Spanien Torrevieja

Apelsin – Ett kinesiskt äpple som är ett bär

Jag får då och då apelsiner och citroner här i Spanien av vänliga grannar som generöst delar med sig. Vad gäller både citroner och apelsiner så kommer de i olika omgångar alltftersom träden producerar de färdiga bären. Och bär är det. Något man kanske inte tänker på. Förutom apelsin och andra citrusfrukter är bl.a. gurka, tomat och vattenmelon bär.  Av citronerna vi fått har vi bl.a. gjort limoncello   och marmelad och apelsinerna äts och pressas till god juice. A

Apelsin - ett kinesiskt äpple

Apelsin

blev det på svenska och ordet har lånats dels från nederländskans ”appelsine” och dels tyskans ”Apfelsine”. Men dessa ord har föga likheter med det kinesiska ordet chéng som betyder just apelsin. Och man tror att apelsinen har sitt utsprumg från Kina eller i varje fall Sydostasien där den odlats länge. När apelsinträdet kom till Sydeuropa på 1400-talet odlades det först  som prydnadsträd  och inte förrän några hundra år senare började man odla apelsinerna för att äta dem.

Apelsin är en hybrid, en korsning, mellan pompelmus, ett högt träd med gröna citrusfrukter som växer  vilt i Sydostasien och småcitrusträdet, kallades förr mandarin. Småcitrus tillhör de atrer som fanns långt innan människan började korsa olika arter för att få fram nya.

Grannens apelsinträd varifrån vi fått  en del som smakprov. 

Nu känns det som om säsomgen för apelsin börjar ge med sig- Men  jag ser fortfarande apelsinträden med de gula bären. Känns lite ovant med apelsiner som bär.

Navelinas – navelapelsiner

Säsongen varierar för de olika varianterna men varar i huvudsak från oktober till maj. Apelsingruppen delas i huvudsak in i blonda  och blodapelsiner. Och till den blonda gruppen hör navelapelsinerna, ”navelinas”. De är vanligast från oktober till januari – är stora, har inga kärnor och är lätta att skala. I dessa finns också den typiska  ”tvillingen”, en liten apelsin i apelsinen. Den lilla apelsinen bildas p.g.a att navelapelsinens blomma är försedd med en extra krans av fruktblad och de bildar anlag till en ny apelsin. Egenskapen är genetiskt betingad och förekommer hos alla navelapelsiner.

Blodapelsiner och blonda apelsiner

I januari  och fram till mars är det dags för blodapelsinen och här i Spanien anses sorten Tarocco var bäst. Den är lättskalad, nästan kärnfri och med fin sötma och vacker orange färg på skalet. LIte senare , i februari – mars brukar Valenciaapelsinerna vara färdiga att skörda och man kan då billigt köpa dem i säckar om 5 kg. Perfekta att använda till saft men också goda att äta.

22 svar på ”Apelsin – Ett kinesiskt äpple som är ett bär”

  1. Förr köpte vi ofta säckvis med apelsiner. Då pressade vi ner de flesta till juice. Nu dricker vi sällan juice i med det att det innehåller mycket socker. Så visst föredrar jag helst att pressa själv=) Älskar blodapelsiner men oftast åt man de förr i Sverige till Jul. Så härligt att ha grannar som förser er med apelsiner eller bappelsiner??Kram

    1. Här blir det inga stora mängder vare sig apelsiner eller citroner som vi får- Men det är gott. Jga pressar ibland och med tanke på vitaminerna och andra nyttigheter i apelsinerna så tar jag gärna ett litet glas nyreressad juice när apelsinerna är som bäst.Men köper juice gör jag inte.
      Kram och trevlig helg.

  2. Blodapelsinerna är bäst! Jag har köpt en hel del på sistone och de har varit från Sicilien. Älskar apelsiner även om det är lite kladdigt när man ska skala och så.
    Svårt att tänka sig att så mycket frukt och grönt är – just bär.
    Tack för intressant info!
    Fredagskram!

    1. Här äter jag alla de sorter och pressar gärna- Men snart är säsongen slut och apelsinerna blir torra. Men mycket annat finns att tillgå.
      Mycket är faktiskt bär och det tänker man ju inte alls på.
      Kram och tankar!

  3. Här fick man en nyttig lektion i apelsinens historia! Själv äter jag sällan vanliga apelsiner och navelapelsiner gillar jag inte. Däremot är jag mycket förtjust i blodapelsiner så det blir en del av den varan.

    Kram och god fredagskväll!

    1. Det är roligt att få apelsiner och citroner av grannarnna och dessa hr liksom inte rest mer än 10 meter så färska är de. Navelapelsiner bir det här några enstaka men både blodapelsiner, Valenciaapelsiner och andra äter jag gärna. Och gott att pressa till egen juice. Bloaapelsiner gillas här också. Men nu var det inga sådana. med.
      Kram och trevlig kväll.

  4. Älskar apelsiner, men nu är ju tyvärr säsongen snart över. Har ätit mycket apelsiner nu sen jag gick med i viktväktarna, så gott! Får gå över till annan frukt nu 😉
    Ha en trevlig fredagkväll! Kram

    1. Apelsiner är ju också fyllda av en massa ”nyttigheter” för diverse. Alltså förutom c-vitaminer.
      Här finns det apelsiner ett kort tag till och jag blev så glad när jag fick av grannarna- Verkligen närodlade och så goda.
      Har suttit ute till klockan 23 och med +23 är det riktigt behagligt.
      Kram!

  5. Alltså att kalla apelsiner och citroner för bär bär mig emot måste jag säga. Det känns liksom fel på något sätt. De spanska apelsinerna och citronerna är ju så mycket godare än dom man köper här. Å att erbjudas möjlighet att bara plocka dom direkt från grannens träd är ju fantastiskt.

    1. Jag håller med.Känns märkligt. Men nu är de ju ”de facto” ju bär. Men att kalla dem förfrukt känns bättre tycker jag.
      Jag är så tacksam för de apelesiner vi får (ja, även cirtoner, men de är just nu inte gula hos grannarna) Verkligen närodlat- Och så goda.

  6. Uppväxt under WWII så fick man inte ofta apelsiner. Det var kring jul. Kommer i håg de
    stora Jaffa-apelsinerna fr Israel och mindre från Spanien Det var inlindade i tunt papper
    med varumärke. – När jag jobbade som sällskap och chaufför fick jg följa med damen till
    Florida, där jag för första gången fick se apelsinodlingar. Träden blommar i olika omgångar.
    Doften fanns i luften – orange blossoms – Åh, vad gott det luktade. Varje morgon fick jag
    pressa apelsiner till frukosten.
    Jag älskar navelapelsiner fr Kalifornien; skär dom i klyftor och äter direkt ur skalet.
    Mandariner och Clementines är favoriter; utan frön och lätta att skala.’
    Fin utflyktsmat i sin egen ”förpackning”, liksom bananer.

    1. Minns att min mamma berättad när de första apelsinerna kom till Norge efter andra världskriget och när hon smakade den första. Jag minns också Jaffaapelsinerna när jag växte upp och även de spanska.
      Vilken upplevelse för dig att se alla vackra apelsinodlingar i Florida och med trädens blomningar. Och känslan abv att pressa sin egen juice!
      Mandariner och clementiner tycker jag också om. Perfekt att ha med sig. Jodå, bananer är också bra och mättar.
      Trevlig lördag!

  7. Blodapelsin gillar jag inte men däremot pressar jag två tre vanliga små apelsiner till frukosten varje dag.

    Apelsin ska ju betyda äpplen från Kina, har jag hört. Det låter så vackert!

    Apelsinerna är ju mer säsongsartade så som äpplen är, citronerna finns året om men de finns i överflöd de första månaderna av året.

    1. Jag äter gärna alla sorters apelsiner, bara de inte är torra eller sura. Dessa vi fick var så goda . Visst låter äpple från Kina vackert. Här på Costa Blanca ärnog apelsinerna snart inne på slutet. Vad gäller citroner har vi tur för olika grannars citronträd bärfrukt vid skilda tillfällen. Och de delar generöst med sig till oss. Gör gärna både lomoncello och citrondricka. )J,a vi får inte dorekt nägra säckar…)

    1. Tack! Kan man inte äta dem så kan man inte. Här känns det lyxigt att få verkligt närodlade apelsiner och de är så goda.

  8. När vi var i Spanien så åt vi mycket apelsiner varje dag. Vi äter nu också förstås, en apelsin per dag ungefär men det verkar som att säsongen börjar lida mot sitt slut. Tack för intressant information om bäret. Banan är också ett bär.
    Jag minns att min far berättade ( han har varit död i snart 30 år nu) att han som barn hade kastat den första apelsinen när han fick en. De var rätt ovanliga på den tiden. Han hade satt tänderna i den utan att skala den. Okunskap förstås. Senare blev apelsiner hans favoritfrukt eller rättare sagt bär.

    1. Visst är det lustigt att både apelsinen och bananen är bär. Något jag inte alltid tänker på. Säsongen här för apelsinerna försvinner i maj, men det märks redan nu att apelsinerna är på upphällningen. Vi är så glada närgrannarna ger oss för dessa är då verkligen både ekologiska och närodlade. Minns liknande episod som du berättar om när mamma i Norge, efter andra världskriget, fick banan och apelsin. Tror dock hon åt med god aptit. Men ovanligt var det.
      Roligt att din pappa sedan verkligen kom att uppskatta apelsiner.

    1. Tack! Jätteroligt att få apelsiner av grannarna och de är så goda. Dessutom helt närodlade – 10 meter bort.

  9. Så snällt att få apelsiner och citroner av era grannar. Limoncellon har vi ju smakat. Och den var god 🙂
    Jag gillar också apelsiner, men tycker inte om när det kladdar och rinner. Men kan man dela dem i mindre bitar går det utmärkt!
    Stor kram

    1. Apelsinerna verkar vara på upphällningen men de var riktigt goda. Och inte rinniga heller. Citroner finns nog bara nu på ena grannens träd och de brukar ta hand om dem själva. Men någon enstaka plockar vi…
      Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *