ätit buffé för att jag inte kunnat bestämma mig. Betyder ordet Pong också något? Pan var ju inget roligt ord längre när det blir en association till pan-demi….
  Att ni hade en trevlig afton med god mat råder ingen tvekan om. Mums
  Kram från pörtet

  1. Det blev en riktigt god, spontan och trevlig middag. Och även en god matresa genom delar av Asien. Jag kunde inte bestämma mig så buffén blev ett bra val. Jag tog lite i taget från varje land och la på tallriken. Vad ordet ”pong” betyder vet jag inte.
   Nej, ordet ”pan” har ingen bra klang i pandemi. Men det finns ju annat som är bättre vad gäller betydelse.
   I morgon firar vi på nytt och då med barnbarnen i Uppsala. En heldag-
   Kram

 10. Det var ju ett perfekt förslag ni fick. Den som tröttnar på den utsikten mår definitivt inte bra. Vilken sötnos som väntade på er på hemmaplan.
  Önskar dig ett njutbart 2022
  Kram från Visby

  1. Visst var det! Och vi var snabba med att hänga på. En god och trevlig matresa blev det genom delar av Asien. Och i morgon firar vi vidare i Uppsala.
   Curre, labrador, är så fin.
   Önskar er också det bästa inför 2022.
   Kram

 11. God Fortsättning! ,-) Fint bildspel, kommer ihåg bilderna, så fort det gick året 2021.
  Mysigt av dottern att fråga om ni ville följa med ut och äta, ser gott ut, vad jag förstår bor ena dottern nära ,-)
  Ser gott ut det du valde och välja lite olika rätter, ,-) jag vet hur mycket du gillar den maten!
  Jaha hon fyllde år ,-) Ett grattis, försenat….till dottern.
  Nej den utsikten går inte att tröttna på ,-) Ofta , dimma, regn, allt är vackert ändå, där du bor ,blir det magiskt, vilket väder det än är, det ser jag på dina bilder.
  Curre ser mysig ut ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

 12. God Fortsättning! ,-) Fint bildspel, kommer ihåg bilderna, så fort det gick året 2021.
  Mysigt av dottern att fråga om ni ville följa med ut och äta, ser gott ut, vad jag förstår bor ena dottern nära ,-)
  Ser gott ut det du valde och välja lite olika rätter, ,-) jag vet hur mycket du gillar den maten!
  Jaha hon fyllde år ,-) Ett grattis, försenat….till dottern.
  Nej den utsikten går inte att tröttna på ,-) Ofta , dimma, regn, allt är vackert ändå, där du bor ,blir det magiskt, vilket väder det än är, det ser jag på dina bilder.
  Curre ser mysig ut ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jodå, din kommentar är på plats.
   Jag försökte göra en sammanfattning av 2021 och då använda en bild från varje månad. Svårt var det, men det gick.
   Det blev en väldigt trevlig kväll med en god asiatisk matresa.
   Och idag åker vi till Uppsala och firar allesammans med trevligheter under dagen och i kväll.
   Utsikten tycker vi väldigt mycket om och lite beroende på väder så varierar den. Och inte minst vår, sommar och höst med alla båtar i kanalen. Nu är de dock inte så många.
   Curre är så fin och det är så roligt när han kommer- Och han ska med till Uppsala idag.
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Vilken härlig födelsedagsmiddag … och maten ser god ut! Jag har ingen erfarenhet alls av sån här mat, annat än det som brukar finnas på en ”vanlig” Kinarestaurang – och den maten gillar jag 🙂
  Du har verkligen en fantastisk utsikt där du bor!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Jag tror du hade tyckt om maten här och mycket kan påminna om den kinesiska. En god matresa blev det.
   Utsikten här njuter vi av och den förändras ofta beroende på väder och vind.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

  1. Det blev en väldigt trevlig middag och en god matresa genom delar av Asien. Bra kombination.
   Önskar dig också en god fortsättning.
   Kram

 14. Vilket härligt spontanfirande och så många godsaker! 🙂

  ”Pan” i kombination med mat låter betydligt trevligare än när det kombineras med nåt otäckt virus eller så…

  Ha en riktigt fin tisdag!

  1. Det blev väldigt gott och trevligt och idag tar vi ny tag med firandet och med båda döttrarna och barnbarnen i Uppsala-
   Strålande sol här så det ser ut att bli en bra dag.
   Önskar dig en fin tisdag.

 15. Så trevligt med födelsedagsmiddag och att ni kunde träffas så där.
  Maten ser intressant ut med många olika småplock.
  Så mysigt att välkomnas av Curre, labradoren. De är sådana kloka och fina hundar.
  Vackra bilder på Hammarby sjöstad i skymning. Förstår att du inte tröttnar på den utsikten.
  Ha det fint.
  Varm kram!

  1. Det blev spontant, gott och väldigt trevligt. Och igår firade vi i Uppsala med båda döttrarna och barnbarnen. Väldigt trevligt det också. En riktig heldag. Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat och lagar det ju gärna hemma också.
   Alltid roligt att komma hem och mötas av ljusen här omkring och denna dag också av Curre,
   så fin och väldigt lugn. Han är ju med sin ”matte” på jobbet inom vården tre gånger i veckan och väldigt uppskattad där också-
   Önskar dig också bra dagar och att du mår hyfsat.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *