Spanien Torrevieja

Apropå miljön

Miljön, både den mer närbelägna och den mer avlägsa hamnar ofta i våra tankar Hur är det nu? Hur var det förr? Hur  är det med ekologiska varor som transporteras över halva jorden för att vi ska äta dem eller att barn skjutsas per bil till skolan och då  sträckor som är några hundra meter. Alla tekniska apparater? Funderingarna kan bli många. Visst fanns det saker som var bättre förr, i alla fall i mitt tycke. Men också mycket som inte var det. Och utvecklingen går tursamt nog framåt…

Fick häromdagen ett papper som jag vet cirkulerat i omgångar sedan 2010 och kanske innan dess. Visst var miljön viktig även förr och då utan att man fuderade så mycket. Nu funderas det mycket – men undrar om det stannar där. Alltså i funderandet.

Tycker om taken att i Torrevieja sitta på en restaurang och där personalen plockar citroner från det egna trädet för att  lägga i den dryck jag jag beställt. 

Har nu uppnått åldern (som bara är en siffra) där jag kan känna igen mig i denna eventuella händelse.

”Jag skulle betala i affären nyligen och kassörskan föreslog att jag skulle ta med mig egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte har det miljötänket i våra dagar.

”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer”, sa kassörskan. Hon hade förstås rätt härvidlag – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”.

Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i mitt inre insåg jag vad vi hade.

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem för återanvändning. Så de var verkligen återanvända. Men vi hade inte uppfunnit miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företags-byggnader. Vi gick eller cyklade till affären för att handla och tog inte bilen – om vi hade någon – för att förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan har rätt, ordet miljötänk fanns ännu inte.

Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid av det senaste märket. Men kassörskan hade rätt, ordet miljöförstöring var i stort sett ett okänt begrepp.

På den tiden hade vi i bästa fall en enda tv eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland.

I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inga maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket, använde vi gamla tidningar för att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta – så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner som löpband. Men kassörskan hade rätt – vi hade inte lärt oss att tänka på miljön.

Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller köpa vattnet på flaska varje gång, transporterat med långtradare från Frankrike.

Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut i stället för att köpa en ny.

Vi satte i nya blad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött.  Men än en gång: Vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att tvinga föräldrarna att starta en taxirörelse, öppen dygnet runt.

Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte en datoriserad pryl som skickar signaler 2 000 mil ut i rymden för att hitta närmaste pizzeria.

Att tänka på miljön är viktigt men det är lätt att konstatera att man kan göra det på olika sätt.”

Kan inte ange källan/källorna till texten (har letat en hel del) men den har funnits länge och finns fortfarande att ta del av både på internet och i olika tidningar.

restaurang Mundo pequeñ0, vår kvartersrestaurang i Torrevieja (väl värt ett eller flera besök med adressCalle Marcelina 44)  tittar jag gärna på återanvända detaljer. Och att måla konservburkar och dekorera dem blir perfekta krukor för olika växter.

Gott och trevligt på restaurang Mundo i kvällssolen. Här tilllsammmans med make, svåger och svägerska.

28 svar på ”Apropå miljön”

  1. Ja, man kan fundera mycket på det här med miljön…..med jag tycker nästan kassörskan var lite ohövlig mot dig!
    Men vilken trevlig kväll ni verkade ha på Mundo 🙂
    Stor kram och ha en fin dag!

    1. Nu var ju detta inte direkt självupplevt, men hade kunnat vara…
      Och jag tycker ju att både du och jag är bra på att titta efter vad som kan finnas för återanvändning…..
      Fniss och lite allvar.
      Kvällen på Mundo var jättetrevlig och med verkligt god mat.
      Stor kram!

  2. Jodå … jag har läst detta tidigare och visst känner man igen sig 🙂
    Det här med att köpa ekologiskt är jättebra … men med tanke på långa transporter under vinterhalvåret så får man nog tänka lite extra…
    Så fint med de återbrukade burkarna!

    1. Texten är ju gammal, men ändå aktuell på sitt sätt. Idag känns det som om det går till överdrift med bla. de ekologiska
      importerade varorna. För dels ska de resa långt och dels vet man ju inte alls hur de odlats.
      Burkarna tyckte jag verkligen om och ska prova få till liknand enu hemma på balkongen i Stockholm. Får se om jag lyckas.
      För mig är det en utmaning eftersom jag inte direkt är så händig.

  3. Visst har tiderna förändrats, och sånt sker ju på både gott och ont. Mest på gott, kan jag tycka, trots allt 🙂

    Ha en härlig kväll!

    1. Visst är det tur och bra att tiderna ändras, absout.
      Tanken på miljön är ju inte direkt ny men förr fanns den liksom där per automatik.
      Och visst blev det en njutbar kväll. Har just gått in…
      Önksar er en fin onsdag.

  4. Jag har också sett den där texten. Naturligtvis fanns det en tid då man gjorde mindre påverkan på miljön. Idag måste vi göra något. Jag jobbar på Landstingets hållbarhetsavdelning och idag hade vi, tillsammans med ekonomiavdelningen för hela Landstinget, utbildning och diskussioner i hur vi ska nå målen i Agenda 2030. Känns trots allt positivt att så många länder gått ihop om de här frågorna och att alla (ok nästan) jobbar mot samma mål.

    1. Helt klart väldigt positivt att jobba mot samma mål och att nu vara mer varsamma om miljön är jätteviktigt.
      Det finns mycket som i liten skala för miljön kan betyda än mer i en större. Och vad kan vi bidra med och vad vill vi bidra med.
      Allt var verkligen inte bättre förr men en sak är säker och det är att barn rörde sig mer rent naturligt i den dagliga leken
      och att de inte ständigt blev körda i bil. Två enkla saker att ändra för välmåendet och miljön. Men tänk så svåra ändå…

  5. Ja, det är intressant med dagens miljötänk. Tänker på ekologiska varor som transporteras hur långt som helst. Då undrar jag om vi inte biter oss i svansen rejält. Jag tror att vi var rädd om miljön på ett visst sätt förr men inte hade den kunskapen som vi har nu. Men om allt är bättre tycker jag är mycket osäkert. Minns ju att man cyklade överallt vilket aldrig var några problem utan bara en självklarhet. Idag ser jag hur många barn som blir körda till skolan fastän de bor så nära…

    Nåja, kram och god kväll!

    1. Jag tänker i dina banor. Ibland blir det nog både en och fler svansbitningar för att vi tror att det är bra med vissa saker. (Långa resor för någor som vi tror är ekologiskt,men inte alls vet hur det odlats och dessutom har varan färdats långt)
      Inte tror jag att allt var bättre förr, inte alls, men samtidigt finns det en hel del att ta vara på- Och jag kan inte förstå varför barn måste skjutsas hela tiden om det handlar om ett par kilometer för att ta sig till skolan och hem igen.
      Många tankar finns…
      Kram och natti.

  6. Om mjölkflaskor: det går åt en massa rengöringsmedel till att rengöra dem också.

    Om trappor: jag brukar ta dem, gillar inte hissar. Jag går till affären om det inte är tungt inköp som planeras men tar inköpet i samband med att jag ska ut i annat ärende. Och jag använder alltid mina medhavda kassar. Har en kylväska i bilen där de ligger samt att jag har en extra i ryggsäcken jag använder när jag går.

    Om tvätt och blöjor: jag provade engångsblöjor till sonen, fungerade inget vidare, avvände honom så fort som möjligt dock. Har ingen torktumlare och vill inte ha, tvättar alltid med full maskin.

    Om TV: vi har en fast flera datorskärmar, förstås. Ingen skärm står någonsin på utan att någon sitter vid den.

    Om köksredskap: vispar mycket för hand, min matberedare är magasinerad. Diskmaskinen använder sig av mindre mängd vatten än när jag diskar för hand. Vid flytt packar jag ömtåligt med handdukar, kläder och lakan. Ska jag skicka något återanvänder jag det plastmaterial jag fått med andra försändelser.

    Om motion: jag får det av mitt dagliga liv, jag sätter mig inte i bilen för att åka till ett gym fast jag kör ju sonen till judon för vi har inte den utrustningen eller kunskapen.

    Om vatten så dricker vi från kranen men filtrerar det. Jag samlar in sköljvatten och vattnar i trädgården med det.

    Om bläck så köper jag patroner till mina Ballograf som jag har haft i säkert 15 år vid det här laget. Snålar med utskrifter på skrivare. halvtomma papper klipper jag till små lappar som jag använder till påminnelser och inköpslistor.

    Om rakhyvlar: När mannen min rakade sig så köpte han nya rakblad, aldrig engångs-. Nu är det trimmer då och då, själv epilerar jag och hur mycket dessa maskiner drar är nog försumbart och de håller i många år. Dessutom så sätter sig inte sonen och mannen min i bilen och åker till en frisör utan jag klipper dem.

    Om skolskjuts: vi har gått ihop och kör tillsammans med en annan familj!

    Förr i tiden (när nu det var) släppte man ut en massa skit, tillverkade en massa miljöförstörande saker men man visste inte om att man behövde tänka på det. Eller struntade i det.

    Så om jag emellanåt hoppar över något så tycker jag inte att jag behöver ha alltför dåligt samvete. Jag gör rätt myckeet ändå.

    1. Visst gick det åt rengöringsmedel till flaskorna men å andra sidan blev det inte en massa sopor.
      Vad gäller blöjor så är det väl bra att det finns annat än tygblöjor men störrsta delen av jordens befolkning har tygblöjor till sina barn och de blir också ”torra” innan den blivit så gamla. Idag är det ju inte alls ovanligt att barn har blöjor tills de är fyra år i Sverige. (Tänker då inte på barn med en funktionsnedsättning, utan att blöjorna gör att de inte känne när de behöver gå på potta/toa.
      Allt var inte alls bättre förr men visst gjordes det mycket utan att man funderade på det.
      Och att ta hand om den miljö vi har är viktigt och allas strå till den stacken är viktigt.

  7. Intressant inlägg om miljötänk!Man känner igen sig.
    Tror vi hade mycket miljötänk förr, men vi visste inte om det bara!
    Vi har alltid med oss några plastkassar när vi går till affären och handlar.
    Jag gillar också att titta på alla fina de fina saker som dom har pyntat med på Mundo!
    Önskar er en trevlig hemresa!
    Kram!

    1. Visst tänkte vi på miljön men utan att fundera så mycket. Det var ett naturligt inslag i det vardagliga livet.

      Mundo är alltid mysigt att besöka och vi gör det gärna. Och fina idéer är lätt att hämta där.
      Ska försöka få till burkarna hemma i Stockholm på balkongen men det återstår att se hur dte går.
      Kram!

  8. Gokväll!
    Vill önska er en bra resa. Har även haft kontakt medvJesper och han tar bort min Jasmin.
    Mums så gott det såg ut på Mundo.
    Snart är det min tur att gå dit.
    Kram/A-K

    1. God mycket sen kväll!
      Tack!
      Men det känns lite trist att du tar bort jasminen för den är ju vacker. Iga problem alls att klippa den.
      Kvällen på Mundo var jättetrevlig och väldigt god mat som vanligt. Ja, snart är det din tur…
      Stor kram!

  9. Alltså att en kassörska i Spanien påminner dig om att ta med din egen kassa – det är verkligen något extraordinärt måste jag säga. Jag menar här källsorteras ju inte ens hushållsavfallet (inte i mitt hus i Täby heller för den delen). Dessutom brukar jag faktiskt vilja ha plastkassar som jag använder som soppåsar. Också en slags återvinning imina ögon.

    Det är himla kul att återanvända gamla burkar – snyggt är det också:-)

    1. Nja, detta är en gammal ”drapa” men jag tycker ändå den är aktuell. Och inte är det så mycket källsortering i Spanien,
      men hos oss vi har i glasbehållare och det går att hitta för papper och burkar också. Men man kan få leta.
      Vi har oftast med oss tygkassar när vi handlar men då får man å andra sidan köpa soppåsar i en butik, så det jämnar ju ut sig.
      Tror nog det mesta gör det.

      Idén med burkarna som krukor sla jag anamma hemma på balkongen. I alla fall prova att åf till det, för så pysslig är jag ju inte.

  10. Vi i Sverige är ju ändå
    rätt medvetna och bra på miljötänk men en sak som inte funkar här är att laga prylar.
    I både Thailand och Italien reparerar man mycket mer. Här är det ofta så dyrt att det inte lönar sig, vi köper då hellre nytt.
    Jag har läst detta ”brev’ tidigare och det ger en lite att tänka på.

    1. Just det har jag också tänkt på. Det köps ofta nya prylar för ingen vill/kan laga det som gått sönder. SEr även i Spanien att mycket lagas och man kan lämna in saker för att få det ordnat eller att någon hämtar.
      Texten är ju gammal men jag tycker ändå att en del är mycket tänkvärt. En hel del från förr var inte alls så tokigt. (Barnen gick till skolan, nu körs de ofta även om det handlar om en km)

  11. Miljö bör vara något som ligger alla varmt om hjärtat 🙂 men ibland kan det oxå gå till överdrift..burkar med blommor har man ofta i Grekland jag älskar det njut på i värmen för här går man med jacka o fryser stor kram

    1. Dessa konservburkar som målats tycker jag är så fina och dekorativa så jag ska försöka få till några på balkongen.
      Jag har också sett dem på många platser i Grekland.
      Hopas värmen snart kommer tillbaka till Sverige för vi vill ha vår.
      Kram!

    1. Tack! Ja, vi hade fina veckor i Torrevieja och så fint väder största delen.
      Mycket i miljöfrågorna har förändrats till det bättre och annat, i mitt tycke, till det sämre. Välfärdssjukdomarna ökar, barnen rör sig mindre, tiden för samtal mellan människor har bytts ut mot det digitala, ekologiska varor (frukt, grönsaker) skickas över världen för att det ska vara nyttigt att äta dem. Men sättet de kommer på är inte direkt miljövänligt. Och visst kan vi alla bidra till att bättre ta hand om vår jord.

  12. Jag har också sett det där då det cirkulerat på sociala medier och mycket är tänkvärt. Jag måste dock säga att mitt eget miljötänk har nog växt i takt med att våra döttrar tänker. Vår generation har nog under en mellanperiod varit rätt slösaktiga i takt med att samhället utvecklats. Därför känns det bra att fler och fler får upp ögonen för vad vi kan göra för att minska slöseriet av resurser. Som någon klok människa någon gång kom på: ”Någon kan inte göra allt, men alla kan göra något” 🙂

    1. Visst är mycket tänkvärt! Men idag kan det ibland kännas som om man biter sig i svansen.
      Kan inte riktigt förstå att man ska äta ekologiska varor som flugit runt halva jorden bara för att…
      Finns ju en del till liknande exempel. Jag tycker jag är tämligen miljövänlig och visst är det viktigt att vi värnar den fina jord vi har.
      Visst kan vi alla göra något. Absolut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *