Stockholm

Alldeles lagom – ”I denna ljuva sommartid”

Torsdagen var en dag som i mitt tycke var alldeles lagom. Lagom varmt för att ge mig ut på en promenad här hemma på Söder och att under dagen tillbringa några omgångar på balkongen i skugga. Alldeles lagom var det  också vädermässigt  att inta en balkongmiddag och sitta ute till sent. Och visst var det mycket  att titta på. Full rörelse i kanalen och på och längs kajen. Precis som det brukar vara vackra sommardagar och kvällar-

Morgonens frukostutsikt österut längs Norra Hammarbykajen. Och det ser ut som vanligt.

 

En alldeles lagom dag

kom det att bli. Men eftersom jag inte var helt säker på kroppens fysiska form höll jag mig i mina kvarter här på Söder. Här finns mycket av det mesta  men nu blev det nära både vatten och  grönområden. En behaglig känsla av sommar infann sig. Plötsligt kom jag på mig själv med att gå och nynna på ”I denna ljuva sommartid”, en av skolavslutningspsalmerna

En alldeles lagom promenad på dryga 5 km och i mitt närområde på Söder. Högervarv gäller. Start och mål vid kajen och den röda ”pluppen.

Anna Linds park och Färgargården med Färgargårdstorget.

Första stoppet blev Anna Linds park. En park som tidigare hette Vintertullsparken. Själv Hammarby Vintertull kom från tiden då man fick betala en tullavgift här. Varor som vintertid kom med släde över isen från Nacka och Värmdö fick här erlägga en avgift för att kunna föras in i staden. In till Stockholm. Och alldeles närheten, vid Malmgårdsvägen, låg ett tullhus som revs i början av 1900-talet.

I september 2013 kom ett beslut, efter ca 10 års funderande, att Vintertullsparken skulle få namnet Anna Linds park. (Anna Lind bodde i många år här vid parken.)

Från parken lämnade jag vattnet och gick jag upp till fina Färgargårdstorget.Här finns fortfarande den gamla vackra bostadslängan från 1740 kvar. Torget i sig har fått sitt namn efter den färgeriverksamhet  som funnits sedan 1600-talet och var en del av Barnängens fabriker som lagat här i närheten. Färgargården var en verksamhet för färgning av tyger från 1600-talet och fram till 1930-talet. En av anledningarna till att färgeriverksamheten låg här vid vattnet nära Hammarby sjö var att det gick åt stora mängder vatten till verksamheten.

I bostadslängan är övervåningen en ”ramvind”  och där spände man förr upp tygstycken som skulle torka. Och om den är ombyggd eller ingår i de bostäder som hyrs ut här vet jag inte.

Alldeles lagom att sitta en stund bland den vakcra grönskan på Färgargårdstorget. Bostadslängan till vänster och områdets mer nybyggda hus till höger. Här i Vintertulls och Färgargårdsområdet har man varit varsam med den gamla miljön. Och för min del var det alldeles lagom att slå mig ner här en stund innan jag gick vidare.

 

Stora Blecktornsparken och koloniområdena vid Årstaviken

Jag fortsatte min promenad bland vacker grönska och passerade Stora Blecktornnsparken. En stor park som ligger alldeles bakom där vi bor.  Nu blev det inget stopp här men hade barnbarnen varit med så hade vi stannat en stund.

Södermalm har verkligen gott om grönområden. Och här i parken trivs både barn och vuxna.

Någon kilometer senare är jag  vid Årstaviken. Men här nere vid vattnet brukar det vara trångt. Många cyklister och joggare ska samsas på den smala grusvägen så av den anledningen drar jag mig upp mot kolonilotterna .

En runda till och längs Årstaviken är alldeles lagom och går att variera efter tycke och smak. Årstaviken, en del av Mälaren, och områdena där lockar alltid många besökare. Och än fler nu när många inte har jobb att gå till. Och en runda här är alltid alldeles lagom och kan varieras en hel del efter tycke och smak

Här uppe är jag tämligen ensam och tar mig i långsam takt fram längs de smala gångarna mellan de olika stugorna och kolonilotterna. Jag njuter av alla vackra växter av och det är alldeles tyst.

Just här verkar ingen vara hemma.

Rhododendron ser jag i vitt, rosa och som här i lila-

Och visst grönskar det!

Och igår lärde jag mig att den här växten heter allium. Verkligen populär här i koloniträdgårdarna.

 

36 svar på ”Alldeles lagom – ”I denna ljuva sommartid””

 1. Mycket grönt och rosa i din blogg idag! Lite lila också och så har vi fått reda på namnet Allium. Min äldsta dotters svärmor kunde berätta för mig. Det är en lökväxt så det är inte konstigt att jag tyckte den liknade en förstorad blommande gräslök.
  Lite, rätt mycket faktiskt, svalare idag och lite regn, som väl behövs.
  Trevlig fredag och sköt om dig!
  Stor kram!

  1. Här omkring blommar dte nu så vackert och det känns verkligen som ” I denna ljuva sommartid”. Jag har sett dessa lila bollar tidigare men såg att du fick svar igår i bloggen. Så nu vet jag också att det är allium. Här finns det lite varstans.
   Vi har haft strålande väder under dagen fram till nu klockan 18. Molnen har samlats så det blir middag inomhus.
   Önskar dig också en fin fredagkväll.
   Stor kram

 2. Där bland kolonistugorna har jag också gått.
  Så fint sommartid.
  Psalmen” I denna ljuva ommartid” är vacker.
  Mulet och lite småkyligt i norr.
  Blev bara en sväng runt kvarteret när jag kastat återvinningsskräp.
  Trevlig helg.

  1. Här är så fint och vi går här ganska ofta och egentligen alla årstider. Men väl halt blir det vintertid. Nu är det helt ljuvligt här med all grönska och allt som blommar.
   Vad roligt att du känner igen dig här.
   Här har vi haft en fin dag även idag men nu fram på kvällen så har det mulnat på. Får bli middag inomhus.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Det är helt enkelt fantastiskt fint på Söder! Hade jag bott i Stockholm hade jag definitivt sökt mig dit. Så bra att gamla bostäder bevarats för ett tag skulle allt rivas. Tack och lov blev det inte så. Praktiskt att ta promenaden i hemtrakterna om du skulle känna att orken tröt.

  Kram och god fredagskväll från ett soligt Skåne!

  1. Visst är Söder fint! Och dessutom en väldigt levande stadsdel året runt. Att sedan närheten till vatten och grönområden finns bidrar ju också till att man trivs här. Både runt Åsöberget, Vitabergen, Skinnarvisbergen och en hel del andra ställen har man bevarat det gamla och det uppskattar jag väldigt mycket. För ett stort stycke historia är det helt klart. En hel del har rivits men på Söder tycker jag man ganska väl bevarat mycket av det gamla. Men visst har mycket rivits i Stockholm.
   Rundan blev dryga 5 km och betydligt kortare än vanligt.Men jag får nog ha det så ett tag.
   Önskar dig nu en avkopplande kväll.
   Härligt med sol i Skåne. Här har det varit sol idag men nu i kväll har molnen tätnat och regnet hänger i luften. Så middag inomhus får det bli.
   Kram

 4. Ännu en härlig promenad. Det kändes nästan som att du spatserade runt på landet trots att du befinner dig i Stockholm. Alliumbollar är så fina, höga och ståtliga i vacker färg.
  Tack för en fin rundvisning.

  1. Vi bor mitt i stan men har så mycket grönska runt oss. En stor fördel. Jag visste inte att dessa lila blombollar hette alliumbollar men fick veta det igår genom bloggvännen Gerd.
   Trevligt att du gick med och dryga 5 km blev det.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Det blev en kortare runda på 5 km men fylld av vacker grönska i närområde. Och det är så roligt att dessa gamla hus är så fint bevarade.

 5. Så fint det blommar runt omkring dig nu! Tror jag skulle kunna flanera omkring i koloniträdgårdarna läääänge och bara njuta av allt <3 Nåt jag också skulle njuta av är de gamla byggnaderna du visar, så fint att dom inte rivits, det gillar jag verkligen 🙂
  Ha det så gott, Ditte!

  1. Vi bor ju mitt i stan men omges av fina och rejäla grönområden och inte minst de vackra koloniområdena. Jag går här ofta och länge. Så roligt att här följa de olika årstiderna och växtligheten är så vacker.
   Här i närområdet finns många vackra gamla byggnader som har sin historia att berätta. Och visst är det roligt att de bevarats så väl.
   Ha det fint du också.

  1. Tack! Ja, vi har det riktigt bra här i Stockholm och Södermalm har en hel del grönska och vatten runt sig. Har inga problem med att vara här. Men visst kommer vi att se oss om i Sverige i sommar.

  1. Tack! Det är en verkligt fin tid här nu och vi försöker ta till vara dagarna och njuta av allt vackert som är i blom och grönskar.
   Kramar till er från oss.

 6. Jajo, det här var ett intressant inlägg…som alla dina iofs, men, jag är som du vet ingen daglig besökare på sociala medier. Det kan gå dagar och ibland till och med veckor när jag fjärmar mig, när jag säger nej och åter nej. Jag vil naturligtvis inte missa dina inlägg, men de missas de också när mina antidagar kommer. De kommer tyvärr allt oftare nu, i ickeresandets tider, men, nu är jag här! Och jag är med dig på promenaden, jag känner dofter och jag ser färger, ja, det känns som hemma, vilket det var för några år sedan…och det, som det aldrig kommer att bli igen. Men Ditte, det är nog just det som blir och är intressant, minnen som poppar upp, minnen som berör och känns och minnen som är starkt förknippade med just söder och östra delen av stan.
  Jag njuter och jag vandrar med dig, steg för steg. Tack!

  1. Jag är så glad när du följer med mig runt och uppskattar det verkligen. Jag tror det är bra med ”antidagar” men har ännu inte riktigt kommit dit.
   Och att ibland ta fram minnen tror jag tar en en bit framåt i ”vagnen” i tillvaron. Och jag vet ju att du har kvar en hel del känsla både för Söder och de östra delarna av Stockholm. Tänkte extra på dig när jag för ett tag sedan tog ne tur ut till Evlinge och mina föräldrars sommarstuga där.
   Ha det så bra du kan.
   Många tankar till dig.

 7. Japp, på söder finns det inte bara en oas, där finns massor. Det verkar som om området har hoppat över våren och gått över till sommar på mindre än en vecka. Lärde mig också namnet på allium igår. Såg det först på en ”trädgårdsblogg” som jag gick tillbaka till när Gerd hade hittat samma blomma, men inte visste namnet. Så nu kommer jag nog ihåg blomman till nästa år.
  Lustigt är också att ni har inte alls samma väder som vi norr-om-stan-bor. Det var 12 grader på balkongen igår kväll, så inget balkonghäng där, än mindre middag. Märkligt för det är ju inte mera än max tre mil mellan Söder och Täby.

  1. Just så är det! Och urvalet är stort. Visst känns det som om sommaren kom i veckan. Jag ser stor skillnad här uppe bland koloniträdgårdarna och där går jag ju varje vecka nu. Dessa lila allium verkar väldigt populära- Jag visst inte vad de hette men såg också en kommentar hos Gerd att det var så. Och nu minns jag det.
   Vi hade en fin kväll men lite kyligare än de andra kvällarna var det. Men balkongmiddag blev det och vi satt ute länge. Dock med en kofta på.
   Visst är det märkligt att vädret skiljer sig så pass. Men det har ju hänt förr att du haft sol och inte vi.
   Ikväll är det mulet och nu lite regn men det var sol fram till klockan 18. Och middag inne fick det bli.

 8. Färgargårdstorget är en av mina favoriter på Söder. Så vackert och fridfullt där. Intressant med Allium, min pappa brukade ha många sådana i trädgården men jag har aldrig vetat om namnet, förrän nu.

  1. Vi bor ju nära Färgargårdstorget och passerar här nästan varje dag. Och ofta stannar jag till en stund och tar in atmosfären. Så fint här omkring. Roligt att du också har det som en favorit. Finns så många vackra platser här på Söder.
   Allium har jag nu sett på många platser men inte förrän igår visst jag vad denna ”gräslöksblomma” egentligen hette.

  1. Tack! Här omkring, fastän det är mitt i stan, finns så många grönområden och här är det alltid så rogivande och vackert att gå. Och fint att jag inte heller behöver gå särskilt långt.

 9. Allium är en favorit. Kan också hanteras som eternell! Visst har vi mycket vackert här på Söder. Jag bodde i flera år på Södermannagatan, trivdes bra med det.

  1. Södermannagatan går jag ofta på och där känns det som om man befinner sig i en småstad. Tack för tipset om att allium kan hanteras som eternell. Väl värt att testa om jag komme röver någon som hamnat utanför ett staket. Kanske finns den också som snittblomma.

 10. Älskar dina bilder och den fina PR som du ger Söder och vårt vackra Stockholm, man kan inte tro att det är mitt i stan!
  I Norrtälje har inte rhododendron riktigt slagit ut ännu, det är väl lite svalare där uppe.
  Må så gott!
  Kram

  1. Även här har det nu varit några vackra dagar och jag har varit ute en hel del. Söder är ju så fint och här finns så många grönområden att dte ibland är svårt att se att det är mitt i stan. Roslagen brukar ju ligga någon vecka efter oss på växtsidan men jag såg att liljekonvaljen slagit ut så fint. Perfekt att ta med några hem.
   Ha det fint du också och välkomna hem till stan igen.
   Kram

 11. Oj så fin bilder Ditte! Du kan verkligen fånga det vackra!
  Sköt om dej och hälsa Mr. B

  1. Tackar! Och fina dagar har vi ju haft i veckan.
   Tankar till er från oss. Önskar er en fin helg.
   Mr. B hälsar.

  1. Här på Söder och nära där vi bor finns många fina grönområden och det blir nästan dagliga promenader till något av dem. Just koloniområdena nu är helt ljuvliga att passera. Så många vackra blommor. Ja, Stockholm är fantastiskt.

 12. middag på balkongen, låter så mysigt, och att sitta där till sent, vi har inte ens börjat sitta på balkongen, vi som alltid sitter där!?
  Anna LInds park var ett bra val tycker jag, många fina parker.
  Bostadslängan var jättefin, ser ut som husen förr. Där skulle jag gilla att bo ,-)
  Så mysigt vid Vintertulls, jag älskar såna områden!
  SÅ fint att det finns gott om grönområden, det behövs verkligen och ska bevaras, här försvinner, det är en sorg, att de inte räknas som välbefinnande.
  Fina kolonilotter, som små sommarstugor ,-) så fint att vandra där.
  Fin grönska och vackra blommor, kul att få veta namnet på den söta blomman, ser de ofta här ,-) Hoppas din smärta är borta nu och att du mår bra!
  Härliga bilder. KRAM och ha det jättefint Primrose ,-)

  1. Jag blir lite piggare dag för dag och det känns bra.
   Vi har passat på att äta både frukost och middag på balkongen de dagar det varit möjligt och varit ute mycket har vi också varit.På Söder finns många fina grönområden och det tycker vi om. Koloniområdena är gamla och lär nog få vara kvar och likaså de grönområden som finns.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *