Stockholm

Årstaskogen – Ett naturreservat helt nära

29 juni, 2020

Varmt och soligt har det varit i  har det varit i helgen men i lördags, fram på eftermiddagen, bestämde vi oss vi oss för att ta en sväng ut. Skugga var det helt klart som gällde och att då titta lite närmare på den södra sidan av Årstaviken (då i skugga) kändes som ett bra val. Här ligger stadsdelen Årsta och Årsta skog som sluttar brant ner mot Årstaviken. Själva namnet Årsta kommer efter den gamla Årsta gård som ligger i en dalsänka ner mot Årstaviken. Och till Årsta gård återkommer jag i ett annat inlägg. Idag är det lite av naturreservatet Årstaskogen vi tittar närmare på.  Och mer bildligt; Vi  får gå över ån, Hammarbykanalen, efter vatten. Alltså lämna södersidan för att se lite nytt. Jodå, vi har varit här förr men det är några år sedan.

Årstaskogen med Mälarens vatten. Årstaskogen.Här har man Mälarens vatten helt nära och den mer orörda skogen på andra sidan. Snett över vattnet skymtar delar av Södersjukhuset på Södermalm.

 

På väg till Årstaskogen

Vi stannade till en stund på Skansbron, den klaffbro som förbinder Södermalm med Södra Hammarbyhamnen/ Hammarby sjöstad och Årsta i Stockholm. Bron har en segelfri höjd på 12,5 meter och går över Hammarbyslussen. (Och det är den här bron vi ofta ser från våra fönster och balkong när den öppnas.) Bron är gammal och togs i bruk 1925 i samband med att Hammarbyleden, Hammarbykanalen, öppnades. En farled för sjötrafik i Stockholm mellan Saltsjön, Östersjön och Mälaren. Namnet Skansbron härrör från den skans, en befästningsanläggning, som fanns här på 1600-talet och då hette Söder Scantz. Själva Skansen försvann när Hammarbyleden byggdes.

Skansbron. PÅ väg över den och till Årstaskogen. På väg till Årstaskogen. Utsikt från Skansbron.

Hammarbykanalen är fylld av båtar som ska in i Mälaren via Hammarbyslussen. Till vänster södersidan med Norra Hammarbyhamnen där vi bor och till höger Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen. Området är i sig gammalt men mycket har hänt här.  

Vi har kommit över till andra sidan av Årstaviken. Bron närmast är Johanneshovsbron, öppnades 1984 och bron  lite längre bort är  Skanstullsbron som invigdes 1946. Här över gick det förr spårvagnar men när tunnelbanan kom i början av 50-talet ersatte den spårvagnarna. Och Folksamhuset på Södersidan med sina 27 våningar är ett gott landmärke.

På andra sidan slussen finns Mälaren och Årstavikens vatten.

Vi går ofta längs Årstavikens vatten men då mest längs den norra delen och  på Södersidan. Ofta blir det också en tur upp bland koloniområdena där. Mindre trängsel där  är ett klart plus.

Start och mål vid “T” och ett delmål Årstaskogens naturreservat. En sträcka på ca 6 km fram och tillbaka. 

Årstaskogen

I slutet av januari 2018 inrättades naturreservatet i Årstaskogen och Årsta Holmar.  Årstaskogen är som namnet berättar ett skogsområde och här trivs både barr och lövträd särskilt bra. Och det är gott om hällmark. ( Markyta där bergrunden går i dagen) Marken tillhörde förr Årsta gård som i sin tur har anor från järnåldern. Årstaskogen ligger helt nära storstan och här finns gott om vandringsleder på stigar och små grusvägar. Terrängen är delvis är starkt kuperad och det gör att antalet cyklister som snabbt susar förbi är få. (På Södersidan är de desto fler eftersom det där är mer plant)

Årstaskogen. En av de grusade vägarna längs MälarenÅrstaskogen med en av de grusade vägarna längs vattnet.

I skogen och på hällmarkerna finns flera gamla tallar som utgör viktiga livsmiljöer för många arter som finns här. Många olika fågelarter trivs och olika infotavlor berättar om växt och djurlivet.  Bland fåglarna trivs  tofsmes, spillkråka, större hackspett och nötväcka bra. På svampsidan lär den mer sällsynta talltickan finnas. En svamp som trivs högt upp på gamla  tallars stammar.

Och helt fantastiskt är att detta är ännu ett av många naturområden som i princip finns mitt i huvudstaden. Nåja, lite i utkanten men väldigt när.

Och vill man lämna de mer upptrampade stigarna och grusvägarna går det bra. Men man får vara beredd på viss klättring. Säkert också en och annan fästing.

Naturstränder

finns det gott om och de flesta är tämligen små och  skogsbeklädda.  Ut efter stränderna finns en naturlig vegetation och de små sandiga vikarna gör att både grodor och fiskar trivs. Och om andan skulle falla på och man skulle vilja ta sig ett dopp så går det fint att nå vattnet nästan överallt. Och vill man ha det mer välordnat finns på sina ställen badbryggor utplacerade.

 

 

Hemma igen. Och till vänster, bakom broarna har vi alltså nyligen varit.

 

 

Du Kanske Också Gillar

28 Kommentarer

 • Svara Emma Engström 29 juni, 2020 | 13:55

  Just naturreservat gillar jag, skogar och naturen överlag! Så otroligt fint 😃 hade inte alls sån koll på Årsta och området där! Så kul att du ger så mycket information i dina inlägg, man lär sig något nytt hela tiden! ❤️

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 14:13

   Naturreservatet här i Årsta kan jag nästan se hemifrån. Men jag har glömt bor det på något sätt. Kommer att bli fler rundor hit. Så tyst och lugnt.
   Kul att du tycker om att gå med.
   kram

 • Svara Geddfish 29 juni, 2020 | 15:17

  Så grönskande och vackert så nära inpå. Värdefullt. Naturen är underbar och läkande.
  Du är en duktig guide som kan mycken historia runt allting, fantastiskt med dina kunskaper.
  Det har varit hett om öronen nu ett tag så att det idag är svalare, är bara skönt, efter två dagars regn. Det behövdes.
  Det mulnar på och blåser lite, så det blir nog inget mer balkonghäng för idag, men det är OK.
  Stor hjärtlig kram!

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 17:17

   Här är verkligen fint och heller inte så många cyklister(alltför backigt) eller joggare. Vi gick nu bara en bit men man kan fortsätta mycket längre och det gör vi en annan dag då det är mindre varmt. Lite svalare här också idag med runt +25 är det och just nu tämligen soligt. Men det kan gärna mulna på för min del. Kanske kommer blåsten hit också. Lite vore trevligt.
   Har varit ute med ett par vänner så ska just slå mig ner på balkongen med ett glas bubbel.
   Önskar dig en fin fortsatt måndag.
   Stor kram

 • Svara Znogge 29 juni, 2020 | 15:50

  Det finns mycket fin natur i direkt anslutning till staden ja även inne i staden också. När jag tillbringade en sommar i Stockholm var vi ofta vid Årsta havsbad men det kändes som om det var längre utanför staden…

  Kram och god fortsättning på månadagen!

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 17:12

   Årsta havsbad ligger ca 3 mil längre söderut och där är det Östersjön man badar i. Namnet där kommer från Årsta slott som ligger där i närheten. Här ute är det väldigt fint och betydligt mer öppet än här vid Mälaren.
   Det här Årsta, naturområdet, tillhörde förr Årsta gård och ligger i princip på andra sidan Skansbron.
   Önskar dig också en fortsatt fin måndag.
   kram

 • Svara Emma, Sol som sol? 29 juni, 2020 | 16:24

  Så härligt grönt och vackert! Men fästingarna hoppar vi gärna över, vidriga kryp.

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 17:07

   På den här sidan, i Årstaområdet, är det betydligt mer orört än på Södersidan av Årstaviken och betydligt mindre folk. Vi har varit här förr ganska mycket men området har sedan fallit i glömska. Det finns ju så många fina grönområden som enkelt är nåbara för oss. Om fästingar tycker vi inte.

 • Svara Hilma Eklund 29 juni, 2020 | 16:44

  Wow så himla vackert!! Dit vill jag åka! 😍

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 16:53

   Här är verkligen fint och heller inte så mycket folk. Rekommenderas!

 • Svara Micke 29 juni, 2020 | 18:46

  Tackar återigen för en fin presentation och fina bilder.
  Fästingar står man ju gärna över, usch och fy 😉

  Ha det fint.

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 19:20

   Det blev en jättefin promenad och fint att ha dessa omgivningar så nära.
   Vad gäller fästingar så vill jag inte alls ha dem på mig. Helst inte se dem alls.
   Ha det fint du också.

 • Svara BP 29 juni, 2020 | 21:02

  Det känner jag igen. Där gick vi för två år sedan, fast i motsatt riktning från Liljeholmen till Skanstull. Det slog mig aldrig att det är ett det är ett Naturreservat – ooooops! Typiskt jag/vi;-)
  Helt suveräna och somriga bilder. Vilken grönska! Riktigt läckert!

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 22:22

   Tack! Vad kul att du känner igen dig här. Vi har förr gått här och då ibland startat på Södersidan gått över Liljeholmsbron och hem . Nu var det varmt och krafterna inte helt på topp. Men vi tar ett varv snart igen. Finns mycket här att se. Och gott om plats dessutom.
   Sitter nu på balkongen och tittar just mot det här området.

 • Svara Veiken 29 juni, 2020 | 21:23

  Jag tycker om att vi har en hel del naturreservat. Vi måste vara rädda om vår natur!
  Vi måste vara tacksamma över att vi har naturen bakom knuten.
  Ni fick en härlig promenad utan trängsel!
  Kram

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 22:17

   Jag också. Vi har förr varit här en hel del och gått men nu var det länge sedan. Och vi ska snart ta en ny vända. Inväntar lite mer krafter först så vi kan gå längre.
   Skönt trängselfritt var det.
   Kram!

 • Svara Susjos 29 juni, 2020 | 23:44

  Visst blir man fascinerad av all grönska i vår vackra stad! Inte många huvudstäder som kan visa upp så mycket grönska och vatten . Så fina bilder!
  Ha det gott,kram!

  • Svara Ditte 29 juni, 2020 | 23:53

   Tack!Verkligen! Och mycket finns ju också inom “räckhåll”. Stockholm har verkligen mycket av det mesta vad gäller vatten, grönska och lättillgänglighet. Ja, mycket annat också.
   Ha det fint du också.
   kram

 • Svara Anki 30 juni, 2020 | 07:59

  Ganska fantastiskt att ni har så fina områden och naturreservat så nära! Underbar natur … och så skönt att du kan återuppta promenaderna igen!
  Kram

  • Svara Ditte 30 juni, 2020 | 11:00

   Här har vi gått en hel del förr men sedan nästa glömt bort den här södra sidan av Årstaviken.Men nu är den med igen hos oss. Här är tämligen orörty och det gillas. Så långt blir det ju inte vi går, men 5-6 km känns ok.Men helst inte då mitt på dagen när det är som varmast.
   Kram och trevlig tisdag.

 • Svara Ama de casa 30 juni, 2020 | 09:45

  Så himla fint! Ni har verkligen helt otroligt fina omgivningar 🙂

  Fast både klättring och fästingar kan jag vara förutan 😉

  Ha en fin tisdag!

  • Svara Ditte 30 juni, 2020 | 10:58

   Fästingar och klättringar i skogsterräng kan jag undvara. Vi har många vackra omgivningar helt nära så omväxling finns verkligen.
   Önskar er också en fin tisdag.

 • Svara Annette 30 juni, 2020 | 10:01

  Så fint inlägg! Och så roligt att utforska omgivningarna som ni gör. Jag frågade Patrik om vi vågar oss på att åka in till stan nu, och utforska några spännande områden. Vi får se hur vi gör. Nu när det är svalare är det ju perfekt tillfälle. Har du några förslag på vad att se? Jag hade i och för sig sett väldigt mycket fram emot att besöka Nationalmuseum när det öppnade igen, men det blev inte av innan pandemin. Men nu är det väl öppet igen tror jag, och ok att besöka om man inte rör saker och håller avstånd.
  Hoppas du får en fin dag, och tack för omtänksamma ord i min blogg.

  • Svara Ditte 30 juni, 2020 | 10:57

   Tack! Ni har ju så mycket fin natur runt där ni bor. Men ett förslag är att ni tar pendelbåten nr 80 från Nybroviken (SL kort gäller) och sedan tar den till Lidingö och det är olika stopp på vägen. Kanske stannar ni på hemvägen till och kliver av vid Biskopsudden på Djurgården och promenerar i till stan via Isbladskärret. Eller också går ni av i Nacka strand och följer vattnet in mot stan. Man kan gå hela vägen till Svindersvik (Nacka) längs vattnet. Gärna ett stopp där för lite att äta. Och härifrån kan man ta bussen in till stan från stora vägen.
   Eller kanske tar ni er till Söder och går runt vackra Reimersholme och Långholmen.
   Höra gärna av dig om du vill ha fler tips.
   Tror att både Nationalmuseum och Fotografiska är öppna. Båda väl värda besök.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Många tankar till dig

 • Svara Bosse Lidén 30 juni, 2020 | 10:43

  Vilket fint naturreservat du visar upp. Jag tror det är extra viktigt för er i Storstadsregionen att ha dessa naturplatser som komplement till parkerna.
  Önskar dig lycka till imorgon. Måtte allt gå bra.
  Bamsekram

  • Svara Ditte 30 juni, 2020 | 10:49

   Tack, Bosse för omtanken. Och jag är positiv i det längsta. Vi har många fina naturområden runt Stockholm och vi har flera helt nära. Men när det varit så pass varmt och min kropp varit påverkad är det extra bra med de fina områden som vi har helt nära. Och jag vidgar så gärna vyerna och följer med på era fina turer.
   Kram!

 • Svara Paula 30 juni, 2020 | 20:42

  Så positivt att man väljer att se till att det även tillkommer nya grönområden eller att man skyddar de gamla när stan växer så det knakar. Hade mycket gärna gått en promenad i den vackra skogen, tack för att jag fick följa med. Jag blir alldeles vimmelkantig av stans geografi nuförtiden, min kännedom var väl aldrig så himla bra, man rörde sig mest i närheten av där man bodde, dvs. i någon av förorterna, jag bodde nästan alltid på södra sidan, Stureby, Herränge n och Fruängen, jobbade ett tag i Farsta. Inte förrän ett par år innan vi lämnade storstan bodde jag i Sundbyberg. Minns när jag var nyinflyttad i Stockholm hur svårt det var att lära sig stadens geografi när man oftast satt på ett t-banetåg under markytan.
  Du är en fantastisk ciceron Ditte! Kram

  • Svara Ditte 30 juni, 2020 | 22:26

   Visst är det bra att man bevarar dessa fina gamla områden. Har varit här en del förr men så har det hela fallit i glömska. Men här är mycket lugnare än på södersidan och också mer skugga vilket passar mig bra. Och visst är det lite knepigt med Stockholm och stans geografi. Jag bodde ju i Solna från 1959 -1970 och hade knappast varit söder om Slussen förrän i mitten av 1960-talet. Vet att vi var erbjudna en lägenhet i Farsta 1958 men när min mamma såg höghusen där och alla lerfält så tvärvägrade hon. Och jag är glad för det. Solna kändes mer nära stan. Var ju då en hel del i Sundbyberg.
   Kul att du hänger med mig. Och Stockholm kan jag. Tror du gillat att gå med här i Årstaskogen.
   Kram

  Kommentera