Resor utomlands

Amaliaglaciären i Patagonien i södra Chile

I morse, strax efter klockan sju, passerade vårt fartyg Amaliaglaciären  i södra Chile och i området Patagonien. Verkligen mäktigt att stå ute på däck, väl påklädd, och se denna mäktiga natur med fantastiska formationer. Tyvärr var det ösregn och dimma men under ett par minuter då och då såg vi glaciären. Vädret här ändrar sig minut för minut.

Så här såg det ut i fjorden där vi ankrade i morse klockan 07 

Vi startade i San Antonio utanför Santiago de Chile och är nu vid Amaliaglaciären-

Amaliaglaciären

Vi färdas genom södra Patagonien vars isar för 10 000 år sedan fortfarande täckte stora delar av södra Chile. I området finns mängder av fjordar och öar som sträcker sig ända till Eldslandet i Argentina. Här påminner landskapet i en hel del om det som finns på Sydön,vid Milford Sound, i Nya Zeeland och om fjordlanskapet en bit upp i Norge. Amaliaglaciären, också känd som ”Skua Glaciär”, är en tidvattenglaciär och finns i Bernardo O´Higgins National Park. Glaciären har sitt ursprung i södra Patagoniens isfält. Och precis som andra glaciärer på jorden har den mellan åren 1945 och 1996 dragit sig tillbaka, ”krympt”, nästan sju kilometer och detta fortsätter p.g.a. jordens uppvärmning.

Amaliaglaciären i bakgrundenAmaliaglaciären i bakgrunden.  Jo, det är kallt +7 grader och rejäl blåst. 

Dimma över Amaliaglaciären. En liten del av Amaliaglaciären.

Vyerna varierar och man kan i klart väder samtidigt se regnskog, snöklädda bergstoppar och glaciärer. Just idag, i det regniga vädret, låg molnen lågt och sikten var inte den bästa. Men kanske lättar den och jag kan fånga några mer soliga bilder.

Tät dimma skymmer sikten. 

40 svar på ”Amaliaglaciären i Patagonien i södra Chile”

 1. Trots dimman som delvis skymmer så måste jag säga att det är en mäktig syn och en häftig upplevelse! Sorgligt dock att glaciären kryper och 7 km är ett stort område. Vi måste helt enkelt vårda moder jord med omsorg.

  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Fantastisk natur men vädret kan en inte göra något åt. Visst hade det varit vackert med sol, men detta är en regnrik trakt. JUst nu i södra chile med hårda vindar men vi går inomskärs. Bra så!
   Kram!

 2. Fantastiska och ovanliga betydelsefulla bilder. Att det är regn och blåst är ju verkligheten här och nu även om solsken är vackrare. Måste känts mäktigt att stå och betrakta detta.
  Stor kram!

  1. Det är en mäktig resa och man känner sig liten här på havet. Men fartyget är stabilt och en bra kapten som sätter säkerheten först. Ingen sol idag.
   Men den kanske kommer i morgon. Men detta är en regnrik trakt. Längst söderut i Chile just nu. kram!

 3. Tråkigt för dig att det är dimma så sikten är dålig. Det går ändå att se att det är ett förunderligt landskap med stora variationer. Fint att du kan ladda upp några bilder.
  Visst, det syns nästan att du tycker att det är kallt där uppe på däck.
  Kartan ser lite bekant ut, Jag har varit både i Sao Paulo och om jag inte missminner mig även så långt söderut i Brasilien som Porto Alegre.
  Ha en fortsatt trevlig resa.
  Varm kram till dig.

  1. Vad roligt att du känner igen dig. Kommer att skriva och berätta än mer när vi är hemma. Och med fler bilder. Svårt att ladda upp dem här.
   Stor kram!

 4. Så mäktigt men trist att Glaciären har minskat så pass mycket. Det ser väldigt rått ute men vilket äventyr och ovanligt resmål. Ha en fortsatt trevlig resa Ditte// kram

  1. Här är det rått och vi är långt söderut och inte alltför långt från Antarktis. Det är en fantastisk resa men vi hoppas vindarna ska minska. Just nu orkanstyrka och vi rör oss inomskärs.
   Tack! Vi ska njuta trots att vädret just nu är knepigt.
   Kram!

 5. wow, jag vill boka träff med er när ni kommer hem, så himla roligt och spännande att få höra in live vad ni nu upplever
  kram från Göteborg

 6. Vilka häftiga vyer! Tänk om det hade varit soligt, det hade varit ännu mera imponerande. Men vädret kan man ju inte påverka, tyvärr. Men jag kan i alla fall hålla tummarna att ni får se mera sol framöver och att havet lugnar ner sig så att ni kan runda Kap Horn.

  1. Vädret skiftade här i morse varje minut. Men jag har fångat lite sol strax efter att jag publicerade inlägget. Nej, vädret kan en inte påverka. Men det blåser rejält. Just nu är det orkanvindar men fartyget stannar inomskärs ett tag till. Går inte att ge sig ut nu på Stilla havet. Men i övermorgon ska vi vara i världens ände, Ushuaia. Hoppas vi.

 7. For ei utruleg flott reise dere er på.
  Fantastiske bilder og tekst til. Du er flink som skriv dagbok kvar dag,
  då kan dere leve på minnene om ferien resten av livet.
  Ha det godt på turen.
  Helsing Anne-Mari

  1. Tusen takk! Ja, det är en fantastisk resa men tyvärr har det blåst väldigt mycket. Idag storm och orkanvindar, men vi håller oss inomskärs på grund av detta. Säkerheten är viktig.Fantastisk natur.
   Ha det gott du också.

 8. Vilken cool resa ni gör! Min man har hittat ert fartyg via ”Marin Traffic”, så nu kan vi följa er via internet!
  Ha det fortsatt bra, och hoppa spå inte alltför mycket vågor nattetid,så att ni kan sova!
  Kram!

  1. Vad roligt att ni hittat fartyget. Och det är spännande! Inte minst vädret. Och Stilla havet är stort. Man känner sig liten.
   Just nu är det orkanvindar men båten rör sig ”inomskärs”. Skönt så.
   kram!

  1. Vädret rår vi inte på. Men kaptenen tar det säkra först så i natt låg vi kvar inne i fjordarna vid glaciären. Men nu passerar vi öppet hav hela dagen med starka vindar och höga vågor.
   I kväll är vi inomskärs igen.
   Kram!

 9. Så vackra disiga bilder! Men Ditte, du skulle ha något på huvudet i den blåsten. En sjal eller halsduk i brist på annat.
  Ha en fortsatt trevlig resa!
  Kram!

 10. Vädrets makter kan vi inte göra något åt, men det känns bra att läsa att ni har en klok kapten och håller er inomskärs i den hårda blåsten.
  En mäktig upplevelse att få se glaciären – tänk att den krympt så mycket! Om en inte alltför avlägsen framtid kanske den är borta helt – känns lite skrämmande!
  Hoppas nu vädret bättrar på sig och framför allt att det mojnar på så ni kan runda Kap Horn!
  Fortsätt ha det gott och njut av er härliga resa!
  Kram

  1. Mycket mäktig natur är det. Och visst hoppas vi kunna runda Kap Horn och ta oss vidare till Falklandsöarna. Men vädret rår vi inte på. Idag blåser det nu 25m/sek och höga vågor är det. Havet är stort.
   kram!

 11. Otur med vädret, men visst är det en mäktig natur! Fantastiska vyer 🙂
  Håller tummarna för att vädret bättrar på sig och att vindarna mojnar!

  Ha det fortsatt gott!

  1. Vi har det bra men idag riktigt guppigt. Ska i kväll komma in i fjordarna mot Ushuaia. Blir bra.Men vi fick skippa Punta Arenas för det blåste så mycket. Vi hade kommit in men inte ut.Kust nu 28m/sek. Och vi ser ut som ”betjänten” i sketchen när vi går. Ja, alla passagerare gör det.

 12. Så häftigt, att få se en glaciär på relativt nära avstånd. Sorgligt att den minskat 7 km på 50 år. Det går fort när det börjat smälta.

  1. Det var det och när vi kommer till Magellans sund kommer ytterligare fem glaciärer. Kanske mer sol då. Men trist ätt de smälter är det.

 13. Spännande!
  Men de hårda vindarna hade jag nog inte gillat.
  Fin båt.
  Fina bilder från Santiago.
  På bussresan till båten skulle jag inte velat vara reseledare, puh. Har jagat båtar i jobbet några gånger, hemskt.
  Ha det härligt!

  1. Vi har det jättebra trots blåst. Och vi ser och upplever så mycket.
   Resan till båten var en pärs. Men vi hann!
   Ha det fint du också.

  1. Mäktigt var det men direkt så tur med vädret är det inte så här långt söderut. Mycket regn och en del dimma. Hoppas på sol så småningom.
   Stor kram!

 14. Oj, vilka bilder trots dimma. Så synd att det inte var sol, då hade det blivit ännu bättre bilder. Magiskt i vilket fall dom helst. Tur att ni går inomskärs i blåsten. Tror inte jag hade velat vara ombord i sådan blåst. Önskar er en fortsatt trevlig resa.
  Kram/A-K

  1. Tack vi har det fint trots oroligt hav. Båten är stor och kaptenen försiktig. Men skönt när vi i kväll åter kommer inomskärs.
   Stor kram

 15. En vacker och mäktig upplevelse ni fick där på morgonkvisten. Synd att det inte var mer klart väder, men trots allt fick ni se ”en del”. Jag antar att det känns väldigt skönt när det blivit lugnare på havet, hoppas ni har det värsta gungeligung bakom er nu. Trots allt verkar du ha klarat det bra.

  1. Vädret varierade minut för minut och idag har jag en lite tydligare bild från Amaliaglaciären. Och i morgon nere i Magellans sund passerar vi ytterligare fem glaciärer.
   Det går bra trots sjögången.Men ser fram emot lugnare vatten.

  1. Internet är jättedyrt, ca 4 kr/minut. Och det om man köper 600 minuter. Så jag får skynda på. Och inte ta så många bilder att ladda upp. Men nätet fungerar bra via satelit.

 16. Jag känner igen stämningen från Milford sound. Vi hade 8 grader på morgonen när vi var där och dimma som sedan lättade. Det är fascinerande att det finna liknande landskap på olika ställen på jorden.
  Kram

  1. Vi tänkte också både på Milford sound och norr Norge när vi var här. Stor likheter. Intressant att detta landskap återkommer på olika platser på jorden.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *