Resor i Sverige

Svensk konstnärskoloni i Arvika – Rackstadmuseet

I Arvika finns en hel del att se och uppleva och att detta är en konst, hatverks och kulturtrakt märks tydligt och på flera sätt  sätt. Ett par kilometer från själva  centrum finns Rackstadmuseet som visar svensk konst och konsthantverk med utgångspunkt från en samling konstnärer i Rackstadkolonin/Rackstadgruppen/Rackengruppen. Kärt barn har många namn.

Jag hade tidigare hört talas om både museet och flera av konstnärerna men fick  nu tillfälle att komma hit på besök. Musik och teaterkvällar ordnas här året runt  liksom guidade visningar och föreläsningar. Och under den varma årstiden utgör parken en fin mötesplats.

Rackstadmuseet - Just här bildades en svensk konstnärskoloni

 

Rackstadmuseet och en svensk konstnärskoloni

Rackengruppen, Rackstadgruppen eller Rackstadkolonin –  En svensk konstnärs/konsthantverksgrupp med anknytning till sjön Racken norr om Arvika i Värmland. Här i gruppen kom många kända kontnärer att ingå.  Själva byggnaden, där museet finns, “Haget” är från 1800-talet och var skulptören och bildhuggaren Christian Erikssons födelsegård. Och alldeles i närheten, i den vackra parken, lät han bygga sin kombinerade bostad och ateljé, Oppstuhage, numer en del av Rackstadmuseet. Men arbete väntade för  Stockholm för Christian Eriksson i sTockholm så Oppstuhage hyrdes ut.  Huset blev konstnärsparet Gustav och Maja Fjæstads bostad. Och detta kom att bli stommen till Sveriges främsta konstnärskoloni, Rackstadkolonin. Besök gärna Museets hemsida om du vill läsa och veta mer både om museet och Rackstadkolonin.

 

Christian Erikssons många statyer finns att se runt om i landet och här finns mer att läsa om honom och hans  verk.

Uppgången till museet med en staty av Gustaf Fjæstad.

Byggnaden, som kommit att bli ett museum, har varsamt renoverats och invigdes  av kung Karl XVI Gustav i juni 1993. I ena flygeln visas den permanenta utställningen med svensk konst från från förra sekelskiftet och tidigt 1900-tal av konstnärerna i Rackstadskolonin.

Gustaf Fjæstad 1868- 1948

och är mest känd för sina målningar av vinter och snölandskap. Men han har även bistått Carl Larsson i arbetet med målningen i trapphallen till Nationalmuseum i Stockholm och även varit medhjälpare till Bruno Liljefors arbete med målningen på biologiska museet i Stockholm. Gustaf kom till Oppstuhage tillsammans med sin hustru Maja  och med sig i bagaget hade de en oviss framtid som konstnärer. Båda var mångsidiga konstnärer och utöver målandet ägnade sig Gustaf åt keramik och försökte sig även på att bygga båtar och fioler. Smide och möbelsnickeri var annat som Gustaf också ägnade sig åt med lyckat resultat. En av hans möbelgrupper finns idag på Thielska galleriet i Stockholm.

Målning av Gustaf Fjæstad

Flicka vid vattnet av Gustaf Fjæstad

Maja Fjæstad 1873-1961

började redan som 11 – åring på konstskola i Landskrona. Senare genomgick hon en gedigen textilutbildning och vidareutbildade sig också inom måleriet. Hon flyttade i slutet av 1800-talet hit  till Oppstuhage med sin make.  Trots stor familj och många vänner som besökte hemmet höll hon fast vid sitt konstnärsskap. Trä och linoleumsnitt med växtmotiv och blev något av hennes signum men också en hel del arbeten i textil-

Kuddöverdrag gjort av Maja Fjæstad

“Faster”, en skulptur gjord i brons finns utanför entrén till Rackestadmuseet. Den är  gjord av skulptören Liss Eriksson.  (Liss Eriksson är son Christian Eriksson, som föddes just här på gården.

På  nedre planet

finns skulpturer, möbler och konsthantverk från trakten som också kommit till från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.  Och flera av dessa föremål byts ut under året. Här finns också ett bibliotek med många intressanta konstböcker som man är välkommen att slå sig ner och bläddra i.

Flicka med spegel också gjord av Liss Eriksson.

Keramik av Hilma Persson Hjelm 1877.1953. Lika aktuell idag som den var förr.

 

28 svar på ”Svensk konstnärskoloni i Arvika – Rackstadmuseet”

  1. Trevligt att se! Jag var där 1997, börjar bli dags för ett återbesök. Men jag har ett eget litet träsnitt av Maja Fjæstad att titta på, kommet från släkt i Arvika. Det tycker jag mycket om!

    1. Vad roligt att du känner igen dig. Och helt fantastiskt att du har ett eget träsnitt från Maja Fjaestad. Måtte vara en riktig skatt. Förstår att du tycker om det. Rackstadmuseet hade så mycket att det får bli en tur hit igen och då i sommar. Även Arvika som stad har mycket att erbjuda.

  2. Underbara konstnärliga bilder, som du förträffligt har fotat! Hur mycket hann ni med, egentligen? Massor! Effektivt! Flera konstverk som jag gillade där. Exempelvis Flickan med spegeln.
    Ha en fin kväll. Stor kram!

    1. Tack! Jodå vi hann med en hel del och i lugn takt. Men Arvika är ju litet så det är ju gångavstånd. Men jag tror vi promenerade dryga 16 km på dessa två dagar så mycket upplevde och såg vi. Rackstadmuseet med denna svenska konstnärskoloni är ju unikt på många sätt.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Stor kram!

  3. Tack kära “söstra mi” för ditt besök och att jag fick visa dig några av skatterna här i mitt lilla fina Arvika där jag nu åter igen har mitt hem!
    Här kan en upptäcka och återupptäcka igen och igen.
    Roligt få uppleva med dig mina favoriter!
    Välkommen åter!
    Nästa gång, om inte förr, blir det mera konst om än lite eljest 🙂
    Stor kram min allt i allo o trevlig helg <3

    1. Stort tack! Ett väldigt fint besök och möte blev det med både dig och Arvika. Så trevligt! Och roligt att äntligen mött Arvika på riktigt. Jag har bara tidigare passerat men nu blev det äntligen ett möte-Och att möta din nygamla stad med dig som ciceron gjorde det än bättre.
      Och åter kommer jag. Gärna! Och då blir det ju mer konst.
      Stor kram och trevlig helg.

  4. Se, nu har jag fått lära mig massor igen. Hade aldrig trodd att jag just skulle lära nåt nytt från “lilla” Arvika. Himla kul faktiskt. Rackstadkolonin hade jag till exempel aldrig hört talas om. Christian Eriksson är nog den enda konstnären jag kände igen, men som sagt nu är jag lite klokare:-) Tusen tack för fina reportage från Arvika:-)

    1. Vad roligt att jag tillfört lite nytt. Och det gjorde jag för egen del också. Jag hade hört talas om Rackstadmuseet och Rackstadkolonin men visst inte så mycket. Christian Eriksson och han son Liss Eriksson kände jag också till, mest till namnen, men nu vet jag mycket mer. Och vad gäller Christan Eriksson så finns hans statyer att se lite varstans i Sverige. En hel del finns också i Stockholm.
      Till Arvika återvänder jag i sommar när Tove ska ha vernissage och ser redan fram emot det.

  5. Så mycket trevligt ni hann med under ditt besök och titta på olika konstverk är alltid givande. Trots att det verkar vara en mindre stad finns det uppenbarligen mycket att se.

    Kram och god kväll!

    1. Arvika överraskade på många sätt. Och här är det nära både till kultur och natur. Finns gott om båda. Även en hel dela annat.Stan är liten men vi hann gå många steg och jag fick se den mesta av det bästa.
      Kram!

  6. Vilken pärla denna stad visar sig vara! Rackstadgruppen har jag hört talas om men känner inte någon av konstnärerna närmare, har aldrig fått möjlighet att utforska konstintresset som vuxit med åren. Så mycket kulturaktiviteter som anordnas, måste vara ett eldorado för någon som Tove som själv är konstnär.
    Fastnade speciellt för det underbara blå vattnet på målningen med flickan. Mycket vacker tavla. Hade nog kunnat vandra runt i många timmar där. Nu har ju jag själv valt bort all kulturell antoning genom att bosätta mig långt från ära och redlighet. Och då är det väl härligt att jag kan ta del av en del av utbudet genom bloggar och hemsidor , tusen tack för intressanta inlägg från Värmlands pärla. Adventskram

    1. Jag uppskattade besöket i Arvika väldigt mycket och med Tove som ciceron så blev det extra bra. Jätteroligt att du följde med oss.
      Vad gäller Rackstadkolonin/gruppen hade jag hört talas om den men inte så mycket mer. Men nu fick jag både se och uppleva det hela på plats. Nu blev detta mer en introduktion till “Rackstadkolonin” för mig men jag kommer tillbaka till Arvika i början av juni då det är planerat att Tove ska ha vernissage på Arvika bibliotek- Ska då passa på att komma tillbaka till Rackstadmuseet.
      Vad gäller kultur av skilda slag sp tykcer jag att din trakt bjuder på en hel del som jag tycker dte är roligt att ta del av.
      Kram och natti!

  7. Tack igen Ditte för en utmärkt guidning i det konstnärliga och kulturella Arvika.
    Mycket intressant som vanligt och förstås så ger det mersmak. Jag förstår väl att Tove platsar bra i Arvika.
    Var ska en konstnär vara om inte just där?
    Kuddöverdraget är fint, gediget och vackert. Flicka vid vattnet skulle hänga bra här på nån vägg.
    Tack och ha en fin lördag!

    1. Jättetrevligt att du var med oss här. Och Tove kan ju sitt Arvika. Här finns en hel del att se och uppleva. Och visst är Arvika en perfekt plats för Tove med all konst och inspiration som finns. Till Rackstamuseet återkommer jag gärna för det finns ännu mycket mer att se.Tyvärr har vi inte så stora väggar här hemma men om vi hade det skulle flera målningar få hänga här.
      Önskar dig också en fin lördag.

  8. Ska erkänna att jag aldrig hört talas om den gruppen eller museet. Inte konstnärerna heller (fast när det gäller Carl Larsson och Bruno Liljefors så ringde det faktiskt en liten klocka… 😉 ).
    Såg väldigt fint ut där i alla fall 🙂

    Ha en finfin lördag!

    1. Flera av dessa konstnärer i Rackestakolonin kände jag inte heller till. Men nu gör jag det mer. Och roligt att lilla Arvika har så mycket att visa. Önskar er en fin lördag.

  9. Vllka vackra bilder och informativ, bra text! Mycket fina konstverk också, förstås. Tror jag hört talas om “Rackstads”, men hade ingen aning om något mer. Ser väldigt fint ut.

    Arvika är en “okänd” stad för mig. Tror aldrig jag varit där, på sin höjd rest förbi. Något jag missat, verkar det som! Det finns mycket att upptäcka i vårt land och vår värld.

    1. Stort tack! Det var verkligen roligt och inspirerande att besöka Rackstamuseet. Jga had ehört talas om Rackstakolonin och kände till ett par namn men nu vet jag mer. Detta var mitt första riktiga möte med Arvika och nu blev det av eftersom min goda vän Tove flyttat hit. I övrigt har jag bara passerat här på väg till och från Norge.
      Visst finns mycket fint att se och uppleva här i landet.

  10. Här var mycket intressant att läsa, Ditte! Det jag spontant tänkte på och som var mycket positivt, var att Maja Fjæstad stod fast vid sitt konstnärskap trots stor familj och många vänner. Som vi vet var det inte alla konstnärshustrur som kunde det. Trots att de var mer begåvade än sina makar! Kram o önskar dig/er en härlig pysseldag!

    1. Vad roligt att du tyckte om inlägget! Själv blev jag väldigt förtjust i denna Rackstadkoloni och tyckte även mycket om museet och de olika utställningarna. Ett par av konstnärerna i gruppen kände jag till men några var ganska nya för mig. Och visst var det starkt av Maja Fjaedtad att stå fast vid sitt konstnärliga utövande trots makens påtryckningar. Och så var det ju inte alltid….
      Tack, nu är pysslet igång och vi får se hur det slutar. Just nu bageri.
      Kram och trevlig helg.

    1. Detta var mitt första besök här. Har passerat Arvika mängder av gånger med tåg och bil, på väg till och från Norge, men nu först blev det ett stopp. Och jag kommer tillbaka. Så mycket att se. Rackstamuseet var verkligen fint och roligt att få veta mer om Rackstakolonin.

  11. Så roligt det har varit att följa med på din rundtur i Arvika, en stad som jag bara känner till namnet på. Man borde göra lite mer utflykter i Sverige, det finns ju så väldigt mycket att se som du visar i ditt inlägg. Men vi har ju inga kontakter alls med den västliga eller nordliga delen av Sverige så det blir inga resor dit för oss tyvärr.
    Kram från Ingrid

    1. Vad trevligt att du följde med här i Arvika. Arvika blev ett så fint möte och fantastiskt att ha Tove som ciceron här. Väldigt roligt att besöka Rackstamuseet och se en hel del av Rackstakolonins alster och få veta mer om dem. Både Christian Eriksson och hans son Liss Eriksson har betytt mycket för trakten och deras alster finns ju på många platser runt om i landet.
      Visst finns det så mycket i Sverige att se och uppleva och vi tar oss då och då turer och bor på hotell eller pensionat för att se och uppleva mer. Nu har jag ju också ett väldigt roligt resejobb som tar mig till många intressanta platser och där det också finns kultur och konst i riklig mängd. En verklig förmån.
      Arvika har jag passerat många gånger på resor till och från Norge både med bil och tåg men nu var dte första gången det blev ett längre stopp här. Men visst är det fint att vi i bloggvärlden kan dela med oss av resor och upplevelser. Tänk så mycket vi då kan se.
      Kram och trevlig tredje advent.

  12. Vilka härliga bilder vännen 🙂 sv; Jo det är kallt men samtidigt underbart 🙂 Är uppväxt med denna kyla om inte kallare 🙂 Så mysigt så här till jul osv 🙂 Ja jag har tre chihuahua töser 🙂 Hundar är de bästa som finns!! Labradorer är sjukt fina, utan tvekan 🙂 Hoppas att du får en underbar lördag fina du 🙂 Kram

    1. Tack! Lite snö har vi fått i Stockholm och det är ett par minusgrader. Och snön lyser upp fint. Vad roligt med dina tre chihuahua. Förstår att de ger dig glädje. Ja, hundar tycker jag också om och är glad när dotterns labrador kommer på besök.
      Önskar dig en fin söndag.
      kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *