Stockholm

Nytt möter gammalt – Och gammalt möter nytt

Här i Stockholm, på östra Södermalm, är jag omgiven av natur, historia atmosfär och vatten med stortstans puls ett par kvarter bort. En väldans bra blandning.  Nytt möter gammalt och det gamla möter det nya. Lite beroende av hur en ser det. Jag har många favoriter här på Söder och allt efter humör, tycke och smak  dras jag till dem. Ibland planerat, ibland spontant och nya favoriter tillkommer ständigt. En av favoriterna sedan gammalt är området Vita Bergen (mer om Vita Bergen finns i länken) och så alla årstider. Hit går jag ofta och hamnade här också igår.

Malmgårdsvägen med sina gamla hus hus från 17oo och 1800- talet.

Nytt möter gammalt och tvärt om

Götgatsbacken på Söder med en del nytt och en del gammalt. Globen i bakgrundenEn del av det nya. Här Götgatsbacken mot Globen.

Karta över Södermalm med bl.a. Sofia kyrka med området  Vita bergen där Vitabergsparken ligger.

Innan jag börjar att ta mig uppför alla trätrapporna till Vita bergen  (finns gångväg också) stannar jag  till vid Malmgårdsvägen och tittar lite extra på på Werner Groens malmgård från 1700-talet som är bebodd än idag. Och malmgård kallas det för att förmögna stockholmare på 1700-talet lät bygga sommarhus med stora trädgårdar på ”malmarna”, området utanför staden, för att komma bort från den ohälsosamma luften inne i staden. Och staden, det var i princip Gamla stan.

Här längs Malmgårdsvägen ligger Werner Groens malmgård som förr användes som sommarbostad.  I bakgrunden skymtar Sofia kyrka.

På vägen uppför berget stannar jag till under den gigantiska kastanjens krona.

Uppe på berget, 46 meter över havet, ståtar Sofia kyrka invigd 1906.

Nytt möter gammalt på SödermalmJag tittar ut över stan och lite dimmigt är det.  Här skymtar försäkringsbolaget Folksams hus, förhållandevis nytt, högt över hustaken. (27 våningar högt, byggt 1960 och 89 meter högt)

Uppe på berget, i Vitabergens skrevor, bodde på 17 -1800 talet, och en bit in på 1900-talet, de mest fattiga och hade ett svårt och hårt liv. Varvsarbetare, hamnarbetare och diversearbetare – många komna från landsorten slog sig ner här och misären var stor. Per Anders Fogelström har i sina Stockholmsskldringar verkligen berättat om hur livet kunde te sig. Ett stort stycke verklighetshistoria. Idag har en del av husen här renoverats och vatten el och avlopp finns  och andra är i princip i utsprungsskick. Dock med el.

”Kyrkstugorna” på Mäster Pers gränd.

Mäster Pers gränd och Bergsprängargränd.

De gamla husen,  kyrkstugorna, på Mäster Pers gränd är i princip i original men har numer el indragen

Mäster Pers gränd har fått sitt namn av den förste kyrkoherden i Katarina församling som kallades så. (Fram till början av 1900-talet hörde de boende i området Sofia till Katarina församling) Husen längs gränden kallas kyrkstugorna och används idag aktivt av Sofia kyrka och församlingen. Här är det sommarcafé, det äts surströmming, has studiecirklar och en hel del annat. Stugorna är i princip i ursprungligt skick och vatten hämtas i en brunn i närhete, dass finns på gården och avlopp saknas. Men el är indragen.

Trädgårdarna har återskapats med hjälp av gamla bilder och man har också försökt at hitta växter som odlades förr.

 

Här är Bergsprängargränd  och som fått sitt namn efter att de på 1800-talet bodde många bergsprängare här. I ett run på 12 m2 med kakelugn kunde det här då bo fyra vuxna och två barn och där ena familjen vrt inneboende. Idag är husen renoverade och används som bostäder och förvaltas av ”Stadsholmen” som är en hyresvärd, ett ”allmännyttigt bostadsföretag” som förvaltar många gamla hus i Stockholm.  Och man kan ställa sig här i kö för att få hyra ett gammalt hus. Men när man kommer fram i kön får vara osagt,

Bergsprängargränd med några av sina hus.

Jag tar mig nerför trapporna på andra sidan berget och är plötsligt mitt i Söders uteliv och passserar de fyllda uteserveringarna på vägen hem. Men jag viker av mot vattnet och går hem längs kajen förbi Barnängsområdet och hamnar på nytt hos Fågelström i tankarna.

 

32 svar på ”Nytt möter gammalt – Och gammalt möter nytt”

  1. Sandön, något okänt för mig.
    Sandhamn har länge stått på min önskelista och vi hade planer på att göra det i år, men var lite dåligt förberedda, så vi funderar på att åka dit nästa år och bo över en natt.
    Intressant om Söder. Vilka enorma kunskaper du har och ett fantastiskt sätt att förmedla dem på!

    1. Tack för fina ord. Söder är så fint och just blandningen här, på olika sätt, tycker jag mycket om. Sandön och Sandhamn är väl värt besök . Men bra att boka i god tid och stanna en natt. Och nu utanför högsäsong var det lugnt och skönt men fint att komma hit även sommartid.

  2. Tack för att återigen få följa med dig på en underbar promenad. Så fina bilder och intressant läsning.
    Har haft förmånen att vandra där uppe med en f.d. polis dom hade sitt första jobb där i kvarteren.
    Många kramar /A-K

    1. Tack! Jätteroligt att du gick med. Vi får promenera här när du hälsar på. Här kan man gå många gånger. Trevligt att du varit här i trakterna och med bra polisguidning. Stor kram!

  3. Tack för en trevlig tur på Södermalm. Jag har sagt det innan men säger det igen! Vid nästa besök så ska stadsdelen utforskas och det ordentligt! Tänk vilket armod det rådde där tidigare. Därför tycker jag det är fint att dem små äldre husen är bevarade. Det ger en charm och en personlighet till staden när gammalt möter nytt!

    Kram och ha en härlig söndag!

    1. Södermalm är helt klart att utforska närmare. Här finns så mycket både gammalt och nytt och idag i en fin blandning. De små ”kyrkstugorna” är ju inte moderniserade annat än med el och roligt att de används så att allmänheten kan ha tillträde hit- I de övriga husen längs Bergsprängargränd bor det hyresgäster och de är moderniserade med varsam hand.
      Önskar dig en fin kväll och trevlig söndag. En rysare med valet dock…
      Kram!

  4. Extra stort tack för detta inlägg! Tänk att det finns små stugor kvar från svunna tider och med utedass på i dag centrala Södermalm! Så trevligt att det bevarats, visst de används inte som bostad, men folk ges tillfälle att ta en fika där om jag förstår det rätt, alltså ”allmänheten”!? Ja, på Södermalm går tankarna lätt till Fogelströms böcker som i sig är fantastiska.

    Idag ser dessa stugor så idylliska och ”söta” ut, men med tanke på dåtidens leverne så var de nog inte så mysiga att bo i alltid. Kallt, dragit, ingen mat på bordet, eller endast smulor. Du är fantastisk på att berätta om ditt Stockholm! 🙂

    1. Vad roligt att du uppskattade inlägget och för fina ord. Och kanske kan det i höst eller någon annan gång, om och när du kommer till huvudstaden, bli en tur här uppe. I ”kyrkstugorna” bor det ingen men de används på olika sätt och blir då tillgängliga för allmänheten- I husen längs Bergsprängargränd bor det hyresgäster och där är det också rejält moderniserat, men i gammal anda. Ja, livet här uppe var ju förr rent erbarmligt och Fogelström beskriver det ju på ett fantstiskt sätt-Nej, någon idyll var det då inte på den tiden. Nu blir ju husen ett pittoreskt insklag i stadsbilden.

      1. Lärde mej mycket genom en gammal Fogelströmsbok jag fick tag på
        på ett Loppis i USA.
        Underbart att området blivit så ömt behandlat.
        Fotona är otroligt fina!

        1. Jag har läst Fogelströms böcker på nytt och vandrat i dessa kvarter många gånger. Spännande och väldigt intressant. Roligt att du hittat en av böckerna så då vet du en hel del hur det såg ut här förr.
          Jag tänker mig tillbaka till den tid då Lotten och Henning bodde här. Och en svår tid var det. Väldigt svår.
          Jag jobbar med att få till foton som blir bra och visar det jag vill. Tack för berömmet.

      2. Det skulle vara himla kul att bli guidad av dig under promenad på dessa gator. Jag ska upp till Sthlm ett par omgångar underhösten om allt går i lås. Utbildningsdagar, men om jag reser upp dagen innan kanske vi får till det. Det beror litet på när du reser söderut igen. Kanske dags snart?

        1. Även om vi är temporära flyttfåglar så är vi inte borta så långa perioder. Mailar dig i morgon. Och jag skulle gärna ta dig med till mina favoritplatser. Men jag inser att de är många så vi får sovra.
          Trevlig kväll och söndag.

          1. Jag hoppas vi får till det vid något tillfälle. Kommer ett nytt år också framöver. Ska kolla mailboxen senare idag. Trevlig söndag till dig och maken också.

          2. Och får vi inte till det i höst så kommer det en vår också. Mail kommer senare i eftermiddag.
            Önskar dig också en fin söndag. Strålande sol i Stockholm idag så lite trevligheter väntar nu.

          1. Jadå! Jag har dessutom som extra favoritbok den Fogelströmsbok jag fick av dig, ”Stad i bild” . Ger mig så mycket. Jag har också alla böckerna i hans Stockholmsserie där det fattiga Södermalm verkligen beskrivs.

  5. Hur ofta är inte vi på Söder. Ändå har jag missat Malmgårdsvägen, Mäster Pers gränd och Bergsprängargränd. Så himla läckra bilder från ”landet” mitt i stan. Stockholm ÄR fantastiskt:-) Tack Ditte!

    1. Visst är Stockholm fantastiskt! Söder är ju stort och många guldkorn finns. Jag rör mig ju mest på östra Söder och kan strosa här i timmar. Ibland med avstickare västerut också och gärna längs Årstaviken och bort till Hornstull och sedan österut igen. Kanske tar du dig en tur hit upp till Vita bergen och Malmgårdsvägen vid tillfälle. Vad roligt att du uppskattade trakterna här och inlägget.

  6. Vilket underbart stockholmsinlägg igen och med all din kunskap! Du är verkligen den suveräne guiden, jag vet, jag har promenerat med dig.
    När jag läser, slås jag av tanken, att min morfar bl.a. var bergssprängare, förutom fjärdingsman mm. Ja, det var ett knaggligt liv där förr.
    Tusen tack för all information om Vita bergen. Det är inte bara idyll där bakom. Men fint numera.
    Stor kram!

    1. Stort tack! Ja, hit hann vi inte, men hoppas du kommer tillbaka för det finns mycket kvar att se och uppleva här i mina trakter. Intressant att din morfar var bergsprängare och annat och just här uppe bodde flera bergsprängare och fick en gränd/gata uppkallad.
      Nej, förr var här ingen idyll, tvärt om. Och just det har Fogelström så fint berättat. Han bodde ju själv på Söder och i här i närheten.
      Stor kram.

  7. Fint inlägg med underbara söderbilder och tankar! Jag gillar att gå runt i dessa kvarter och njöt verkligen av att återuppleva den promenaden, nu i ditt bloggsällskap!

    1. Tack! Jag går här i trakterna både ofta och gärna och även upp till Åsöberget. Känner verkligen Fogelströms anda här. Jättetrevligt att du gick med.
      Välkomna hem till fin svensk sensommar.

  8. Fina fina Södermalm, visst tänker jag på Fogelströms böcker om ”Mina drömmars stad”!
    Min schlagerväninna med familj bodde på Malmgårdsvägen ganska nära backen upp till Sofia Kyrka, så där har jag varit några gånger, men numera bor de vid Telefonplan, de bodde för trångt med barnen på Malmgårdsvägen tyvärr.
    Nu kallar sängen efter nattjobbet! God natt, och ha en bra dag!

    1. Ja, då vet du ju var jag tagit bilderna. Men visst är det små lägenheter här så jag förstår din väninna att de flyttade.
      Önskar dig god vila.
      Kram!

  9. Sååå himla fint det är där på Söder! Härligt att dom gamla husen är bevarade och så gott som i originalskick. Fast jag förstår ju att man vill ha bekvämligheter som el, själv skulle jag inte vilja bo utan avlopp heller.
    Otroligt fina bilder!

    Ha en skön söndag!

    1. Tack! Visst är det fint här och mycket av det mesta finns. En god blandning av det gamla och det nya. Nu är det vatten och avlopp i de hus som hyrs ut och det är nog en förutsättning. Men man kan ju tänka sig hur det var här förr och under den tid som var när Fogelström skrev sina böcker.
      Strålande vackert sensommarväder har vi idag också så trevligheter väntar.
      Trevlig söndag önskar jag er också.
      Och spännande, riktigt spännande, att se hur valet blir.

  10. Så gulligt och mysigt och jätteroligt att många av de gamla husen är bevarade!
    Och vilken gigantisk kastanj!
    Stor kram och trevlig söndag!

    1. Hit styr jag ofta stegen och både här uppe och under vägs ser man både det nya och gamla som samsas fint.
      Kastanjen är vergligen som ett gigantiskt paraply.
      Önskar die en fin söndag.
      Stor kram!

  11. Tack för en mycket intressant guidning i de gamla kvarteren! Fogelström har satt starka spår i oss genom sina böcker. Önskar dig en trevlig söndag! Kram!

    1. Det är så trevligt när du vandrar med mig. Och både här och på andra platser på Söder finns Fogelström med? Önskar dig också en bra söndag. Kram och tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *