Foto

Användbar- Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Användbar är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

SL- kortet, resekortet, som lätt och oftast hyfsat bekvämt tar mig runt i hela Storstockholmsområdet är användbart.

Användbar

brukbar, nyttig, till nytta, passande och funktionsduglig är några ord som hör ihop . Och när jag funderade på veckans temaord kom jag förstås på en hel del saker  som skulle passa in. En del mer konkreta och andra som jag mer förknippar med egenskaper och blev svåra att illustrera med bild.

För mig har envisheten varit användbar i många sammanhang och den är det fortfarande. Mycket är möjligt fastän det inte alltid tycks så. Men ibland får jag ge mig. Positivt tänkande och att se och hitta möjligheter har också varit användbart både i jobbsammanhang och privat på fritiden. Jodå, det finns en del egenskaper till som både är och har varit användbara.

Efter visst funderande

på ordet användbar hamnade SL-kortet, bekväma skor, radion, telefonen och datorn på listan över användbara saker. Och den hade kunnat bli lång-

SL-kortet, tar mig som pensionär och med reskassa(har laddat korteti förväg med en summa pengar) för 21 kronor runt hela  Storstockholmsområdet med tunnelbana, buss, spårvagn, tvärbanan, pendeltåg och vissa båtar.  Jag kan alltså med buss ta mig de ca sju milen upp till Norrtälje för denna summa.  Ett “klipp” gäller för obegränsat resande inom 75 min.(Skall jag däremot till Arlanda och tar pendeltåget krävs ett tillägg)  Olika varianter av biljetter finns och även månadskort om så önskas.  Kortet gäller också på vissa båtlinjer, t.ex. Sjövägen där man kan ta sig från Nybroplan, vid Dramaten och ut till Lidingö via, Satltsjö kvarn, Kvarnholmen, Nacka strand och Frihamnen.

På listan över användbar hamnade sköna skor att gå i.

Sköna skor är viktiga och hamnade med på listan. Många promenader blir det både på resor och här hemma. Innerstan varvas med mer naturnära områden. Vi bor mitt i stan men har naturen helt inpå. Bra mix.

Radion, den gamle trotjänaren från 80- talet hänger med och P1 lyssnar vi ofta på. Och den gamla transistorn är fortfarande fullt användbar. (Jodå, vi har modernare varianter också)

DEn gamla transistorradion från 1980-talet är fortfarande fullt användbar.

Och visst finns både datorn och telefonen med som viktiga inslag på min användbara lista.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “användbara” tolkningar

 

 

38 svar på ”Användbar- Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. SL-kortet är verkligen användbart och bra. Perfekt att man som turist kan ladda det för kortare perioder. Hur smidigt som helst 😀 Den moderna tekniken är också smidig och nog har vi snabbt vant oss vid den.

  Kram och god tisdag!

  1. SL-kortet ger många möjligheter och mest förmånligt är ju att ha det. Att köpa biljetter via mobil eller i en spärr blir dyrare. Flera olika varianter av kort dinns ju. Även månads och årskort.
   Och visst har vi vant oss vid den moderna tekniken men den får liksom inte ta över möten och samtal tycker jag.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Sköna skor är viktigt och vad billigt du åker! Grattis=)
  Bra tolkning och på envishet kommer man långt……jag vet, samma skrot och korn.
  Ha fortsatt bra eftermiddag =) Kram

  1. Jag är ute mycket och rör mig så bekväma skor är nödvändigt. Men jag brukar få leta länge. Och hittar jag dem så blir det flera par som jag köper. Jag tror att vi har en låg taxa vad gäller den kommunala trafiken och har man barnvagn eller rullator med åker man gratis. PÅ många platser får man ju betala även då. Vi har också sedan några år tillbaka, då visåde båten heller inte haft någon bil. Blir en del kommunala resor. (Men kniper det kan jag låna tillbaka bilen.)
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Kram!

 3. Hej Ditte!
  Nu har jag taget mig en rundtur bland dina inlägg och fått mig tills livs härliga bilder och fina texter. Användbart, Ångan uppe, passerat Barnängskajen, skyltat var det här, ditt sommarliv, Vita bergsparken konsert, ny dator, stil samt Nytorgsfestivalen.
  Tack för det fina utbudet, som alltid välgjort och upplysande med dina upplevelser, lite Bosse + vänner 🙂
  Stor kram!

  1. Bästa Tove!
   Tusen tack! Ja, då har du gått med mig långt och sett och upplevt en hel del trevlighetet. Och det är alltid fint att ha dig med.
   Stor kram och många tankar till dig.

 4. Glömde skriva att jag kan hälsa så mycket till dig från Primrose. Hon har varit på min blogg och säger att hon har problem med att kommentera här hos dig och tydligen hos mig också då och då,men ber mig hälsa till dig 🙂

  1. Stort tack! Och hennes blogg är det någon märkligt med berättade hon för ett tag sedan då hon kom in på min blogg. Saknar henne.
   Kram!

 5. Håller med dig om att SL-kortet är kolossalt användbart. Kul tips om sjövägen till Lidingö. Det visste jag inte.
  Bekväma skor är också mycket användbara – går sällan numer i högklackade obekväma skor – inte ens till fest. Ingen bryr sig väl egentligen om vad en pensionär har på fötterna, så varför plåga sig själv? Klart förstås att jag inte kommer i stövlar eller gympadojor när jag ska gå bort. Men till vardags är det alltid sådana som gäller. För mig är datorn otroligt användbar. Jag har svårt att komma ihåg hur livet var utan den och utan mobilen.
  Kram från Ingrid

  1. Jag är ju ute väldigt mycket i och runt Stockholm och ser mig gärna omkring och dte finns ju också mycket att se. SL.kortet är ju så bra. Och billigt är det ju också i Stockholm att resa kommunalt om man jämför med andra platser i Sverige. Jag går ofta mellan 7 och 10 km /dag och då är skor med sviktande sula extra bra för att avlasta ryggen. Och just som du -ska jag däremot på fest haar jag gärna snygga högklackade skor. (Har en liten samling av dem.)
   Datorn och mobilen är väldigt användbara men för mig är det viktigt att de inte för ta över så att möten och samatl missas. Lätt hänt.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Jadå, det har den. Men jag har bloggen inställd så att jag först ska godkänna kommmentarerba så därför kan det dröja innan de syns.

 6. Många användbara grejer här och jag instämmer fullständigt! Men kostar det extra att ta sig till Arlanda nuförtiden? Jag vet att när jag reste i jobbet ofta utnyttjade sl-kortet genom att ta pendeln till Märsta och sen bussen därifrån till Arlanda.
  Braiga skor är en nödvändighet! Fattar inte att folk ens kan gå i klackeskor. Jag gav upp dom försöken för måååånga år sen 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Detta var lite av det som för mig just nu är mest användbart.
   Om du tar dig till Arlanda direkt med pendeln så är det en extra avgift för att passera spärrarna där. Du kan fortfarande kliva av i Märsta och där ta bussen. Då är det den vanliga taxan. (Tar lite längre tid än att ta pendeln dit direkt som sedan fortsätter till Uppsala) Klackskor kan jag ha till fest, men när jag är ute om dagarna och travar så är bekväma skor med sviktande sula ett “måste”.
   Önskar er också en fin kväll-

 7. Håller hundra procent med dig om allt du skriver och tycker är användbart. Förstår inte att det är många som gnäller över priset på Access-kortet. Jämfört med andra länder i Europa (dock inte Spanien) är det ju hur billigt som helst att resa med SL.
  Transistorradion – den var verkligen “kultig” och så enkelt att använda jämfört med dagen high-tech varianter.

  Skor ska vara bekväma. Det finns inget värre än obekväma skor.

  Å mobil samt dator är man ju beroende av. Utan som skulle jag vara totalt handikappad.

  Ett toppen inlägg till temat!

  1. Tack! Ja, detta var det jag kom på såm används en hel del.
   Visst är det förhållandevis billigt att åka med SL. Har rest en del kommunalt i andra delar av Sverige och det är vanligtvis inte billigare. I Uppsala t.ex. är det dyrare och där åker inte resenärer med barnvagn eller rullator gratis. Där går alla på längst fram och betalar/blippar sitt kort. (Man kan där betala med “kort” på bussen och det går inte i Stockolm)
   Transistorn är kult och fungerar utmärkt. Var tidigare med oss på sjön. Och vi lyssnar mycket på P1.

 8. Användbar är lilla “tygväskan” från Finnair.
  Finns även hos mig.
  Har glasögon och lite annat i den.
  Bekanta har också förärats sådana då vi fick flera stycken och stolsgrannarna inte tog sina!
  Få se om det blir likadana kommande flygningar?
  Titti

 9. Skorna tilltalade mig mest av allt ditt användbara, förmodligen för att jag blev genomblöt om fötterna när jag traskade genom byn ikväll…mina dojor håller inte måttet längre även om bekvämligheten finns där.
  Min resa till stan kostar femtilappen, dyrt tycker jag, men nu är jag ju inte där så ofta. En del kommuner i Dalarna har gratis busstrafik, det kommer nog aldrig min kommun att införa, avstånden är så långa.
  Radion saknar jag, sen jag flyttade så får jag inte in kanalerna hur mycket jag än försöker. Dålig mottagningsmast tror jag, ska prata med hyresvärden vid tillfälle, måst e ju gå att få en förbättring där,. För visst är radio en mänsklig rättighet?
  Kram

  1. Radio lyssnar vi mycket på och oftast P1. jUst den här transistorn hade vi förut med i segelbåten. Ärvde den en gång av min pappa och kvalitén på ljudet är bra. (Har en annan radio inbyggd i musikanläggningen men har inte högtalare överallt. Och man kan ju inte ha på hur högt som helst eftersom andra bor i huset.) Jag vet att dte finns flera kommuner där pensionärer åker gratis vissa tider och i en del åker de alltid kosnadsfritt.Och i andra kommuner är det riktigt dyrt. Vill man nu att fler sk aåka kommunalt så får man ju göra något åt det. Både i turlistan och på prislappen.
   Hoppas du kan få ordning på radion för visst är eller borde den vara en mänsklig rättighet att ha och kunna lyssna på.
   kram!

 10. Verkligen användbara saker, håller med dig i allt, SL-kortet är väldigt bra att ha, liksom sköna skor att gå i. Mobilen och datorn har ju blivit ett måste i dagens samhälle, fast min syster har ingen dator, och en enkel mobiltelefon utan kamera och andra finesser, fast sms kan hon skriva i alla fall, det kommer man långt med 🙂
  kram och godnatt!

  1. God morgon! Tror detta är saker som de flesta tycker är användbara. Kameran är för sig också användbar men nu tränade jag på att begränsa mig. Vad gäller mobilen så har maken en man kan ringa med, skicka sms och möjligen ta bilder med. Men han är nöjd med den och behöver ingen annan han heller.
   Kram och trevlig onsdag.

  1. Ja, detta används flitigt. Borde kanske även haft med kamerorna som är trogna följeslagare. Har även en transistor i badrummet…Bra ljus och bra kvalité är det i båda. Så de hänger med. (Hade en av dem i båten tidigare)

 11. Håller med dig om alla saker du tycker är användbara. Jag åker ju mycket buss och funderade i dag på att köpa ett årskort där en summa dras automatiskt varje månad från ditt konto. Räknade ut att det skulle bli den absolut billigaste varianten.
  Bekväma skor är jätteviktiga och en liten radio med lurar har jag alltid med mig på resor och utflykter. Datorn tar jag inte längre med mig på resor, utan klarar mig bra med paddan. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Visst är det praktiskt med ett årskort och billigare blir det ju.Had evi varit hemma mer så hade det kanske blivit ett sådant öf rmig också. Men nu när vi pendlar itl Spanien så fungerar det bra med “accesskortet”. Telefonen med lurar har jag ofta med mig men hemma är transistorn ofta på. Har en i sovrummet och en i badrummet. Ofta är dte P1 som är på. (Har ju en annan radio som hör till musikanläggningen, men den är i vardagsrummet) Padda har jag ingen men min gamla lilla MacBook fungerar bra att ha med och nu får den nya snart träda i full tjänst. Jag vill helst ha “riktiga” tangenter när jag skriver. Men vem vet, det kansk eblir en “padda” också.
   Önskar dig ochså en bra vecka.
   Kram!

 12. Många bra och användbara saker här! En gammal “vanlig” transistor – visst är den fortfarande fullt användbar. Sköna skor är viktigt för att kunna gå sina dagliga promenader och jag tror inte jag skulle klara mig utan min dator idag.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. DEt finns ju mycket man använder men ett litet urval blev det. Den gamla transistorn ärvde jag av min pappa och den har varit med oss förr i båten . Den används fortfarande ofta och vi lyssnar ofta och mycket på P1 som sänder många bra program. Och kvalitén verkar hålla i sig. Ja, bra skor och dator. Även mina kameroro borde ju kvalat in här, för de är ju ocksp verkligt användbara vänner.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Sol här i huvudstaden just nu.
   Kram!

 13. Bilden på SL-kortet fick mej att undra, vad det var.
  Såg ut som ett puzzle av modern konst, innan jag läste vad det var.
  Finns det nån förklaring på detta design? Trodde det skulle visat
  Stadshuset eller Globen eller liknande.

  Nej, nu blir det tillbaka i sängen. Kl. är bara 0240. 🙂
  Har tyvärr natthosta, som väcker mej.

  1. Bilden på Sl kortet har varierat och man kan även själv bestämma en bild man vill ha mot extra kostnad a 100 kr. Jag har även tidigare försökt få reda på detta med designen men inte lyckats. Nuvarande design skall väl bara visa att det är just ett resekort. Men jag tycker också något mer typiskt för Sockholm varit på sin plats. Men då hade kanske boende i Nortälje och Nynäshamn klagat.
   Hoppas din host ger med sig och att du kunde somna om.

 14. Du har verkligen tänkt till och hittat en hel del användbara saker. Vilken tur att ni har så bra förbindelser och bra lokaltrafik så du kan ta dig runt stan utan bil med SL-kortet. Tyvärr är det betydligt svårare i mindre städer så utan bil är man rätt ställd här. Sköna skor är något som jag också använder dagligen, jag tror nästan det är det viktigaste “plagget” i min garderob.

  1. Här innne i stan använde vi nästan inte bilen så ena dottern fick ta över den. Och behövs det så kan jag låna den ibland. Men till vardags och mestadels behövs den inte. Jag bodde utanför stan tidigare och då var bilen nästan ett “måste”. Kommunikationer som inte fungerade. LIkaså när jag jobbade utanför stan så körde jag bil. Och skulle vi på i en mindre stad så hade det känts nödvändigt med bil. Nu fungerar SL-kortet bra och det är ganksa billigt att ta sig fram kommunalt. Odtast fungerar dte också. Sköna skor – Visst är de nödvändiga och ack så användbara.

  1. Instämmer och även här får radion stanna hemma om jag reser. Då är telefonen och datorn ett bra komplement. Men förr, innan telefonernas tid, hade jag em mycket liten radio med mig som i storlek var 10×10 cm och med hyfsat ljud. Efter dem tidens mått.
   Ha det bra du också.

 15. Jag håller med om att det finns många saker som är användbara och det kan vara svårt att välja, men jag tycker att du fått till en bra mix! Det finns även ett blått tema i bilderna utom den med radion. 🙂

  1. Det finns ju mycket som är användbart och på olika sätt. Och visst var det svårt att välja. Mne jag tog med det jag använder dagligen. Jodå, jag är ganska “blå” av mig över lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *