Foto Skyltar

Annonser i urval – Från 1968 – Skyltsöndag #406

Söndag igen! Och här i bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag som gäller. Detta är ett bildtema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar och där skyltar har huvudrollen. Så Skyltsöndag” är det alltså varje söndag, året om och med väldigt fri tolkning. Dagens skyltning tar oss tillbaka i tiden, mestadels till 1968 och består av annonser från tidningen Veckojournalen.

Och visst var 1968 ett bra år. Ett år då jag tog studenten den 13 maj på en gymnasieskolan i Vasastan och en stadsdel jag kom att trivas i. (Vi bodde i grannstaden Solna) Senare i livet kom också Vasastan att under några år bli en del av mig.Det var också 1968 som sista årgången elever tog studenten på “gammalt vis”. Jobb hade jag ordnat och  ett par dagar efter studentexamen påbörjade jag mitt guidejobb i Stockholm. Och i slutet av augusti började jag på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm.

I en av lådorna hittade jag idag denna biljett till Vinter- OS i Oslo 1952.Här handlar det om backhoppning i Holmenkollen- 

Annonser

För min del har veckan bjudit på en hel del trevligheter och till dessa får jag väl också räkna in en del sortering och genomgång av gammalt material dom tillhört min pappa. Material som jag för ett par veckor sedan fick jag hem. Fem stora flyttlådor med pärmar, foton, tavlor, “saker” och mängder av dokumentation av skilda slag.Ett stort stycke historia är det som fortfarande är viktig.   Mycket kan vandra vidare till soprummet, en del ska vi bevara här hemma och annat är intressant för olika museer.

Tidningen Vecko Journalen från 1968 var inte sparad p.g.a. sina annonser. Att just ett nummer av  tidningen VECKO JOURNALEN från mars 1968  fanns med  bland pappas sparade saker berodde inte alls på de annonser som finns i tidningen.

När jag öppnade tidningen så fann jag anledningen att någon sparat tidningen. Troligen inte alls pappa. Hur som helst fanns det på flera uppslag med bilder och text om när vår nuvarande kung gick en utbildning på Krigsskolan Karlberg och hade pappa som lärare. De delade snöbivack och delade på jobbet att få den klar.

Kung Carl den VI Gustav som kronprins och under utbildning på Krigsskolan Karlberg. Här på fjällmarsch med läraren och adjutanten kapten Allan Mann. Reportage från Veckojournalen i mars 1968 Annons för hotell “Snögrotta.”  Jodå, jag har också testat att både bygga och bo i en. 

IKEA 1968. Annon för två olika stolar i Veckojournalen mars 1968. Annons för IKEA och en badrumsstolen Ingrid i vitlack. Pris 42 kr. Finns också i bok. Stolen till höger, också IKEA finns i bok och svart lack. Pris 35 kr. Överst en fåtölj, “Turkku” med markisvävsklädsel. Pris 248 kr hos IKEA: 

Veckojournalen mars 1968. Annons för klocka, av märket "Citizen" designad av Sigvard Bernadotte. Veckojournalen mars 1968. Annons för en klocka designad av Sigvard Bernadotte. Svensk.japanskt samarbete. 

Alkohol och cigaretter

Förr gick det ju också bra att göra reklam för både  alkohol och cigaretter. Så här säger Wikipedia om detta i nuläget;

“I Sverige har alkoholreklam varit förbjuden från början av 1970-talet till 2003[3], dock med kryphålet att man fått göra reklam för lättöl och alkoholfri öl. Sådan reklam har givit marknadsföring också åt folköl och starköl som har de stora försäljningsvolymerna i Sverige.

Från omkring 2005 har en EU-regel som tillåter att all alkoholreklam börjat tillämpas. En svensk lag infördes som resultat av den, vilket tillät alkoholreklam.[4] I allmänna tidningar får bara produkter med mindre än 15 % annonseras. Annonsen får bara innehålla förpackning, varumärke, råvaror eller liknande, men inte annat som till exempel glada människor. Alkoholreklam får inte finnas i radio och TV. En varningstext om alkoholens skadeverkningar ska finnas.[5] Lättöl och alkoholfri öl kan fortfarande marknadsföras utan dessa regler och därmed till exempel i TV”.

Så alltså gick det bra att 1969 ha annonser för sprit och cigaretter

Annonser för alkohol och tobak fick finnas med i tidningarna men kom så småningom att regleras av EU. Här en annons från Veckojournalen i mars 1968Flera annonser har alkohol är i fokus . Här lägger annonsen extra vikt vi flaskans form. Även priset och jämför då med whisky. Grand Mariner likör säger här att den är drygare än just whisky.Sant eller inte?  

Cigarettreklam i Veckojournalen mars 1968.  Men då var det inte aktuell att ha med ev. skador som rökning kan medföra.

Övriga annonser

Minns ni denna sifon? Kolsyrepatron som kan mixa “pärlande drinkar”. Pris 59 kr.

Kristall

Veckojournalen. Annonser i mars 1968 från glasbruket Kosta. Här deras serie "Prins". Kosta glasbruk hade sina annonser på ett dubbeluppslag. Här en serie som heter “Prins” med design av Göran och Ann  Wärff . (Idag skriver man “Prince”. )

Kanske längtar några efter ett torp. Dock inte jag. Men en stuga vid havet på en udde. Ja, tack. Gärna.

Sommar blev det även 1968 , minns den tydligt och med glädje. Och sommaren ska väl även komma till oss nu 2023. Här var  det annons från “Fri Form” och deras terrassmöbler .Fri form som  firma är fortfarande aktuell.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

28 svar på ”Annonser i urval – Från 1968 – Skyltsöndag #406”

 1. Vilken härlig skyltning och vilken intressant tillbakablick. Jag kommer ihåg när reklamen mot alkohol försvann. Innan fanns den i var och varannan veckotidning men nu verkar TV-reklamen vara ett säkrare kort. Så reklam för cigaretter men ingen varningstext. Tack och lov har det gått framåt på det planet i alla fall.
  När det gäller tidiga IKEA-möbler börjar de betinga ett riktigt högt värde nu vilket nog inte många trodde. Lite kul tycker jag.

  Önskar en god söndagskväll!

  1. Tack! Lite annorlunda fick den bli idag. Sitter ju här med alla kartonger.Och fler mindre kartonger i de större. Numer är det ju tv reklamen som gäller när det kommer till alkohol. Dock ser en ju ingen cigarettreklam längre på tv. Och om den finns med i tidningar medföljer ju en varning. Bra så.
   Idag är ju IKEA möbler riktigt åtråvärda och det trodde en ju inte . Roligt tycker jag också. Och så prislappen. Å andra sidan var ju kronan mer värd då.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 2. Vilka skatter 🙂 Så roligt att du visar upp. Vad trevligt att han utbildade kungen. En sådan där kolsyra apparat hade far och mor när jag var liten, mycket troligt att dom sålde den i sin glas och porslinsaffär dom hade i Timrå fram till 1971, jag vill minnas att den var grön.

  1. Här finns verkligen så mycket. Och det är lätt hänt att fel saker försvinner. Dessutom finns mycket också i både dubbla och tredubbla kopior. Men ett stycke historia är det helt fullt och fast.
   Minns att vi också hade en liknande sifon. Och nu när jag såg priset; 59 kronor kändes det billigt. Men då var det ju andra tider. UNdrar om dessa finna än idag.
   Säkert kan dina föräldrar ha sålt den här i sin butik.

 3. Spännande skyltsöndag, Har för mig att dessa stolar från IKEA idag är riktiga dyrgripar ,känner så väl igen den liggande träfotöljen hemma hos mina svärföräldrar , cigarett reklamen haha tur det går framåt nu och den är borttagen,kram o fin söndag

  1. Jadå! Nästan allt gammalt från IKEA är idag värdefullt om en ser till det ekonomiska. Men också än mer ett affektionsvärde förstås
   Roligt att bläddra i den här gamla tidningen när jag nu hittade den i en av lådorna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Älskar inlägget:-) Din skyltning väcker en massa minnen, speciellt möblerna. Vet inte hur biljetterna till backhoppningen i Holmenkollen ser ut idag, men jag slogs av de var trespråkiga. Franska ingick. Kommer då osökt tänka på ESC, som ju också fortfarande “bjuder på” franska när resultaten visas. Märkligt egentligen…
  Vin- och spritreklam är ju väldigt begränsad i Sverige, jämfört med utlandet alltså. Men konstigt nog verkar hela världen vara totalt eniga om att cigarettreklam är ett big NO NO. Alla cigarettmärken som var storsponsorer av bland annat Formel 1 bilar och MotoGP motorcyklar förbjöds ju för inte så länge sedan helt.
  Ja du ser, nu fick du igång mig igen. Du brukar lyckas med det;-)
  Tusen tack för länken och en härlig nostalgisk skyltning:-)

  1. Vad roligt! Så blev det för mig också. Minns många av de första IKEA möbler jag köpte 1970 när jag flyttande hemifrån.
   Och jag vet att dessa gamla IKEA möbler är eftertraktade idag.
   Visst var det roligt att se att biljetten var flerspråkig. DEn här gällde “bara” till Holmenkollen. Och så bra var det ju inte heller.
   Tänkte också på detta med cigarettreklamen och då Marlboro m.fl. var stora och just sponsrade mycket vad gäller Formel 1 och annan motorsport.
   Kul att du är i gång och att jag kan bidra lite till det.
   Jag är själv nöjd med denna lite annorlunda skyltning. Och mycket har jag kvar att gå igenom….

 5. ÅÅå vilken härlig skyltning hos dig =)
  Biljett från Holmenkollen den kan du rama in och hänga upp på väggen – skulle inte förvåna mig om den är värd pengar. Dagens biljetter till Skidskytte VM var säkert digitala och inte alls lika fina. Men vilket VM avslut de gjorde idag.
  Ha en bra ny vecka!

  1. Tack! Lite blandad nostalgi blev det för min del.
   Kul att hitta biljetten och den har åkt tillbaka i lådan. Vet ju att pappa var där. Såg VM i skidskytte på tv och så roligt för Hanna . Öberg.Fantastiskt!Såg herrarna i går.
   Önskar dig också en bra ny vecka. Mycket vår vill vi ju gärna ha.
   Trevlig kväll

 6. Va kul med dessa gamla annonser, och extra roligt med bilderna på vår kung och din pappa!
  Galet med cigarettreklam, men tiderna var ju såna! Minns faktiskt väldigt tydligt året 1968, då flyttade vi till en modern lägenhet i Falun, med elektrisk spis, varmvatten i kranen och vattenklosett och badkar, vilken lyx!
  Nu strax måste jag vidare till jobbet….
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Jag fastnade helt här och för ett bra tag. Och efter ett tag fattade jag varför just denna tidning var sparad. Ja, visst var tiderna sådana att cigarettreklamen var lite glamorös. Minns bl.a. Marlboro.
   Roligt att du minns år 1968 och mycket förändring för dig blev det ju då. Jag minns också 1968 som ett spännande år.
   Passar på att önska dig en ok jobbnatt.
   Kram

 7. Mycket intressant tillbakablick du bjuder på. Jag tror inte att om tobak hade uppfunnits idag hade det inte varit lagligt. Det hade nog klassats som narkotika. Det tror jag iallafall.

  1. Blev fast här i tidningen. Och just 1968 var ett spännande år för mig.
   Ja, märkligt med tobakreklamen, men idag finns ju varning med. Men inte räcker det Minns reklamen för cigarettmärket Marlboro som var väldigt glamorös och nog lockade många- Och med mycket glamor äben vad gäller alkohol. En del är ju tyvärr kvar i reklamkanalerna på tv också. Kanske mest för sprit. Tycker inte reklam här alls hör hemma- Tänker som du.

 8. Så roligt att du har skyltar och reklam från 1968. Tänk så mycket som har förändrats sedan dess, både till nack och fördel. Tobaksreklamen var strået värre och vassare än spritreklamen har jag för mig innan det blev stopp på dem. Nu är det tillbaka igen men på ett smygande sätt, via filmer. Många röker…märket syns inte men att man röker triggar igång. Det hjälper ju inte med varningstexten annat än för dem som säljer tobak, de friar sig själva på sätt och vis. Folk röker när de vill röka, oberoende av riskerna. Grand Manier-reklamen minns jag också. T.om att jag minns kungen och snögrottan, vilket betyder att jag såg din far redan då. Kul att veta nu. Snögrottor byggde vi förstås, som barn. Minns inte om vi sov över i dem men vi var väldigt mycket i dem. Gjorde dem urstarka med att vattna utsidan i kylan. Till tvättstugan med en hink för att hämta vatten i tur och ordning gjorde barnen på Köpmansgatan i Mariehamn. Ute stod en fin igloo.
  Fin skyltning Ditte!
  Tack för den!

  1. Tack! Jag fastnade ju här i tidningen Vecka Journalen från mars 1968 och roligt att där se annonserna som fanns med. Visst har mycket ändrats . Just smygreklamen för sprit och cigaretter gillar jag inte. Här i Sverige är det ju nu färre rökare än det varit och inte alls så vanligt bland skolungdomar som det var förr. Har i Spanien upplevt många rökare, både män och kvinnor och rökning är mer tillåten.
   Snögrottor byggde vi ju förr men jag bodde inte över natt i någon förrän jag var 16 och då tillsammans med pappa. Senare kom jag att göra det på GIH och även senare med pappa.
   Roligt med er igloo i Mariehamn. Har varit med pappa och byggt en i Helagsfjällen men då måste det vara en speciell sorts snö. Något vatten fanns ju inte utan vi fick skära ut snöblocken. En fin upplevelse.
   Kram och trevlig kväll.

 9. Så skoj med gamla annonser! Glasen Prince i mängder med ishink, skålar, ljusstakar mm köpte Lars och hans fru som unga sambos 69-70 och några av alla glas har vi fortfarande kvar efter flyttröjet även om många fick gå hädan då det fanns någon nagg i en hel del av dem.
  IKEA:s stol som jag tror heter Öglan har vi kvar ett exemplar av.
  Jag förstår verkligen att du fastnade i den gamla tidningen. Skoj med reportaget om din pappa och en ung blivande kung.

  1. Jag fastnade i tidningen och upplevde delar av 1968 på nytt. Och när jag var inne i läsningen förstod jag varför den var sparad. Pappa var ju med och han var under några år adjutant åt vår dåvarande kronprins. Inger han egentligen talade om alls.
   Lite av mitt år och på olika sätt- Vad roligt att ni kände igen glasserien Prince och att Lars med fru hade dessa. Och jag vet att serien är populär även idag.
   Och tänk att IKEAS:s gamla produkter fortfarande är populära. Öglan minns jag och hade den också. Men tyvärr vandrade den vidare.

 10. Så intressant att följa med dig bakåt i tiden och få se alla dessa tidningsurklipp och annat. Förstår att det är minnen som verkligen berikar ditt liv. Din pappa gjorde ju ett oerhört stort och viktigt jobb och det ska verkligen bevaras till eftervärlden.
  Sifonen minns jag inte, hade ingen på den tiden, men nu finns en stående i vår bokhylla, en som Mysingen hade med sig.
  Tack för detta inlägg, mycket intressant och jag blev smått nostalgisk.
  Trevlig vecka önskar jag dig och sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Jag har fastnat i mycket av det gamla nu när jag går igenom alla kartonger. Och just 1968 var ett speciellt år för mig och när jag sedan hittade tidningen blev jag fast i den. Vet att vi hade en sifon men inte var den nu befinner sig. Vadtrevligt att Mysingen hade en och de är ju också ganska dekorativa.
   Vad roligt att du uppskattade inlägget och att det förde dig också lite tillbaka i tiden.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Varm kram och många tankar.

 11. Ljuvlig nostalgi med massor av pekpinnar! Inga glada människor i alkoholreklamen! Minns tobaksreklamen som oftast visade en tuff cowboy, absolut inget en tonårstjej associerar med sig själv, men reklam var det ju ändå. Och rökte gjorde jag oavsett cowboyn.
  Tycker det låter som svenskt fjanteri att inte få göra reklam för alkohol som har mer än 15% alkoholprocent, kan inte tro att det ska vara avgörande för skadligheten.
  Tack för jätteroliga dekorativa skyltar ur det förgångna.
  Kram

  1. Minns jus bl.a. t Marlbororeklamen med en tuff kille. Tror nog den lockade. Visserligen rökte jag inte men titta på bilder gjorde jag.
   Nu är det ju annat som styr detta med alkohol och tobak. Och de som snusar har det riktigt kämpigt och blir jagade.
   Lite nostalgi blev det ju här för oss.
   Kram

 12. En alldeles underbar, rolig och spännande skyltning! Roligt att tidningen där din pappa var kungens lärare finns kvar… och även roligt med all fakta angående alkoholreklamen 🙂
  Tack Ditte för en superskyltning!
  Kram

  1. Tack!Ja,jag fastnade i en av kartongerna och där i tidningen från 1968.Antar att det är därför tidningen sparats eftersom pappa var med. nU får den stanna kvar i lådan. Mycket ska bort men inte allt.
   Kram!

  1. Händelserikt var hans liv helt det otvivelaktigt. Märkligt att tänka sig att han upplevde allt mellan 18 och nyss fyllda 25.Han visste vad han ville och att just länders och människors frihet överskuggade det mesta.
   Här hittade jag tidningen från 1968 i en av lådorna och i den fastnade jag länge

 13. Så intressant att få se annonser och reportaget från Veckojournalen men minns inte den tidningen, var inte så gammal 1968. Men Sparklets Sifon minns jag. En sån har min mamma. 🙂
  Kul att få se IKEA-annonsen.
  Tänka sig att folk önskade sig ett fritidshus/torp redan på 60-talet. 🙂 Nu är det aktuellt igen. Å, visst låter det härligt med ett fritidshus på en udde vid havet. Det kan jag också tänka mig.
  Fina möbler från Fri Form och roligt att företaget finns kvar.

  1. Jag hamnade i en av min pappas lådor och där hittade jag denna tidning och sedan gick jag genom den från sida till sida. En del kul saker. INte minst dessa IKEA möbler. Och denna sifon. Vi hade också en hemma.
   Fri Form som företag finns kvar. Kul! Och torpen är ju fortfarande aktuella.
   Hittade i lådorna också lite från Boden, från den tid pappa jobbade där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *