Stockholm

Östermalm och Söder – Stadsdelar med liknande bakgrund

Igår tog jag mig från Södermalm och  till en annan av Stockholms ”malmar”, till Östermalm. En stadsdel som idag skiljer sig mycket från Södermalm men så har det inte alltid varit. Båda stadsdelarna var på sin tid riktiga fattigområden. Idag är skillnaderna större och har så varit sedan slutet av 1800-talet. Båda har verkligen sin charm, som jag tycker att alla Stockholma stadsdelar har, men jag tycker att Söder är en mer levande stadsdel och så hela året om.

Vad gäller begreppet ”malmar” så har det i Stockholms historia funnits med länge och det finns ytterligare ett par av dem i Stockholm ; Norrmalm och Vestermalm. (Vestermalm heter idag Kungsholmen.) Men nu alltså till Östermalm.

Karlavägen blev en esplanad på Östermalm, byggd efter influenser från andra europeiska städer. Karlavägen, med sin vackra allé i mitten, leder ner till Karlaplan. Från början var detta en landsväg.

Karta över delar av Stockholm och där stadsdelen Östermalm med Karlaplan  och Karlavägen syns i mitten.

Östermalm

och om Stockholms olika delar, malmar, har jag  skrivit om tidigare;  ”Stockholm i delar”. Staden i sig var Gamla stan och resten  ytterområden. En ”malm”  var som ett område som låg utanför stadskärnan och som var landet. Här byggde man på 1600-talet en del större och finare hus av trä, malmgårdar, och mer förmögna Stockholmare använde dessa som sina lantställen/sommarbostäder. Ofta fanns det också gott om odlingar av olika slag i de parkliknande trädgårdarna.

Karlavägen

som leder fram till Karlaplan var från början en landsväg med namnen Gröna gatan och Norra Humlegårdsgatan. Men 1866 kom en ny stadsplan i Stockholm och Karlavägen blev ombyggd till en paradgata där Karlaplan kom att bli som en stjärnplats. Härifrån utgick andra breda gator och just liknande stjärnplatser hade men sett runt om i Europa, bl.a. i Paris och man ville ta efter detta.

Östermalm och fontänen mitt på KarlaplanKarlaplan med sin fontän. Här var det förr vanligt att studenterna badade på våren och hällde  skum i fontänen. (Numer stängs vattnet oftast av i studenttider.)

Östermalm hette tidigare Ladugårdslandet

och här var det rena rama landet och dessutom väldigt fattigt, en av likheterna med Södermalm. Från mitten av 1600-talet fanns det tullstugor mitt på det som idag heter Karlaplan. Detta var en av många tullstationer som fanns i  ytterkanterna av Stockholm. Alla de som skulle ta sig in till stan och sälja sina varor fick alltså betala tull. Området utanför nuvarande Karlaplan var rena landet med ladugårdar, kor, får och stora betesmarker för djuren. Även en del krogar gick att hitta här och ”Yttersta mörkret” kom området att få heta.

I slutet av 1800-talet rev man tullstugorna och platsen blev i stället till en park också efter sydeuropeiskt mönster. Under första världskriget var matbristen stor även i Sverige och Karlaplansparken, precis som många andra parker i Stockholm, uppläts åt stadens invånare för att odla potatis och grönsaker-

Den stora bassängen på Karlaplan kom till på 1930-talet då parken gjordes om och då kom också vattenpelaren till-

Karlaplan på Östermalm gjordes om till en park i slutet av 1800-taletKarlaplan, en av flera oaser på Östermalm, blev till park i slutet av 1800- talet .

Dags att gå vidare

Jag satt länge på min bänk här i parken innan gick jag vidare. En del stopp blev det eftersom blicken fastnade på många av de vackra husen längs Karlavägen. Svårt att föreställa sig att denna del av staden varit så fattig och smutsig. Men på 1800-talet blev det ett uppsving  och  många nya hus byggdes, ofta 4-5 våningshus, och i mer elegant stil.  Det gamla namnet Ladugårdsgärde blev opassande och i slutet av 1800-talet kom stadsdelen att heta Östermalm.stannade  Men namnet ”Gärdet” finns kvar som stadsdel. Och det är den del  av Östermalm som ligger norr om Valhallavägen.

Jag stannade till vid flera hus både vid Karlaplan och längs Karlavägen och tittade på alla detaljer. Fin uteplats här i tornet. 

Torn på husen och utsirade balkonger så jjag på många hus under min promenad på Östermalm. Torn och utsirade balkonger såg jag på flera hus under min promenad på Östermalm- 

Här är både balkongen i sig och ”underredet” rikt utsmyckat.

Och även den beridna högvakten var dagen till ära utsmyckad.

 

20 svar på ”Östermalm och Söder – Stadsdelar med liknande bakgrund”

  1. Jag hajar alltid till lite extra när jag läser om Östermalm och önskar att jag visste mera om hur det var där ca 1935. Min mamma tjänade piga där hos en prästfamilj från det hon var 16 år till 18 års åldern ungefär. Hon pratade alltid varmt om prästfamiljen som tog väl hand om henne och inte bara som piga utan mera som en dotter i huset. De lärde henne mycket. Som vanligt är så lyssnar man inte på sina föräldrar på rätt sätt när man är ung och nu känns det fånigt att inte ens veta vad familjen hette där hon jobbade. Så Östermalm finns i mitt hjärta av särskilda skäl. Tack igen för en intressant vandring i den här stadsdelen av Stockholm. Ha det bra Ditte!

    1. Så intressant att din mamma var här som piga hos en prästfamilj. Mne visst är det så att man som barn/ungdom inte frågar så mycket. Känner igen det. Just då, i början av 1900-talet så var ju Östermalm på väg att bli en mer ståndsmässig stadsdel. Skillnaden blev ju markant från slutet av 1800 töaet när de nya bredare gatorna kom till och att stadsdelen fick namnet Östermalm.
      Förstår att Östermalm av olika skäl finns i ditt hjärta.
      Detta inlägg var bara några tankar som kom när jag var här.
      Ha det bra du ockå

  2. Intressant att läsa om forna tider och hur det har förändrats. Ibland till det bättre – ibland till det sämre! Kram.

  3. Historien och tiden fram till nu är på så många olika sätt fascinerande och intressant då en kan få perspektiv på tiden. Vackert är det och du bidrar med bilderna så blir det levande för mig, Tack söstra mi för det👍👍.
    Kram

    1. Instämmer helt! Och visst får en perspektiv på tiden och vad som hänt.
      Nu var jag här på Östermalm i ett ärende och funderade lite mer på stadsdelens historia. Spännande den också.Och hur det fattiga Ladugårdsgärdet förvandlades till Östermalm.
      Stor kram!

    1. Detta blev en lite ”kortis”. Och intressant är det hur Östermalm förändrats. Här var det ju väldigt fattigt förr och pesten fick verkligen ett grepp om de boende här och med många som avled. Jag gillar ju historia och extra Stockholmshistoria.

  4. Om jag inte nämnt det tidigare så kan jag också berätta att min mamma jobbade på Östermalm. Hon var barnflicka/hushållerska i en katolsk familj. Hon hade det väldigt bra där. Innan hade hon jobbat i ett kombinerat bageri/telefonväxel i Runhällen (Heby kommun i Uppland) men kommen från Sala. På Östermalm fick hon kontakt med min pappa, som bodde mellan Alingsås och Göteborg.

    Outgrundliga äro alla de vägar.
    Kvällskram!

    1. Ja, Östermalm har ju förändrats från att ha varit en fattig stadsdel till att förändras i slutet av 1800-talet. Intressant att din mamma var barnflicka/hushållerska här. Karin på Åland berättade också att hennes mamma var anställd i en familj här.
      Och visst är det fantastiskt hur livet blir och ter sig.
      Kram!

  5. För en gång skull kände jag faktiskt till Östermalms bakgrund. Kan bero på att min man en gång i tiden jobbade på Kommendörsgatan;-)
    Idag är ju stadsdelen riktigt pampig. Det är kanske därför jag trivs bättre på Söder. Om man räknar bort Stureplan med omnejd är Östermalm faktiskt dött efter klockan 18 och under helgerna efter klockan 14:00. Inte livligt direkt, bortsett från Östermalmsdamerna som rastar sina hundar. Karlavägen gillar jag, vem gör inte det. Karlaplan däremot tycker jag är ganska så tråkig. Där är bara livligt när man anordnar loppisar under sommaren.

    1. Visst har Östermalm genomgått en stor förändring. I början på 1800-talet var ju detta ett fattigt slumområde. Men håller helt med att det är en ganska död stadsdel kvöllar och helger om man bortser från Stureplanstrakten. Karlavägen är ju rolig med alla sina skulpturer, en stor konstutställning. Nu satt jag här på Karlaplan ett tag och grundade på hur just livet var här förr när det var rena landet.

  6. Hej, under åren jag bodde i Stockholm och jobbade i city så måste jag säga att jag inte hann se så mycket av allt det fina och vackra i staden. Man flängde runt, det enda man hade i skallen var jobbet. Och att hinna hem för att natta dottern. Så intensivt så man baxnar. Men visst har jag tagit igen en del när livet lugnat ner sig, men nog är det bra synd att tempot är hundraåttio så man har skygglappar på ….Tack för alla fina foton och berättelser/kram

    1. Jag förstår dig. Tiden går ibland alltför snabbt och med mycket jobb, barn och hem så finns vare sig tid eller ork att hinna så mycket mer än just det nödvändiga. Kan känna igen mig. Men jag tar igen det nu som pensionär.
      Och jag dela gärna med mig.
      Kram

  7. Sveriges huvudstad är verkligen vacker! Tack för ännu en promenad i fina kvarter 🙂

    Jag tycker det är lite taskigt av dom att stänga av vattnet i fontänen för studenterna… Låt dom plaska på! Ett skumbad borde väl rengöra själva fontänen också 🙂

    Ha en fin dag!

    1. Visst är den. Och roligt att se de olika stadsdelarna och hur de har ändrats genom åren.
      Vad gäller vattnet så borde väl lite skum pigga upp.
      Önskar er också en fin dag.

  8. Intressant att veta o du skriver så fint o förklarar allt 🙂 tack för all info 🙂 önskar dig en fin helg här är fullt upp kram kram

    1. Lite roligt att jämföra olika stadsdelar som nu är olika men en gång var lika.
      Fullt upp även här.Mysket roligt som händer.
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *