Skyltar Stockholm

Skyltsöndag – Med en skyltkavalkad från det gamla Stockholm

Söndag! Dags igen för en trevlig och rolig”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det  skyltar av olika slag som gäller. Och med väldigt fri tolkning. Idag blir det gamla skyltar från veckans besök på Stockholms stadsmuseum. Dock nytagna.

Skyltsöndag med Stockholmstema blir det. En bra början på Skyltsöndag med Stockholmstema.  I Stadsmuseets reception finns ett stort urval av litteratur som handlar om Stockholm. En del med snarlika titlar.

Skyltsöndag med en skyltkavalkad

från 1500-talet och fram till 1950. Håll till godo.

Reformation pågår!

Och detta innebär att den medeltida katolska kyrkan i Sverige, mellan åren 1527 till 1600 omvandlas, till den evangeliska – lutherska kyrkan. Reformationen markerar att medeltiden är slut i Sverige och att Vasatiden börjar, Reformationen kom i gång när kung Gustav Vasa, under Västerås Riksdag 1527, började förstatliga den katolska kyrkan. Orsaken till reformationen var flera, men en viktig anledning var att bli oberoende av påven i Rom, den katolska kyrkans överhuvud. Att sedan svenska staten ville ta pengarna från den rika kyrkan och använda dem till annat, bl.a. krigföring var också en viktig anledning till reformationen. I samband med reformationen kom även  Gustav Vasas bibel  till, den första svenska översättningen av bibeln. (Den var tidigare skriven på latin) Och denna översättning kom att få  stor betydelse för utvecklandet av det svenska språket.

Reformation pågår blir en bra inledning på denna Skyltsöndag“Reformation pågår” blir en bra inledning på denna Skyltsöndag

 

Vi hoppar 300 år framåt i tiden.

I Stockholm kom det på 1800-talet att växa upp många olika bryggerier i stan. S:t Eriks bryggeri grundades 1859 av två bröder, Johan Gotlob och Carl Christopher Brusell och hette från början Brusells Bryggeri AB.  Senare blev namnet Stockholms Bryggeri AB.  Så småningom trängdes det svenska ölet undan till förmån för det nya som  tyska, bayerska, ölet. En tysk bryggmästare från just Bayern, Fans Heiss, introducerade detta och grundade senare Hamburgerbryggeriet.

Konkurrensen på ölbryggarfronten ökade liksom ölkonsumtionen och fler bryggerier kom till. På 1870 talet lanserade bryggeriet ett öl som fick heta just S:t Erik och det ölet blev en stor framgång. I och med det ändrade  bryggeriet också sitt namn till S:t Erik och kom att bli Kunglig Hovleverantör. I början av 1900-talet var “sagan” slut för själva bryggeriet men ölnamnet levde kvar ett bra tag till innan det försvann. Men 2010 återuppstod ölnamnet, S:t Erik igen och finns numer till försäljning.

S:t Eriks öl har gamla anor och passar vär i en denna Skyltsöndag med gamla anor. S:t Eriks öl har gamla anor och passar fint in dagens Skyltsöndag.

Skyltsöndag och 1900-talet

Bar och mat – men hur var det med att få ta del av endast alkoholhaltiga drycker. Förr, runt 1920 och fram till 1960-talet fanns det mjölkbarer. Ordet i sig kommer från engelskans “milkbar” och detta var en enklare restaurang med självservering men utan tillstånd att servera alkohol,

Så här kunde en skylt se ut från just en “mjölkbar”.

 

“För att få beställa alkoholhaltiga drycker måste kroggäster beställa mat. Därför serverade vissa restauranger en billig maträtt som inte var till för att ätas. Samma rätt kunde då serveras flera gånger till olika gäster.”

En beställning kunde på enklare restauranger vara – två vita, en brun och en la paloma, duva på spanska/italienska. Alltså två snapsar, en konjak och en duva. Men duva menades att maten flög ut och in i köket utan att ätas

Skyltsöndag med en kuriosaskylt. Tänk, vilken uppfinningsrikedom för att kringå bestämmelser. Skyltsöndag med en “kuriosaskylt”. Vilken uppfinningsrikedom!

Bostadsbristen var stor även då.

Idag räknar man med ca 700 000 personer i olika bostadsköer i Stockholmsområdet. Så bostadskö är inget nytt fenomen. 

Matvaror

För egen del minns jag inte att jag sett detta medelhårda bitsocker av standardkvalité och inte heller “mimosa”- specialtvättmedel. Måtte ha varit före 1950-talet

 

Däremot minns jag i stort sett innehållet i denna trådkrog.

 

Och tänk när tv – apparaterna gjorde entré. De första i mitten av 1950- talet och då fick även en del matvaror och andra produkter namn där just ordet tv- sattes framför. För egen del kan jag inte minnas någon tv-soppa, men en tv-kanna hade vi, en sorts termoskanna för kaffe. Tv -soffor såldes. Rejäla saker, där hela familjen skulle få plats. Själva teven var  jättestor och klumpig. Och ibland var den  placerad i ett skåp med dörrar som ibland också rymde både radio och grammofon. En hel möbel.

Visst har tv- soppan sin plats i dagens Skyltsöndag.Visst har tv- soppan sin plats i dagens Skyltsöndag. 

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Skyltsöndag – Med en skyltkavalkad från det gamla Stockholm”

  1. Vilken härlig och nostalgisk skyltning hos dig i dag! TV-soppan minns jag inte alls däremot minns jag TV-kannan och hur stor själva teven var. Dock hade vi inte möbelvarianten men den var ändå en rejäl pjäs. Tvättmedlet har jag inte heller sett så det måste ha varit före min tid.

    Kram och ha en härlig söndag!

    1. Tyckte det passade bra med lite nostalgi i dagens skyltning. Vi hade heller inget tv-skåp men vet att grannarna hade ett. Minns att vi blev bjudna hit ibland på lördagarna för att se Hylands hörna. Vi köpte ingen tv förrän 1959 då vi flyttade till Solna. Tvättmedlet måtte ha varit i mitten av 40-talet-
      Sol i Stockholm idag, i alla fall halvsol så en rejäl vända har det blivit.
      Önskar dig också en fin söndag.
      Kram!

  2. Vilken fin historieberättare du är, Ditte! Men det vet vi sedan förut 😀 Fantastiskt.
    Toppenskyltar idag, flera med tänkvärda minnen. Hårda sockerbitar, ja jag kommer ihåg kristallsockerbitar också. Och att svära, det var ju mycket ogudaktigt, fick jag lära mig och brist på ordförråd. Jag gillar det ej heller än idag.
    Den där, en vit, en brun och en paloma, den var underfundig 😀
    Gillade alla skyltarna.
    Trevlig söndag och stor kram!

    1. Tackar! Ja, här på Stadsmuseet finns mycket och dagens Skyltsöndag fick bli en kavalkad av skyltar genom tiderna. Och att historia även berättas genom skyltar är ju trevligt det också.
      Här på museet kommer jag att titta in både nu och då.
      Önskar dig också en fin söndag.
      Stor kram!

  3. Det där med maten som åkte in och ut har jag hört talas om tidigare, så det var nog vanligt runt om i landet. Matförpackningarna var okända för mig men de var ju fina och någon TV-soppa har inte jag heller hört talas om. Alltså, har jag fått lära mig något nytt igen. 🙂

    1. När jag funderade ett tag så vet jag att jag hört detta om maten, men glömt bort det. Matförpackningarna i korgen kände jag igen och även denna korg.
      Tv-soppan hade jag inte sett men det fanns ju tv- kannor och annat i samband med att tv-apparaterna blev mer vanliga.
      Kul att du också lärde dei något nytt för det gjorde jag också när jag var här på museet i veckan.

  4. Du är för gudomlig 🙂 Så mycket vackert i nostalgiskt tecken. Ja 700 000 i bostadskö kommer att bli mycket mer när bränslepriserna ökar i hela landet… Finns det verkligen plats för alla…

    1. Tackar! Ja. då får jag bara vänta på att vingarna ska växa ut….
      Ja, visst blev det lite av en nostalgitripp här idag.
      Ja, bensinpriserna – Inte klokt! Och politikerna som bestämmer bor ju inte direkt på landsbygden så då är det ju lättare att bestämma. GRRRRR…

  5. Underbar skyltkavalkad, historia från dåtiden som vi kan fläta in i nutidens händelser. Nostalgisk på sina ställen. Skylten om att icke svära föll jag som en fura för och tänker på hur kultur och bildning, en sak är att inte missbruka Guds namn. Intressant och tankeväckande är dessa teman.
    Tack än en gång för välfylld inlägg med dekorativa och fina bilder!
    Stor kram!

    1. Stort tack! Ja, en resa genom historien blev det. Jag gillade flera av skyltarna och den om “reformationen” i form av gatuarbete skrattade jag åt. Ja, nog var det mycket då som grävdes upp. Katolska kyrkan bl.a. Och detta med att svära…
      Kul att du är med mig.
      Stor kram!

  6. Vilket fantastiskt inlägg! Å såååååå mycket jag lärde mig här igen. Det där med maten som åkte fram och tillbaka till borden – genialiskt och verkligen uppfinningsrikt. Det visste jag inte. Visst fanns det en mjölkbar på Kungsholmen som sedan blev ett ölcafé för att ytterligare några år senare blev ett taxifik som serverade kaffe och smörgåsar.
    Tv-soppan – hahaha. Så himla fyndigt. Lite svårt att förtära i tv-soffan kanske men ack så roligt.
    Som sagt – vilket höjdarbidrag till Skyltsöndag! Tusen tack för det och länken:-)

    1. Tack! Jag var själv nöjd med inlägget som också blev en historisk återblick. Visst är dte kul det här med maten och många förbud kringgick man då som nu.
      Vet att det funnits några mjölkbarer i Stockholm och har varit på ett par när jag flyttade till Solna 1959.
      Tv-soppan har jag heller inte testat men vet att det fanns “tv-kannor”, tv-soffor och annat med tv.
      Ett besök här på museet satte igång många tankar.

  7. Jag instämmer i att det är ett fantastiskt inlägg du publicerar idag. Du bjuder oss på repetition i histoira. Innebörden i begreppet “Reformationen” är helt nytt för mig. Då sov jag nog den lektionen eller om jag tyckte det var ointressant. TV:n stod på hedersplats i många hem och gör så nog idag också, fast inte riktigt på samma sätt som förr. Jo, jag minns både tv-kanna, tv-soffa och själva jätte-TV:n. Nostalgi!

    Apropå bostadsbrist – jag tycker det verkar som om det är något som återkommer med jämna mellanrum. Sedan byggs det ikapp och då dras det ned på byggandet litet för länge. Ja, då har vi bostadsbrist igen.

    1. Stort tack! Vad glad jag blir! Och vi hade ju även igår en historisk promenad. Rejält lång och väldigt trevlig. Kul att du känner igen dig i tv-sakerna. Och visst var det så att tv-apparaten förr hade hedersplats. Kanske har det avtagit idag…Och visst är det nostalgi.
      Vad jag minns så har det i varje fall i Stockholm varit bostadsbrist sedan 50-talet. Jag vet att mina föräldrar ställde sig här i bostadskö 1952 och 1959 fick vi en lägenhet i Solna.Sex års väntan redan då på en hyreslägenhet. Och kön här i stan har inte minskat. Tyvärr.

  8. Jag tror jag skickar dig på museum varje vecka inför skyltsöndagarna. Det blir så underhållande och roliga skyltar då! Älskar alla gamla förpackningar, de är så hemtrevliga. Tack för ett fantastiskt skyltinlägg/Kram

    1. Stort tack! Jag samlade här ihop det jag kunde. Och det blev en bar skörd. Är inte säker på att det skulle bli det varje vecka. Visst är många gamla förpackningar fina, men nu vore de nog inte miljövänliga.
      Kram!

  9. Wow, vilken historialektion! Här lärde jag mej mycket nytt! Att maten åkte in och ut utan att ätas upp, smart drag, haha!
    Bostadsbristen är inget nytt alltså, och tv-soppa…jo jag tackar jag! Kul med alla gamla varor och skyltar! TAck för ditt toppeninlägg denna skyltsöndag! Kram!

    1. Tackar! Ja, ibland kommer de gamla lärartakterna fram hos pensionären.Men jag gillad eskyltarna och tyckte de var roliga här på resan genom den svenska historien. Visst var detta med “la paloma” ett smart drag för att kringgå reglerna. Kreativitet gillas.
      Bostadsbristen är inget nytt. Inte alls. Min pappa ställde sig i bostadskö i Stockholm 1952 och 1959 fick vi en hyreslägenhet i Huvudsta i Solna. Redan då alltså en kö på sju år.
      När tv-apparaterna kom så var ju nästan allt fokus på dem. Men tv-soppa har jag inte testat. Men jag vet att vi hade en tv-kanna, en sorts termos som var som en kaffekanna.
      Kram och natti!

  10. Kul med en repetetion, såg dom ju på kulturnatten Barskylten föll jag för, måste nog dit snart igen. Hittade några Stockholmsskyltar jag med.

    1. Jag minns ju att du var här på kulturnatten och skyltade härifrån. Kanske blev det lite repetition av dina skyltar nu hos mig, men så kan det bli. Och det fanns ju många bra och riktigt roliga varianter. En del skyltar från 50-talet minns jag. Har ju åldern inne för det.
      Kommer att gå till museet igen. Finns mycket här.

  11. Den här skyltningen är väl värt 10 poäng. Nostalgin flödar. En del kände jag ingen, men inte allt! Kramar
    PS. Kul att ni följer vår rutt!

    1. Tack! Jadå, det blev en resa bakåt i tiden för mig också.En hel del minns jag och en del var liksom före min tid.
      Vad gäller resan är vi med er där till havs och följer fartygets rutt.
      Förstår att ni har det jättebra.
      Denna resa lockar oss också.
      Kram!

    1. Jag minns en mjölkbar från köpingen därjag växte upp och besökte som barn några i Stockholm. Men nu har de nog de flesta bytts ut mot annat.

  12. Underbar skyltning Ditte! Du berättar så härligt och en massa minnen dyker upp i hjärnan från framför allt 50 – och 60 talet. Det är ju ganska länge sen, men känns ändå som alldeles nyss. Luxus-kaffet känns igen – och en sån burk använder jag fortfarande än idag 🙂
    Tack Ditte!
    Kram

    1. Tack! Vad roligt att inlägget framkallade minnen hos dig också.Jag fastnade själv i en hel del. Visst har åren gått menmycketl från denna tid minns jag också. Kul med din Luxus kaffeburk! Tyvärr har jag ingen burk, men jag minns kaffet.
      Kram!

    1. Tackar! Mycket spännande fanns det här på museet i skyltväg och en hel del från tidigt 50-tal lände jag igen. Och sirapsförpackningen ser ju i princip likadan ut än idag.
      Önskar er en fin måndag.

  13. Så roligt att få följa med på din skyltning. Och jag minns också som Ama skriver sirapsflaskan sen jag var barn.
    Stor kram

    1. Jätteroligt att du var med. Sirapsflaskan tror jag ser likadan ut idag. Roligt att se många av de gamla varorna som jag känner igen här i korgen. Men jag är ju betydligt äldre också….
      Stor kram!

  14. Instämmer i kören, jättefin skyltning! Nu skiljer det ju 20 år mellan dig och mig men jag tycker nog att jag minns varorna där i korgen ändå. Som Ama nämnde, sirapen definitivt men även det andra.
    Det där med att man måste beställa mat för att få en dricka har jag också hört men inte att den förväntades gå i retur några gånger.
    .
    Älskar svär-skylten! Jag har också alltid sagt att svära tyder på ett dåligt ordförråd men har senare fått höra att det stämmer inte alls, tvärtom. Vilket jag nog håller med om för jag svär alldeles för mycket med ett stort ordförråd! Haha!
    .
    Alla dessa årtal, kommer du ihåg det eller måste du kolla upp? Ursäkta, men jag blir bara nyfiken! Jag har ju nollkoll så jag hade definitivt fått kolla upp men jag tänker du är ju lite mer bevandrad (i jämförelsen att jag vandrar med myrsteg och du i milastövlarna) inom historia.

    1. Tack! Och besöket här på museet blev väldigt trevligt överlag. Det ligger ju dessutom bara 25 minuters promenad från mig så nu när det öppnats efter flera års renovering kommer jag att titta in här.
      För egen del svär jag ganska sällan. Men visst kan det hända.Tycker oftast inte det tillför så mycket.Inte på något språk.
      Vad gäller årtalen har jag ganska bra koll men visst får jag kolla upp ibland. Och historia, vad som hänt i stort och vad som påverkat och påverkar oss gillar jag extra mycket.

  15. Men gud så fina skyltar verkligen nostalgi raka o ärliga skyltar 🙂 tack för ett fint inlägg kram å fin måndag <3

    1. Tack! Och en hel del nostalgi finns det ju i dem. Känner igen en del från min barndom.
      Önskar dig också en fin måndag.
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *