Spanien

Aggressiv bakterie skadar träd och annan växtlighet

För ett tag sedan var vi uppe i den vackra spanska byn Guadalest och här såg vi gröna och svarta scarfs som hängde ut från nästa alla balkonger och fönster. De var synliga även utanför butiker, barer och restauranger och på många platser i byn fanns även skyltar, på olika språk, uppsatta som komplement. Budskapet var tydligt från bynd invånare;  -“Sluta med att dra upp/ hugga ner/ friska träd”. Och vi undrade förstås varför träden skulle bort. Svaret har jag delvis fått. En aggressiv bakterie, “xylella fastidiosa”

En aggressiv bakterie, xylella fastidiosa, har angripit delar av fruktträden i Guadalestdalen. liksom på många platser i Spanien och runt Medelhavsländerna. I Guadalestdalen grönskar det  vackert så här års och här odlas bl.a. oliver, cirtusfrukter, mandel , druvor och olika krydörter.

Nästan där den röda pilen är placerad ligger byn Guadalest.

En aggressiv bakterie

som heter “xylella fastidiosa” har spridits runt om i Spanien, liksom till många länder runt Medelhavet.Bakterien förstör växtligheten och stora skador har blivt följden. På Mallorca har det även  lagts fram ett förslag om att all växtlighet ska bort.

Här i Guadalest tycker invånarna att regionmyndigeten i Valencia anser att fler träd ska bort än vad som ärnödvändigt. Därav den massiva protesten. De tycker också att beslutet är förhastat.

En aggressiv bakterie, xylella fastidiosa, som angriper träd och växter, har gjort att myndigheterna vill ta bort träd. Storta protester är det för kanske kan mängden täd som ska bort minskas. På denna balkong hänger både en skylt och scarfs i grönt och svart.

En skylt på valencianska, en varaint av katalanska, som är ett av de officiella språken i Spanien. (I trakten runt Valencia är även vägskyltar skrivna på både spanska  och valencianska.)

 

Riktigt hur denna aggressiva bakterie kommit till Europa vet man inte men antagande finns om att den kommit till södra Italien med kaffebuskar från Costa Ric. Att bakterien är hemmahörande i Mellan och Latinamerika vet man likaså att den kan spridas med både insekter och plantor. Om man i Sverige tror att träd, buskar eller växtlighet är angripna måste det anmälas till  Jordbruksverket.

Nedanstående bilder är hämtade från “Europapress”.

Här anges de områden där bakterien gått till  angrepp och när de upptäckts. Flest på Italiens klack och där redan 2013.

 

Jag har bland mina kommenterer fått frågan om varför bl.a. träden här i Guadalestdalen ska huggas ner men minspanska har inte riktigt räckt till att förstå alla turer. Men min goda vän Preciosa och vännen Cata, båda duktiga i spanska kunde hjälpa mig. Stor tack. Jag hade inte tidigare känt till denna aggressiva bakterie men nu finns den med i kunskapsbanken.  Och jag har även förstått varför protesterna sker och varför man vill ta bort träd. Klurigt är det. Är denna bakterie något som ni hört talas om eller är detta nytt.

 

 

24 svar på ”Aggressiv bakterie skadar träd och annan växtlighet”

 1. Sådant här dyker tyvärr upp lite då och då. Palmer har ju också varit i farozonen, om ej av samma anledning. Här i Wales har vi också i olika omgångar haft epidemier med vissa träslag. Tråkigt.
  Vilken trevlig feria ni har haft och god mat förstås!
  Ha det skönt!

  1. Läste nu att denna bakterie förstört många träd och då blir ju odlingarna lidande. Väldigt intensiv är den på Mallorca och södra Italien.Blir ju besvärligt för odlarna som får sina skördar helt förstörda. Och alltså även i Wales, men det kanske inte är just denna variant. Men illa är det-
   Ferian är jättetrevlig men vi har nöjt oss med dryck här- Priserna är tämligen ospecifiserade och det är inte direkt en lugn matmiljö. Men efter maten har vi återkomit.
   Ha det fint du också.

 2. Men så tråkigt med den bakterien fast jag förmodar att är träden smittade finns väl inga alternativ. Tänker på vår almsjuka. Hoppas bakterien inte sprider sig vidare utan försvinner ganska så snabbt och att skadorna inte blir alltför omfattande.

  kram och ha en fortsatt fin lördag!

  1. Säkert finns det även träd som inte smittats och det är nog svårt att sia om. Bakterien finns ju frekvent i många länder runt Medelhavet och både grekland och italien är hårt drabbade. Ja, Spanien också. Mallorca är illa ute.
   Här i ländena runt medelhavet lever ju många på odlingar av oliver, mandel, citrus och vin så det blir ju ett stort ekonomiskt avbräck. Och att få stöd här från EU eller sitt eget land är en utmaning.
   Kram och trevlig kvöll.

 3. Nej, det har jag inte hört talas om. Det låter otäckt! Hoppas verkligen de har grund för att ta bort växtligheten. Förstår att folk protesterar om de inte är tydliga med vad som är korrekt eller om det är delade meningar om detta. Hoppas det löser sig på bästa sätt!

  Kram

  1. Jag hade inte heller hört talas om denna bakterie men den ställer verkligen till det. THar förstått att en del träd måste tas bort men inte i vilken utsträckning. Och detta med cirtus, mandel, vin och olivodlingar är ju vad många lever av. Illa är det-
   Mallorca har ju gigantiska problen med detta och många länder runt Medelhavet.
   Och jag är tacksam för att ha lärt mig mer.
   Kram!

 4. Detta hade jag ingen aning om! Det är ju förfärligt.
  Hoppas att bakterien inte sprider sig till människor.
  Nu är ögonlocken tunga, så jag säger godnatt och kram !

  1. Jag kände heller inte till denna bakterie men vet nu att den finns i många områden runt Medelhavet och ställer till stor skada. Människor utsätts inte vad man vet.
   Önskar dig en god natt.
   Kram!

 5. Konstiga och giftiga maneter från Portugal som invaderar bland annat Costa Blanca har jag ju hört talas om, men inte dessa bakterier. Ja, man lär nåt nytt varje dag. Men att ta ned träd som inte är sjuka tycker jag är – ja, sjukt. Kan nämna att vi igår fick ett mejl från bostadsrättsföreningen här hemma att man näta vecka kommer att ta ner träd på vår fina innergård. Anledningen är skrattretande. Nej inga bakterier utan trädens rötter lyfter upp de asfalterade gångarna på gården. Sjukt tycker jag, då jag är nästan säker på att det är några som har klagat över att de mera än 50 år gamla och helt friska träden skymmer för solen på balkongerna… Suck säger jag bara.

  1. Maneterna har funnits här längs både Solkuste och Costa Blanca ett par veckor. Men förhoppningsvis drar de sig snart utåt igen. Badförbud, i varje fall att man ska se upp har rekommenderats på stränderna. Jag såg protesten i Guadalest och lyckades genom vänner få reda på vad den gällde. Bakterien är läskig och gör stor skada men det verkar också som om det tar tid att upptäcka om ettt träd är drabbat. Många här lever ju av odlingarna så viddt blir det illa på många sätt. och en hel del länder runt medelhavet är ju drabbade.
   Hos er kan man ju undra. Säkert är det någon som klagat på att träden skuggar . SEn är ju frågan om rötterna lyft upp asfalten eller inte, men det borde ju gå att ordna till utan att ta ner träden. Puh!!!

 6. Det här var helt nytt för mej, så himla trist, och svårt att få bukt med verkar det ju som. Håller tummarna för att det reder sig till det bättre!
  Kram och sov gott!

  1. Jag visst inte heller om denna bakterie innan men vi såg protesterna i Guadalest och jag ville veta varför träd skulle bort. SEn är ju frågan om man tar bort fler träd än vad som behövs. många lever ju här på sina odlingar av oliv, mandel och citrus.
   Stora delar av södra Europa är ju drabbat av denna bakterie så både den och problemet är utbrett.
   Kram!

  1. Bakterien finns i stora delar av södra Europa och orsakar mycket problen och många lever ju här på landsbygden av sina odlingar. Sen ärju frågan om det tas bort träd i onödan.

 7. Hej å hå Ditte mitti – “basiluskus de träda”. Bakterier ja, de ska ju också leva, men så klart kan de absolut inte få härja fritt. Så är ju frågan hur fritt de ska bort med tanke på växtlighetens tillvaro.
  Spännande och skrämmande. På lilla bilden där krypen syns “i nätet” så kommer jag i håg att för några år sedan och så efter det också angreps träden här i synnerhet al och asp vill jag minnas. Men träden dog inte och jag minns inte namnet .
  Varierat innehåll här hos dig.
  Nu ska jag läsa bakåt. Igår dök bloggläslängtet upp.
  Stor kram till “söstra mi”.
  Hälsa B mannen!

  1. Vi såg de tysta protesterna här i byn och ville veta mer om bakterien. Den är verkligen aggressiv och tar dör på många träd och spride sig snabbt. Här gällde protesterna att befolkningen tycker att alltför många träd tas ner och även de som inte var angripna. Å andra sidan dröjer det tills man vet om ett angrepp skett.
   Minns också att det i Sverige var angrepp på vissa träd och Spanien har också haft bakterier/larver som amgripit palmer som man tvingats ta ner.
   Vet att du har mycket om dig inför förestående “övningar”. Jag tänker på dig ska du veta.
   Stor kram “söstra mi”.
   B hälsar med kram.

 8. Den otäckingen hade jag ingen aning om att den fanns här. Inte att den fanns nån annanstans heller för den delen. Svårt dilemma där… Fria eller fälla? Trist att dom tar ned friska träd, men det kanske är ett måste för att få hejd på det hela? Kommer ju osökt att tänka på den där palmlarven (eller vad det nu var) som dräpte så många fina palmer…
  Hoppas dom kan komma till rätta med det här gigantiska problemet!

  Hann aldrig fram till hästarna igår, gör nog ett nytt försök idag 🙂
  Ha en fin söndag!

  1. Jag kände heller inte denna bakterie, hade aldrig hört talas om den. Men vi såg ju de massiva och tysta protesterna ohc jag ville veta varför- Preciosa och Cata kunde hjälpa till med det och sedan har jag läst vidare. Stora delar av södra Europa är ju drabbade och EU håller på med förslag. Men att ta bort mycket av växtligheten på Mallorca verkar väl drastiskt. Och här i bergsbyarna och på andra stllen utgör ju odlingarna mångas inkomster.
   Vi tittade på hästarna igårm men de små var inte så väl representerade. Men de större är ju så vackra.
   Trevlig söndag!

 9. Så tråkigt med denna elaka bakterie … så synd att den fått fäste i Europa … hoppas den inte sprider sig. Intressant läsning och intressant att få veta lite mer om orsaken till protesterna.
  Ha en fin fortsättning på söndagen!
  Kram

  1. Bakterien har förstört så mycket i många länder och givetvis är det besvärligt eftesom stora sördar av cirtusfrukter, olivet och vindruvor skadas.
   Jga ville ta reda på mer vad protesterna gällde och nu vet jag lite mer i alla fall.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 10. Jo jag har läst om det för rätt länge sedan, över ett år sedan. Var det inte det som kallades för olivcancer eller något liknande? Pest? Jo det var det plaga oliva.

  Jättesvårt, jag håller med. Växter som inte är eller ser angripna ut som ska bort? Mentänk om det ändå var angripet men inte syntes och förstör så att man får börja om igen? Men hur ska man kunna skövla hela Mallorca på ALL växtlighet? Då måste de väl svedja allt också? Det är ju i så fall inte fråga om bara odlingar utan även trädgårdar! Du förstår så hemskt!

  Det är väl straffet för att vi människor tar med oss saker på ett oförståndigt sätt – medvetet eller ej – när vi reser runt om i världen.

  1. Nu har ju denna bakterie, xylella fastidiosa, på nytt blommat upp och spridningen ökat.Många länder i södra europa är berörda. Och illa är ju att man inte vet vilka träd som är angripna för det dörjer innan detta visar sig. MÅnga här i bergsbyarna och på andra ställen får jusin försörjning genom odlingar av oliver, citrufrukter och vin. Lång tid tar det innan nya träd växer upp. Ett dielmma är det. Vet att även trädgårdar är beröda.
   Här i byn var det en tämligen tyst protest men jag förstår dem. Å andra sidan vet man ju inte vad alternativet är.

 11. En trädätande bakterie?? Det var värst! Vi har ju olika typer av små baggar som äter träd eller delar av dem här i Sverige, vissa år kalasar dom o äter upp allt som kommer i deras väg…men det där lät inte kul, och när en sjukdom smyger sig med till fel länder och kontinenter blir det säkert mycket värre. Att hugga ner all växtlighet låter ju mycket radikalt, men det låter som att det inte finns någon annan typ av skydd eller bot. Tack snälla för förklaringarna, klart man undrar när man ser så skarpa protester!

  1. Jag har ju verkligen undrat, funderat och frågat och fick hjälp av spansktalande vänner med svaret. Men frågan är om allt måste tas bort, även friska träd. Och hur vet man att träd inte är smittade. Ett dilemma. Och ett stort dilemma givetvis för de som har odlingarna som sin försörjning. Vad ska de nu leva av…Inte så lätt med bidrag här inte. Inte heller från EU. Har förstått att denna bakterie har angripit mycket i många länder runt Medelhavet.
   Jag ska fortsätta att ha kol och se vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *