Stockholm

Annan dag – Annandagen. Den sista juldagen för i år

Annan dag – Annandagen, den sista juldagen är här. Om man nu inte instämmer i visans budskap “att julen varar helt till påska”. Och det gör jag inte. Inte almanackan heller. Så i morgon är det mellandagarna som tar över och är i tjänst fram till nyår för att senare avlösas av Trettondagshelgen. Bra arbetsfördelning här.

Uppsala. Julaftons förmiddag. Strålande vinterväder och jag är på väg till döttrar och barnbarn. 

Julafton kom

med strålande sol och en tur till barnbarnen i Uppsala. Glada och förväntansfulla pojkar som gladdes över en hel del av sina paket som Tomten levererat i förväg.

William är förväntansfull. Vad kan Tomten ha lämnat?

Behändigt att ta saxen, modell större,  till hjälp för att öppna.

Max gladdes både över legotåg, annat lego och “Harry Pottersaker,” en keps och rejäl gympapåse.  Han är fortfarande lyrisk över vår resa i våras till London och besöket på Warner Brothers Studios där stora delar av Harry Potterfilmerna spelats in. (Mer om besöket där i länken.)

Sann glädje!

Även fina Curre, “Helenfamiljens” labrador,” var förväntansfull (Helen= min ena dotter )

Och hemma i Stockholm välkomnades jag av en gammal tomte på 68 år.  En norsk tomte som jag fick som ettåring och som följt mig sedan dess. Under årens lopp har han  förlorat en del färg men han hänger med.

En annan dag

Juldagen, en annan dag, försvann i lugn takt i fint sällskap med bokläsning, långpromenad och god mat. Julmaten är inte direkt min favorit så efter att ha ätit den till sen lunch på julafton och färsk hummer med bubbel på kvällen så kändes en gammeldags kalvstek med hasselbackspotatis, god gräddsås, grönsaker och ett gott rött vin som ett bra alternativ. (Minns att mina föräldrar alltid bjöd oss på detta på juldagarnas middagar hemma hos dem)

Juldagspromenad längs kajen hemma på Söder.

En och annan tomte finns det ute även fast julafton är förbi. Här vid Hammarbykanalen i Stockholm. Tomten håller utkik på en av husbåtarna.

Hammarbybacken, på andra sidan kanalen, har lite snö- Men skidåkarna saknas. Kanske behövs mer snö för att kunna åka.

Varför firar vi annandag jul?

Annandagen är en direkt fortsättning på julhelgen och har olika namn i olika länder. I engelsktalande länder talar man om ofta om Boxing Day men också om Saint Stephan´s Day (Irland). Även i Finland kallas dagen Stefanidagen (på finska Tapaninpäiva). I Norge sägen man Andre juledag” och i Danmark Anden juledag. Och sångerna om Staffan stalledräng, som nu ofta sjungs i samband med  Luciafirandet, sjöngs från början på annandag jul.

I vår historiska tradition är annandagen en direkt fortsättning på julhelgen och det finns även en formell kristen orsak till detta.  (Även vid påsk finns en annandag och förr även vid pingst) En orsak/person som inte direkt är länkad till julen utan till det första kristna martyrskapet efter Jesu egen död, Stefanos/Sankt Stefan.  Mer känd i Sverige  som Sankt Staffan. Och idag, den 26/12, annandag jul, har Staffan/Stefan namnsdag.

Sankt Staffan

lär ha lidit martyrdöden genom att stenas till döds i mitten av 30-talet och han var den förste att dö p.g.a. sin kristna tro. Han tjänstgjorde som diakon och var ansvarig för matutdelningen och annat praktiskt som apostlarna inte hann med. Men han passade också på att predika utanför synagogorna och retade upp ledande män eftersom han kunde argumentera för sin sak.  Stefanos drogs till det judiska rådet och det beslutades att han skulle stenas till döds. Och det finns fler historier om detta.Mer finns att läsa här. 

 

Jultomtarna i Hammarbykanalen valde en annan dag för sin resa. Ser en några tomtar är lite sena. Kanske startsvårigheter? Men visst är de välkomna även idag på annandagen.

 

24 svar på ”Annan dag – Annandagen. Den sista juldagen för i år”

 1. Vet du Ditte, den där tomten finns hemma hos mina föräldrar också! Vi har ett gäng tomtar som är olika små ljusstakar för julgransljus och en av dem är denna liggande tomte! När jag var liten så stod det ett ljus intill varje glas, numer står de lite mer spritt på bordet för vi är så många. Eller ja, innan vi flyttade till Spanien.

  Men jag undrar, är din tomte större?

  Vad roligt! Jag hade liksom glömt dem men de är så självklara egentligen, de har funnits i hela mitt liv och nästan i ditt med.

  1. Vad roligt att dina föräldrar har liknande. Min är av norskt ursprung och är nog större. Den är ca 18 cm lång och höjden upp till luvan är 11 cm. Jag har fått berättats om när jag fick den och min mamma har skrivit ner historien i “min” bok. Tomten är sliten i färgen men den får vara så. Väl använd är den de år vi varit hemma under julen.
   God fortsättning!

 2. Härligt att se båda dina barnbarn med förväntning i ögonen….julen är till för barnen, åtminstone i den formen där julklappar och tomte är förhärskande.
  Nu är det över för den här gången igen….:) och bra känns det också.
  Din barndomstomte är väldigt fin. Ett kärt minne förstår jag.
  Vädret var sagolikt vackert över julafton och halva juldagen, sen ändrade det här. Storm drog in över ön, värmen kom den med och smälte bort mycket av det vita och vackra. Men idag har vi åter haft en fin dag, även om den har varit mild. Men solen sken.
  Fina mellandagar önskar jag dig Ditte!

  1. Båda pojkarna var så glada och förväntansfulla och så tacksamma. Lyckan avspeglades verkligen hos dem. Julen är mest för barnen.
   Min gamla tomte får hänga med. Ja, jag har två. En liten tomteflicka jag köpte som tvååring till min pappa i Töreboda där vi då bodde och sedan denna gipstomte. (Nött efter alla år.)
   Jag såg på tv att det skulle blåsa rejält hos er och så blev det alltså. Inte hos oss. Men snön har nästan töat bor och idag var det plusgrader. Fint att julvädret var bra och att solen är tillbaka hos er igen. Sol även hos oss idag.
   Önskar dig också fina mellandagar.

 3. Vilken härlig julhelg du har haft, låter alldeles perfekt!
  Här har knappt några tomtar kommit fram..de ska ju snart packas ner, en enda tomte finns på plats här hemma detta år!
  HA en skön kväll!’Kram

  1. Jag är ju inte alls julig, men några tomtar har fått komma fram. Och två av dem har följt mig i stort sett hela livet.Egentligen tycker jag inte om “tomtedjävlarna” men dessa har jag med mig vidare av rent nostalgiska skäl och de har sina historier. Och de har fått lite sällskap. Någon julmat blev det nästan inte. Bara till julaftons lunch och i liten omfattning. Här blev det färsk hummer till julaftons kväll med bubbel till. Och gårdagen bjöd på kalvstek Och snart ska tomtarna bort…
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Fina gossar som väntar och gläds över paketen, härligt!
  Jeg liker godt den julenissen som tent lyset for deg og Bosse, en barndomskamrat kan du si 🙂
  Stor kram!

  1. Ja, pojkarna är så fina. De ger mig så mycket glädje. Den norska “julenissen” har varit med mig länge och jag fick honom av en god vän till mina föräldrar, en julafton i Oslo. Han är pensionär sedan några år tillbaka. Han liksom jag.
   Stor kram!

 5. Fina bilder, julen är absolut barnens högtid och dina barnbarn ser ut att vara precis så förväntansfulla och glada som man förväntar sig att barn ska vara en sådan dag. Jag ser att ni har snö också, det har inte vi i Jönköping, men väl utanför sta´n. Vackert med snöbilderna!

  Snart är vi inne på tredjedagen och sedan knackar nyårshelgen på. Den är så välkommen, jag tycker jag ser våren litet, litet långt där borta så fort helgerna är över. Önskar dig trevlig fortsättning på helgerna!

  1. Tack! Visst tycker jag också att julen är barnens högtid. Och det var ås roligt att se hur glada barnbarnen blev över sina presenter. Och så tacksamma. Vi har haft vita juldagar med en del sol, men går kväll kom regn och tog bort en del av den. Men sol även idag men med mindre snö.
   Jag tycker mig också se lite vår och vill inte alls hålla julen kvar.
   Önskar dig också fina dagar.

 6. En toppen julhelg med andra ord. Å tre dagar med sol och relativ värme i december tackar jag inte heller nej till. Roligt att du körde med kalvstek och hasselbackspotatis igår. Det sistnämnda körde vi också med, fast med majskyckling i stället. Du vet, den svengelska maken är (har varit) ju van vid kalkon, som är inget alternativ, då vi inte vill äta julmat till “påska”;-)

  Härlig julglädje hos William och Max! Ögonen strålar ju! Gympapåsen med Hogwarts – perfekt! Är Max en Griffindor som Harry var?

  Roligt med den gamla tomten som har hängt med så många år. Sådant pynt gillar jag skarpt, när det har en personlig anknytning och ett stort värde alltså.

  1. Jadå! Och tur med vädret hade vi ju också- Så julig är jag inte så den direkta julmaten är inte direkt påfallande. Däremot skaldjur. Majskyckling hade jag som alternativ och jag inte hittat en liten kalvstek i Hötorgshallen. Kalkon åt vi förra året till juldagens middag då vi var i Torrevieja och åt juldagsmiddagen där med vänner på en restaurang och där serverades det “brittisk” julmat.
   Killarna var verkligen lyckliga och så glada för sina julklappar. Och visst strålade de. Jag tror Max är en Griffindor . Måste fråga…
   Min gamla tomte är inte så vacker direkt men har ett affektionsvärde. Jag fick honom som liten i Oslo och av vänner till pappa som gömde honom när han var jagad av Gestapo i Oslo. De blev vänner i samband med att de som “främlingar” vågade gömma honom i sin källare. De kände inte varandra innan. Lite speciell historia.

  1. Vi fick en vit och solig jul. Och soliga var också pojkarna. Verkligen! Så glada för sina julklappar och så förväntansfulla.
   Och bara så du vet så har vi tankarna då och då på Chackpong.
   Kram!

 7. Vilken härlig julhelg! Och det där med Hasselbackspotatis lät ju hur gott som helst. Här blev det kinamat igår, av lite lättja så hämtade vi hem mat när vi fick besök igår. Gott och väldigt enkelt. Har dock disken kvar i köket – tur det går att stänga dörren 😉

  Ha en finfin tredjedag jul! 😀

  1. Här var det väldigt lugnt, just som vi vill ha det. Att träffa döttrar och barnbarn på julafton var väldigt trevligt och pojkarna var så lyckliga för sina julklappar. Roligt att se.
   Kinamat är ju perfekt och kan ätas av mig näsan alla dagar. Men kalvsteken med gräddsås och hasselbackspotatis smakade väldans gott.
   Önskar er också en trevlig torsdag.

 8. Visst är det härligt att få uppleva den där oförställda glädjen över julklapparna 🙂 Jag förstår att Max blev glad
  över sina julklappar, lego och Harry Potter-saker stod högt även på våra tjejernas önskelista när de var i samma ålder.

  Våra barn får julklappar från många, eftersom vi firar med så många i släkten, men bäst var nog biljetter till en musikfestival i sommar, som jag och Patrik förstås också följer med på, Jackie och Bella är för unga för att gå själva. Men till och med barnen tycker att det mysigaste är att träffas allihop. Och att traditioner är viktiga blir så tydligt just vid jul. Jag älskar ju att pyssla, laga mat och att göra mitt bästa för att få släkt och vänner att trivas och må bra, och då då är julen perfekt. Den innehåller ju allt det där. Men när julafton är över, är julen över för mig. Nu fokuserar jag på det nya året och vad jag skall göra med det 🙂

  Kram

  1. Vi är ju ganska få i familjen, men pojkarna var så glada för sina klappar. Lyckan lyste lång väg. Vad roligt med en musikfestival! Och fint att ni också kan följa med. Dubbel glädje! Du hade verkligen gjort det så fint och vilken glädje för alla som kom att få ta del av detta. Jag tyckte det var så fint att se dina bilder. Så mycket omsorg och kärlek du lagt ner.
   Nu är det mellandagar och snart ett nytt år. Och även jag fundrar på vad jag vill göra av och med det.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   kram!

 9. Vilken söt liten tomte. Och vad roligt att du har bevarat den!
  Härligt att se barnens förväntansfulla ögon när de öppnar paketen 🙂
  Stor kram

  1. Tomten är speciell. Inte direkt så vacker men ett fint minne och som får komma fram till jul.Ja, pojkarna var verkligen lyckliga och tacksamma över sina presenter. Så roligt att se.
   Ha det fint!
   kram!

 10. Fin tomte kul med sådant, sen den store på båten sådan har vi på jobb o alla barn på gården gillar den ,,roligt att läsa oxå ja skönt att julen är över 🙂 önskar dig god fortsättning o en fin dag kram

  1. Tomten är ett kärt minne och tas fram om vi är hemma över julen och det var vi ju i år. Oftast är vi ju bortresta. Vi hade trevliga dagar med goda skaldjur för julmaten är inte direkt min grej. (Tycker den är alltför fet.) Men lite av den varan blev det till julaftons. I övrigt långpromenader, läsning av böcker och planering av resor.
   Önskar dig också god fortsättning.
   Kram!

 11. Vilken fin julafton och julhelg som ni haft!
  Det är något extra där det finns små barn med. Se glädjen lysa i deras ögon.
  Jag hittade faktiskt här hemma en riktigt gammal porslinstomte som man ska sätta ett julgransljus i. Jag gav den till Thomas, han är förtjust i gammaldags ting.
  Ha en fin vardag, nu efter helgerna och stor kram från mig!

  1. Jag är ju inte direkt “julig” men det blev en trevlig helg. Jättemysigt att träffa de fina barnbarnspojkarna och de verkligen strålade av glädje över sina julklappar. Så roligt att se. Fint också att träffa döttrarna. I övrigt väldigt lugnt med god mat där det mesta inte var “julmat” utan i stället en hel del skaldjur och färsk hummer. Promenader, böcker och lite reseplanering blev det också.
   Vad roligt att du också haft en gammal tomte som nu vandrat vidare. Min får stå här ett tag till. Har fina minnen med den.
   Önskar dig också fina dagar.
   Stor och varm kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *