Stockholm

April – Sista söndagen i denna månad – Och kylig vårkänsla

April månad går mot sitt slut och på lördag är det till att önska maj välkommen. Tänker på den gamla ramsan om årets månader där “mars, april har knopp i håret  – maj och juni blommar mest”. Och visst har mars och april haft sina knoppar och även en hel del utslagna blommor. I samband med påsk och det vackra vädret var även några få körsbärsträd i Kungsträdgården i blom. Och när körsbärsträden är i blomning är det vår i Stockholm. Jag passerade Kungsan  förra måndagen och då var det full fart på blomningen. Så vackert.

Eriksdalslundens koloniområde och den fina grönskan är påtaglig och det  trots de senaste dagarnas kyliga väder. En hel del fritidsbåtar  har också denna helg kommit i sjön här i Årstaviken. (En del av Mälaren)

April

månad går in på upploppet och vad gäller vädret så har det, milt sagt ,varierat här  i Stockholmstrakten de senaste dagarna. Och just denna vädervariation är ju ganska typisk för månaden, men inget man kan påverka. Gårdagen ägnade jag åt en vända i mitt mest närbelägna naturområde, Eriksdalslundens koloniområde. Här var det både knoppning, blomning och skir grönska. Stor skillnad mot förra veckan när jag också var här-

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslunden sista söndagen i april. Magnolia i blom och skir grönska. Sista söndagen i april- Magnoliaträd var i blom och skir grönska bredde ut sig. 

Tulpaner och påskliljor fanns i många rabatter.

Stockholm. Södermalm. Eriksdalslundens koloniområde. Visst har april inte bara "knopp i håret" utan en hel del knoppar har slagit ut. Visst har april “knopp i håret”. Och inte bara knoppar. Här har det hänt mycket vad gäller  grönskan sedan jag senast gick här.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Sista helhen i april brukar vara en stor sjösättningshelg. Så även denna, Sista helgen i april brukar vara en stor sjösättningshelg. Och den här verkade inte vara något undantag.

Mötte ett par änder som utökat sina jaktmaker för att skaffa föda.

Svanarna höll i i vattnet och verkade där hitta en del ätbart.

Jag lämnade Årstaviken

och Mälaren, passerade Hammarbyslussen och hade  sedan”saltsjön” och Hammarbykanalen framför mig. Nåja, saltvatten är det ju inte här  utan snarare mycket “bräckt vatten”. Men det är en del av Östersjön.

En fritidsbåt på väg in i slussen och sedan vidare mot Mälaren

Är det vår så är det. Här en tvåmanskajak som också ska slussa och ta sig  och vidare till Mälaren.

Stockholm. Södermalm. I april brukar inte säsongen för vattenskotrar ha startat ännu. Men i söndags såg jag den här i Hammarbykanalen. I april brukar inte säsongen för vattenskotrar ha startat . Men några har vi sett. Här en rejäl variant i Hammarbykanalen och  helt nära restaurang Thaiboat.

 

28 svar på ”April – Sista söndagen i denna månad – Och kylig vårkänsla”

  1. Det var kyligt och vinden “bitig! men jag har bra kläder så det är ingen fara. Och så fint ute just nu. Bara att njuta av skir grönska- Kyligt idag också men jag har varit ute på en 7 km runda och det var skönt. Men väl påklädd
   Trevligt att hälsa på änderna.
   Önskar dig en bra måndag.

  1. Tackar! Kylslaget är det men naturen grönskar så fint och roligt att se vad som händer från vecka till vecka. Förre veckan var inte magnolian här utslagen men jag såg den då i blom på Djurgården.

 1. Magnolia vågar sig i blom. Antar att det inte är så kallt vid dina öppna vatten, som vi har här i inlandet. Fem minusgrader nattetid, det är lite för kallt för att det ska hända så mycket i naturen.
  Att ge sig ut i båt så här års, öppet eller täckt, känns inte alls lockande.
  Nu inväntar vi alla lite vårvärme. kram !

  1. Ute på Djurgården såg jag en fullt blommande magnolia förr tisdagen. Men igår såg jag flera stycken uppe i kolonipmrådet. I natt var det -1 men övriga nätter har det hållit sig på +1-2. Ni har nog kyligare.
   Nej, båtturer avstår jag också just nu men vi har i helgen sett en del ge sig ut. De flesta av dem har sjösatt och har sina sommarplatser i skärgården. Några behagliga dagsturer bjöd inte helgen på.
   Kram och trevlig kväll. Och visst välkomnar vi lite värme.

 2. Första maj snart ja, nu ska väl ändå värmen komma snart, kylslaget som sjutton här idag trots en vacker solig dag, kidzen på kneget fick gå in och hämta sina jackor på första rasten, jag med 😉
  Kajak igen, nån gång ska jag skaffa en om jag bara kan hitta någonstans att förvara den.

  Ha en fin kväll och tack för fina bilder.

  1. De senaste dagarna har ju bjudit på lite av varje vad gäller vädret men naturen tycks kämpa på i viss motvind med sin grönska. Vackert är det. Och motvind var det nog för dem som befann sid i kanalen också. Kajak är kul men numer tros jag att min rygg inte skulle gilla att ta sig upp ur den. Men kanske testar jag att hyra en för några timmar här hemma i sommar-
   Tack! Önskar dig en fin kväll.

 3. Så vackra bilder från din promenad och magnolian är alldeles fantastisk. Här är det soligt men vinden är vass så ingen värme som imponerar. Generellt brukar det vara kallt och blåsigt vid Valborg och det verkar inte bli något undantag i år på den fronten.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ingen värme här heller och i natt var det -1.Förra veckan var dte varmare och då såg vi magnolian utslagen på Djurgården men igår såg jag den också här uppe i Eriksdalslunden. Verkligen vacker.
   I morgon har man i prognosen här sagt +10 så vi hoppas på det.
   Hoppas du är bättre.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Jag älskar magnolian och fick idag se en första knopp av den busken som är vid min portingång. Den är sen i år. Har sett andra magnolior dock.
  En helsolig dag men visst är det kyligt, verkligen, men jag klär mig också efter vädret.
  Tack för en fin promenad!
  Stor kram!

  1. Visst är de vackra! Såg vacker magnolia på Djurgården förra veckan och då fanns de inte utslagna på Söder. Men igår såg dem i blom och idag även här på vår innergård.
   Fint med sol. Den hann inte till oss under dagen men vi fick lite kvällssol till sist. I morgon ska det bli +10 och det verkar fint. Utedag väntar.
   Blev en runda idag på 7 km och det var skönt. Men vinden var “bitig”.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Jo en mycket kylig april har det varit, men nu sjunger månaden på sista versen, jag hoppas att sköna maj lever upp till sitt namn. Såg att du funderade på fruktträden jag fått, det ska funka att ha dem på balkongen året om, det som krävs är en vinterisolerad kruka pm man inte har möjlighet att gräva ner hela krukan på hösten i något land.
  Underbara bilder på magnoliorna du visar, här behöver knopparna mera värme. Ha en fin kväll =)

  1. Jag hoppas också på sköna maj och att månaden inkluderar mer värme-Ska fundera vidare på fruktträden och i morgon prata med dem i Berigianska trädgården då det nog blir en utedag dit och där. Tyvärr kan jag inte gräva ner träden så vi får se.
   Såg vit magnolia på Djurgården förra veckan och i går i koloniområdet. Idag var de magnoliaträd vi har på innergården också utslagna. Så vackra.
   Önskar dig en fin kväll

 6. Vårens alla tecken! Bra jobbat där. Det är ju rätt roligt att följa “utvecklingen” och dokumentera hur naturen följer årstiderna. Ja, inte bara naturen utan vi människor också med att sjösätta båtar med mera. Egentligen gör ju många samma saker år efter år. Ja, naturen också såklart, men där är det mera beroende på vädret när det börjar knoppa. Båtarna däremot sjösätts alltid samma helger…
  Härliga bilder som inger hopp:-)

  1. Jadå! Jag går här ju både ofta och gärna och det är perfekt att följa vad som händer i naturen när jag traskar runt i Eriksdalslunden.
   Kul att se att magnoliaträden trotsade kylan och stod i blom. Sega och envisa. Kanske känner vi igen oss här…
   Såg att magnoliaträden idag även på vår innergård nästan slagit ut. Vackra de också.
   Och visst är sjösättningen på samma helger. Minns min öfrsta lilla segelbåt som sjösattes den 13 april 1974 ute på Värmdö.Och snön föll…

 7. Tycker ni har fått vår lite stegvis ändå, här har det inte hänt ett jota på veckor! 3-4 plusgrader gynnar inte knoppningen, men vad det innebär är förstås att efter ett par varmare dagar med tiotalet grader kommer det att bli en formidabel explosion! Och det tycker jag är lite synd, jag vill njuta lite stegvis o dra ut på njutningen…
  Men men bara att ta det som det kommer! Värsta blåsten hade lugnat sig en aning idag, men inga tvåsiffriga grader utlovas här första majveckan heller!
  Tack för fina foton
  Kramen

  1. Visst har vi det. Och förra veckan var ju till 2/3 soliga dagar. Nu har vi de senaste dagarna också haft +3-5 grader men jag tror det gröna laddade en del förra veckan. Så fint att här nu i koloniområdet se den vackra magnolian i blom på flera ställen. Och idag hade den slagit ut även på vår innergård.
   Vi ska få runt +10 i morgon och det verkar lovande.
   Kul att du var med mig.
   Kram

 8. Härligt att det grönskar så fint nu! Hoppas att vädret stabiliserar sig nu, både hos er och hos oss. Precis som ni så har vi haft fantastiskt fina dagar emellanåt, men den riktiga värmen har inte riktigt velat infinna sig. Även dom soliga dagarna har det varit kyliga vindar som gör att det inte alls är så skönt när man går i skugga. Ännu så länge är det helst på solsidan av gatan man går, men dom flesta väljer den sidan och då känns det ändå bättre att gå över till skuggsidan för att undvika trängsel.

  Ha det fortsatt gott!

  1. Så fint att det grönskar trots några kyliga och mulna dagar. Magnolian blommade så vackert och så har även körsbärsblommorna gjort. Tror nog nästan att de blommat klart nu.
   Idag ser vädret det lovande ut.Solen lyser från en vackert blå himmel men hur länge det består vet man inte. Håller tummarna för här blir det en full utedag.
   Och att undvika trängsel vill man ju helst.
   Önskar er en fin tisdag.

 9. Hinner just nu bara läsa ett inlägg och hoppar in här, vilket underbart körsbärsträd! Idag på väg till mamma såg vi träd som slagit ut med skira gröna blad, vilken känsla ,-))
  Tulpaner och andra blommor och ett säkert vårtecken….båtar, härliga bilder och jag förstår en underbar promenad ,-)
  Härligt när allt lever upp igen och kanot, ser mysigt ut.
  Ha det jättefint, härligt att se att du njuter av vackra prommisar och sätter ut jättefina bilder.
  Allt gott! KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det en fin tid nu! Bara att njuta av det som naturen visar upp. Och än mer grönska blir dte ju nu efter hand.
   Vi har det bra och är ute mycket.
   Önskar dig det bästa.
   Karm

  1. Så trist med pelargonerna men kanske kan de ta sig igen. Har ännu inte satt ut annat än penséer med tanke på ev.frost . Även här har vi haft ett par frostnätter.

  1. Vår är det men kylig vissa dagar. Men det grönskar fint och det blommar. Bra så.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *