Spanien Torrevieja

Aktiviteter och ett gott dagsverke – I trevligt sällskap

Gårdagens aktiviteter var blandade och bestod av en bra och god blandning av trevligt och glatt sällskap, lite gott att äta och dricka, långpromenad och maritima studier med vissa historiska inslag. Ett gott dagsverke i flerdubbla betydelser.

Dåligt med aktiviteter bland båtarna i Torreviejas småbåtshamn. Många ”bryggseglare” i småbåtshamnen trots perfekt seglarvind med dryga 7m/sekund. Verkar som om de fletsa i Torrevieja har  sina båtar till påseende.

Trevliga aktiviteter

och ett gott dagsverke blev det under gårdagen och tillsammans med vännerna Ami och Patrik. Vi började inne i stan med att vila oss i form med en lagom lätt promenad på en km till baren 100 Montaditos  (Bbetyder 100 små mackor)  Och det finns  100 varianter att välja på. Man kryssar för vilka man vill ha, lämnar beställningen i kassan och betalar.  Mackorna hämtas när den lilla brickan man får med sig ”piper”. Alla mackor görs när de beställs så de är alltid nygjorda. Dryck beställer man i kassan och tar med sig.

Dagens aktiviteter blev både goda tilltugg med dryck, långpromenad och mer martima stidier. Här vilar vii oss i form på 100 MontadtitosBosse beställde sallad och Patrik, Ami och jag gick för olika små mackor. Öl och cider kändes mest svalkande till.

Och när vi vilat oss i viss form drog vi oss söderut i stan och längs havet. Här vid vattnet blåste det behagligt men värmen var ändå påtaglig och med mycket fukt i luften. Ett par kilometer senare när vi kom till Playa de Acequión var det dags för ett nytt ”pitstop”. Jodå, vattenflaskor är alltid med men skönt ändå att slå sig ner på i skuggan på en bar med god havsutsikt,

Gott om plats på stranden och även de tama duvorna vill ha sina platser. Helst nära vattnet.

Flera barer erbjuder mer vilsamma stolar. Och varför int een siesta här i skuggan. 

En bar med strandnära läge ”på stranden” erbjuder också en eka som viloplats. Tyvärr ingen skugga just där.

Mycket fanns det att titta på

från vår parkettplats och extra roligt var det att se detta stora fraktfartyg som kom in och lade till vid saltpiren. Fantastiskt att på nära håll se fartyget styras i sidled med hjälp av sin bogpropelller som manövreras med en liten ”joystick”.

Fartyget NBP Cruiser är en stor fraktfartyg, 106 m lång och 18 m bred.

Fartyget kommer tomt hit och ska lasta salt (alltså inte bordssalt) för att ta det vidare. Torrevieja, som också kallas ”Saltbyen” – på norska har en stor saltproduktion där det mesta går på export. Har skrivit om detta här.

Saltproduktonen är viktig och i Torrevieja finns också en ”Saltmuseum” där man kan se saltets historia fram till idag.

Fartyget har svängt och vi ser flaggan som visar var fartyget hör hemma – Seglar under Västindiskt flagg och har hemmahamn på ön Antigua/ Barbuda. 

Fritidsbåtarna ligger här på redden för ankar och det vill till att fartygets kapten manövrerar rätt. Men det såg lovande ut. Saltet kommer ut till fartyget via rullbandet som syns längst till höger i bild. Där ligger även en del salthögar. 

När vi ”sett till” att fartyget  lagt sig till rätta vid saltbryggan började vi vår vandring hemåt och längs havet och strandpromenaden innan vi vek av för att dra oss hemåt. Och efter en titt på stegräknaren noterade jag 13 000 steg, alltså dryga 8 km. Helt klart ett väldigt gott dagsverke som blandats med andra, mindre fysiska, aktiviteter

En seglare ute och lite guppigt ser det ut att vara. Men bra vind.

 

22 svar på ”Aktiviteter och ett gott dagsverke – I trevligt sällskap”

  1. Ekan som strandat och blivit till soffa passade verkligen in här. Men tyvärr hade den inget parasoll över sig. Nödvändiigt öf rmug.
   Och trevligt har vi, men i mitt tycke är det fortfarande dagtid väl varmt .

 1. Den randiga soffan hade jag aldrig släpat in hos mig, men som utemöbel skitcoolt. Men det kanske inte funkar på våra breddgrader. Ni ser ut att ha det mysigt.

  1. Håller helt med dig! Men den verkar fungera bra här som sitt/sovsoffa. Jag gillade ekan men tyvärr inget parasoll där. Tror inte det skulle fungera med dessa möbler på en svensk uteservering. Och mysigt har vi.

 2. Det är ju hela poängen när man är vid Costa Blanca att man kan lägga in hur många pitstops som helst utan att bli ruinerad. ”Bryggseglarna” måste ha varit på studiebesök i St. Tropez och Antibes, fast där är yachterna nog några nummer större eller ska jag säga ännu större;-)
  Ekan var himla rolig och den randiga (gräsliga) soffan gör dig perfekt där på uteserveringen. Å än en gång har du lekt den perfekta mammarazzin:-)

  1. Instämmer helt! Prisläget är väldigt fördelaktigt och gott om goda drycker finns det. Förstår inte varför man ska ha båt och inte vara ute med den. Men i och för sig är det ganska trist att segla när det inte finns någon skärgård. Då är det ju liksom ingen sport heller. Då är förhållandena i både Greklamd och Kroatien mycket bättre med rejäla skärgårdar. Om man nu ska till sydligare breddgrader.
   Jga kunde inte låta bli att föreviga paret i soffan och fåtöljen. De var helt avslappnade så möblerna var säkert bekväma. Ekan gillade jag mn saknade där ett parasoll. Jga måste ju helst ha det….

 3. Haha, så här bär man ute hela rokoko-möblemanget ut i sanden! Det såg allt lite roligt ut med sofforna där, ekan passade nästan bättre…
  Jag minns när du skrev om saltet, det mesta glöms bort men just det satte sig i skrymslet…ser nästan lite farligt ut, jag brukar knappt våga titta ut från Finlandsfärjan på sommaren när alla små segelbåtar kryssar rakt framför den stora färjan! Jag minns också hur liten man kände sig när man befann sig just i den lilla segelbåten på väg över till finska sidan. 7 meter/sekund är max vad jag tycker är behagligt, sen börjar det luta lite för mycket för min smak då jag har en tendens att försöka räta upp båten med hjälp av min tyngd, haha
  Tack för finfina foton/Kram

  1. Tack! Jag tyckte också att ekan passade bätte in här på stranden och skrattade också åt det andra möblemanget. Men det såg vilsamt ut.
   Och har man seglat så vet man ju hur liten man känner sig både till havs och när man möter dessa stora fartyg. Ofta gungar ju inte segelbåtar om man har bra vind i seglen men guppar en del gör det förstås. Minns att jag också ville räta upp segelbåten…
   Kram i sena kvällen från terrassen.

 4. Det är så roligt att följa med på dina/era vandringar, caféstunder och liknande.
  I all synnerhet när jag känner igen Costa Blanca-stilen. Det ser väldigt likadant ut längs stränderna i Santa Pola också.
  Ha en fin fortsättning på helgen!

  1. Vad trevligt att du är med! Visst ser det ganska lika ut här längs kusten så jag förstår att du känner igen dig. Santa Pola är ju väldigt trevligt och en stad i mindre skala och vi tar oss då och då turer dit med bussen.
   Önskar dig också en fin helg.

 5. Härligt att följa hur dina dagar går … och tack för alla bilder! Spännande detta att följa det stora fartygets väg in till kaj – och mysigt med alla trevliga ”rastplatser” för intagande av både föda och dryck 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Torrevieja är ju en ”saltstad” så det är roligt att se båtarna som kommer in och ska lasta. Och bara en i taget får plats vid saltkajen så andra får vänta ute på redden. Tänk ändå hur enkelt det ser ut att få jättarna på plats. Men jag vet ju att det är ett precisionsarbe.
   Rastplatser i skuggan tycker vi om och gärna med havsutsikt.
   Trevlig söndag!
   Kram!

 6. 100 montaditos är ett himla bra ställe. Vi var där i onsdags (fiffigt när det är ”billighetsdag” 😉 ) fast i Xàtiva. Där serverade dom vinet i riktiga vinglas dessutom och inte i såna där snålglas som man nästan bara ser på tapasrejsen annars 🙂
  En trevlig promenad med ett helt klart godkänt stegresultat 🙂

  Ha en fin söndag!

  1. Vinglasen här i Torre på 100 Montaditos är ju verkligen ”snålglas”- Men alltså verkar det vara lokalt om ni i Xàtiva fick fick andra, mer generöst tilltagna.
   Trevlig promenad i trevligt sällska, med vätskestopp och med gott stegresultat får räknas som pluskontot vad gäller aktiviteter.
   Önskar er en fin söndag.

 7. Nej, inte har man tråkigt här nere. Och vädret gör ju sitt till att man kan promenera i stort sett när man vill. Och många barer finns det efter vägen med svalkande drycker!
  Stor kram och trevlig söndag!

  1. Verkligen inte! Men behagligast är tycker jag är mornarna (om man är uppe och ute) eller kvällarna. Men i fredags när vi var ute blåste det behagligtoch ut vill man ju. Bra med barer och skugga1
   Önskar er en fin söndag.
   Stor kram!

 8. Där i skuggan hade jag gärna tagit mig en siesta! Ser så rofyllt ut. Att promenera längs med havet är en lisa för själen men nu när höstrusket drar in är det inte samma sak…

  God söndag!

  1. Just nu är det skönt med skuggan och jag vistas gärna där. Och en siesta i skuggan med en god bok är inte så dumt. Primenaderna längs havet är sköna och där fläktar det alltid även om skuggan är svårfunnen. Men hemma med höstrusket är det ju en anna upplevelse vid havet. Men fin den också.
   Kram och trevlig söndag

 9. Ser att du har det härligt och gott.
  Det verkar varmt också, kanske för varmt i min smak. Vi hade endast plus 8 grader i morse och det kändes lite ovanligt.
  Härliga bilder, så vackra. Men hur kommer vissa båtar ut där på den översta bilden. Det verkar ju vara alldeles tjockt med båtar i flera rader och inte ser jag något vatten emellan heller. Men, det måste det ju vara förstår jag, helt logiskt. Bra fotat.
  Härligt med en massa olika slags sittplatser. Båten tar ju priset. Med alla kuddar ser det ju hur bekvämt ut som helst. Synd att den inte var i skuggan.
  Ha det fortsatt fint.
  Kram!

  1. Det är för varmt för mig också men mornar och kvällar är ljuvliga. Mitt på dagen är jag inte direkt ute och rör mig. Finns skön skugga på terrassen under markisen. Vad gäller de stora lastfartygen som ska in så ligger det inga båtar utanför vid piren men en hel del ligger längre in. Det ser nog trängr eut på bilden är det är för jag har zoomat en del. Men vatten finns emellan.
   Jag tyckte att ekan med sina kuddar såg skön ut men där fanns ingen skugga och det måste jag ha. Men den passade in i miljön.
   Önskar dig fina dagar och hoppas läkarbesöken gått bra.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *