Spanien Utflykter

Vingården/bodegan ”Viña Elena” – Ett gott besök

Vingården /bodegan Viña Elena ligger i det spanska fruktträdgårdsområdet, några mil in i landet, strax nordväst om staden Murcia och ca 12 mil från Torrevieja.  I Gårdagens inlägg berättade jag mer om trakten. Här finns många vingårdar i olika storlekar och de flesta tar emot besök. Dock kan det vara bra att höra av sig innan och boka ett besök med rundvandring och provsmakning.

Det är i slutet av vinskördesäsongen och de flesta druvorna är avplockade. Och detta görs för hand.

 

Vingården/bodegan Viña Elena

ligger strax utanför den lilla spanska staden Jumilla. Vingården grundades 1948 och drivs av en och samma familj. Pancheco.  Nu är det tredje generationen som driver den. Man håller de gamla traditionerna vad gäller vintillverkningen levande och har tagit till sig en nya teknologi som kommit under åren. Förutom vin; vitt, rött och rosé  och vermouth tillverkar man olivolja från gårdens oliver och från mandelträden plockar man och tillverkar salta mandlar.

Jordmånen i trakten lämpar sig väl för vinodling och skördarna brukar bli rikliga. Bland vinet har man planterat rosor, även de utblommade nu, men om de klarar sig från skadedjur så gör vinet det också. Man vill här inte använda bekämpningsmedel utan har rosorna som riktmärke hur det står till.

Rosor bland vinet för att se att inga skadedjursangrepp sker.

Vi börjar vår rundvandring och vår guide ger oss en kort introduktion till vilka olika viner som produceras här och vilka druvor som används.

 

Att göra vin

är en komplicerad process men jag gör ett försök till att förenkla det hela när det gäller tillverkningen av rött vin.  Färgen i det röda vinet kommer från de blå druvskalen och vinodlarna försöker få ut så mycket färg och smakämnen som möjligt. En skillnad mella det röda och vita vinet är tidpunkten för pressning. Vid tillverkning av rött vin pressas druvorna efter jäsning och för vitt vin så pressas de före jäsningen. Olika tillsatser i vin är tillåtna enligt EUs regelverk och vinmakarna använder dessa i olika mängder. Sulfit (svaveldioxid) finns naturligt i vin och har använts sedan antiken för att vin inte ska oxidera. (Förenas med syre) Socker får användas i svalare trakter eftersom det där kan vara svårt att få upp alkoholhalten i vinet. Syra, vinsyra, kan få tillsättas i varma trakter där det är svårt att behålla den naturliga syran. Tanniner, en sorts garvämne, som sitter i druvornas skal får användas för att stabilisera färgen.  Och det finns också en hel del andra tillsatser som är tillåtna.

Här på vingården

skördas druvorna för hand och avstjälkas när de kommit till vineriet-

 

Här i avstjälkningsmaskinen matas klasarna in från ett rullband, de skakas loss och hamnar i en druvkross. Ibland sparas stjälkarna och tillsätts senare till vinet för att få det strävare-

Sedan ska druvorna krossas och det gjordes förr genom att man barfota ”trampade vinet”. Numer sker detta maskinellt. Man vill få ut maximalt med must utan att förstöra kärnorna. Krossandet ger en ”sörja” av must.druvskal. kärnor och fruktkött.

Avstjälkade druvor.

Här kommer den krossade ”sörjan” rinnandes-

Allt det krossade pumpas över till jäskar och i samband med det kan vinmakaren bättra på socker och syrahalten i musten.

Jäsningen innebär att naturen arbetar. Jästceller finns naturlig i druvans skal och även i och omkring en vingård. Och det är lätt hänt att få till oönskade smaker. Ofta används i stället odlad jäst som inte ger några överraskningar. Jäsningen sedan omvandlar musten socker till alkohol. Men för att bli av med en del jäst pumpas musten fram och tillbaka från jäskaren till andra kärl. När detta sedan är klart avbryts processen och musten förs över jäskaret där koldioxiden snabbt tränger ut syret. Och nu först blir musten till vin. En hel del moment kvarstår innan vinet tappas på flaskor och  sättet det görs på varierar också en hel del mellan olika vingårdar.

Här buteljeras vinet och etiketter och korkar ska på.  Och sedan dags för lagring.  (Billigare viner får oftast en plastkork och de dyrare en av riktig kork. 

Vin som är till försäljning.

Vingården Vina Elena utanför Jumilla i Murciaprovinsen i SpanienEn del av lokalerna för vintillverkningen

Dags för

en sen lunch. Vi lämnade vingården/bodegan och körde några kilometer vidare ut på landsbygden till en stor restaurang. Verkligt stor. Tror inte den var öppen direkt för spontana besök och förutom det var den inte lätt att hitta. Här väntade en god trerätters lunch. Till förrätt serverades en rejäl blandad sallad, vitlöksbröd, calamares, (friterade bläckfiskringar) serranoskinka och ost. Grillad kyckling med ugnsstekt klyftpotatis till varmrätt och en god och fyllig chokladtårta till dessert. Som dryck serverades vin från trakten eller det som önskades.

Lunchrestaurangens läge var i ”lantlig miljö”- Och de välansade gräsmattorna är av konstgräs.

Mätt och verkligt belåten. Här i trevligt brittiskt sällskap.

 

32 svar på ”Vingården/bodegan ”Viña Elena” – Ett gott besök”

  1. Mera vingård, jo jag tackar! Späckat med fin vinkunskap. Jag har ju besökt några och sett inifrån, så att säga, men jag lägger aldrig informationen på minnet.
    Oftast sker skördarna maskinellt nuförtiden och buteljeras med skruvkorkar. Etiketterna moderniseras, barnen i familjerna växer upp och går på hög studienivå för att följa i föräldrarnas fotspår.
    Klart att handplockat är bäst.
    Trevlig lördag och stor kram!

    1. Här är man fortfarande noga med hantverket och inga skruvkorkar förekommer. De är över lag sällsynta i Spanien. Jag har varit på en del vinerier/vingårdar och processen är i stort sett densamma. Skiljer ju en del vad gäller vitt vin, cava/porsecco och champagne. Här i Spanien skördas vinet fortfarande ofta för hand och det är gott om mindre vingårdar som stannar inom familjen.
      önskar dig också en fin lördag.
      Stor kram!

  2. Mycket intressant! Även om jag förmodligen har läst en hel massa om vinproduktionens alla skeden så är det mera eller mindre glömt vid det här laget så det var fint att få uppdatering. Fina bilder, verkligen och du ser riktigt nöjd ut med din dag. Bra bild! En trevlig helg önskas!

    1. Tack! Jag lämnade en hel del moment för annars hade det blivit alltför långt. Men tror jag fick med det viktigaste. Men en diger process är det att få till vinet. Jag har sett vintillverkning förr och i stort sett är den ju likadan världen över. Vi var väldigt nöjda med dagen och god och glad stämning var det.
      Trevlig helg önskar jag dig också.

  3. Tack för en lärorik historia om vintillverkning. Mycket som man inte vet.
    Kan tänka mig att lunchen smakade bra efteråt.
    Här var det frost i morse så längtan efter värme ökar?
    Önskar er en trevlig kväll. Fick precis sms från dig som jag ska läsa nu.
    Kram/A-K

    1. Mycket jobb är det att få till det och många moment. Jag plockade ändå bort en del vad gäller jäsningar och tillsatser. Lunchen var riktigt bra och god och glad stämning runt borden. Kul med så många blandade nationaliteter. DEnna gång var det två andra svenskar med men det är sällsynt.
      Oj, frost! Skickar genast lite värme.
      Kram från oss.

    1. Det är roligt att följa processen och man förvånad över hur billigt vinet ändå kan vaar med så mycket jobb. Har också testat att göra vin hemma men ingen direkt hit. Limoncello känns bättre.

  4. Så intressant att få se tillverkningsprocessen men det har du kanske gjort redan innan misstänker jag. Gräsmattorna såg verkligen imponerande ut men med konstgräs blir det ingen match 😉

    Kram och har fortsatt fin lördag!

    1. Jag har sett detta tidigare men då i några andra länder. Så det är inte så mycket som skiljer sig åt. Men det är ändå roligt.
      KOnstgräset är ju grönt och alternativ i hettan finns inte. Möjligen plattor då.
      Önskar dig också en fin lördag.
      Kram!

  5. Vilket intressant inlägg! Jag behövde verkligen en mer grundlig genomgång av hur vin produceras. Du förklarar så bra med så fina bilder!

    Sånt smart system med rosorna som riktmärke kring hur det står till! Både vackert och praktiskt. Jag kände inte till detta.

    Vilken härlig upplevelse med er provning. Jag blir riktigt avis, haha. Tycker sådana här upplevelser verkligen förhöjer en resa! Vin och god mat är stora intressen här också, men jag har långt ifrån några stora kunskaper om vin. Tack för detta!

    Varm kram!

    1. Tack! Och detta var ”light” varianten. Men mycket jobba är det. Jag har varit på en del vingårdar och sett vintillverkning förr men ingen annanstans har detta med rosor varit med. Verkar fungera bra. Kunskaper om vin har jag inte men jag vet vad jag tycker är gott. Kan också förundras över hur billigt även ”bra vin” kan vara här med tanke på tiden och allt jobb det tar att framställa det.
      Stor kram!

  6. Vintillverkning är ett hantverk, helt klart! Å jag måste beundra dig att du mindes så mycket från visningen. Inget fel alls på ditt minne ser jag;-)
    Fina och väldigt beskrivande bilder – speciellt de från druvorna och sörjan;-) Å din tre rätters lunch var det då inget fel på heller:-)

    1. Tack!Minnet kan vara bra men ibland ”selektivt”. Visst har jag sett vintillverkning förr och på olika platser i världen men här var det inte i den jättestora skalan så det gick fint att se och fråga om det jag inte hann uppfatta. Men med tanke på allt jobb med druvorna inna dte blir vi så är det spanska vinet otroligt billigt. Druvorna och sörjan kanske en inte tänkt sig, men det är så det går till.
      lunchen med ”all inclusive” var riktigt bra och god stämning vid borden.

    1. Vi var väldigt nöjda med turen och jag tror alla som var med också var det. Blir nog bra för er också- Och skönt att inte köra själv,
      Kram!

  7. Intressant att läsa och se hur det går till … och lärorikt! Hm … restaurang med lantligt läge – ja, då är det knappast konstgräs jag ser i mina tankar. Klart det är grönt och inget gräs som behöver klippas, men huvudsaken var ju att maten var god 🙂
    Ha en fin söndag!
    Kram

    1. Det blev en lyckad resa på alla sätt. Vad gäller restaurangen låg den ”lantligt” men jag tror inte det skulle vara möjligt med naturligt gräs här för det skulle ständigt behöva vattnas. Plattor had enog varit alternativet. KOnstgräs är inte min favorit men grönt var det förvisso. Jodå, mat och dryck smakade väldigt bra.
      kram och trevlig söndag.

  8. Trevligt besök på vingården och lunchen verkade inte gå av för hackor den heller 🙂

    Jag tycker det är smart med konstgräs – väldigt lättskött 😀

    Ha en fin söndag!

    1. Både besöket på vingården, lunchen och hela resan sammantaget blev väldigt lyckad. Och praktiskt att bara åkam med och titta både på natur och annat.
      Önskar er också en fin söndag

  9. Tack för informationen om vintillverkningen. Intressant! En sån trevlig njutflykt. Får nog se till att boka in den nån dag. Vi ska till Cartagena och besöka Licor43-fabriken på torsdag. Kram

    1. Trevligt med Cartagena och likörfabriken . Vi var där i våras och med en tågresa mot Mar Menor. Väldigt trevligt! Vinresan var också väldigt trevlig. Kul att det finns många turer att välja på. Smidigt sätt att resa med buss. Kram!!!

    1. Trevligt med en tur och en fin vingård är det alltid trevligt att besöka. Förstår att du saknar Torre men vet att du varit på bokmässan och sökert var det lyckat. Hör av mig!

  10. Trevligt att komma ut och se sig om lite. Och ett besök på en vingård brukar för det mesta vara bra 🙂
    Stor kram och trevlig söndag

    1. Visst är det och en fin resa blev det med både god mat och dryck och en del roligt att se.
      Önskar er också en fin söndag.
      Stor kram!

  11. Härligt med vingårdsbesök och vinkunskap. Dessutom kul att se området runt. Får gå tillbaka senare och titta mera.
    Ha skickat ett mail till dej.
    Ha en skön söndag!

    1. Tack, Lena. Svar skickat idag! Fanns lite oklarheter från vår sida …Vingårdsbesöket var väldigt trevligt och fint att se ”Spaniens fruktträdgårdar! också.
      Trevlig söndag!

  12. Jag har varit på många vingårdar, men jag förstår nog ändå inte riktigt hur det hela går till … 😉 Det jag undrar nu är hur de håller fåglar borta från vindruvorna? (Jag har kollegor som odlar vindruvor och de säger att det är hopplöst att hålla fåglarna borta.)

    1. Här i Spanien verkar det inte alls vara något problem med fåglarna. Och vad gäller insekter och annat så hade de här på vingården rosor planterade bland vinbuskarna för att ha extra uppsikt så inga angrepp ska ske. Ett bra sätt tydligen. Vi har också varit på många vingårdar i olika länder och där är det svårare att helt följa tillverkningen av vin. Här på gården plockades också allt vin för hand. Ganska vanligt att det är så i Spanien har jag förstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *