Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Åker – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Åker är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med.  Så välkomna med på en resa både i “när och fjärran”. Nu åker vi.

Västerbotten. En åker i kvällsljus. En åker i kvällsljus. Bilden är från Vännäs i Västerbotten och tagen för några år sedan när jag där besökte min bloggvän Annukka. Så fina minnen från besöket här.

En åker?

Jag funderade ett tag på skillnaden i betydelse mellan fält och åker. Eller är det två ord som betyder samma sak.  Både och. Beror lite grann på var man söker. Till åker finns fält angiven som synonym och tvärtom  Om åker finns att läsa att den är “ett öppet plant område som används för odling av gröda”. (EU har i sin definition också lagt till att den ska kunna plöjas.) “Fält eller åker är ett öppet område som är ämnat för odling eller bete” läste jag någon annanstans Men på ytterligare ett ställe läste jag att “åker kan vara en del av ett fält”.  För egen del anammade idén jag att skillnaden mellan dem inte är så stor-

Vännäs i Västerbotten. Jag är här ute och får vara med och köra ute på en åkerVännäs. Är här ute och åker traktor på en av åkrarna som hör till gården. Jätteroligt och så länge sedan jag gjorde det. Och en hel del teknisk apparatur finns inuti förarhytten. 

Från Västerbotten blir det en resa till södra Kina och till “Sockertoppsbergen” i Yangshuoområdet-  Vi bodde i Peking från januari 2007 -2010 och samt periodvis under  2011. Och under de åren blev det många resor både inom Kina och i övriga Asien. Avstånden blev ju då förhållandevis korta om man jämför med att resa från Sverige

Ris odlas på många ställen i Kina men allra mest i de södra och östra delarna av landet. I dalgångar och på sluttningar finns både mindre och större åkermarker där ris odlas. Ofta säger man ju att det är “risfält” men även “risåker” går ju bra att använda-

Kom i sammanhanget också på att mitt efternamn Akker betyder åker på holländska.

Södra Kina. Yangshuo- Vi går över en åker fylld av risplantor. Så här går alltså en “Åker” i åkern-

Vi åker vidare

Jag lämnar grödorna och grönskan därhän och tar mig an olika förflyttningar.

Södra Kina. Yangshuo. Sockertoppsbergen Här åker både vi och cyklarna på floden på en flotte. Minnesvärt och vackert. na Yangshuo i södra Kina. Här åker både maken, jag och våra cyklar på floden. Och vi har de vackra Sockertoppsbergen att vila ögonen på. Ja, omgivningarna också.

Kina. Kinesiska muren vid Simatai. Jag åker i en sele över floden. Favorit i repris. En bild som har varit med många gånger. Här åker jag i en sele från en hög punkt av den kinesiska muren, över floden och landar på andra sidan. Så häftigt. Och vackert.

För att ta sig fram i Peking finns många alternativ. Dessa “trehjulingar” är en variant.  Jodå, vi har testat flera gånger att åka med men bara kortare sträckor.

Cykel i Peking är helt perfekt.  Men oftast har jag min egen. Denna dag var den utlånad så maken skjutsade.

Peking. Tunnelbanan är snabb enkel och billig. Bra med engelsk skyltning så man inte åker åt fel håll. Att ta tunnelbana i Peking är snabbt, enkelt och billigt. (Kostar ca 2 svenska kronor) Och fint att det även står skyltat på engelska för annars är det lätt hänt att man åker åt fel håll.

Lhasa i Tibet. Livlig trafik med mycket av det mesta. Och vad gäller att ta sig fram så samsas bilar, bussar, cyklar, trehjulingar och fotgängare.

Så blir det så en flygtur till Thailand och det från Stockholm med Finnair via Helsingfors Det är en lång resa men som här  blev väldigt bekväm.

Finnair businessclass mellan Stockholm via Helsingfors och till Bangkok. Här åker jag verkligen bekvämt. Så skönt att sträcka ut sig. 

Thailand och vårt paradis på fastlandet, “Chackpong,” några timmar med bil, sydost om Bangkok, var målet. Och här har vi en scooter som väntar på oss.  Och mycket har vi sett och upplevt tillsammans med den-

Här har vi åkte för att hälsa på vännen Veiken i hennes “paradis”. (Vi bor bara några km från varandra.)  Och det är också Veiken som tagit bilden på maken och mig. (Jodå, jag kör också scootern. (Med glädje.)

Jag började inlägget i Sverige och jag avslutar det också här. I Vemdalen där jag i mars var med “de mina” och åkte skidor. (Några åkte “bräda”)

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans ord.

34 svar på ”Åker – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Kul med olika saker med samma namn. Åker för mig är dör grödorna växer och skördas. Fält är öppen mark där eventuellt en massa kor går och betar. Dom har inte på åkern att göra. Där förstör dom bara! Detta lärde jag mig i min barndoms somrar strax söder om Marstrand. Kan man möjligen ändra betydelsen lite, dialektalt?
  Ni har verkligen en guldgruva av bilder från det i många stycken fantastiska KIna!!
  Gillar’t.
  Tack för länken. Det var så mysigt när ni kunde åka till Thailand. Synd att vi inte kan träffas där, men kanske kanske någon gång!
  Stor kram

  1. Jag var inne på din linje också och det var så jag också kom ihåg det från barndomen i Töreboda i Västergötland. Men det verkar som om man “idag” vidgat begreppen.
   Ja, som du vet saknar vi också Thailand och har så härliga minnen därifrån. Men vi hoppas på ett förnyat besök och det finns ju skugga.
   Stor kram och många tankar till dig.

 2. Du fick till flera tolkningar, åkrar har jag själv sett som väldigt svårfotograferade, bilderna blir ofta rätt intetsägande, men u fick till dom rätt bra. Kul och olika former av åkdon fick du också med.

  1. Några varianter blev det. Nu var det “gamla” åkerbilder som fick vara med. Men helt ok.Har ju en annan kamera idag.
   Och lite olika åkdon passade ju också in här.

 3. Ännu en härlig tolkning av veckans ord och precis som vanligt så passar bilderna så bra till. Min favorit är absolut den där du ska åka över floden. Så häftigt men själv skulle jag aldrig ha vågat. Sedan är det skillnad på att flyga och att flyga när det gäller bekvämligheten. Numera är det dock säkrast att hålla sig på marken.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Lite knepigt att välja bilder men det får ju inte heller ta hur mycket tid som helst. Jag kan i bildval vara nog så velig. Bilden där jag hänger i selen är ju en gammal favorit som kommer i repris. Men jag gillar den.Skulle nog ta turen än idag. Har inte problem med höjder. Men de kanske kommer.
   Nu blir det inga flygturer alls. Jag har fötterna stadigt på marken. Ibland när vi rest till Kina eller Thailand har vi valt att åka extra bekvämt och det har varit så skönt “på äldre dar”-
   Önskar dig en skön tisdag afton.
   Kram

 4. Måste säga att det definitivt underlättar att ha besökt olika länder/världsdelar för att illustrera på hur många sätt man kan åka. Å det lyckades du perfekt med. Som alltid.
  Första och tredje bilden är mina favon här. Färgen i första och de fina bergkullarna i tredje bilden är så läckra. Bilden med sängen i flygplanet minns jag ,så jag har nog hängt med ett bra tag här på din blogg;-)
  Å sista bilden – ja, då tänkte jag faktiskt på Ingemar Stenmarks klassiska citat – Det är bara å åk.

  1. Eftersom det nu är tämligen stiltje på resefronten så reser jag i bildarkivet en del. Och många sätt har vi åkt på- (Jag passar också på att rensa en hel del när jag tittar genom bilderna och det behövs verkligen)
   Några bilder har varit med tidigare och den här från flyget är en av dem. Känns fint att ha det bekvämt på så långa resor. Om det är möjligt…
   Första bilden är jag väldigt förtjust i och har fina minnen härifrån Vännäs.
   Vi hade verkligen fina dagar i Vemdalen och jag åker ju gärna skidor. Eller har gjort. Vet inte vad ryggen säger i vinter.

 5. Du har ju verkligen fått till en fullpott på åker! Inte visste jag att ditt efternamn var holländskt och betydde Åker? 😀 Där ser man.
  Häftiga bilder på olika åker, sådana som jag aldrig skulle kunna publicera, för jag har inte gjort så många av dem precis.
  Kul att ta del av.
  Trevlig tisdagskväll! Stor kram!

  1. Tack! Ja, en del åker- bilder blev det.Jodå, “akker” betyder åker på holländska. Till Holland har vi ingen anknytning men däremot till Norge och Estland och Akker är i mitt fall ett estniskt namn eftersom döttrarnas pappa hade estniska föräldrar.
   Jag har gjort många resor, både inom Sverige och till andra länder och är uppvuxen i en “resande” familj.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. Tack för trevligt inlägg med fina bilder.
  Den första gillas, nära oss i Vännäs.
  Kom att tänka på några som skulle åka tåg från Sydeuropa till Venice, de hamnade i Vännäs!
  Nej i dagsläget åker jag/vi ingenstans tyvärr.
  Vi får åka i minnenas arkiv.

  1. Tack! Ja, jag hade verkligen fina dagar i Vännäs och det blev även besök i Umeå.
   Nej, vi avstår också resor nu men jag rör mig en hel del i Stockholm och mest till fots.
   Och att ta en tur i minnenas allé är trevligt det också. Passar på att även rensa i fotoarkivet.
   Trevlig kväll.

 7. Här bjuder du på “åka” i många olika former! Gillar att vi fick åka med på en rejäl åktur både i Sverige och utomlands, Jag är ju ressugen till max!
  Ha det gott!

  1. Jag åker gärna när så är möjligt. Men en svensk åker är inte dumt det heller.
   Ha det fint du också och var “rädd om dig”.

 8. Här blev det verkligen åka av! Tänk att ni tordes cykla i Peking, jag tyckte det såg väldigt komplicerat ut – men kanske är det bättre ordning på cykelbanan där än i Stockholm?

  1. Vi cyklade väldigt mycket i Peking och det var väldig ordning och hänsyn. Man delade cykelbanorna med de trehjulade mopparna och en del tvåhjuliga varianter. Men vad gäller cyklister så var det inga snabbcyklare alls. Inte alls som här. Och där det inte fanns cykelbanor gick det också bra. Bara att hänga på lokalbefolkningen.

 9. Som alltid massor flera tolkningar av ett ord! Så roligt att få följa med genom alla fina minnesbilder så här när ni åker runt i världen! Verkligen intressant och läsvärt!
  Kram

  1. Tack! Nu när vi kan eller vill resa så är det ändå fint att göra det i bildarkivet. Passar också på att rensa en del. Fina minnen och upplevelser har vi ju med oss från många resor. Men vi reser ju även gärna inom Sverige.
   Kram

 10. Svenskan har många ord med samma stavning, men olika betydelser.
  Engelskan har många ord med olika stavningar som uttalas samma.
  Fina beskrivningar av ordet åker.
  Gillar bilden av mannen och dig på trehjulingen. Den du åker i en sele är heller inte dum.
  Sköt om dig!

  1. Tack!Det är roligt att fundera över ord och deras betydelser och att hitta bilder till. Ibland blir det nytagna bilder och ibland en blandning av gammalt och nytt och enstaka gånger bara gammalt. Men det är trevligt att resa i bildarkivet också. Passar på att göra en del rensningar av bilder också.
   Bilden på maken och mig är på en vanlig cykel och han skjutsar mig i Peking.Min cykel var utlånad. Minns färden här i selen. Häftig upplevelse.
   Var rädd om dig du också-

 11. Åh Ditte, vilket berikande inlägg! Jag blev själaglad och jag kände att livsandarna börjar återkomma. Glömde all skit som jag hör när jag sätter på radion, bort, bort och bort.
  Vi måste få leva och det gör jag nu när jag läser och begrundar dina tankar och bilder.
  Leva och låta leva, vrida och vränga på ord, så intressant och bildande!
  Tusen tack för en upplyftande stund!

  1. Jag tycker det är roligt att fundera över ord och deras betydelse. Och nu när vi är “strandsatta” så är det fint att hamna i arkivet av bilder och i alla fall glädjas över gjorda resor och de minnen och upplevelser man haft och har med sig vidare. Kändes när jag gick igenom en del bilder och valde att läsa gamla blogginlägg och även se en del övriga bilder från just dessa resor. Piggade upp.
   Läget är ju nu tärande trist och vi är där vi är. Med begränsningar.
   Glad om jag kunde pigga upp dig lite.
   kram

  1. Tack!Visst är det intressant med ord och deras betydelser. Roligt också att fundera i ord och bild. Och definitionerna ang. åker och fält varierar beroende på var man läser och har ändrats under åren. När jag växte upp på landet fanns inga djur på en åker utan där odlade man.

 12. Hur man tar sig jorden runt på en minut? Jo man åker med Ditte! Kanske tog det något längre i verkligheten…
  Men så många roliga minnen! Inte visste jag att Akker betyder Åker, är det du eller maken som har holländska anor?
  Jag har numera dragit ner på mitt ris-intag, inte för att jag inte tycker det är gott, men jag såg hur mycket vatten som gick åt för att odla dessa gryn! Och då tänkte jag att då är det bättre att de som har ris som bas i sin kost ska få äta det och vi i övriga världen kan hitta klimatsmartare alternativ…
  Kramen

  1. Inte läge nu för en resebyrå. Inte annat än digitalt.Men jag jobbar ju i mer vanliga fall för en. Tyvärr ligger allt nere nu. Vi hoppas på annat läge till våren och sommaren.
   Vad gäller namnet är det ingen som har holländskt påbrå. Döttrarnas pappa hade estniska föräldrar så just vårt namn är estniskt. (Men på estniska så tror jag att åker heter “väljad.)
   Vi åt ju mycket ris i Kina för där är det en basföda. I Peking, som ligger ganska långt norr ut så fanns det också ofta potatis att tillgå som ingick i olika rätter och då mer som grönsak. Potatis odlas en hel del i norra Kina.
   Här hemma äter vi kanske ris en till två gånger i veckan då jag lagar kinesisk eller annan asiatisk mat.
   Kram

 13. Oj, vilken härlig bildkavalkad med temat åker! Kul att få veta att dit efternamn betyder åker på holländska!
  Så spännande med bilderna från tunnelbanan i Peking, och så bra att det också står på engelska! Tibet bilden var också så spännande att se, ja alla foton förstås!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Namnet betyder just åker på holländska men det finns ingen alls anknytning till Holland. Men däremot estnisk anknytning. (Döttrarnas pappa har föräldrar som kom från Estland)
   Nu när situationen är som den är passar jag på att också rensa i bildarkivet och kan i varje fall glädjas åt de resor vi gjort och har kvar många minnen och upplevelser.
   Ha dte så bra du kan.
   Kram

  1. Tack! Visst är det! Och roligt att fundera över ord och bilder. Så undra på att det är knepigt att verkligen förstå svenska språket mer på “djupet”.
   Hoppas ni har det bra!
   Stor kram

 14. Fantastiska och varierande bilder som perfekt illustrerar veckans tema! Det var också roligt att se dina fina, om än folktomma, Stockholmsbilder och bilderna från NK:s julskyltning. Själv har jag inte varit i Stockholm sedan i slutet på januari och inte träffat mina barnbarn sen dess. Sorgligt…
  Önskar dig en skön helg!
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Ja, nu är det ju lägligt att resa i minnenas arkiv när det det inte är möjligt på annat sätt. Jag rör mig mycket i Stockholm och det böir några mil jag går varje vecka och kameran är med. Just nu, de senaste dagarna, har det varit väldigt öde här på gatorna i City och Gamla stan. Men mer liv och rörelse är det på Söder. Tycker dock att folk är varsamma och noga med avstånd.
   Förstår att det är trist att du inte träffat barnbarnen. Jag träffar döttrarna och barnbarnen från Uppsala och har gjort så under våren och sommaren men då utomhus. Nu har vi dock setts här hemma ibland.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *