Resor i Sverige

Smögen och Fjällbacka – Vi tar oss vidare i Bohuslän

Med ”hemmahamn” i Uddevalla var det lätt att ta sig både söder och norrut längs Bohuskusten. I Marstrand, några mil söderut, tillbringade vi en he dag och en bit norr över blev det besök i Lysekil, Smögen och Fjällbacka. Och alla fyra har sin egen karaktär där både likheter och skillnader framträder.

Den långa träbryggan längs vattnet i Smögen, Smögenbryggan är 600 m lång. meter långBryggan i Smögen, ”Smögenbryggan” är en 600 meter lång träbrygga där det mesta händer i högsäsong. 

Smögen

är en ö i Sotenäs kommun i mellersta Bohuslän och har haft lite olika namn där  ”Smögit” och ”Smygesund” är ett par av dem. Dessa namn är troligen kopplade till det smala sund, Smyghålet” som ligger söder om Smögenön och troligen kommer från det fornsvenska ordet ”smugha” – smyghål. Smögen nämns första gången i slutet av 1500-talet och hundra år senare bosatte sig människor på Hasselön som växt ihop med Smögenön och har landförbindelse genom Smögenbron.

Lugnt på Smögenbryggan innan turistsäsongen börjar. Här bor utanför säsong ca 1500 människor och den siffran mångdubblas  från midsommar och fram till mitten av augusti.

Smögenbryggan var tämligen glest befolkad med båtar den dag vi var här. Turistsäsongen börjar till midsommaroch fortsätter sedan till mitten av augusti och då är det fullt här. Både av turister och båtar. Längs bryggan finns mängder av små bodar som säljer det mesta och här finns också många restauranger. Och är man på Smögen så är det perfekt att köpa färska smögenräkor. Så att den första räkmackan kom till här är fullt förståligt Dock inga extrapriser här. Snarare tvärt om. Man räknar Smögen till Sveriges skaldjursparadis där det förutom räkor finns havskräftor,  ostron,musslor, hummer och krabba.

Somartid är Smögen välbesökt och så både av de båtburna turisterna och andra oc så har det varit sedan början av 1900-talet.  Här på ön gjorde Evert Taube sitt första officiella framträdande redan 1918 och han var en flitig besökare här.

Många små gränder och stigar slingrar sig upp över berget. Och här blandas de röda och vita husen. 

 

Fjällbacka

ligger 40 km norr om Smögen och blir vårt nästa stopp. Fjällbacka omnämns i början av 1600-talet som ”Fieldbacke” efter det branta berget ,Vetteberget, 74 meter högt, som ligger mitt i fiskeläget. Namnet Vetteberget kommer från det fornnordiska ordet”viti” som betyde märke och syftar på röset på toppen. Detta märke var förr ett sjömärke, ”vedde”.

Norra  delen av Fjällbacka med kyrkan uppe på berget.

Fjällbacka växte med ”sillperioderna” alltså den tid när det fanns gott om sill. Och den kom just i perioder, de två senaste från 1747 till  1808 och  mellan 1877 och 1896. Under dessa perioder var det liv och rörelse och mycket pengar att tjäna men när sillen försvann blev det fattigt igen. I samband med de goda sillperioderna började man koka tranolja av sillen och den användes bl.a. till läderfett och bränsle. Bl.a. så eldades Paris gatlyktor med bränsle från Fjällbacka.

Idag har samhället cirka 1000 invånare åretruntboende och till det kommer en hel del som valt Fjällbacka som delårsboende. Jobbmöjligheterna är begränsade utanför turistsäsongen så många pendlar till jobb på andra orter. De stora fiskebåtarna som förr hade sin hemmahamn här är borta. Det finns inte längre stora sillstim och även annan tillgång på fisk har minskat. Däremot har antalet kustfiskare som  fiskar räkor och havskräftor från mindre båtar ökat.

Fjällbacka söderut.

Kungsklyftan i Fjällbacka

Genom Vetteberget går en stor klyfta, Kungsklyftan, som fått sitt namn efter det att kung Oscar II besökte Fjällbacka i slutet av 1800-talet. Tidigare hette klyftan ”Ravneklåvan”  efter de korpar (ravn är korp på fornsvenska) som höll till här.

En trappa leder upp till klyftan och man kan sedan ta sig vidare upp på Vetteberget och även runt det via Vetterbergsleden.

Vetteberget.  (Här på berget och i klyftan spelades en del scener in i filmen Ronja Rövardotter. )

Skådespelerskan Ingrid Bergman ( 1915- 1982)

kom till Fjällbacka i slutet av 1950-talet tillsammans med sin tredje man, den svenska regissören och teatarproducenten Lars Schmidt. Stor uppståndelse! Fjällbacka var djupt religiöst och att gifta sig tre gånger var något helt otänkbart här-  Lasse Schmidt hade köpt ön Danholm utanför Fjällbacka och där kom paret och Ingrids barn att tillbringa många somrar.

(Mer om Ingrid Bergman och Fjällbacka har jag skrivit om här.)

 

Efter Ingrid Bergmans död donerade Lars Schmidt en bronsbyst av henne som om på plats 1983. Den är placerad vid det lilla torget vid gästhamnen i Fjällbacka. Bakom statyn finns också en liten minnesutställning med personliga foton av Ingrids tid i Fjällbacka och på Danholmen.  (Finns här sommartid)

 

 

36 svar på ”Smögen och Fjällbacka – Vi tar oss vidare i Bohuslän”

  1. Så interessant å høre om disse stedene i Bohuslän! For mange er kanskje Fjällbacka mest kjent som åsted for mordene i Camilla Läckbergs kriminalromaner! ?

    1. Tack! Ja, Fjällbacka är kanske mest känd för Ingrid Bergman och att hon var där en hel och även för ”morden” i Läckbergs böcker. Vad gäller Smögen är det ju räkor och den långa bryggan med alla båtar som är känd.

  2. Så trevligt att få med såväl Smögen som Fjällbacka på resan, Jag tror att et var bra att ni kom så tidigt för under högsäsong är det garanterat knökfullt med turister där. Numera är det nog inte så många som tänker på Ingrid Bergman när det gäller Fjällbacka utan det är nog mer känt genom Camilla Läckbergs böcker. Såg någonstans att man till och med kan köpa vykort där det placerats ut mördade människor som varit offer i hennes böcker.

    Kram och ha en fin måndagskväll!

    1. Nu, innan turistinvasionen kommer till midsommar, var det gott om plats. Visserligen var en del stängt på Smögen och i Fjällbacka men inte gjorde det oss något. Camilla Läckberg tllhör inte mina favoriter men i Fjällbacka satsas det på mordvandringar och annat. Vad gäller vkorten tittade jag inte, men säkert finns de att köpa-
      Tror mina resenärer mer uppskattade Ingrid Berman och den lilla utställningen om henne.
      Kram och trevlig kväll.

  3. Nu har jag åter lärt mig massor, tack! Eftersom jag inte är uppväxt i Sverige så haltar mina kunskaper betänkligt. Och jag ids ärligt talat inte göra så mycket åt dem, det får duga ändå. Men därför är det skoj när jag kan ta till mig ny kunskap på ett lättsamt vis, här hos dig i din fina blogg! Nog vore det allt värt ett besök därnere, jag tycker ni valde rätt säsong när inte trängseln är så stor. Nackdelen att allt ännu inte öppnat är ju förstås trist.
    Kram

    1. Vad roligt att du lärt dig mer om Bohuslän genom att läsa min blogg. Och visst är det bar att vi delger varandra. Tänk så stor vår samlade kunskap blir och så mycket vi kan uppleva.
      Tyvärr var inte allt öppet på Smögen och i Fjällbacka men det var å andra sidan skönt att inte behöva trängas.Men på Marstrand och i Lysekil var mer i gång och där räknar man med att det blir invarsion till midsommar. Ja, på Smögen och i Fjällbacka också.
      Kram och trelvig kväll

  4. Jag visade gubben de andra inläggen ,-) precis som jag visste gillade han bilderna! ,-)
    Smögen är ju känt som ett sommarparadis ,-) Fint!
    Likaså Fjällbacka.
    Vi åker ju gärna i Europa när vi kan men SÅ härliga platser det finns i Sverige!
    Absolut kommer vi att njuta på västkusten ett år.
    Härligt att Ingrid Bergman fått både torg uppkallad efter sig och en bronsbyst.
    Allt ser så pittoreskt ut.
    Härliga bilder.
    Ha det jättefint
    Varm Kram Primrose ,-)

    1. Visst är det trevligt med Europa men sommartid är jag gärna hemma. Men numer beror det ju på mina solskador. Och att ta en tur på Västkusten tror jag ni skulle tycka om. Men här som på andra platser dit turister dras är det trevligast före midsommar och efter mitten av augusti då det är mindre folk och man inte behöver trängas.
      Det var en jättefin resa på alla de sätt. Och tur med vädert hade vi också.
      Kram!

  5. Intressant läsning – tack! Fjällbacka har jag faktiskt aldrig varit i, däremot har jag besökt Smögen och Kungshamn många gånger, såå himla mysigt!

    1. Vad roligt! Och roligt att du varit i Smögen och Kungshamn. Jag var där en del som barn och ungdom men nu blir det mest med jobbresor. Fjällbacka känns mer genuint och Lysekil likaså. Och sen min absoluta favorit , Marstrand. Men jag tror att alla dessa platser gör sig bäst i lågsäsong.

  6. Fjällbacka känner jag mest till för mord samt Ingrid Bergman förstås!! Däremot har jag trängts på smögenbryggan med sommarturister en kväll i juli….festligt men trångt ?! Tack igen för intressant läsning om Västkustens många pärlor under din resa!!

    1. Ingrid Bergman har ju en hedersplats i Fjällbacka och det är roligt. Där finns också sommartid en liten utställning och fina bilder om hennes liv. Fjällbacka betydde mycket för henne och Danholmen där hon ju bodde på somrarna. Ja, morden i Fjällbacka finns ju. Och även promenader i böckernas tecken. Nu är ju inte Läckberg en av mina favoriter men visst har hon bidragit till att sätta fjällbacka på kartan.
      Nu had einte säsongen i Smögen börjat så det var glest med folk och det är nog att föredra framför all trängsel på bryggan. Vi har sett och upplevt en hel del och det utan att jäkta. Nog så viktigt.
      Vi hörs!

  7. Tack för att du delar med dig – såå intressant! Fjällbacka har jag inte varit i, men både i Smögen och Kungshamn har jag varit, men oj så länge sedan 🙂 Ni har hunnit med att se massor med intressanta platser!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Jga delar gärna med mig och roligt att du ju känner igen Smögen. Vi stannade inte i Kungshamn, men där har jag varit i mon barndom. Alltså väldigt länge sen…Vi har verkligen sett och upplevt mycket och det utan att skynda på. Nog så viktigt att hinna ta in det man ser och upplever och inte bara passera.
      kram!

  8. Äntligen har jag hunnit läsa ikapp 🙂 Det har varit ett hektiskt år på många sätt och lite tid för bloggande och bloggläsande tyvärr. Kul att du är i, och skriver om, de delar av Västkusten som gett mig så fina minnen från tiden när barnen var små. Längtar ännu mer tillbaka efter att ha sett dina bilder <3

    Kram på dig!

    1. Jag vet att du haft det hektiskt, har ju följt med på Instagram i alla resor. Väldigt roligt att ta del av dem.
      Västkusten och Bohuslän för även med sih minnen från min egen barndom. Fina minnen. Och så även för dig när dina barn var små. Du har ju tillgång till havet och den fina naturen där uppe i norr och lite påminner bohuslän om din trakt. Jag har däremot kvar din fina trakt att titta närmare på.
      Kram!

        1. Det skulle verkligen vara trevligt! Har mycket där att bese och med hjälp av er så skulle dte bli en perfekt guidning.
          Kram!

  9. Ytterliga ett sådant fantastiskt inlägg med världens bästa bilder. Smögenräkor är ju kult om man säger så. Å ”kända märken” får uppenbarligen kosta – såklart. Trist för besökarna, men bra för restaurangerna och förhoppningsvis fiskarna.

    Fjällbacka. Ja, inte visste jag att orten hade så få invånare. Här tänker jag osökt på Camilla Läckbergs deckare som ju utspelar sig där.

    Läckra miljöer hursomhelst. Kul att du delar med dig!

    1. Tack! Nu had eju solen lite ledigt när vi var just här, men det gick ingen nöd på oss ändå. Läckberg tillhör väl inte min favorit men hon har ju efter iNgrid Bergman bidrgit med att sätta Fjällbacka på kartan. Och med tanke på alla mord och antalet invånare så är det kanske därför det är så få kvar. Smögen ligger högt prismässigt tyckte jag och även om räkmackorna är gansk astora och gjorda på färska räkor så är 180 till 2000 sek mycket. Detta nu i lågsäsong. Men är det Smögen så är det.

  10. Gomorron Ditte! Intressant läsning, det finns så mycket fint i Sverige och det är inte mycket som slår den svenska sommaren.

    1. Gomorron! Instämmer helt! Och resan till bohuslän var verkligen lyckad. Och i juli bär det norrut. Fint det också.

  11. Så mycket vackert det finns i Sverige! Helt fantastiska bilder igen 🙂

    Första bilden fick mig att tänka på nåt jag lärde mig på lågstadiet. Båtbeteckningarna i Bohuslän (kanske på andra ställen med?) tar första och sista bokstaven från hemmahamnen och sen ett löpnummer. Den där båten kommer alltså från Lysekil. Haha! Tänk vilka knäppa saker man ”väljer” att minnas, mycket mer matnyttig kunskap har ramlat bort för länge sen 😀

    Ha en fin dag!

    1. Tack! Här var dock solen på långrast, men det är fint ändå. Och lysekilsbåten låg vid bryggan på Smögen.Minns också detta med båtbeteckningar och kommer också ihåg dem. Kul att veta tycker jag varifrån båtarna kommer och likaså varför platser i Sverige heter som de gör. Finns ju oftast en anledning till namnet.
      Även här har en del matnyttigare kunskap hamnat längre bak i kontoret.
      Önskar er en fin tisdag.

  12. åh det var Fjällbacka jag inte kinde komma på i går dit vill jag o smögen får kanske bli en biltur några dagar he he tack för ett underbart reportage om din fina tur dit …. o fina bilder får ej glömmas kram fina du

    1. Tack! Ta gärna en tur. Och Bohuslän ligger ju ganska nära er. Kan verkligen rekommendera att bo på hotell Bohusgården i Uddevalla och därifrån göra dagsturer om ni inte hellre vill bo i Marstrand, Smögen, Lysekil eller Fjällbacka.Jätteroligt att du följde med på resan.
      Kram och trevlig tisdag.

  13. Mycket intressant!
    Har varit mycket i trakterna under mina somrar på Västkusten, där vi hade sommarhus under många år i min barndom.
    Har träffat Lasse Schmidt tillsammans med Stig Olin i Fjällbacka. Även om Lasse var född i Uddevalla, så bodde hans föräldrar på herrgården Dageborg i Lerum, där jag kommer från. Huset är idag bort, till förmån för en trafikled, men minns det väl.

    1. Då är detta ju välkända trakter för dig. Fjällbacka är också fint och kändes nu inte så turistiskt. Vad roligt med somarhus här i trakten.
      Och så roligt att läsa att du träffade Lasse Schmidt här i Fjällbacka.
      Trist att huset i Lerum är borta för att en trafikled skulle fram.
      Önskar dig fortsatt fina dagar.

  14. Vilket härligt inlägg att få ta del av. Länge velat åka till både Smögen och Fjällbacka så får nog ta och slå slag i saken framöver.

    1. Smögen känns inte så kul i högsäsong när det är proppfullt av fol men kommer man utanför den så är det luftigare. Fjällbaka är fint och inte lika turistiskt. Min absoluta favorit är ju Marstrandm men utanför högsäsongen där också.Ett besök i Bohuslän är fint och det finns så mycket vacker natur och här är det ju mer ”riktigt hav.”

    1. Smögen är trevligt och förr var jag där en hel del- Men jag är än mer förtjust i Marstrand som har lite mer att erbjuda. Jodå, skaldjur finns där också. Och Fjällbacka och Lysekil är båda mysiga var och en på sitt sätt.

    1. Visst är det gorr med Smögenrökor och inköpta på plats. Men Marstrand är nog en större favorit. Berget vid Kungsklyftan var jag uppe på för ett par år sedan men tyvärr var det då dimmigt så sikten var begränsad. Men fint var det. Tänkte inte då på geocach, men får ha det i tanken nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *