Skyltar

Aktuell skyltsöndag – ”Rätten till frihet”

Söndag!  Och dags igen för en rolig och trevlig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller  och med väldigt fri tolkningen. Veckans skyltning kommer från Nobelmuseet i Stockholm där jag i veckan såg utställningen om Martin Luther King Jr.(Mer om utställningen och Martin Luther King finns i länken.) En aktuell utställning med ett alltid lika aktuellt budskap – rätten till frihet.

Idag är det Förintelsens minnesdag, en dag som uppmärksammas på olika sätt både i Sverige och internationellt.  I Sverige  har dagen varit en nationell minnesdag sedan 2001. FN bestämde 2005 att den 27 januari skulle vara den internationella minnesdagen för förintelsens offer. En dag är inte tillräckligt utan rätten till frihet ska alltid finnas och är alltid värd att kämpa för.

Aktuell är utställningen på Nobelmuseet om Martin Luther King och hans kamp för rätten till frihet. Några av de böcker och skrifter som Martin Luther King gett ut. (Finns att se och köpa i Nobelmuseets shop.)

Ständigt viktig och aktuell

är rätten till frihet och det var den som Martin Luther King kämpade för i hela sitt liv. Alla människors rätt till lika värde. Här finns mycket kvar att göra och  skyltarna talar i stort för sig själva.

LIka aktuell än idag.Lika aktuell än idag.

En affisch från 1829 om försäljning av slavar. Stämmer inte med det som står i självständighetsförklaringen. 

 

”Uncle Sam affischer” användes  i USA redan i början i början av 1800- talet för att rekrytera soldater. Men vem var Uncle Sam. Samuel Wilson var hans verkliga namn. En var köttgrossist som  i början av 1800-talet levererade varor till armén. Varor som han stämplade han med U.S. – United States.  Soldaterna menade skämtsamt att det stod för Uncle Sam.

En förfärlig nidaffisch, som var synlig under  rekryteringen av soldater till Vietnamkriget. Ett krig som pågick mellan 1955 och 1975. I 19 år och 180 dagar.

Under OS i Mexico City 1968, vid prisutdelningen på 200 meter, protesterade de amerikanska guld och bronsmedaljörerna  genom att sträcka upp en skinnklädd näve när den amerikanska nationalsången spelades och flaggan hissades. En kraftig protest och symbol för de färgades kamp för medborgerliga rättigheter. Som resultat av detta ansågs de båda pristagarna ha tagit ställning för Black Power och ha vanärat den amerikanska nationen och flaggan.

Kraftfull protest i Mexico City vid prisutdelningen på 200 meter.

Signerade stolar

Runt om på museet finns dessa svarta stolar och många av dem är signerade av nobelpristagare eller av deras släktingar som besökt Nobelmuseet.

Stolsitsen här har bl.a. signerats av Bernice King, Martin Luther Kings yngsta barn. Överst en signatur av Mary Soames, Churchills dotter. (Han fick Nobelbelpriset i litteratur 1953 men kom inte till prisutdelningen i Stockholm.)

 

Här finns fler signaturer av nobelpristagare. Längst ner av 2018 års ena fredspristagare,  Denis Mukwege. (Han delade priset med Nadia Murad)

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

 

26 svar på ”Aktuell skyltsöndag – ”Rätten till frihet””

  1. En snygg och aktuell skyltning som verkligen ligger i tiden! Ett OS är ett bra tillfälle att markera en åsikt under även om idrott och politik inte hänger ihop. Inte officiellt i alla fall men i verkligheten gör det. Mänskliga rättigheter kan man inte bortse ifrån vid något tillfälle!

    Kram

    1. Tackar! Jag tyckte också detta är aktuellt. Och visst är det svårt att skilja på idrott och politik. De hänger ju samman. Handlar det om mänskliga rättigheter kan man inte bortse från dem var det än är.
      Kram och trevlig söndag.

  2. Rätten till frihet får vi aldrig glömma bort! Inte för så länge sedan uppdaterade jag mig i de som stod där med knutna nävar i Mexico City vid prisutdelningen… tragiskt att läsa om dem. Viktiga budskap du förmedlar i dina skyltar! Fin skyltsöndag 🙂

    1. Tack! Idag blev det mer allvarliga skyltar. Besöket här på museet var viktigt och budskapet rätten till frihet kräver fortsatt mycket jobb. Med tanke på att det idag är minnesdagen för Förintelsens offer så är budskapet viktigt även i det sammanhanget.

  3. Viktiga skyltningar, berörande. Skyltningar som aldrig borde tas ner, för vi behöver en ständig påminnelse om att alla inte har den frihet och jämlikhet som många andra har.
    Trevlig kväll önskas från ett småsnöigt Åland.

    1. Tack! Och detta med att alla människor inte har lika värde lever vi tyvärr ständigt med. Jag kommer heller aldrig att förstå det, men så illa är det. Och har nog alltid varit. Tänker ofta på det och extra idag när det är Förintelsens minnesdag. Människors rätt till sin frihet är så viktig. I alla bemärkelser.

    1. För mig är budskapet viktigt och extra viktigt denna dag när man hedrar om minns de som drabbats av Förintelsen. Friheten är värd att kämpa för.
      Kram!

  4. Otroligt tänkvärda och oerhört viktiga skyltar som är bra att bli påmind om, då allt som är självklart för oss inte alls är lika given i till exempel Afrika. Texterna i slavaffischen och i Uncle Sam skylten är absolut vedervärdiga.
    De signerade stolarna gillar jag skarpt, en annorlunda idé där.

    Tusen tack för denna viktiga bildkavalkad! Stort tack för länken också.

    1. Visst är detta viktigt! Liksom även rätten till frihet för alla och alltid
      Visst är dessa texter hemska och stred helt klar emot det som stod i USA:s självdeklaration redan 1776. Har man månne glömt…
      Jag gick länge och vände på stolar och på många undersidor fanns det signaturer. Kul idé är det verkligen.

    1. Visst är det! Och visst finns det ett klart samband mellan minnet av Förintelsens minnesdag den 27/1 och det som Martin Luther King stod för. Rätten till frihet för alla är så viktig. Alltid!

  5. Intressant! ’
    Men jag måste säja, att jag aldrig sett eller hört talas om om ”NIGGER” skylten tidigare.
    Men jag är inte förvånad!

    1. Jag såg dessa skyltar i samband med utställningen om Martin Luther King på Nobelmuseet. Tankeväckande. Verkligen!

  6. Viktig och aktuell skyltning med stort allvar i.
    Jag kan väl säga att jag engagerade mig mer i dessa frågor då jag var yngre. Har läst mycket och sett filmer. När man är ung vill man förändra världen till det goda. Då har man ork.
    Men vi ska aldrig glömma.
    Varm kram, Gerd

    1. Detta är viktigt för mig och jag är ju uppvuxen och fostrad i och med dessa tankar. Än har jag ork kvar kvar. Jag har läst mycket och gör det fortfarande- Har ett arv som jag vill förvalta. Och må aldrig glömma.
      Varm kram!

  7. Viktiga saker. Kan aldrig belysas tillräckligt, men all men ”are created equal – how about the women?? ”
    Jag vet att det är ett talesätt, men det finns faktiskt andra ord för människor. Det var ju ett tag sedan hans ord spreds!
    Kram och tack för att du belyser detta!

    1. Jag reagerade också på det. Men med tanke på att detta skrevs det på 1700-talet i USA:s självständighetsförklaring så räknades nog inte kvinnor alls. Kändes som om Martin Luther King jobbade för en förändring och det blev hans död. Människans rätt till frihet är alltid viktig.
      Kram!

  8. Hej, allvarligt och viktigt tema på skyltarna du visar! Det finns ganska många jag tycker borde läsa och läraoch begrunda budskapen. Inteminst en viss president over there… Nu ska jag läsa mer om King i nästa inlägg…

    1. Ja, denne president T har mycket att tänka på men inte så mycket att tänka med vad gäller det mänskliga. Och vi här i Sverige har mycket att fundera på. Hur bemöter vi andra? Inte alltid med respekt. Mycket rädsla finns.
      kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *