Skyltar Stockholm

Absolut närskyltat i veckans “Skyltsöndag”

Redan söndag – bara att konstatera. Och söndag innebär också en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som som innehar huvudrollerna och mina skyltar idag är  hämtade från mitt närområde  på Södermalm i Stockholm. Absolut närskyltat.

Absolut närskyltat är det. Jag står på balkongen och hittar skyltar vart jag än ser.

Absolut närskyltat

-är det denna vecka. Skyltarna är fångade antingen från balkongen eller från något av fönstren i lägenheten och kontakten med vattnet finns hela tiden. (Men idag har isen lagt sig och det är bara öppet vatten i Hammarbyslussen)

Söderut ligger Globen och i fredags kväll spelade Sverige och Turkiet basket  här och färgerna skulle vara blå/gult. Men det gula syntes inte direkt så tydligt…Sverige vann i alla fall matchen.

Tvärs över Hammarbykanalen ligger “Sjöstan” eller  “Södra Hammarbyhamnen” som området heter.  Bostäder, skolor, bryggerier, hotell, restauranger, kontor och en  hel del industrier finns. Och här byggs nu än fler bostäder, mest bostadsrätter.

Här syns “Jura” ett företag som säljer och tillverka mer exklusiva kaffemaskiner Och längre bak i bild finns ett hotell.

Sjöstan fortsätter österut och den gamla glödlampsfabriken Lumas skylt syns över nejden. Den gamla fabriken har  byggts om och sedan 2010  finns  här  46  bostadsrättslägenheter och 8 radhus- Själva Lumafabriken har anor från 1930-talet då den första glödöampan tillverkades här.  Lumalampan, glödlampan, tillverkades  I Lumafabriken  av KF- Kooperativa Förbundets lampfabrik och startade som en protest mot de dåvarande glödlampstillverkarnas kartell.  Antalet anställda på Lumafabriken var 1947 omkring 1350 personer och varje dag tillverkades 50 000 olika glödlampor. Fabriken flyttades på 1970-talet till Karlskrona och KF sålde företaget

Lumaskylten syns tydligt över till Södermalmssidan.

På  kajen och i kanalen

Mycket är det som händer här på kajen och extra roligt är det att se alla fartyg och fritidsbåtar (vår, sommar och höst) som passerar genom Hammarbyslussen. För de stora fartygen så är Hammarbyslussen (för att komma in i Mälaren) den väg som gäller om de inte vill ta sig genom skärgården till Södertälje och sen vidare därifrån.

Ett jättestort ryskt fartyg passerar och visst gick det bra att slussa in i Mälaren –

-men visst precisionsarbete var det.

Vi bor visserligen inte på en båt, men vattenkontakten är påtaglig. Och visst är läget absolut sjönära.

Denna bild på husbåten Gratia,som ligger alldeles nedanför oss, togs i fredags och då var vattnet i Hammarbykanalen fortfarande isfritt. Längs kajen ligger det en del husbåtar  och platserna är kommunala med vatten och avlopp till båtarna. (Dock måste alla båtar som ligger här vara i det skick att de kan flyttas för egen maskin eftersom de av säkerhetsskäl ska besiktigas då och då)

Dagens foto, is på kanalen.

Hittade en rolig skylt/annons i Södertidningen. Och givetvis vill jag prova på denna “pralinvandring” runt Södermalm. Och eftersom Södermalm är en ö så blir det en promenad längs vattnet och kajerna.

 

Fler söndagsskyltare finns här. Titta gärna in!

 

32 svar på ”Absolut närskyltat i veckans “Skyltsöndag””

 1. Tack för fin skyltsöndag 🙂 o vi har även här i hamnen husbåt rätt trevligt faktiskt, låter som du får en fin söndag med dotter 🙂 njut av dagen kram

  1. Kul att ni också har husbåtar i er hamn, blir ju lite mer levande då.
   Vi har haft det jättemysigt och det blev en supergod lunch på ett av favoritställena, Urban Deli.
   Önskar dig en fin fortsatt söndag och en bra start på veckan.
   Kram!

 2. Välkommen tillbaka!
  Du har så fint runt dej där du bor! Förstår att du trivs.
  43 likören har jag druckit förr när jag fortfarande tålde citrus, nu är det slut på det goda för mej. Intressant historia bakom likören.
  Hoppas du har det bra i kölden!

  1. Tack! Känns bra att vara hemma i Stockholm också. Men det är kallt, idag melllan -6 och -10 hos oss.
   Likörer i allmänhet är alltför söta i min smak men det var intressant att höra historien bakom likörens framväxt. Och gamla anor har det verkligen men sina 200 år f. Kr.
   Ja, tål man inte citrus är det en del som går bort, men å andra finns det mycket annat.
   kylan i sig är jobbig för mitt ansikte, men idag har det ändå blivit en promenad på 6 km. Visserligen lite uppdlad, menjag gillar ju att peomenera.
   Önskar dig en fin vecka.

 3. Det är alltid lika roligt att få en inblick i ditt närområde med den härliga vattenkontakten! Både välbekant för mig, efter 20 år i Stockholm, och nytt eftersom så mycket om- och nybyggen skett.

  Pralinvandringen verkar fantastisk. En sådan bra present att ge bort eller önska sig!

  Jag var faktiskt i dina trakter i går och i dag, då jag och två av mina söner var på konsert i Globen. Jag och yngste sonen övernattade på Scandic Sjöfartshotellet. Nu hemma igen.

  Önskar dig en skön söndagskväll med en stor kram!

  1. Vad trevligt! Jag såg att Globen lyste röd igår så att det var konsert på gång förstod jag. Hoppas du återkommer i andra sammanhang och att du tittar upp till mig.
   Vi bor bra här och just vattenkontakten är fin och sedan att vi bor mitt i stan men ändå i lite “lantliga ” omgivningar.
   Pralinvandringen verkar riktigt bra. Ska passera där i veckan för ett inköp- .
   Hoppas att ni hade ett fint besök i Stockholm och sjöfartshotellet ligger ju inte alls så långt härifrån. Passerade där idag när jag skulle åka till Nacka.
   Ömskar dig en fin kväll och en bra vecka.
   Kram!

 4. Här är inte bara skyltningen imponerande utan även dina helt suveräna bilder! Globen är ju helt underbar och att återse min mans f d chefs Gratia är alltid kul. Så väl bevarad och underhållen hon är. Kul att se!
  Nu är jag iofs inte alltför ofta i dina trakter, men ett så stort fartyg som det ryska har jag aldrig sett där. Vilken häftig lastbåt! Undrar vart den är på väg och vad den levererar.
  Chokladfabrikens pralinvandring är verkligen en rolig och annorlunda idé, förutsatt att man gillar praliner vill säga;-)
  Du ska ha tusen tack för din underbara närskyltning och länken:-)

  1. Stort tack! Här omkring finns en hel del även i skyltvägen . Just Gratia är det så roligt att titta “ner på”. Hom ligger rakt nedanför oss, alltså x trappår ner. Sommartid är hon som ett växthus med alla plantor och mycket pyssel är det att hålla dem så fina. (Noterar ju detta)
   Vill minnas att du berättat att ni känner de som äger båten och de bor ju där permanent.

   Detta ryska fartyg tror jag var på ävg in i mÄlaren och mot Södertälje för att sen ta sig över havet. Men jag undrar vad lasten innehöll, eller om fartyget lossat i Stockholm. Ett än större fartyg är kranen “Lodbrok” och då är det på cm som gäller i slussen. Har sett den passera ett par gånger.
   Jag ska i veckan göra ett besök på Chokladfabriken och inhandla en “pralinvandring” mest på skoj. Man måste ju inte äta upp dem. Dock kul att se vad dte är. Och runt Söder brukar jag ju gå, dock inte nu när det är så kallt.

 5. Åh! En pralinvandring skulle jag absolut inte ha något emot 🙂

  Och ni bor så himla fint till! Härliga saker att titta på hela tiden 🙂

  Ha en skön söndagskväll!

  1. Jag ska i veckan butika butiken som sluför “pralinvandringen” så jag återkommer. Ska givetvis även på sträckan, men det får då inte vara så här kallt. Idag mellan -6 och -10 för mitt ansikte mår då inte så bra.

   Visst bor vi bra och mycket finns alldeles omkring oss. Mitt i stan men ändå lite på landet.
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Tack för en vacker spegling på vintern i din närhet! Sjölivet tilltalar mig 😉 Vi har också fått hit en husbåt till Sundsvalls inre hamn… men långt ifrån alla era… Jag brukar alltid ta till tid när jag passerar dina kajer.

  1. Vda roligt att du hängde med. Och visst är sjölivet tilltalande även i Stockholm, en stad byggd på och kring vatten. Kul med en husbåt till Sundsvalls inre hamn. Här har vi en del permanenta och några med medr säsongsbetonade platser. Men alla måste kunna flyttas.
   Kul att du då och då tar dig en vända här. Ropa gärna på mig nästa gång du passerar.

 7. Vilka härliga bilder från närområdet! Här har vi haft en helg med fantastiskt vinterväder och isar som är fulla med skridskoåkande människor.

  1. Tack! Vad trevligt att “sola” lyser fint hos er. Och ett vinterväder kan vara nog så fint. Srålande sol i Stockholm också och mellan -6 och -10 så tyvärr har jag inte kunnat vara utomhus så lång period. Mitt ansikte är skadat av tidigare solskador, behandlat och väldigt skört. Men ut en sväng tar jag mig alltid.
   Önskar dig en fin ny vecka.

 8. Hola! Pralinvandring verkar trevligt! Chokladfabriken har fantastiska praliner – finns riktigt mörka, ”lågsockervarianter” även för mig där! Trevligt att ”råka stöta ihop x 2” idag! ? Vi kom hem ordentligt allihop – maken, jag och de randiga vattenhusdjuren! ?
  Kram ❤️

  1. Hola! Jättetrevligt att ses spontant idag. Och gånger två. Jag har tidigare handlat praliner här i Chokladfabriken men ska nu testa “Pralinvandringen” , mest för skoj skull. Bra med lågsockerpraliner. Ska testas.
   Bra att ni kom hem och med de randiga vattenhusdjuren. Såg dem senare i butiken.Men de fick stanna på hyllan.
   Kram och vi hörs.

 9. Hej, nu blev jag nostalgisk. Inte så mycket över skyltarna utan över min gamla hemstad. Globen, jag har bott i Stureby, Fruängen, Herrängen åt det hållet innan jag hamnade i Sumpan. På Globen gick jag på olika evenemang när det var nybyggt, volleybollmatcher, konserter. Hammarby skulle jag inte känna igen mig i längre, så mycket nybyggt. Heter det inte Hammarby sjöstad nu? Skulle irra bort mig tvärfort. Kan inte vara billigt att bo där…
  Oavsett årstid är Stockholm fint. Tack för en nostalgikick. Kram

  1. Vad roligt att läsa att du bott här i närheten. Och Sumpan är lite nostalgui för mig för jag har bott i Solna från det jag var 10 år tills jag fyllde 21. I Sumpan var jag ofta. Ja, nu också för jag har vänner där. Globen tittar jag nu på, ser den genom vardagsrumsfönstret. Numer heter området Södra Hammarbyhamnen eller till vardags Hammarby sjöstad. Men jag bor på Södersidan, andra sidan kanalen,och här heter det Norra Hammarbyhamnen.
   Vad roligt om du vid tillfälle kom till Stockholm . Jag skulle gärna guida dig runt här så du skulle inte tappa bort dig.
   Visst är Stockholm en fin stad. Stockholm har en stor plats i mitt hjärta. Och så trevligt att jag kunde bjuda på en nostagikick. Du kommer nig få fler här…
   Kram!

 10. Pratade med Ronja i dag och hon sa att det är svinkallt i Stockholm och att hon hade fått goda råd av sin mamma hur hon skulle klä sig när hon kommer upp hit. Det är en annan kyla i Stockholm än här och jag tänkte genast på dina stackars kinder. Men bra att du kan fotografera från balkongen och fönstrena… fina bilder och ni bor ju fint till och nära vatten.
  Pralinvandring skulle nog vara något jag kunde haka på. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Kallt är det här just nu. Och för mig kan det inte bli några längre promenader. Men ut går jag en sväng. Och säkert blir det kallt för Ronja uppe hos dig. Men med kläder på så går det ju i alla fall att vara ute kortare stunder.
   Jag är glad att jag har ifn utsikt och kan njuta inifrån nu när dte är så kallt-

   Ska besöka Chokladfabriken i veckan och köpa en “Pralinvandring”. Lovar att berätta o den.
   Önskar dig också en fin vecka och hoppas det inte blir alltför kallt.

  1. Nu när det är så kalllt här, mellan -5 och -10 så är det svårt för mig med lpngpromenader så det får bli kortare varianter. Perfekt då att ha lite roligt att titta på. och det har jag. Just nu snöar det så mycket att Globen inte ens syns.
   Ha det fortsatt bra och jag tänker mycket på er där i “paradiset”.
   Kram!

  1. Tack! Ja, närområdet här hemma i Stockholm har mycket ett erbjuda och det är fint att växelbo. Stockholm är ju hemma för mig och den spanska sommarstugan ett bra och trevligt komplement.

 11. Du bor så fint och så precis “mitt i” på något sätt. Måste vara trevligt att kunna sitta och titta ut och det händer hela tiden små dagliga saker.
  Så du är “hemma” igen? Ja, hemma kanske för dig är både i Sverige och Spanien. Skulle kännas märkligt att ha två hem så där, på något sätt. Men, ett kanske räknas som sommarställe och då blir det mer vanligt.
  Roligt att se dina vackra foton. Nu har vi ju också fått mycket med snö, förutom kylan.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Ja, vi är hemma. Och hemma för mig är Stockholm. Helt klart! I Spanien är det ju en liten “sommarstuga” men jag trivs bra där också.Att pendla går bra.
   Här bor vi väldigt bra med mycket att se och när till promenadområden , butiker och mer “liv och puls”.
   Snö är det gott om och fortfarande är det vinter. För mig blir kyla svårare eftersom mitt ansikte inte längre klarar den så bra. Men jag får ta kortare promenader.
   Önskar dig en bra vecka.
   Stor kram och många tankar.

 12. Så trevligt det lät med en “Pralinvandring” så det var ett initiativ helt i min smak. Lite nytta med nöje och dessutom något gott. Mycket bättre än så kan det väl knappast bli.

  Kram och ha en bra start på veckan!

  1. Ska titta förbi Chokladfabiken i veckan och köpa en “Pralinvandring”. Men det måste nog bli lite varmare för att jag ska kunna gå den. Tror den passar mig perfekt. Återkommer med rapport efter slutfört värv.
   Kram och tankar till dig denna första jobbdag efter lovet.

  1. Tack! Ska inhandla “pralinvandringen” i veckan men kan inte vandra förrän det blir färre minusgrader. Ansiktet tycker inte om kylan.
   Men jag återkommer när vandringen är gjord. Du får följa med mig i tankarna. Kram!

  1. Här finns mycket att se och scenerna och kulisserna ändras ständigt. Och närheteh till vattnet gillar vi ju verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *