Skyltar Stockholm

Årets sista skyltsöndag – Lokal och “matig”.

Söndag igen! Och dags för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Idag är det också årets sista skyltning och jag vill passa på att tacka både BP och alla som varit med och söndagsskyltat för i år och förhoppningsvis finns det skyltar även till nästa år. Här är det även denna vecka skyltat från mina kvarter och grannkvarter på Södermalm i Stockholm. Och  skyltarna förevigade jag igår eftermiddag med visst fokus på matställen, “lokala lokaler”.

Årets sista skyltsöndag har fokus på restauranger.Här Götgatan vid SkanstullGötgatan vid Skanstull och Ringens shoppingcentrum. Här finns restaurang Teatern men den fick inte vara med på bild. 

Årets sista skyltsöndag

får bli lite “matig”. Södermalm är en stadsdel där små och stora restauranger av allehanda slag ligger tätt. Även utbudet av barer, caféer och gammeldags konditorier är stort. Så utbudet av matiga och “drickiga” skyltar är gott.

Mitt på trottoaren vid längs Ringvägen vid en nyöppnad och välbesökt pizzeria står denna skylt.  Ganska fyndig…

 Restaurang Pelikan med sitt gamla namn från 1600- talet. Dock har restaurangen bara legat här på Blekingegatan 1969.

Ingen nymodighet till skylt här inte.

Katarina Ölkafé  öppnades 2014 och är en blandning av New York och Söder. Här serveras rejäla mackor i New Yorkstil  som gärna sköljs ner med öl från små Stockholmsbryggerier. Var? Katarina Bangata 27.

 

Och tvärs över gatan från Katarina ölkafé finns minnesmärket över fotbollspelaren och “söderkisen”  Nacka Skoglund som är född här på gatan och bodde också i kvarteren i olika omgångar.  (Vill du läsa mer om denna del av Söder, som har en speciell historia, så finns den här. )

Nackastatyn och ett fotbollsmål finns på Katarina Bangata,

Här på gatan ligger även restaurang  à la Crêpe.

Min kinesiska “hämtmatsfavorit”, Fang Yuan Shi Wu,  ligger på Södermannagatan 37. Här smakar maten verkligen som i Kina och lagas efter hand.  Här har jag också lärt mig att laga ett par rätter.

 

Och visst måste restaurang Thaiboat, hemma på vår kaj,  få vara med även i årets sista Skyltsöndag. Har haft med liknande bilder härifrån men dessa tog jag igår. Klart uppiggande!

I dessa “plastigloos” finns värme och många sitter gärna där och tar en drink före eller efter maten. (Mat serveras inne i  båtens restaurang).

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”Årets sista skyltsöndag – Lokal och “matig”.”

 1. Jag tycker restaurang Thaiboat verkar väldigt mysig. En riktig färgklick. Och vad trevligt att kunna sätta sig i en igloo med en drink före maten.
  Stor kram!

  1. Thaiboat är jättemysig året om. Och att sitta här på sandstranden om sommaren i solnedgången är behagligt. Stor kram!

 2. Vilka härligt matiga skyltar som gjorde mig himla sugen på nåt gott. Mest på thaimaten där, tror jag. Fast den fyndiga pizzaskylten var klart roligast 🙂

  Snyggt skyltat – igen! 🙂

  1. I våra kvarter här finns mycket att välja på i restaurangväg och Thaiboat är ett säkert kort alla årstider. Pizzorna här är väldigt bra och vi handlar hem härifrån då och då . Restaurangen har bara sex bord så här är ofta fullsatt.
   Trevlig söndag! ?

 3. Som vanligt hur många fina skyltningar som helst på din skyltsöndag Ditte!
  Åter blir jag påmind om att jag borde gå rakt ut här på landsbygden och se om jag hittar någon skyltning jag också.
  Måste nog skriva ner det på en lapp.
  Ha en fin söndag!

  1. Tack!Vad roligt det vore med skyltar från din trakt. Säker hittar du många. Och tolkningen är ju väldigt fri. Önskar dig en fin söndag och ett gott slut . Passar också på att önska dig och de dina ett riktigt Gott Nytt År.

 4. Finfina skyltar! Sån rolig skylt vid pizzerian!
  Å Thaiboat är verkligen vacker året om! De där igloosarna ser mysiga ut!
  Å vilken häftig kryssning ni ska ut på, wow! Ska bli spännande att få “följa” med!
  Kram och ha en fortsatt trevlig söndag!

  1. Visst är skylten vid den lilla pizzerian bra. Här finns också väldigt goda pizzor som vi ibland köper hem. (Lokalen i sig är så liten så det är alltid fullt.)
   Kryssningen från Chile till Sydamerika ser vi verkligen fram emot och hoppas på fina djur och naturupplevelser.
   Önskar dig också en fin kväll. även ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.
   Kram!

 5. Jag gillade pelikanskylten, den var fin! Ölcafé, det blir ju lite konstigt eftersom det borde finnas kaffe, det är ju ett café. 😀 Det är en öleria, helt enkelt. 😀 Som spanskans cervecería!

  Det verkar jättemysigt där vid er Thaiboat, måste läckert att sitta i igloorna. (Äh, nu ger jag upp! Hur jag än försöker skriva igloo i bestämd form pluralis blir det rödkrull. Nä, nu fick jag till det! Envis, vettu, precis som du!)

  1. Visst är pelikanskylten fin och ger en gammaldags känsla. Bra mat serveras också. Förr sa man i Stockholm “ölsjapp” och man har även i de gamla Klarakvarteren och på Söder även haft uttryckt “ölkafé. Man sa ju också konditori om det var kaffe och andra drycker samt bakverk som serverades. PÅ 1700-talet hette det Kaffehus och café kommer delvis från franskan som fått ordet från arabiskan.Säkert finns det många fler förklaringar.
   Thaiboat besöker vi ganska ofta och året runt. Väldigt god mat och läcker miljö Ännu har vi inte fått plats i igloorna för en drink men vi har inte gett upp. Baren inne i båten är också mysig.
   Och att vara envis är ju bra egenskap. Att man inte ger upp utan att det mesta kan fungera Jag har genom livet haft stora fördelar av det.(Men jag är inte envis in absurdum.)

 6. Många matiga och läckra skyltar! Pizzeriaskylten var stenkul. Thaibåten vacker. Katarina Ölcafé smått sliten, men ska kanske vara så.
  Skyltsöndagskram!

  1. Här i mina kvarter finns det väldigt gott om restauranger av skilda slag och både de och skyltarna skiljer sig åt. Man kan här ta en matresa runt jorden samtidigt man passerar alla. Thaiboat är alltid ett säkert kort och det helt oavsett årstid. Ölkaféet ska nog ha detta gamla stuk och det är väldigt populärt. Visst är pizzaskylten bra! Gillar den verkligen. Även pizzorna här är goda.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Jag måste nog börja ta bilder enligt dina tips. Finns ju massor med skyltar härnere att fota. Ha det gott! Kram från oss till er båda

  1. Skyltar är roliga och detta söndagstema med skyltar av skilda slag är verkligen uppiggande. Tolkningen är dessutom väldigt fri. Kanske hänger du på…
   Kram från oss till er. (Har just kommit till Torrevieja och njuter nu ute på terrassen och det är +16. Men med en tröja på.

 8. Vi bor i samma “hoods” du och jag, och visst dräller det av matställen! Men (den märkligt nog hyllade) Teatern inne i Ringen ger jag inte mycket för. Där sitter folk och äter i beckmörker på superobekväma stolar, och det enda man kan titta på är andra som tuggar och sväljer. Jag går inte in.

  1. Vad trevligt! Då kanske vi setts… Nej, “Teatern” ger jag inte heller mycket för. Tycker det är rörigt, obekvämt och bullrigt men jag har ett par gånger köpt med mat hem och den har varit riktigt bra. Pelikan är ju en klassiker som håller måttet så ibland går vi dit. Men det finns ju mycket att välja på och av alla de sorter.

 9. Bingo! Vilken årsavslutning av Skyltsöndag. Totalt lyckat! Pizzaskylten är typiskt “Söder”, rolig och fyndig. Man studsar till. Sedan gillar jag ju anrika Pelikanen med gammal, hederlig husmanskost än idag. Kul att dessa kultställen på Söder är fortfarande så populära.

  Nackaskulpturen är såklart ytterligare en favo här, liksom igloona vid Thai Boat. Så himla festligt och roligt, samtidigt som de föreställer en sådär riktigt fyndig kulturkrock.

  Tusen tack för en riktigt läcker skyltning och länken:-)

  1. Tack! Jag blev själv nöjd med årets sista skyltsöndag och variationen i den. Visst är pizzaskylten bra. Riktigt fyndig! Dessutom har de riktigt bra pizzor här som vi några gånger har köpt med hem. Restaurangen i sig är så lite och välbesökt att det sällan är lediga bord. Pelikan håller än och har många stammisar. Thaiboat är alltid ett säkert kort och så alla årstider. Tyvärr har vi inte kommit i tid för att få testa någon av dessa igloor ännu. DE blir fort upptagna. Och kulturkrockar är alltid kul.
   Nu tar vi nya “skyltartag” inför 2019.
   Passar på att önska dig ett gott slut och Gott Nytt År.

  1. Tack! Jadå, nya tag gäller.
   Önskar er också ett fint slut och ett riktigt Gott Nytt År.
   Kramar från Spanien.

 10. Det var mycket varierande krogskyltar! Från gamla, till gammeldags, till modernare, till humoristiska, till utländska, till moderna och till båtar. Inte illa, vilken variation och så kul att titta på. Jag gillade pelikanen och Katarina K mest. Kram

  1. Skyltarna hittade jag under en promenad i våra kvarter. Här finns mycket av det mesta och så även inom krog och kaféområdet.
   Pelikan är en gammal krog och har serverar traditionell svensk husmanskost (något undantag finns nog) så det passar bra att den gamla skylten är kvar- Katarina ölkafé är riktigt trevligt och en mötespunkt. Alltid fullt.
   Kram!

 11. En kanonavslutning på årets skyltsöndagar! Många fina matställen och fina skyltar, men finast är skylten med pelikanen 🙂
  Kram

  1. Tack! Jag är också förtjust i den med gammeldags skylten på restaurang Pelikan. Söder har ju en bra blandning av det gamla och det nya.
   Önskar dig ett gott slut och ett riktigt bra 2019.
   Kram!

 12. Vilken härlig skulptur!
  Tack för informativa reseinlägg under året som gått!
  Tänk vad fort ett år går, nästa gång vi ses är det 2019 🙂

  Ha ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram Christina

  1. Ja, Nacka Skoglund, var en populär fotbollsspelae på sin tid och detta var just hans hemmatrakter så därför står skulpturen just här. DEt finns också ett fotbollsmål som hör till.
   Vad roligt att du följt med bland resor och vardag och det som rymts här.
   Ett år går fort och jag tycker de har ökat takten ju äldre jag blivit.
   Och vi ses snart! I 2019.
   Önskar dig ett gott slut och ett riktigt fint och innehållsrikt 2019.
   Kram!

  1. Stort tack! Vi önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År från den spanska sommarstugeterrassen. Och “bouggan”skickar sina varma hälsningar och tankar.
   Kram!

 13. Det är inte dåligt att jag har ett ölkafé, en gata och en hiss i huvudstaden, även om jag inte stavar med “k”. 😉
  (Det finns säkert mer, som jag inte kommer på nu eller har riktigt koll på). / Catarina

  1. Vad roligt! Tänk vilket inflytande du har/haft. Tror det finns än mer där du haft ett finger med i namnet. Tack för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *